Επιστροφή στο βινύλιο!!!

Reaction score
968
Επιστροφή στο βινύλιο! Η τρέλα είναι παγκόσμια.

Από τη Wikipedia:

"Figures released in the United States in early 2009 showed that sales of vinyl albums nearly doubled in 2008, with 1.88 million sold - up from just under 1 million in 2007." http://www.smh.com.au/news/entertainment/music/just-for-the-record/2009/01/23/1232471564924.html

Επίσης:

"The vinyl record regained popularity by 2008, with nearly 2.9 million units shipped that year, the most in any year since 1998." http://76.74.24.142/A200B8A7-6BBF-EF15-3038-582014919F78.pdf

Το βινύλιο επιστρέφει

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=115487

Βινύλιο: Η μεγάλη μουσική επιστροφή

http://www.men24.gr/html/ent/734/ent.73734.asp

Η επιστροφή του βινυλίου

http://www.mixtape.gr/t.asp?sec=1&sub=1&uid=1546

http://mashable.com/2010/01/07/the-rise-of-digital-music-the-return-of-the-record/

Από τον φωνογράφο στο βινύλιο

http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathextra_4_10/05/2007_190097

Reaction score
1
Απάντηση: Επιστροφή στο βινύλιο!!!

όσοι ασχολούνται με τη μουσική βιομηχανία γνωρίζουν καλά τις τάσεις της αγοράς.
Το βινύλιο δέχτηκε μεγάλο πόλεμο από τις ίδιες τις εταιρείες παραγωγής μουσικής. Οι λόγοι χιλιοειπωμένοι. Η ξεκάθαρη αλήθεια είναι πως τα φορμά που το διαδέχθηκαν, με τα συν και τα πλην τους, δεν μπόρεσαν ποτέ να το υποκαταστήσουν τουλάχιστον σε ένα μέρος του μουσικόφιλου κοινού. Οι αιτίες είναι και εδώ απτές και ξεκάθαρες. Όσο δύσχρηστο και αν είναι, το βινύλιο παίζει μουσική... Και λογικά, αρκετοι μουσικόφιλοι το αναζητούν και το προτιμούν. Σε ότι αφορά τις τωρινές εκδόσεις, βρίσκω πολύ σημαντικό το γεγονός της εξαιρετικής ποιότητας εξωφύλλων, εσωφύλλων και του βινυλίου.

Reaction score
968
Έτσι είναι. Δεν μπορώ να αποφύγω τον πειρασμό να ξαναγοράζω επανεκδόσεις παλαιών βινυλίων που ήδη έχω.

Reaction score
20.175

Άιντε να ξαναματαπουληθούν οι ίδιοι δίσκοι που πουλήθηκαν σε βινύλιο, σε CD, ίσως σε mp3, ξανά σε βινύλιο! Φτιαχτές ανάγκες....

Reaction score
1
Απάντηση: Re: Επιστροφή στο βινύλιο!!!

Έτσι είναι. Δεν μπορώ να αποφύγω τον πειρασμό να ξαναγοράζω επανεκδόσεις παλαιών βινυλίων που ήδη έχω.
μου συμβαίνει το ίδιο και συνειδητά προχωρώ σε τέτοιες αγορές.
Ειδικά τα ελληνικής κοπής βινύλια μου είναι επιεικώς πολύ μέτρια.
Το ζήτημα όμως δεν είναι μόνο συναισθηματικό. κυρίως είναι ακουστό.
Είτε στο σύστημα μου, είτε σε συστήματα φίλων έχουμε κάνει Α-Β ακροάσεις στο ίδιο πρόγραμμα με αναλογική και ψηφιακή πηγή. Κάποια από αυτά τα συστήματα είναι δε πολύ ικανά και ακριβά.
Λοιπόν, ούτε μια φορά δεν άκουσα ένα cd που να αποδίδει καλύτερα τη μουσική απο το αντίστοιχο βινύλιο.
Τυχαίο?
Το σίγουρο είναι πως έχω ακούσει χιλιάδες ώρες μουσική και στη δισκοθήκη μου υπάρχουν χιλιάδες cd και χιλιάδες βινύλια.
Πιστεύω πως δικαιούμαι να έχω άποψη περί του ήχου...

Reaction score
2

Άιντε να ξαναματαπουληθούν οι ίδιοι δίσκοι που πουλήθηκαν σε βινύλιο, σε CD, ίσως σε mp3, ξανά σε βινύλιο! Φτιαχτές ανάγκες....
+100

Κίνηση απόγνωσης των δισκογραφικών απέναντι στην πειρατεία των cd's και της δωρεάν ψηφιακής μουσικής.
Ποντάρουν στο συναίσθημα και τον ρομαντισμό αρκετών μουσικόφιλων και προμοτάρουν την ηχητική ανωτερότητα του βινυλίου (τώρα την θυμήθηκαν, που χάθηκε...) διότι πολύ απλά πρόκειται για ένα μέσο που δεν αντιγράφεται (όπως το cd).
Κι όσα κονομήσουν, κονόμησαν...

Reaction score
37

Δεν νομίζω πως κάποιος θα αγοράσει την συλλογή που έχει σε cd ξανά σε βινύλιο. Είπαμε είμαστε junkies αλλά όχι και έτσι.

Μάλλον είναι κίνηση να τηρήσουν ένα σταθερό αγοραστικό κοινό, δηλαδή να μην χάσουν και τους τρελαμένους-βλαμένους σαν και εμάς.

