Εντοπισμός βλάβης σε παλιά τηλεόραση Philips 37PF9830.

Μηνύματα
1
Reaction score
0
Χαιρετώ την ομάδα!

Κληρονόμησα πρόσφατα μια Philips 37PF9830 η οποία υπηρετεί πιστά την οικογένεια από το 2007! Είμαι ικανοποιημένος από το set για τις ανάγκες μου και με έχει βολέψει καθώς δεν σκοπεύω στο κοντινό μέλλον να πάρω καινούργια τηλεόραση. Tην χρησιμοποιώ κυρίως με ένα Xiaomi Mi android tv box για ταινίες.

Το τελευταίο δίμηνο παρουσιάζει κάποια προβλήματα:
Ανοίγει η τηλεόραση και γυρίζω σε HDMI, ανοίγω το tv box. Μετά ακολοθούν τα εξής χωρίς συγκεκριμένη σειρά:
  • Η οθόνη της τηλεόρασης μαυρίζει, δεν αποκρίνεται στο τηλεκοντρόλ και προκειμένου να την απενεργοποιήσω την βγάζω από την πρίζα και ξαναέχουμε εικόνα.
  • Η οθόνη της τηλεόρασης μαυρίζει για μερικά δευτερόλεπτα, ακούγεται ένα χαρακτηριστικό κλικ (ήχος που κάνει η τηλεόραση όταν την ανοίγω) και ξαναέχουμε εικόνα.
  • Η οθόνη έχει εικόνα και ξαφνικά τα χρώματα γίνονται αλαλούμ. Πράσινη, Μωβ είτε πορτοκαλί μάσκα σε όλη την οθόνη. Έχω παρατηρήσει να το κάνει αυτό ακόμα και όταν είμαι στο μενού της χωρίς να είναι στην πηγή HDMI.
  • Άλλες φορές ανοίγω την τηλεόραση και μετά το tv box και δεν εμφανίζει εικόνα στην πηγή HDMI.

Αυτά μπορεί να διαρκέσουν 10 λεπτά και να χρειαστεί να κάνω 5-6 επανεκκινήσεις βγάζοντας την από το ρεύμα ή να είναι κομπλέ σε 2 λεπτά. Το θέμα είναι ότι μετά από λίγο, η τηλεόραση λειτουργεί κανονικά και μπορώ να παρακολουθώ ταινίες για τις επόμενες ώρες χωρίς κανένα πρόβλημα. Δοκίμασα διαφορετικά καλώδια hdmi για να δω αν προκαλούν αυτά το πρόβλημα αλλά όπως ανέφερα και παραπάνω μπορεί να γίνει αυτό ακόμα και όταν είναι στο μενού της

Τα ίδιa προβλήματα επανεμφανίζονται την επόμενη φορά που θα την ξανανοίξω. Είναι λες και η τηλεόραση θέλει να κάνει κάποιου είδους ζέσταμα πριν ξεκινήσει να λειτουργεί.

Θέλω αν μπορεί κάποιος με την εμπερία του να μου πει που μπορεί να οφείλονται αυτά πριν την πάω για service ώστε να έχω κάποιο μπούσουλα.
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
23.715
Reaction score
16.154
Προφανώς κάποια πλακέτα είναι πλέον ασταθής λόγω ηλικίας (θερμική, ηλεκτρική καταπόνηση). Με δυό λόγια, μια καινούργια επώνυμη 32άρα έχει κάπου 200€, ενώ μια 40άρα περίπου 300. Αν επισκευάζεται με 100€, την επισκευάζεις. Αλλιώς, καινούργια...
 

stavrosz

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
850
Reaction score
1.183
Μάλλον εχει πρόβλημα στο τροφοδοτικό και απέχει λίγο από το να σβήσει οριστικά. Και τα τροφοδοτικά είναι ακριβά ανταλλακτικά...
 

Μηνύματα
22
Reaction score
2
Μάλλον εχει πρόβλημα στο τροφοδοτικό και απέχει λίγο από το να σβήσει οριστικά. Και τα τροφοδοτικά είναι ακριβά ανταλλακτικά...
Άνοιξε την και άλλαξε τους πυκνωτές στο τροφοδοτικό.
 

Μηνύματα
10.553
Reaction score
7.237
Κι εγώ πυκνωτές υποψιάζομαι, αλλά όχι μόνο στο τροφοδοτικό. Μπορεί να είναι ένας-δύο στο κύκλωμα που ελέγχει τα χρώματα. Μπορεί να είναι ένας αλλού. Πυκνωτές όμως φωνάζουν ότι είναι.
 

Μηνύματα
1.520
Reaction score
479
Βλάβη στο τροφοδοτικό στο rail των 5V και ίσως στο LDO που παράγει την τάση 1,8 έως 3,2 για τον βασικό επεξεργαστή της κεντρικής πλακέτας.
Συνήθως ένας ή δύο πυκνωτές είναι αυτοί που θέλουν άλλαγμα.
 


Τελευταια Μηνυματα

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
160.061
Μηνύματα
2.513.894
Members
36.065
Νεότερο μέλος
Angelheaven76
Top