Επιλογη HD Καμερας. Camcorder or DLSR?

Reaction score
0
Καλημερα σας,
Νεος χρηστης, οποτε καλως σας βρηκα :105:. Προσφατα βρηκα το φορουμ αυτο και εγινα μελος κυριως για εναν λογο: Ψαχνω να αγορασω μια βιντεοκαμερα με δυνατοτητα ληψης Full HD, και ως noob σε θεματα καμερας κλπ, δεν ξερω τι να διαλεξω. Τα χρηματα που μπορω να διαθεσω ειναι απο 500 εως 700 €, και ψαχνω για μια καμερα για πιο "κινηματογραφικη" χρηση, δηλαδη για ταινιες μικρου μηκους κλπ, και οχι τοσο για να τραβηξω ενα-δυο βιντεο με την παρεα...
Και σε αλλα φορα που ρωτησα και διαβασα, πολλοι προτεινουν την Canon HV40. Απο οτι διαβασα/ειδα (sample HD videos στο youtube), ειναι μια πολυ καλη επιλογη, και εχω βρει καποιες μεταχειρισμενες κοντα στα χρηματα που εχω. Αλλα σε μια βολτα που εκανα σε καταστηματα οπως πλαισιο κ multirama ειδα πως εκτος απο "καθαροαιμες" βιντεοκαμερες, υπαρχουν και πολλες DSLR φωτογραφικες με δυνατοτητα ληψης Full HD βιντεο (Canon 500D, Nikon D3100 και μια τριτη Nikon της οποιας το μοντελο μου διαφευγει). Αυτο που με τραβαει προς τις φωτογραφικες ειναι το γεγονος πως εχουν σημαντικα καλυτερους φακους, οι οποιοι εχουν και την δυνατοτητα να αλλαχτουν, το γεγονος οτι το manual focusing φαινεται να ειναι πιο ευκολο σε φωτογραφικη μηχανη παρα σε βιντεοκαμερα και επισης πως εκτος απο δυνατοτητα βιντεο θα εχω και μια αξιολογη φωτογραφικη μηχανη.
Επισης, οσον αφορα την HV40, εχω βρει και τα 2 μοντελα (LEGRIA-PAL και VIXIA-NTSC) σε ευρωπαικα καταστηματα αλλα και αγγελιες. Επειδη δεν γνωριζω πολυ καλα τις διαφορες και τους περιορισμους των PAL/NTSC, εχω την εξης απορια: εφ'οσον εγω δεν σκοπευω να συνδεσω την καμερα απευθειας σε PAL τηλεοραση, αλλα θελω να περναω τα βιντεο στον υπολογιστη για επεξεργασια με καποιο προγραμμα τυπου After Effects και μετα να τα κανω export, θα εχω καποιο προβλημα αν αγορασω την NTSC εκδοση?
Θα ηθελα την γνωμη σας στο διλλημα φωτογραφικη/βιντεοκαμερα, και αν εχετε καποια εναλλακτικη απο αυτες που προτεινω.

Reaction score
3
Απάντηση: Επιλογη HD Καμερας. Camcorder or DLSR?

Καλώς ήρθες.
Στο δίλημμά σου η απάντηση είναι μόνο μια.
Αγοράζουμε πάντα τη συσκευή που κάνει αυτό που θέλουμε.
Δηλαδή στην περίπτωσή σου, εφόσον θέλεις να τραβάς ταινίες, αγοράζεις βιντεοκάμερα.
Όσον αφορά την επεξεργασία και τα PAL/NTSC, δεν θα έχεις πρόβλημα, εφόσον φτιάξεις DVD με το ίδιο σύστημα και frames (25/29,97).
Το ερώτημα είναι (κι εδώ θα πρέπει να μας πει κάποιος που να το ξέρει) αν θα μπορεί κάποιος τρίτος να δει (αναπαράγει) το δισκάκι που θα του το δώσεις σε επιτραπέζιο DVDPlayer ή Blu ray.