Βέβαια στην Ελλάδα δεν νομίζω πως μπορούν να ελπίζουν πολλά αφού οι τιμές απο το εξωτερικό είναι 4 φορές μικρότερες. :141:

Reaction score
968
Το βινύλιο δεν θεωρώ ότι είναι "ανάγκη". Μάλλον απόλαυση τρόπου ζωής.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.558
Απάντηση: Re: Επιστροφή στο βινύλιο!!!

(...)
Λοιπόν, ούτε μια φορά δεν άκουσα ένα cd που να αποδίδει καλύτερα τη μουσική απο το αντίστοιχο βινύλιο.
Τυχαίο?
(...)
Δεν είναι καθόλου τυχαίο, όλα έχουν την εξήγησή τους. Για την προτίμηση πολλών προς το βινύλιο ευθύνεται το αυθαίρετο -και τελικά ατυχές και κακό- mastering που γίνεται στις επανεκδόσεις σε CD. Άλλωστε, το ίδιο μου έχει τύχει και σε δύο διαφορετικές ψηφιακές εκδόσεις ενός κομματιού. Όπως και να έχει, ο βασικός φταίχτης είναι το mastering. Τις προάλλες κατέβασα το Tonic for the troops των Boomtown Rats σε CD, και κρατούσα τα αυτιά μου. (Ο συγκεκριμένος δίσκος είναι από εκείνους, για τους οποίους δικαιούμαι να πω πολλά). Αν θέλετε πειστήρια, ευχαρίστως να ανεβάσω.

Δεν φταίει το μέσο, φταίει η κακή αξιοποίησή του.

Reaction score
968
Διαφορές παρατηρούνται ακόμη και μεταξύ βινυλίων. Έχω πετύχει ξένες εκτυπώσεις (Αμερικάνικες, Γερμανικές ή ακόμη και Βουλγαρικές) που είναι αναπάντεχα ποιοτικότερες από παλαιότερες ελληνικές (μιλάω για ίδιους τίτλους).

Όπως επίσης έχω πετύχει ελληνικά βινύλια (τυχαίο?) που ακούγονται χειρότερα από CD.

Πάντως, δεν είναι και λίγες οι περιπτώσεις που πραγματικά δυσκολεύομαι να διακρίνω ακουστικά αντιληπτές ποιοτικές διαφορές μεταξύ των δύο μέσων.

Reaction score
968
Re: Απάντηση: Re: Επιστροφή στο βινύλιο!!!

Τις προάλλες κατέβασα το Tonic for the troops των Boomtown Rats σε CD, και κρατούσα τα αυτιά μου. (Ο συγκεκριμένος δίσκος είναι από εκείνους, για τους οποίους δικαιούμαι να πω πολλά). Αν θέλετε πειστήρια, ευχαρίστως να ανεβάσω.
Για πες ....

Reaction score
20.175

Πάντως το μεγαλύτερο φταίξιμο για το πως ακούγονται τα CD το έχει αυτό εδώ μου φαίνεται (και προφανώς είναι θέμα mastering όπως λέει κι ο Κώστας)...

http://en.wikipedia.org/wiki/Loudness_war

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.558
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Επιστροφή στο βινύλιο!!!

Για πες ....
Αυτό που ενοχλούσε πολύ ήταν τα σηκωμένα πρίμα, χώρια η συμπίεση των δυναμικών που λέει και ο Σώτος. Δεν άντεχες να ακούσεις πάνω από ένα λεπτό. Τα ίδια και χειρότερα με το "One love" του Bob Marley, όπου στο Exodus ακούγεται σωστά, ενώ σε ένα best που έχω πετύχει, ο foobar δείχνει φασματική ένδειξη ακόμα και στα 20KHz. Από την άλλη μεριά, το Rastaman Vibration σε ελληνικής κοπής βινύλιο της εποχής του, έχει σαφώς παραμορφωμένα πιατίνια.

Δεν λέω ότι το βινύλιο δεν μπορεί να ακούγεται πάρα πολύ καλά, αλλά οι παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοσή του είναι σαφώς περισσότεροι από αυτούς ενός ψηφιακού αρχείου. Περνώντας στο CD, οι παραγωγοί γλίτωσαν από πολλούς πονοκεφάλους.

Reaction score
20.175

...άσε που δεν χρειάζονται και ακριβά μόνιτορ στα στούντιο με αυτές τις επιλογές εγγραφής, μία

...κάνει μια χαρά την ίδια δουλειά! :116:

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.558

'Νταξ. Τότενες γκρινιάζαμε για τα σκρατς, το στράβωμα, τη "ντεσιμπελίτιδα" των ελληνικών χαράξεων, το "φύσημα" της κασέτας, το μάσημα της ταινίας... Και κατά τα άλλα, τα αναλογικά παίζουν "μουσική", ενώ τα ψηφιακά παίζουν "ήχους", και άλλα τέτοια φαιδρά. Σήμερα γκρινιάζουμε για το τζίτερ και το prat. Ελπίζω, τουλάχιστον, να μην περνάμε τη μουσική στο ντούκου...

Reaction score
81

Just listen to the music!!Μουσικουλα καλη σε βινυλιο η σι ντι:610:

Reaction score
2

Όντως, το περιβόητο "Loudness War" είναι τεράστιο πρόβλημα.
Και δεν το θεωρώ άλλη μία hi-endάδικη παραξενιά αλλά έναν παράγοντα που μπορεί πραγματικά να σου καταστρέψει μια ωραία ακρόαση, ακόμα και αν είσαι μόνο μουσικόφιλος και καθόλου...μηχανηματάκιας.

Ένα ωραίο επεξηγηματικό βίντεο περί loudness war

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.322
Members
38.446
Νεότερο μέλος
Gian