Επανεκδοσεις Δισκων Βινυλιου

Reaction score
6
Καλησπερα. Εχω βρει κατι site στο ιντερνετ, και μαλιστα ελληνικα που εχουν επανεκδοσεις δισκων. Οταν λενε επανεκδοσεις δισκων εννοουν απο την αρχικη ηχογραφηση? η ο ηχος περναει καποια ψηφιακη επεξεργασια και στη συνεχια αποτυπωνεται στο βινυλιο. Επισης αν παρουμε ενα καλα συντηρημενο δισκο παλιο και την επανεκδοση του, ποιος απο τους δυο θα ακουγεται καλυτερα?

Ευχαριστω

Reaction score
4
Απάντηση: Επανεκδοσεις Δισκων Βινυλιου

Ποστάρω όχι γιατί έχω την απάντηση
αλλά γιατί την ίδια απορία έχω κι εγώ

Reaction score
131

Απο την εμπειρια μου, μπορω να πω οτι με ενα ποσοστο 80%-90% ο παλιος-καλοσυντηρημενος δισκος ακουγεται καλυτερα, αρκει η ηχογραφηση να ειναι καλη!!Βεβαια και οι επανεκδοσεις αν ειναι απο Ιαπωνια ή απο σοβαρες εταιρειες αξιζουν!
Δυο προσωπικα παραδειγματα:
1) Αγοραζω την επανεκδοση των U2 joshua tree, διπλο βαρυ βινυλιο, special και καραspecial αλλα αντε να το ακουσεις: απογοητευση.
2)Ειχα το ελληνικο love over gold (dire straits) και καποια στιγμη πετυχαινω με 6ε Μοναστηρακι το αμερικανικο εποχης: καταπληκτικο!!

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.166

Καλησπερα. Εχω βρει κατι site στο ιντερνετ, και μαλιστα ελληνικα που εχουν επανεκδοσεις δισκων. Οταν λενε επανεκδοσεις δισκων εννοουν απο την αρχικη ηχογραφηση?
Ευχαριστω
Στο 99,99% των περιπτώσεων, ...

... ο ηχος περναει καποια ψηφιακη επεξεργασια και στη συνεχια αποτυπωνεται στο βινυλιο.

Επισης αν παρουμε ενα καλα συντηρημενο δισκο παλιο και την επανεκδοση του, ποιος απο τους δυο θα ακουγεται καλυτερα?
Ευχαριστω
Δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση σ' αυτό, καθώς τα πάντα εξαρτώνται από την ορθότητα της αρχικής ηχογράφησης, και δευτερευόντως από το mastering. Αν η ηχογράφηση στις session tapes έχει βασικά προβλήματα (π.χ. μη ηθελημένη παραμόρφωση), αυτά περνούν και στο τελικό προϊόν. Πάντως, εάν έχει γίνει σε όλα τα στάδια σωστή δουλειά, και οι δύο ακούγονται καλά, και ο παλιός και ο νέος δίσκος. Φυσικά, ο παλιός δίσκος μπορεί να έχει συλλεκτική αξία, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα, καθώς δεν έχει να κάνει με το τεχνικό του μέρος.

TGD

Thread Gravedigger
Reaction score
10.732

Αν όλα έχουν γίνει σωστά (και αυτό δεν είναι κάτι συνηθισμένο) ο παλιός δίσκος έχει το πλεονέκτημα των πιο φρέσκων ταινιών. Όπως και να το κάνουμε οι ταινίες γερνάνε με τον καιρό. Έλα όμως που πολλά βινύλια είναι κομμένα από αντίγραφα των αντιγράφων! Από την άλλη όταν βλέπω την ποιότητα του πλαστικού στους δίσκους του '70 γελάω. Οι νέες επανεκδόσεις έχουν πολύ καλύτερη πρώτη ύλη. Τελικά τα περισσότερα εξαρτώνται από τον ανθρώπινο παράγοντα. Ποιος έχει κάνει την εκτύπωση και πόσο μερακλής είναι...
Εγώ προσωπικά αγοράζω 2-3 επανεκδόσεις σε βινύλιο τον χρόνο. Αλλά πρέπει να είναι και μουσική που να μου αρέσει, και η παραγωγή να είναι άψογη.

