Επισκευή του κλασικού "feature" των Sony Tuners..

Μηνύματα
842
Reaction score
714
Καλησπέρα!

Έχω στην κατοχή μου εδώ και πάααααρα πολλά χρόνια ένα sony tuner sts 211.
Όπως ίσως έχει τύχει να παρατηρήσετε, ένα από τα πλέον κλασικά προβλήματα που παρουσιάζουν οι ψηφιακοί δέκτες της Sony είναι ξαφνικά και απροειδοποίητα να μην lockάρουν σε stereo mode και το ράδιο να βρίσκεται πλέον σε μια αέναη αναζήτηση σταθμών όταν είναι σε αναζήτηση auto. Επίσης, και σε manual mode άπαξ και δεν γυρίσετε σε mono τον δέκτη εκείνος προφανώς δεν βγάζει άχνα.

Είχα πάει σε διάφορα μαγαζιά στο παρελθόν δεξιά και αριστερά προκειμένου να ρωτήσω τι παίζει μπας και.. αλλά δεν χρειάζεται να σας πω τι είχα ακούσει (lol) οπότε και έπαψα χρόοοονια πριν να ασχολούμαι.
Με αφορμή ένα ραδιάκι που έχουμε στο ασανσέρ, το οποίο τσουλάει διαρκώς και μας τα έχει κάνει τόσα(!) αποφάσισα να δω αν μπορώ να βγάλω άκρη μόνος μου αναζητώντας λύση που αλλού; Στο net.
Παντού διάβαζα για το πρόβλημα αλλά όχι για την λύση ώσπου έπεσα πάνω σε ένα Πολωνικό forum και άρχισα τις μεταφράσεις. (πολύ γέλιο η μετάφραση κάποιες φορές) Κάποιος κύριος εκεί λοιπόν είχε κατορθώσει να βγάλει άκρη και εξηγούσε. Τι είχαμε τι χάσαμε σκέφτηκα και πριν προλάβω να τελειώσω την σκέψη μου το tuner ήταν επισκευασμένο!
Γμτ, τόσα χρόνια για κάτι που χρειάστηκε μερικές βίδες να λυθούν και εργασία περίπου 10 δευτερολέπτων;

Σε περίπτωση που σας συμβαίνει κάτι ανάλογο (έχω διαβάσει και εδώ μέσα για ανάλογο πρόβλημα σε ίδιο ραδιόφωνο) παραθέτω φωτό από την λύση του προβλήματος. Να με συμπαθάτε αλλά δεν είμαι ηλεκτρονικός και δεν ξέρω να σας πω πως λέγεται το συγκεκριμένο εξάρτημα, οπότε θα το ονομάσω απλά τρίμερ. Ένα τρίμερ που μόλις το κουνήσεις ελάχιστα τα πάντα έρχονται στα ίσια τους!

Καλές ακροάσεις!!
 

Attachments


Μηνύματα
414
Reaction score
249
Προσοχή όταν 'πειράζετε' τέτοια ρυθμιστικά, να μη χρησιμοποιείτε μεταλλικά κατσαβιδια, αλλά κατσαβίδια συντονισμού (πλαστικά), αλλιώς είναι πολύ εύκολο να σπάσει ο πυρήνας (το κομμάτι που 'γυρίζει')
 

Μηνύματα
842
Reaction score
714
Προσοχή όταν 'πειράζετε' τέτοια ρυθμιστικά, να μη χρησιμοποιείτε μεταλλικά κατσαβιδια, αλλά κατσαβίδια συντονισμού (πλαστικά), αλλιώς είναι πολύ εύκολο να σπάσει ο πυρήνας (το κομμάτι που 'γυρίζει')
Σωστό και ξέχασα να το αναφέρω διότι το ίδιο ακριβώς παρότρυνε και ο Πολωνός που έβγαλε την άκρη.
Βέβαια φανταστείτε πως το δικό μου χρειάστηκε να γυρίσει μόλις κατά 1/8 το πολύ για να συνέλθει.
 

jpaudio

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
2.005
Reaction score
1.466
Καλησπέρα. Ουσιαστικά πείραξες-διόρθωσες την καμπάνα της IF. Σε άλλα tuners είναι ένα το ρυθμιστικό σαν την δική σου περίπτωση και σε άλλα δύο. "Μπακάλικα" διορθώνεται, αν όμως θέλεις το τέλειο αποτέλεσμα (σε ακριβότερα tuners έχει νόημα) χρειάζεται γεννήτρια RF και κατάλληλα μετρητικά όργανα. Πάντως αυτό είναι το νούμερο1 πρόβλημα ψηφιακών δεκτών αυτής της ηλικίας.
Φιλικά,
Γιάννης
 


Μηνύματα
414
Reaction score
249
Το πλαστικό κατσαβίδι χρειάζεται για να μην επηρεάζεται η τιμή του πηνίου από το μέταλλο και χαλάει η ρύθμιση μόλις απομακρυνθεί.
Ακριβώς ετσι είναι ως προς το κομματι της ρυθμισης αυτης καθαυτης, αλλα εκ πειρας χρησιμοποιωντας μεταλλικο κατσαβιδι τα slugs σπανε ‘για πλακα’ (και αντε, μια λαθος ρυθμιση εστω με trial and error διορθωνεται, ενας σπασμενος πυρηνας ομως...)
 
Last edited:


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.560
Μηνύματα
2.865.583
Members
37.934
Νεότερο μέλος
corfu11
Top