Ενισχυτής class AB ljm l7 mosfet 300w δεν λειτουργεί

Reaction score
5
Καλησπέρα
Εδώ και καιρο ειχα στην κατοχή μου ενα μετασχηματιστή 500w +/-60v μαζί με τις πλακέτες τροφοδοσίας. Οπότε αποφάσισα να αγοράσω ένα κιτ για την κατασκευή ενός στερεοφωνικου τελικου ενισχυτή 500w , κοίταξα να βρω κάτι φθηνό (καθότι αφραγκος) και κατάλληλο σε αυτά τα χαρακτηριστικά καταλήγοντας σε ενα κιτ μονοφωνικου l7 mosfet 300w με την προοπτική να βάλω άλλο ένα έπειτα.
Το αγόρασα έβαλα προσεκτικά τα πάντα στην πλακέτα και μόλις έβαλα
τάση +-60v dc έσκασαν τα δυο τρανζίστορ ισχύος (irfp240 , irfp9240) καθώς και δύο ζευγάρια τρανζίστορ 2n5401,cc5551 από αυτά που διάβασα υποψιάζομαι ότι έφταιγε η υψηλή τάση αν και ήταν εντός ορίων του κατασκευαστή . Αντικατεστησα τα τρανζίστορ ισχύος και τα 2n5401 επίσης αντικατεστησα τα cc5551 με 2n5551 (νομίζοντας ότι είναι ίδια) και ξανά έφτιαξα την πλακέτα μήπως είχα κάνει κάποια απροσεξία . Του έδωσα ξανά τάση αυτήν την φορά +-12v και μου έκαψε τα 2n5551 ,μετά από ψάξιμο βλέπω ότι cc5551 και 2n5551 έχουν διαφορετικους ακροδέκτες ,τα διαμορφώνω έτσι όπως πρέπει και τώρα μόλις του βάζω τάση μου βγάζει στην έξοδο αρνητική dc τάση . Τη στο καλό φταίει δεν ξέρω .
Ευχαριστώ εκ των προτέρων

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Ένας μετασχηματιστής βγάζει AC τάση ενώ μια τελική βαθμίδα ενίσχυσης λειτουργεί με DC.

Αν ο μετασχηματιστής σου βγάζει 2X60 volts AC και συνδέσεις ένα τροφοδοτικό (ανόρθωση συν εξομάλυνση) σε αυτόν, θα πάρεις +-82,5 volts περίπου στην έξοδο.

Reaction score
5
+/-60v dc τα μέτρησα κιόλας γιατί δεν έγραφε πουθενά τάση επίσης το πρόβλημα από οτι είδα έχει γίνει και σε άλλους . Επίσης μάλλον θα τον χρησιμοποιήσω σε άλλο μετασχηματιστή +/- 30v dc 150w που και αυτός κάθετα και ο άλλος θα περιμένει

jpaudio

Επαγγελματίας
Reaction score
1.719
Το πρόβλημά σου δεν είναι η υψηλή τάση του τροφοδοτικού αλλά άλλα πιο σοβαρά λάθη στην συναρμολόγηση. Δεν ξέρω πόσο σχετικός είσαι με τα ηλεκτρονικά υλικά αλλά όλα τα transistors και όλα τα mosfet δεν είναι ίδια παρόλλο που μοιάζουν επικίνδυνα. Ρίξε μια ματιά στο σχέδιο του ενισχυτή, στα σύμβολα στην πλακέτα, κοίτα τι έχεις στα χέρια σου και τι αντιστοιχίες έχεις διαλέξει. Ρίξε μια ματιά στην "κουκουβάγια" για τα ποδαράκια, κοίτα τους ηλεκτρολυτικούς να έχουν μπει με την σωστή πολικότητα και ξαναδοκίμασε. Για ασφάλεια μπορείς να αντικαταστήσεις προσωρινά τις ασφάλειες (φαντάζομαι πως έχεις βάλει...) με βατικές αντιστάσεις 47-100 Ωμ και δες αν ζεσταίνονται. Αν είναι κρύες προχώρα στις ασφάλειες. Βάλε ένα Αμπερόμετρο σε σειρά με τις αντιστάσεις να δεις τι τραβάει ο κάθε κλάδος. Ρεύμα περισσότερο από 50-100 mA είναι βλάβη.
Διστυχώς τα Ηλεκτρονικά δεν είναι ένα κιλό γραβιέρα που το αγοράζεις και το τρως...
Φιλικά,
Γιάννης