Reaction score
6
Re: Απάντηση: Επανεκδοσεις Δισκων Βινυλιου

Ευχαριστω για τις απαντησεις σας και μπραβο για το αρθρο σου costas, ειναι πολυ ενδιαφερον. Αλλα ρε παιδια, οπως και να το κανουμε το βινυλιο=αναλογικος ηχος . Δεν θα μπορουσα να αγορασω ενα βιλυλιο που εχει υποστει ψηφιακη επεξεργασια. Για μενα αυτο εκμηδενιζει την αξια της αρχικης ηχογραφησης.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.166

Πώς ορίζεις αυτήν την αξία;

Reaction score
6
Σιγουρα οχι με χρημα, ισως πιο κοντινες λεξεις σαυτο που θελω να πω ειναι οτι εκμηδενιζει την αρχικη ποιοτητα και διαχρονικοτητα. Με τους δισκους ειναι περιπου σαν να ζεις το χθες στην μουσικη σημερα, αυτο τουλαχιστον για μενα ειναι φοβερο συναισθημα. Τι πιο ωραιο απο το να ακους και να βλεπεις ενα δισκο που παιζει?. Αυτο χανεται με την ψηφιακη επεξεργασια γιατι το αποτελεσμα ειναι κατι το διαφορετικο απο την αρχικη ηχογραφιση.

TGD

Thread Gravedigger
Reaction score
10.732

Αν το θέτεις συναισθηματικά εντάξει. Αν το θέτεις ότι πολλοί τεμπέλιασαν με τα ψηφιακά και δεν κάθονται να κάνουν ένα καλό αναλογικό μάστερινγκ εντάξει. Αλλά η ψηφιακή τεχνολογία έχει σώσει εκατοντάδες ταινίες που είχαν υποστεί βλάβες. Και είμαστε πια στο επίπεδο που τα ψηφιακά ακούγονται καλύτερα (ή έστω για τους σκληροπυρηνικούς έχουν τη δυνατότητα να ακούγονται καλύτερα).

Reaction score
131

Αν το θέτεις συναισθηματικά εντάξει. Αν το θέτεις ότι πολλοί τεμπέλιασαν με τα ψηφιακά και δεν κάθονται να κάνουν ένα καλό αναλογικό μάστερινγκ εντάξει. Αλλά η ψηφιακή τεχνολογία έχει σώσει εκατοντάδες ταινίες που είχαν υποστεί βλάβες. Και είμαστε πια στο επίπεδο που τα ψηφιακά ακούγονται καλύτερα (ή έστω για τους σκληροπυρηνικούς έχουν τη δυνατότητα να ακούγονται καλύτερα).
Ψυχραιμια!!!
Το θεμα ειναι οι επανεκδοσεις.
Αλλωστε δεν υπαρχει θεμα συγκρισης .......:410::410:

TGD

Thread Gravedigger
Reaction score
10.732

Υπάρχουν βινύλια που είναι κομμένα σωστά και ας είναι απο ψηφιακή μήτρα. Για παράδειγμα, η νέα εκτύπωση του Kind of Blue από την Music on Vinyl είναι κομμένη από ψηφιακό 24/96. Η πλήρως αναλογική επανέκδοση της Classic Records είναι λίγο καλύτερη, αλλά το νέο ψηφιακό είναι πολύ καλύτερο και από τις δύο εκτυπώσεις της δεκαετίας του ' 70 που έχω. Τώρα αν είναι καλύτερη από το πρωτότυπο βινύλιο, δεν έχω τα λεφτά για να μπορέσω να κάνω τη σύγκριση!

Γενικά, ότι κόβει ο Grundman είναι κορυφαίο. Απο κει και πέρα υπάρχουν οι Gray, Hoffman, Ricker, Stax... αλλά η λίστα αυτών που ξέρουν ακόμα τι θα πει χάραξη μήτρας είναι μικρή. Γερνάνε δυστυχώς και δεν μπαίνουν πολλοί νέοι στην μπίζνα.