Reaction score
0

Στο δίλημμά σου η απάντηση είναι μόνο μια.
Αγοράζουμε πάντα τη συσκευή που κάνει αυτό που θέλουμε.
Δηλαδή στην περίπτωσή σου, εφόσον θέλεις να τραβάς ταινίες, αγοράζεις βιντεοκάμερα.
Και εγω με αυτη τη λογικη αρχικα ειχα καταληξει στην HV40, αλλα μετα ειδα καποια δειγματα απο βιντεο τραβηγμενο με DSLR και ψιλοεπαθα την πλακα μου απο ποιοτητα εικονας, απο το ποσο ευκολα "επαιζε" με το manual focus και με το πολυ καλο depth of field. 2 παραδειγματα για αυτο που λεω:

[YOUTUBE]youtube.com/watch?v=e2Innx3puNI[/YOUTUBE]

[YOUTUBE]youtube.com/watch?v=gDsKSVyDfSE[/YOUTUBE]

Και τα 2 τραβηγμενα με Nikon D3100. Παρομοια (αν και, αποτι διαβαζω, λιιιγο καλυτερη) ποιτητα εχει και η Canon 500D.

Όσον αφορά την επεξεργασία και τα PAL/NTSC, δεν θα έχεις πρόβλημα, εφόσον φτιάξεις DVD με το ίδιο σύστημα και frames (25/29,97).
Το ερώτημα είναι (κι εδώ θα πρέπει να μας πει κάποιος που να το ξέρει) αν θα μπορεί κάποιος τρίτος να δει (αναπαράγει) το δισκάκι που θα του το δώσεις σε επιτραπέζιο DVDPlayer ή Blu ray.
Απο οσο ξερω, δεν θα εχω προβλημα, καθως οταν επιλεγεις να κανεις export ενα αρχειο, τοτε επιλεγεις και τις προδιαγραφες που θα ακολουθησει (πχ σε ποσα fps θα τρεχει). Δηλαδη απο το ιδιο raw video file θα μπορω να κανω 2 διαφορετικα exports, ενα για PAL και ενα για NTSC.

Edit: Σε περιπτωση που δεν εμφανιζονται τα βιντεο, ειναι τα εξης:
http://www.youtube.com/watch?v=e2Innx3puNI
http://www.youtube.com/watch?v=gDsKSVyDfSE

Kotsidis John

Photography
Moderator
Reaction score
37.090
αν γραφτουν σωστα τα dvd , oλα τα νεα μηχανακια παιζουν το ιδιο και σε Pal και σε ntsc.εκτος αν ο εξοπλισμος ληψης - αναπαραγωγης ειναι παλιος κ δεν υποστηριζει.

Reaction score
0

OK. Οποτε το θεμα NTSC/PAL λυθηκε νομιζω. Τωρα για τις καμερες συγκεκριμενα τι γνωμη εχετε?

Reaction score
31
εχω την canon 550d
εχει απιστευτα καλυτερο βιντεο απο οποιαδηποτε ερασιτεχνική καμερα εχω δει...

Απλα εχει αλλα προβληματα. Δε πατας το κουμπι και γραφεις...
Εχεις προβλημα με το focus, δε γραφεις πανω απο 10 λεπτα συνεχομενα. και αλλα που δε γνωρίζω...
Εγω δεν την αλλαζω με καμια...

Σε στατικές εικονες που δεν αλλαζει η αποσταση (σταθερh εστιαση) εκει δεν εχεις κανενα προβλημα...

Βεβαια υπαρχουν διαφορα αξεσουαρ που διορθωνουν τα προβληματα αλλα κοστίζουν

Reaction score
0

Απλα εχει αλλα προβληματα. Δε πατας το κουμπι και γραφεις...
Εχεις προβλημα με το focus, δε γραφεις πανω απο 10 λεπτα συνεχομενα. και αλλα που δε γνωρίζω...
Ωπα, για στακα... Αυτο για το time limit δεν το ειχα δει πουθενα. Ισχυει για ολες τις DSLR?
Επισης, τι εννοεις με το "δεν πατας το κουμπι και γραφεις"?

PPZ

Reaction score
18

Οι DSLR δεν ειναι πολυ καλες σε γρηγορη κινηση :108: Εγω σου προτεινω να παρεις καμερα κανονικη, εφ'οσον θα τραβας βιντεο...