Reaction score
5
Ευχαριστώ για τις συμβουλές
Έχω κάποιες γνώσεις γιατί ασχολούμαι από αρκετά μικρός και σκοπεύω να τό πάω επαγγελματικά ,παρόλαυτα είναι πρώτη φορά που ξεκινάω κάτι τέτοιο γι'αυτό και πιστεύω ότι το έκανα αρκετά προσεκτικά .
Αντιστάσεις μια μια μετρημένες , πυκνωτες σωστά πολωμένοι , το ίδιο και με τις "κουκουβάγιες" απλά τώρα αντί για cc5551 χρεισιμοποιησα 2n5551 που κατάλαβα έπειτα ότι δεν είναι ίδιοι αλλά έχουν αλλαγμένους τους ακροδέκτες και γι'αυτό τα έχω συνδέσει με καλώδια εκτός πλακετας ( αν μπορεί κάποιος να μου πει αν όντως είναι μόνο αυτή η διαφορά θα ήταν μεγάλη διευκολύνει) . Σίγουρα υπάρχει βλάβη και μάλιστα περνάει αρκετό ρεύμα από την αρνητική τάση αρκετό ώστε να ζεστάνει το τρανζίστορ ισχύος irfp9240 όταν εφαρμοστεί αντίσταση στην έξοδο. Οσο για την ασφάλεια .... εννοείς εκείνο το πράγμα που παραλείπω να βάλω οπουδήποτε ,αν εννοείς αυτό τότε όχι μάλλον δεν έβαλα:lol::prankster:

Attachments

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
+/-60v dc τα μέτρησα κιόλας γιατί δεν έγραφε πουθενά τάση επίσης το πρόβλημα από οτι είδα έχει γίνει και σε άλλους . Επίσης μάλλον θα τον χρησιμοποιήσω σε άλλο μετασχηματιστή +/- 30v dc 150w που και αυτός κάθετα και ο άλλος θα περιμένει
Ξεκίνα διαβάζοντας τι είναι μετασχηματιστής και τι τροφοδοτικό. Είναι τελείως άλλο πράγμα.
Δεν μπορεί να λες πως έχεις γνώσεις και να μην ξεχωρίζεις κάτι τόσο βασικό.

Για αρχή, όταν δοκιμάζεις έναν τελικό ενισχυτή, τοποθετείς δυο μεγάλες βατικές αντιστάσεις στα + και - της τροφοδοσίας. Αυτές θα βοηθήσουν να μην κάψεις κάποιο εξάρτημα, σε περίπτωση λάθους. Περιορίζουν το υψηλό ρεύμα ηρεμίας.
Στην περίπτωση σου φαίνεται να έχεις κολλήσει λάθος τα ποδαράκια από κάποια τρανζίστορ. Πλέον υπάρχουν τρανζίστορ με διαρροή που θέλουν αντικατάσταση.
Έξω όλα και μέτρημα ένα-ένα.

Last edited:

