Επάγγελμα.... φωτογράφος!!!

V

VIDEOMIX

Guest
Εχωντας περισσότερο απο 10 χρόνια συστηματικά ενασχόληση με την φωτογραφία, και προηγουμένως ως χόμπυ, θεωρώ πως ειναι μια πηγή έμπνευσης, δημιουργίας, και επαγγελματικής αποκατάστασης. Εχω δουλέψει σε τόσο διαφορετικούς χώρους, που εαν φτιάξω ενα άλμπουμ θα νοιώσω και εγώ έκπληκτος με την ποικιλία και την ομορφιά που μπορεί να αποτυπώσει αυτή η σπουδαία εφεύρεση.
Η καλύτερη και δυσκολώτερη εφαρμογή στην δουλειά μου ειναι πάντως, η αθλητική φωτογράφηση. Ειναι με κινούμενα θέματα, μακριές αποστάσεις, δυσκολίες φωτισμού και συχνά, η φωτογραφία σου εμποδίζεται απο τα σώματα μπροστά απο το πλάνο που καδράρεις. Ομως μετά, το αποτέλεσμα σε κάνει να νοιώθεις μεγάλη ικανοποίηση.
Γράψτε μου τις δικές σας εμπειρίες και την γνώμη σας γι'αυτή τη μορφή τέχνης.
 

V

VIDEOMIX

Guest
Φαίδων Κουκουλές

«Όταν φωτογραφίζεις, κάνεις έρωτα, αλλά ποτέ δεν μένεις σε αυτό το πρωταρχικό στάδιο, το εγωιστικό· θέλεις να δημιουργήσεις, να προσφέρεις, να μεταδώσεις ή να μοιραστείς αυτό που σε συγκίνησε». Στη διαδικασία της φωτογράφησης, για τον Φαίδωνα Κουκουλέ, η θεματολογία καταλαμβάνει τον ασήμαντο ρόλο της απλής αφορμής. Η υποκειμενικότητα του καλλιτέχνη διευρύνεται ως διά μαγείας σε ένα είδος πανανθρώπινης συνείδησης που τον βοηθά να αποφεύγει τα «καπελώματα» ή τον εγκλεισμό της «εντοπιότητας», αλλά και να καταχωρεί πιο εύστοχα την αισθητική του πρόταση, αυτό που έχει κάθε φορά την ανάγκη να πει.
 

