Εντολή GO TO X σε dreambox 500-s και θέμα σήματος...!

Reaction score
0
Μία ερώτηση παρακαλώ,

Εγώ έχω dreambox 500-s και μου έκαναν εγκατάσταση moter χωρίς να ξέρουν να μου ρυθμίσουν το δέκτη να κινεί το μοτέρ...

Και λέω το εξής: Μόνος μου το παλεύω... Μου το είχαν κλειδώσει στο HOTBIRD με full σήμα.

Από το menu του δέκτη δεν κατάφερα να πιάσω ASTRA μέσω USALS αλλά μόνο manually, εισάγοντας δηλαδή τις θέσεις και τις μοίρες του κάθε δορυφόρου. Με τη μετακίνηση λοιπόν δεξιά-αριστερά έβγαλα μέγιστο σήμα από ASTRA και έκανα SAVE.

Αυτό ήταν, όποτε πήγαινα σε ένα κανάλι ASTRA, και το πιάτο ήταν στο HOTBIRD πήγαινε αυτομάτως στον ASTRA.

Το πρόβλημά μου είναι όμως με τους υπόλοιπους δορυφόρους...!
Μολονότι έχω δώσει τις μοίρες manually και μία δυνατή συχνότητα δυστυχώς δεν έχω καταφέρει να κλειδώσω στίγμα για να κάνω αναζήτηση καναλιών...

Ξέρετε τι μπορεί να έχει συμβεί?

Reaction score
4
Απάντηση: Εντολή GO TO X σε dreambox 500-s και θέμα σήματος...!

Προφανώς η εγκατάσταση του μοτέρ είναι κουκουρούκου....

Παρεπιπτόντως δεν χρειάζετε να ανοίγεις 2 νήματα για το ίδιο θέμα...

Reaction score
0

Φίλε μπές σε αυτό το http://www.dishpointer.com/
Έλεγξε την εγκατάσταση σου με έμφαση το σημείο αναφοράς (σημείο 0) του μοτερ , το elevation και declination. Βάλτα εκεί που λέει το σαϊτ και μετά συντόνισε σε ένα κανάλι του thor 3 0.8 w.
Αν δεν έχεις σήμα σε κανένα κανάλι σε αυτόν τον δορυφόρο , κούνα λίγο την κεραία με το χέρι δεξία ή αριστερά μέχρι να αποκτήσεις. Τότε έχεις το σημείο μηδέν (περίπου). Μετά δοκίμασε άλλους δορυφόρους 13,19,39. Και παίξε με το elevation μέχρι να πετύχεις το καλύτερο σήμα .

Reaction score
0

Φίλε μου βάζω τις συντεταγμένες μου σε αυτό το site που μου έδωσες και βγάζω τα εξής αποτελέσματα:

ΓΙΑ HELLASAT:

Satellite: 39.0E Hellas-Sat 2
Elevation: 43.2°
Azimuth (true): 156.3°
Azimuth (magn.): 152.6°

ΓΙΑ TURKSAT

atellite: 42.0E Türksat 2A, 3A
Elevation: 42.0°
Azimuth (true): 152.0°
Azimuth (magn.): 148.3°

Δεν ξέρω όμως πώς να τα ερμηνεύσω

elevation εχω καταλάβει μόνο πως είναι η ανύψωση του μοτέρ

Πριν λίγο ανέβηκα στο πιάτο μου και είδα:

Δεξιά elevation μοτέρ: 43
Αριστερά latitude μοτέρ: 46,5

elevation πιάτου: κοντά στο 38

Reaction score
4

Δεν ξέρω πως ρυθμίζουν τα μοτερ στα οποία το πιάτο "κάθετε" πάνω τους (εχω εμπειρία μόνο απο το δικό μου polar mount με actuator) αλλά είναι βέβαιο ότι η εγκατάσταση του είναι λάθος.

Το πιθανότερο είναι ότι δεν ακολουθεί σωστά το τόξο, δηλαδή την καμπυλότητα της επιφάνειας της γης.