jpaudio

Επαγγελματίας
Reaction score
1.719
Καλημέρα. Κάποιες γνώσεις... Μα μπορεί κάποιος να σου πει αν είναι αυτή μόνο η διαφορά; Σχετικά με το κύκλωμά σου, με την αντιστοιχία, με τον τύπο, με τι; ΔΕΝ είναι μόνο οι αριθμοί στον τύπο ενός ημιαγωγού, είναι ΟΛΗ η σειρά (γράμματα και αριθμοί) που πρέπει να λάβεις υπ' όψη. Συνήθως, μετά από μια καταστροφική βλάβη όπως η δική σου (φαντάζομαι) δεν είναι μόνο ένα υλικό που αρπάζει. Πρέπει να ελέγξεις ΟΛΟΥΣ τους ημιαγωγούς, καλύτερα εκτός πλακέτας. Ακολούθησε όλες τις παραπάνω συμβουλές και αν δεν βρεις άκρη ξαναρώτα. Βάλε και το ηλεκτρονικό σχέδιο εδώ να δούμε για τι μιλάμε τόση ώρα.
Γιάννης
Υ.Γ. Σίγουρα ξέρεις τι είναι η "κουκουβάγια" και πως χρησιμοποιείται; Πόσα χρόνια ασχολείσαι και πως θα το πας επαγγελματικά;

Last edited:

Reaction score
11.759
Τόσα χρόνια, δεν άκουσα ποτέ τον πατέρα μου να λέει κάποιο εξάρτημα κουκουβάγια. Τί είναι αυτό;

Reaction score
11.759
Α, το κίτρινο με τις αντιστοιχίες των τρανζίστορ και τα σχέδια με σήμα την κουκουβάγια!! Χαχαχα, ο πατέρας μου τα έλεγε "το βιβλίο", 2-3 είχε.

jpaudio

Επαγγελματίας
Reaction score
1.719
Έχω όλη την σειρά μέχρι σήμερα. Αν και την σήμερον ημέρα στο νετ βρίσκεις τα πάντα, το παλιό κλασικό βιβλίο που βρίσκεις την αντιστοιχία σε δευτερόλεπτα δεν το αλλάζω με τίποτα!
Γιάννης

Reaction score
5
Κάτσε μισό να ξεκαθαρίσω τη θέση μου γιατί θα με πάρετε με τις κλοτσιες:dance2:
Αρχικά ευχαριστώ jpaudio και petermeni για τον χρόνο και τις συμβουλές σας . Κατά δεύτερον γνωρίζω κάποια πολύ λίγα (απο ότι φενετε) από ηλεκτρονικά αλλά αυτό είναι το ωραίο με τις πατάτες που κάνω ,ότι μαθαίνω (ελπίζω). Επαγγελματικά εννοώ ότι θέλω να περάσω στο πανεπιστήμιο σαν ηλεκτρονικός μηχανικός. Τώρα για αυτά που μου προτείνατε θα τα κάνω , θα τσεκαρω μήπως έχει καεί τίποτα άλλο απλά όχι αυτές τις μέρες καθότι πανελλήνιες
*Κουκουβάγια προφανώς και δεν ήξερα ότι ήταν βιβλίο

jpaudio

Επαγγελματίας
Reaction score
1.719
Καλή σου επιτυχία. Αλλά να προσέχεις τις εκφράσεις που οδηγούν σε λάθος συμπεράσματα. Έχεις πολλά να μάθεις ακόμα...Άλλο επαφή και ενδιαφέρον και άλλο γνώσεις.

Last edited:

Reaction score
16
υποψιαζομαι κινεζικο φθηνο κιτακι ή πεφτω εξω;
Αν παρουμε την παραδοχή οτι εινα σωστη η τροφοδοσία, μήπως ειναι για τα μπαζα το κιτ και τα υλικά του;;;
Γιατι αν ειναι, μαλλον εχασες, irfp σειρες βαζει και ο...Νελσον Πας στις κατασκευες του αλλα αυτα που είχες μπορει να ειναι ψευτικα.
Για μενα επρεπε να πάρεις μια πλακέτα απο κλασσικα σχεδια, στο diy audio κυκλοφορούν πολλες ιδεες με παρα πολυ ετοιμη γνωση. Πουλανε πλακέτες μάλιστα και υλικα βρίσκεις στην Ελλαδα.
Καλη επιτυχια στις εξετασεις