TGD

Thread Gravedigger
Reaction score
10.732

Μην νομίζετε ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά και στις ψηφιακές επανεκδόσεις. Τα SACD της Esoteric ας πούμε. Πήραν τις 24/96 ψηφιοποιήσεις που έγιναν στα Emil Berliner Studios για τις επανεκδόσεις της Decca και της DG σε CD. Τις μετέτρεψαν σε αναλογικό και τις ξαναψηφιοποίησαν σε DSD για να κυκλοφορήσουν το SACD. Είμαι πολύ περίεργος για το αποτέλεσμα, και θα έδινα το πενηντάρικο να πάρω τον Curzon να παίζει Mozart, αν η Audiovisual αποφάσιζε να φέρει κανένα.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.166

... Πήραν τις 24/96 ψηφιοποιήσεις που έγιναν στα Emil Berliner Studios για τις επανεκδόσεις της Decca και της DG σε CD. Τις μετέτρεψαν σε αναλογικό και τις ξαναψηφιοποίησαν σε DSD για να κυκλοφορήσουν το SACD. ...
Δε μπάει καλά ο κόσμος! Είπαμε, έχουμε κρίση, αλλά όχι κι έτσι...

Reaction score
6
Πληροφοριακα, σημερα περνωντας μια βολτα απο τα μετροπολις πηγα και εριξα μια ματια στα βινυλια. Ολα τα "παλια" αλμπουμ εχουν μια σταμπα μπροστα που λεει back in black και ψαχνοντας το δισκο ειδα και τα διακριτικα digitally remastered. Οποτε οποιος θελει αναλογικο ηχο παει σε second hand της τοτε εποχης

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.166

Μωρέ κάτι ήξερα εγώ, που είπα του Γιώργου να του γράψω τους Black Blood σε κασσέττα... :105:

TGD

Thread Gravedigger
Reaction score
10.732

Back to Vinyl = Universal
Μια ακόμα αρπαχτή για τις μεγάλες δισκογραφικές;

Reaction score
36
Καλησπερα και καλη χρονια.
Επαναφερω το θεμα στην επιφανεια καθως εχω την εξης απορια: Υπαρχει χρονικη περιοδος (επισημα η ανεπισημα) που οριοθετει τις επανακυκλοφοριες που προερχονται απο ψηφιακες πηγες?
Εχω ακουσει/διαβασει πχ οτι απο τα μεσα της δεκαετιας του 80 επανακυκλοφορουν πρωτες εκδοσεις που προερχονται απο ψηφιακη επεξεργασια.. Ισχυει? Ηταν το ψηφιακο τοσο διαδεδομενο? Με λιγα λογια πως και ποτε μπορουμε να ειμαστε σιγουροι οτι μια επανακυκλοφορια εχει οντως αναλογικο ηχο? πχ εταιριες οπως Music on vinyl, 4men in beard,Back in black,Sundazed,Light in the attic λεγεται οτι κατα 99,9% εχουν επανακυκλοφοριες απο cd.. Στα δικα μου αυτια ισχυει για ολες αφου κατα καιρους εχω ακουσει επανακυκλοφοριες τους.

Reaction score
1.738
Εγω προσπαθω να ψωνίζω από discogs βινύλια mint, nm, mint-, VG+, μέχρι και το 1985.

Μετά το 1990, το 80% ειναι γραμμένα ή ξαναγραμμένα ψηφιακά.

Επίσης, είμαι σίγουρος, οτι όλα τα αναλογικά μάστερς, για λόγους ασφαλείας, κόστους και ευκολίας, αντιγράφησαν - κάποια στιγμή την δεκαετία του 90 και του 2000 σε ψηφιακά φορμάτς, αγνώστου ποιότητας και συμπίεσης.

Ακόμα και αν υπάρχουν σήμερα σε καλή κατάσταση αυτά τα αναλογικά μάστερς, πιστεύυω ότι δεν υπάρχουν τα αντίστοιχα μηχανήματα για να βγάλουν βινύλια απ αυτά.

Οπότε, κόψε βινύλια από 24/96, CD και MP3, και άσε τα “πρόβατα” να παραμυθιάζονται και να τα ακουμπάνε για το “Vinyl is back”.

Πιστεύω, κάποιος πιο ειδικός, που δουλεύει σε καμία δισκογραφικήή σε κανά στούντιο, να μπορέσει να μας διαφωτίσει ή να μας πει τη γνώμη του.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.171
Members
38.540
Νεότερο μέλος
COSTOPOULOS NIKOLAS