Σε γενικές γραμμές πάντως αυτο που σου λέει το site είναι ότι απο το σπίτι σου για να πιάσεις τον hellassat θα πρέπει η ευθεία η οποία κοιτάει το πιάτο σου να είναι 152 μοίρες απο τον πραγματικό βορά (ή 180 - 152 = 28 μοίρες απο τον πραγματικό νότο προς τα ανατολικά, δηλαδή όπως κοιτάς τον νότο προς τα αριστερά σου) και η ύψωση του πιάτου στην συγκεκριμένη θέση θα πρέπει να είναι 42 μοίρες αν πρόκειτε για κανονικό στρογγυλό πιάτο ή 46-offset γωνία αν πρόκειτε για offset πιάτο.

Αν έχεις χρόνο και όρεξη για διάβασμα άρχισε να ψάχνεις για να το ρυθμίσεις μόνο σου. Προτείνω πάντως να το κάνει κάποιος που ξέρει την δουλειά και εσύ να "παίρνεις" μάτι, για να μάθεις για την επόμενη φορά...

Και στις δυο περιπτώσεις, φρόντισε να κατέχεις την θεωρία, δηλαδή θέματα όπως τι είναι η γεωστατική τροχιά (τι είναι το γεωστατικό τόξο), τι είναι το elevation και το azimuth κτλ κτλ. Ετσι αφενός θα καταλαβαίνεις τι κάνει ο τεχνικός, αφ' ετέρου θα έχεις τα εφόδια να καταλάβεις ποιά ρύθμιση θα βάλεις που και τι ακριβώς κάνει αυτή η ρύθμιση αν επιλέξεις να το κάνεις μόνος σου...

Δεν είναι δύσκολο πάντως, υπομονή και επιμονή, ίσως και κάποια βοηθήματα θέλει (πχ ενα sat finder για να ξέρεις αν πιάνεις ή/και ακόμα καλύτερα μια TV και δέκτη στη ταράτσα)...

Reaction score
4

Τώρα που το ξανασκέφτομαι πάντως, χωρίς USALS φαντάζομαι ότι θα πρέπει να ακολουθήσεις περίπου την ίδια διαδικασία με αυτή των πιάτων με ξεχωριστό polar mount χωρίς να πρέπει να ρυθμίσεις την καμπυλότητα του τόξου, αφου για αυτή έχει φροντίσει ο κατασκευαστής του μοτέρ (έχει ενσωματώσει την καμπυλότητα στην κίνηση του μοτέρ).

Με λίγα λόγια, δίνουμε εντολή στο μοτέρ να πάει στην μέση ακριβώς. Στην δική μου περιοχή όταν το πιάτο είναι ακριβώς στην μέση και κοιτάει νότια, είναι "σχεδόν" πάνω στις 23,5 μοίρες (για την ακρίβεια είναι στις 23,4) οπότε κοιτάει τον Astra 1E.

Αν μπορούσαμε να κάνουμε λήψη στην Ελλάδα τον συγκεκριμένο τα πράγματα θα ήταν απλά. Θα κουνούσες το πιάτο πάνω κάτω μέχρι να τον πιάσεις (αντε θα το κουνούσες και 0,1 μοιρα προς τα ανατολικά). Μόλις τον έπιανες, τότε το πίατο σου θα ήταν ευθυγραμισμένο και "πάνω" στο τόξο.

Επειδή όμως είναι δύσκολος στην λήψη ο συγκεκριμένος, δίνεις εντολή στο πιάτο να κινηθεί σε κάποιον απο τους διπλανούς δορυφόρους (μην με ρωτήσεις πως το κάνεις αυτό δεν έχω ιδέα, φαντάζομαι υπολογίζεις την διαφορά στις μοίρες των δύο δορυφόρων) και αφού το πιάτο κινηθεί εκεί, το κουνάς πάνω κάτω για να πιάσεις τον συγκεκριμένο δορυφόρο.

Θεωρητικά είναι ΟΚ τότε και το μόνο που θα χρειαστείς θα είναι μικρορυθμίσεις για να φέρεις την ευθυγράμμιση και το τόξο "ακριβώς".

Reaction score
0

Φίλε στο site δεν επιλέγεις δορυφόρο αλλά μοτέρ. Κατέβα την λίστα με τους δορυφόρους και θα βρείς το μοτέρ σου, επέλξε το και κάνε την διαδικασία.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.881
Members
38.514
Νεότερο μέλος
bmavroeidis