Reaction score
5
Καλημέρα , λοιπόν έβγαλα όλους τους ημιαγωγούς και τους έλεγξα , διαπίστωσα ότι ένα transistor cc5551 δεν λειτουργούσε παρόλα που εμφανισιακά ήταν άθικτο. Έπειτα ξανά τοποθέτησα τους ημιαγωγούς αντικαθιστώντας το χαλασμένο, έβαλα όπως μου είπε ο jpaudio μια αντίσταση σε σειρά στον θετικό και μια στον αρνητικό πόλο και του έδωσα τάση +-30v dc . Δεν ζεστάθηκε ούτε ηπιρχε κάτι παράξενο στις μετρήσεις έντασης ούτε στην τάση εξόδου οπότε προχώρησα βγάζοντας τις αντιστάσεις και βάζοντας καθαρή την τάση . Αφού είδα ότι όλα εξακολουθούσαν να λειτουργούν φυσιολογικά έβαλα ψήκτρα στα mosfet και σύνδεσα ηχείο , όλα μια χαρά. Το δοκίμασα κάνα 12ωρο σε χαμηλές εντάσεις και σταδιακά σε μεγαλες . Εεεεε όχι όμως , επειδή δεν είμαι με τίποτα ευχαριστημένος ,συνδέω +-60v dc βαζω ασφάλειες ξανά τοποθετώ τις αντιστάσεις πάλη όλα καλά πηγεναν οπότε βάζω ηχείο βάζω και πλακέτα προστασίας για dc στην έξοδο . Χαρούμενος και εγώ κάνω το τελευταίο τεστ βάζω μουσική ΕΕΕ τα πρώτα δέκα λεπτά όλα τέλια και μετά κάνει ένα παφφ και τελοοςς έσπασε και τα δυο mosfet πρωτού καούν οι ασφάλειες (η θερμοκρασία ήταν μια χαρα)
Παρόλα αυτά σας ευχαριστώ όλους για την βοήθεια και τον χρόνο σας

Reaction score
16
Μετα το παλτουδακι με τα cheap electronics και τα ψευτο υλικα των κινεζων και τωρα που έφυγαν και οι πανελληνιες, προσπαθησε για εναν pass labs, quad 606 η κατι αναλογο επειση εχεις το τροφοδοτικό αυτο.
Αν πας παλι ebay, ΜΟΝΟ.ΠΛΑΚΕΤΑ ΑΠΟ ΚΙΝΑ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΥΛΙΚΟ ΕΠΆΝΩ!!!

Reaction score
5
Μετα το παλτουδακι με τα cheap electronics και τα ψευτο υλικα των κινεζων και τωρα που έφυγαν και οι πανελληνιες, προσπαθησε για εναν pass labs, quad 606 η κατι αναλογο επειση εχεις το τροφοδοτικό αυτο.
Αν πας παλι ebay, ΜΟΝΟ.ΠΛΑΚΕΤΑ ΑΠΟ ΚΙΝΑ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΥΛΙΚΟ ΕΠΆΝΩ!!!
Ευχαριστώ για την βοήθεια και το ενδιαφέρον . Ναι δεν ξανά παίρνω κιτακια από Κίνα με αυτό που έτυχε . Παρόλα αυτά αν δεν κάνω λάθος αυτοί οι ενισχυτές ( pass labs , quad 606 ) είναι τάξης α που από όσο έχω διαβάσει καταναλώνουν πολύ και αποδίδουν λίγο , βέβαια έχουν καλύτερη ποιότητα από τάξης αβ . Αλλά αυτήν την στιγμή θέλω αποδώσει και εκτός των άλλων δεν μπορώ να αντιληφθώ τόσο πολύ την διαφορά ποιότητας που μπορεί να έχουν καθώς δεν έχω εμπειρία . Άρα τείνω στον nmos 350/500 είμαι όμως ανοιχτός σε προτάσεις
https://sites.google.com/site/quasisdiyaudiosite/nmos-series/nmos350-500

** Όσο για τις πανελλήνιες αν δεν πάνε παρά πολύ στραβά τα πράγματα περνάω ηλεκτρονικός- ηλεκτρολογος μηχανικός στην αθηνα

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.899
Members
38.518
Νεότερο μέλος
mrkgeo