Reaction score
31
δεν το εγραψα καλα.
πρεπει να ρυθμισεις το focus
Αυτο ηθελα να γραψω...
Εχει ενα σωρο ρυθμισεις ... Αυτο βεβαια είναι καλό...
Εγω οσες φορες τραβηξα δεν πολυασχοληθηκα με τιποτα αλλο παρα μονο την εστιαση

Για το χρονικό περιορισμό νομιζω οτι εχει να κανει με την καρτα. Πρεπει να γραφει σε fat και οχι σε Ntfs. Οποτε δε μπορει να γραψει πανω απο 4,κατι GB. H κατι τετοιο. Δεν ειμαι σιγουρος...
Παντως σιγουρα γραφει μεχρι 10 λεπτα. Μετα ξαναπατας το rec και συνεχίζεις αμεσως. Εκτος και αν υπερθερμανθει. Αυτο δε μου εχει τυχει εμενα ακομα...

Reaction score
0

δεν το εγραψα καλα.
πρεπει να ρυθμισεις το focus
Αυτο ηθελα να γραψω...
Εχει ενα σωρο ρυθμισεις ... Αυτο βεβαια είναι καλό...
Εγω οσες φορες τραβηξα δεν πολυασχοληθηκα με τιποτα αλλο παρα μονο την εστιαση

Για το χρονικό περιορισμό νομιζω οτι εχει να κανει με την καρτα. Πρεπει να γραφει σε fat και οχι σε Ntfs. Οποτε δε μπορει να γραψει πανω απο 4,κατι GB. H κατι τετοιο. Δεν ειμαι σιγουρος...
Παντως σιγουρα γραφει μεχρι 10 λεπτα. Μετα ξαναπατας το rec και συνεχίζεις αμεσως. Εκτος και αν υπερθερμανθει. Αυτο δε μου εχει τυχει εμενα ακομα...
A Ok, τρομαξα ετσι οπως το εγραψες. :105::105: Αυτο για τις πολλες ρυθμισεις μονο ως θετικο μπορω να το παρω, γιατι την θελω κυριως για film projects που σημαινει οτι θα εχω οσο χρονο χρειαζομαι για να σεταρω :102: Τωρα το 10λεπτο ειναι λιγο ζορι, αλλα δεν ειναι "απαγορευτικο". Και αποτι βλεπω ακομα και να φορματαρεις σε NTFS την καρτα δεν την αναγνωριζει το συστημα. Αλλα νταξ, μπορω να ζησω με 12 λεπτα HD video σε καθε τake :107:

Οι DSLR δεν ειναι πολυ καλες σε γρηγορη κινηση Εγω σου προτεινω να παρεις καμερα κανονικη, εφ'οσον θα τραβας βιντεο...
Φανταζομαι οτι αναφερεσε στο rolling shutter effect. Αποσο εχω διαβασει και εχω δει σε βιντεο, αυτο εχει να κανει περισσοτερο με την κινηση της ιδιας της καμερας, παρα με την κινηση του αντικειμενου που τραβας. Πχ, αμα κανεις ενα γρηγορο pan απο τη μια ακρη ενος δωματιου στην αλλη, θα παραμορφωθει λιγο η εικονα. αμα φιλμαρεις ενα αυτοκινητο να περναει δεν υπαρχει θεμα. Τουλαχιστον αυτο εχω καταλαβει, αν ειμαι λαθος διορθωστε με. Aπ' οσο ξερω υπαρχουν λυσεις (μεσω software) για να καταπολεμηθει το rse.
Επισης, ο λογος που προτιμω λιγο τις DSLR ειναι τα παραπανω features που προσφερουν (πχ η 550D ειναι ΦΟΒΕΡΗ σε χαμηλο φωτισμο) και για το γεγονος οτι ειναι "upgradeable" δηλαδη μπορω να προσθεσω φακους κ αλλα εξαρτηματα.

PPZ

Reaction score
18

Φανταζομαι οτι αναφερεσε στο rolling shutter effect. Αποσο εχω διαβασει και εχω δει σε βιντεο, αυτο εχει να κανει περισσοτερο με την κινηση της ιδιας της καμερας, παρα με την κινηση του αντικειμενου που τραβας. Πχ, αμα κανεις ενα γρηγορο pan απο τη μια ακρη ενος δωματιου στην αλλη, θα παραμορφωθει λιγο η εικονα. αμα φιλμαρεις ενα αυτοκινητο να περναει δεν υπαρχει θεμα. Τουλαχιστον αυτο εχω καταλαβει, αν ειμαι λαθος διορθωστε με. Aπ' οσο ξερω υπαρχουν λυσεις (μεσω software) για να καταπολεμηθει το rse.
.
Αυτο εννουσα.:126:

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.806
Members
38.497
Νεότερο μέλος
Κωνσταντίνος Παντός