V

VIDEOMIX

Guest
Η φωτογραφία έχει αναγνωριστεί σαν ένα από τα πιο διαδεδομένα μέσα επικοινωνίας του 20ου αιώνα. Τα τελευταία 150 χρόνια η επίδραση της φωτογραφικής εικόνας έχει διαμορφώσει πολλές πλευρές της πολιτιστικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής, του πλανήτη.
Έχοντας τις ρίζες της στην αναπαραστατική ζωγραφική, η φωτογραφία συνέχισε να εξελίσσεται σαν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης κουλτούρας, καθιερώνοντας έναν ξεχωριστό τομέα μελέτης και γνώσης.
Οι Φωτογράφοι παίζουν ζωτικό ρόλο στο χώρο της επικοινωνίας.
Η ανάγκη της αγοράς των media, για όλο και πιο εξειδικευμένους και καταρτισμένους επαγγελματίες, συνεχίζει με επιταχυνόμενους ρυθμούς.
Οι μελλοντικοί Φωτογράφοι θα πρέπει όχι μόνο να κατέχουν καλά την παραδοσιακή και την ηλεκτρονική τεχνολογία των μέσων, αλλά να μπορούν και να τις χρησιμοποιούν συνδυάζοντάς τες. Επίσης πρέπει να δουλεύουν χρησιμοποιώντας δημιουργικά αναφορές από το παρελθόν και το παρόν της οπτικής κουλτούρας.
Οι Φωτογράφοι όταν εργάζονται, σπάνια βρίσκονται σε απομόνωση, συνήθως αποτελούν μέρος μιας ομάδας ειδικών των media, οι οποίοι συνδυάζουν τις γνώσεις τους για να παράγουν ένα ολοκληρωμένο προϊόν επικοινωνίας. Παρ' όλο που η φωτογραφία διδάσκεται σαν ειδικότητα, οι Φωτογράφοι θα πρέπει να εκτίθενται σε μια μεγάλη γκάμα οπτικών και πολιτιστικών αναφορών, καθώς επίσης και να εξοικειώνονται με τις πρακτικές των άλλων ειδικών των media, όπως οι Γραφίστες, οι Δημοσιογράφοι και οι Εκδότες.
Οι τομείς της φωτογραφίας στους οποίους μπορεί να εξειδικευθεί κανείς και να εργαστεί είναι πολλοί και αρκετά διαφορετικοί μεταξύ τους. Φυσικά ο κάθε τομέας έχει τις ιδιαιτερότητές του και η αγορά εργασίας διαμορφώνεται με διαφορετικούς τρόπους σε κάθε χώρα.
Μερικοί από τους σπουδαιότερους τομείς είναι:
Φωτορεπορτάζ. Όπως και κάθε Δημοσιογράφος έτσι και ο Φωτογράφος είναι ένα ενεργό μέλος στην επικοινωνία. Οι φωτογραφίες ενός ρεπορτάζ αποτελούν μια αφήγηση είτε πρόκειται για μια μεμονωμένη λήψη, είτε για μια σειρά εικόνων από το ίδιο θέμα. Μπορεί να εκφράζουν την άποψη του Φωτογράφου, μπορεί να εκφράζουν την άποψη του εντύπου για το οποίο έχουν παραχθεί ή την άποψη του Δημοσιογράφου του οποίου το άρθρο πρέπει να εικονογραφηθεί με αυτές τις εικόνες. Πρόκειται για τον τομέα που ασχολείται με την παραγωγή φωτογραφιών για τον τύπο.
Ο Φωτογράφος του ρεπορτάζ πρέπει να είναι άνθρωπος που να αναζητά την περιπέτεια, να είναι αρκετά ευρηματικός και αποφασιστικός. Απαραίτητη είναι εδώ η μελέτη και γνώση της ιστορίας του φωτορεπορτάζ και των ιδιαιτεροτήτων του περιοδικού τύπου, καθώς επίσης και των ειδικών συνθηκών εργασίας των φωτογραφικών πρακτορείων και της ελεύθερης εργασίας.
Φωτοειδησιογραφία. Σε αντίθεση με το φωτορεπορτάζ που μπορεί να καλύπτει ένα κοινωνικό θέμα σε μορφή έρευνας, η φωτοειδησιογραφία αφορά την εικονογράφηση της τρέχουσας επικαιρότητας και οι φωτογραφίες διοχετεύονται κυρίως στον ημερήσιο και εβδομαδιαίο τύπο μέσω πρακτορείων, τα οποία εκπροσωπούν τον Φωτογράφο.
Φωτογραφία στούντιο - Διαφημιστική φωτογραφία. Η παραγωγή φωτογραφιών που προβάλλουν με κάποιο ιδιαίτερο τρόπο (αισθητικό, εννοιολογικό) ένα προϊόν ή μια γκάμα προϊόντων, είναι το αντικείμενο αυτού του τομέα. Ο Φωτογράφος πρέπει να έχει μελετήσει και αναλύσει επιτυχημένες διαφημιστικές καμπάνιες και να κατέχει γνώσεις στυλίστα και φροντιστή. Τέλος, ο Φωτογράφος στούντιο πρέπει να γνωρίζει καλά όλα τα είδη μηχανών και ιδιαίτερα της μηχανής μεγάλου φορμά και να κατέχει καλά όλες τις τεχνικές φωτισμού.
1) Μια μεγάλη κατηγορία της φωτογραφίας στούντιο είναι η φωτογράφηση αντικειμένων - still life - που γίνεται με μηχανή μεγάλου φορμά. Ο Φωτογράφος πρέπει να έχει μελετήσει διεξοδικά την μεγάλη παράδοση αυτού του εικονογραφικού είδους, καθώς επίσης και τις τελευταίες τάσεις στην διαφήμιση αντίστοιχου είδους προϊόντων.
2) Η φωτογραφία μόδας είναι ίσως το πιο ελκυστικό είδος φωτογραφίας. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στα περιοδικά υψηλής μόδας, για να δει πώς εφαρμόζονται μέσω της μόδας οι τελευταίες και ίσως γι' αυτό πιο ενδιαφέρουσες τάσεις της εποχής. Ο Φωτογράφος μόδας πρέπει να έχει μελετήσει αρκετά την ιστορία της μόδας και τους κώδικές της.
3) Το πορτραίτο είναι ένα είδος με μεγάλη παράδοση τόσο στη Ζωγραφική όσο και στη Φωτογραφία. Ο Φωτογράφος στούντιο πρέπει να κατέχει αυτή την παράδοση καθώς επίσης και τις νέες τάσεις στο είδος αυτό. Εδώ είναι απαραίτητη η γνώση τεχνικών φωτισμού και τεχνασμάτων που αναδεικνύουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα χαρακτηριστικά, αλλά και την προσωπικότητα του φωτογραφιζόμενου.
Αρχιτεκτονική - Βιομηχανική - Φωτογραφία Εσωτερικών Χώρων. Ο Φωτογράφος στον τομέα αυτό πρέπει να γνωρίζει όλες τις ειδικές τεχνικές για την φωτογράφηση κτιρίων και βιομηχανικών χώρων, με όλους τους τύπους μηχανών, συμπεριλαμβανομένης και της μηχανής μεγάλου φορμά. Η οπτική γωνία λήψης, ο φωτισμός και οι ιδιαιτερότητες ενός εσωτερικού χώρου, είναι αντικείμενα μελέτης αυτού του τομέα.
Ηλεκτρονική επεξεργασία εικόνας. Ο χειρισμός και η επεξεργασία των φωτογραφικών εικόνων σήμερα, είναι μια γνώση απαραίτητη σε όλους τους Φωτογράφους οι οποίοι θέλουν να πετύχουν στον τομέα της εικόνας. Πρόκειται για έναν τομέα ο οποίος αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς και έχει την μεγαλύτερη αγορά εργασίας.
Ειναι αυτός ο τομέας που θέλω στο μέλλον να ενασχοληθώ επαγγελματικά με ενα σύγχρονο studio όπου εγω κι ο αδελφός μου μαζί με συναδέλφους, θα στήσουμε και οι τομείς ενασχόλησης θα έχουν (θα προσπαθήσουμε γι'αυτό) τεράστια ποικιλία.
 

V

VIDEOMIX

Guest
Περιμένω και τις δικές σας απόψεις για το επάγγελμα του φωτογράφου.
 


Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.602
Μηνύματα
2.865.617
Members
37.933
Νεότερο μέλος
alkapsal
Top