Επιλογή ''mono'' σε δικάναλο ενισχυτη

Reaction score
1.127
Πρόκειται για τον Rotel Ra-820 ax τον οποίο έχω στο κυρίως σύστημα μου,τον πήρα μεταχειρισμένο φυσικά και έχω εκπλαγει καθώς το 2Χ30 που δηλώνει μου φαίνεται διπλάσιο και έχει ένα ''ήσυχο'' phono stage.
Στο προκείμενο τώρα, έχει έναν επιλογέα για tone σε τρεις θέσεις.Η μια είναι ''on'',η δεύτερη ''off'' οπου απομωνονεται το σήμα και έχεις καλύτερο ήχο σύμφωνα με τα γραφόμενα του manual και η τρίτη είναι ''mono'' στην οποία: At the mono position all the signals are output in mono and the tone controls are active.
Ενώ ακούω πικάπ εχω δοκιμάσει να το γυρίσω στο mono και δεν ακούω καμμιά διαφορά,ακόμα και σε μονοφωνικες ηχογραφήσεις.
Αναρωτιέμαι λοιπόν για τη χρησιμότητα αυτής της επιλογής τότε.Αν δεν κάνω λάθος ο ενισχυτής είναι του 1988-89.
Μήπως έχει να κάνει με τις τότε κεφαλές των πικάπ?
Για πείτε οι παλαιότεροι να μαθαίνουμε κι εμεις οι νεότεροι:)
[DOUBLEPOST=1493409620][/DOUBLEPOST]
upload_2017-4-28_23-0-19.jpeg

Mr Spock

demokratischer - sektor
Reaction score
53.687
- εκτός του πικάπ , σε άλλες πηγές δοκίμασες το mono switch ?

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.724
Αναρωτιέμαι λοιπόν για τη χρησιμότητα αυτής της επιλογής
Είναι χρήσιμο να παίζει κάθε ηχείο όλες τις πληροφορίες από τα 2 κανάλια, αν έχεις 1 ηχείο σε κάθε δωμάτιο..

Ενώ ακούω πικάπ εχω δοκιμάσει να το γυρίσω στο mono και δεν ακούω καμμιά διαφορά
Στερεοφωνικός (stereo) και μονοφωνικός (mono) ήχος.
Στον στερεοφωνικό ήχο τα 2 κανάλια διαφέρουν μεταξύ τους, ενώ στον μονοφωνικό ήχο τα δύο κανάλια είναι ίδια.
Το κουμπί "mono" κάνει μονοφωνικό το στερεοφωνικό ήχο, και προφανώς δε κάνει τίποτα σε μονοφωνικές ηχογραφήσεις.

Αν δεν ακούς καμία απολύτως διαφορά με το κουμπί mono, 3 πράγματα μπορεί να συμβαίνουν:

1) χάλασε το κουμπί και δε γυρνάει σε μονοφωνικό
2) έχεις προβλήματα ακοής
3) όλοι σου οι δίσκοι είναι μονοφωνικοί

:p

Reaction score
30.455
Είναι χρήσιμο να παίζει κάθε ηχείο όλες τις πληροφορίες από τα 2 κανάλια, αν έχεις 1 ηχείο σε κάθε δωμάτιο..

Στερεοφωνικός (stereo) και μονοφωνικός (mono) ήχος.
Στον στερεοφωνικό ήχο τα 2 κανάλια διαφέρουν μεταξύ τους, ενώ στον μονοφωνικό ήχο τα δύο κανάλια είναι ίδια.
Το κουμπί "mono" κάνει μονοφωνικό το στερεοφωνικό ήχο, και προφανώς δε κάνει τίποτα σε μονοφωνικές ηχογραφήσεις.

Αν δεν ακούς καμία απολύτως διαφορά με το κουμπί mono, 3 πράγματα μπορεί να συμβαίνουν:

1) χάλασε το κουμπί και δε γυρνάει σε μονοφωνικό
2) έχεις προβλήματα ακοής
3) όλοι σου οι δίσκοι είναι μονοφωνικοί

:p
Μπορεί να λέω και βλακεία , αλλά νομίζω πως το mono switch θα είχε χρησιμότητα στην περίπτωση που παίζει κάποιος με μονοφωνικη κεφαλή.

Mr Spock

demokratischer - sektor
Reaction score
53.687
Μπορεί να λέω και βλακεία , αλλά νομίζω πως το mono switch θα είχε χρησιμότητα στην περίπτωση που παίζει κάποιος με μονοφωνικη κεφαλή.

- καί γιά ''προβληματικές'' στερεοφωνικές ηχογραφήσεις , πχ έχω τον κάτωθι δίσκο , είναι περίπου στέρεο με το 70% της πληροφορίας στο αριστερό κανάλι , ενώ το δεξί έχει κάτι απομακρισμένα κρουστά ( που δεν υπάρχουν στο αριστερό ) και αντηχήσεις . . . . με το mono switch ακούγεται καλύτερα

. . . περιέχει και την κομματάρα :

Frankie Laine Jezebel

Reaction score
1.127
Το βρήκα!Έβαλα του Sony Rollins-Go West σε cd.To σαξόφωνο παίζει από το ένα ηχείο ένω τα ντραμς από το άλλο.Μόλις το γυρνάω στο mono ακουγονται και τα τρια όργανα από τα δύο ηχεία.Οπότε είναι το πρώτο που είπε ο ear και φυσικά αυτό που είπες Σωκράτη για τις προβληματικές ηχογραφήσεις!
Από ηχητική ποιότητα δεν καταλαβαίνω διαφορά,ίσως πέφτει λίγο η ένταση όταν το γυρνάω στο mono.
A! επίσης όταν είναι στο mono τα ρυθμιστικά ενεργοποιούνται πάλι,γιατί στο off ακυρώνονται φυσικά.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.063
Members
38.524
Νεότερο μέλος
Vaslamp