Ερασιτεχνική εγκατάσταση δορυφορικού πιάτου και 0% σήμα

Μηνύματα
8
Reaction score
0
Παίδες καλησπέρα και καλώς σας βρίσκω.

Έγινα συνδρομητής της Nova προχτές, μέσω του πακέτου της Forthnet + Nova. Παρέλαβα λοιπόν τον εξοπλισμό (ένα NovaBox HD831, το κλασσικό πιάτο "φρισμπι" 65cm, και ένα LNB).

Επειδή πιάνουν τα χέρια μου, είπα να κάνω μόνος μου την τοποθέτηση ώστε να γλυτώσω τα 70 ευρώ της εγκατάστασης. Όλα πήγαν μια χαρά, δεν ήταν και τίποτα δύσκολο εξάλλου να ανοίξω 4 τρύπες και να στερεώσω το πιάτο, αλλά τελικά δεν έχω σήμα. :114:

Να προσθέσω σε αυτό το σημείο πως είχα καιρό στο μυαλό μου να βάλω Nova, οπότε πριν κάνα δίμηνο και με αφορμή την αλλαγή ενός καλωδίου αναλογικής κεραίας, έκανα και μια προεργασία για το δορυφορικό κομμάτι του θέματος. Συγκεκριμένα, από την κεραμοσκεπή κατεβαίνει ένα ομοαξονικό καλώδιο (αμφιβόλου ποιότητας ομολογώ, αλλά είναι ιστορία να αλλαχτεί αυτό), το οποίο καταλήγει στο In ενός Johansson 4503 3-way splitter. Από εκεί, τα Out 1 & Out 2 πηγαίνουν με ομοαξονικό καλώδιο εξωτερικά σε δύο υπνοδωμάτια του σπιτιού, ενώ το Out 3 πηγαίνει στο TV ενός Johansson 9501 SAT/TV combiner. Το IN / OUT+DC του combiner πάει στο καθιστικό (εκεί που θα μπει και η Nova) με ένα ποιοτικότατο Televes ομοαξονικό (χάλκινο με χάλκινο μπλεντάζ) καλώδιο. Αντίστοιχα, στο καθιστικό αλλάχτηκε η πρίζα της κεραίας με πρίζα διαχωρισμού TV/SAT. To TV κομμάτι λοιπόν λειτουργεί εδώ και ένα δίμηνο, οπότε λογικά αποκλείεται να έχει πρόβλημα το combiner ή η πρίζα.

Πρόσθεσα σήμερα λοιπόν στο SAT+DC του combiner το καλώδιο που έρχεται από το πιάτο, και αντίστοιχα στο καθιστικό σύνδεσα το SAT της πρίζας στο SAT IN του αποκωδικοποιητή της Nova. Έστρεψα και το πιάτο χοντρικά εκεί που πρέπει να "κοιτάει", και έβαλα στον αποκωδικοποιητή το μενού Ανίχνευση σήματος... Η αρχική μου σκέψη ήταν να πιάσω χοντρικά ένα 20-30% και μετά με μικρές κινήσεις να βρω το σωστό σημείο για μεγαλύτερα ποσοστά σήματος... Ε ρε παιδιά, από το 0% δεν έφυγε ποτέ. Μάλιστα είχα και "οδηγό" το πιάτο παραδιπλανού σπιτιού, οπότε έβαλα το δικό μου να κοιτάει εκεί που κοιτάει και του γείτονα.

Η ερώτηση μου τώρα μετά από όλα αυτά τα εισαγωγικά... Για να πιάσω έστω ένα 5% σήματος (ώστε αν μη τι άλλο να καταλάβω ότι η καλωδίωση μπήκε σωστά) θέλει ακρίβεια μοίρας η εστίαση του πιάτου? Στο περίπου δηλαδή δε θα έπρεπε να πιάσω έστω 1% ? Τελικά η εστίαση είναι διαδικασία που πραγματοποιείται αποκλειστικά με τη βοήθεια πεδιόμετρου?

Τέλος, υπάρχει περίπτωση το combiner ή η TV/SAT πρίζα να μη λειτουργούν σωστά? Αν και η Johansson είναι καλή εταιρία από ότι ξέρω, και η πρίζα είναι Merlin Gerin, την οποία μάλιστα ακριβοπλήρωσα ώστε να ταιριάζει με τις υπόλοιπες πρίζες του σπιτιού, τη στιγμή που θα μπορούσα να πάω να πάρω μια φτηνή TV/SAT με 10-15 ευρώ.

Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο να διαβάσετε το τεράστιο post μου, και περιμένω με αγωνία κάποια διαφωτιστική απάντηση. :120:

ΥΓ1: Σας παραθέτω και 3 εικόνες από τα προαναφερθέντα περιφερειακα:







ΥΓ2: Αν θέλετε να δείτε φωτό της εγκατάστασης του πιάτου, πείτε μου να ανεβάσω.
 

Μηνύματα
1.479
Reaction score
106
Απάντηση: Ερασιτεχνική εγκατάσταση δορυφορικού πιάτου και 0% σήμα

για να βρεις το δορυφορο φυσικα και θελει ακριβεια..με το πεδιομετρο το βρισκεις πιο γρηγορα για βλεπεις την κυματομορφη.

τωρα εγω μια φορα που δεν ειχα και σεταρα με το δεκτη της νοβα εφαγα 30 λεπτα στοχευσης για να το βρω..το οτι εχεις αλλο πιατο διπλα σου σε βοηθαει να ξερεις που θα κοιταξεις χοντρικα..αλλα πρεπει να εισαι σιγουρος οτι κοιταει hotbird και οχι κανεναν αλλο δορυφορο.με υπομονη και μικρες κινησεις θα το βρεις.
 

Μηνύματα
8
Reaction score
0
Απάντηση: Ερασιτεχνική εγκατάσταση δορυφορικού πιάτου και 0% σήμα

Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σου.

Λογικά και το πιάτο του γείτονα "κοιτάει" τον Hotbird γιατί είναι κι αυτό το γνωστό φρισμπι με το λογότυπο της Nova επάνω! Άρα θα το έχει για Nova.

Σε αυτό που γράφεις ότι για να βρω το δορυφόρο θέλει ακρίβεια, εννοείς ότι αν δεν τον κοιτάει "στα μάτια", αλλά "στη μύτη" πχ, δικαιολογείται 0% σήμα? Δε θα έπρεπε να δω έστω 1% για να καταλάβω ότι τουλάχιστον τα υπόλοιπα της εγκατάστασης τα έκανα σωστά?

Edit: Μια εντελώς τεχνική ερώτηση... Στο μενού του αποκωδικοποιητή, για την τροφοδοσία του LNB η ρύθμιση είναι στο Auto (έχει επίσης 13V και 18V). Μήπως λόγω του combiner θα πρέπει να το βάλω manually πχ στα 18V (αν υποθέσουμε ότι ο combiner καταναλώνει κάποιο μικρό ρεύμα)? Με πολύμετρο μπορώ να μετρήσω στην άκρη του καλωδίου από την πλευρά του LNB αν υπάρχει όντως τάση 13V με 18V ?
 

panosop

Συστημικός
Μηνύματα
5.571
Reaction score
668
Απάντηση: Ερασιτεχνική εγκατάσταση δορυφορικού πιάτου και 0% σήμα

το σήμα που θα έπρεπε να έχεις μπορεί να είναι από 10-20% και άνω.
Βέβαια θα έλεγα πρώτη κίνηση θα ήταν να μετακινήσεις δέκτη και μια μικρή tv στο σημείο που έρχεται το καλώδιο πρίν τον combiner. Φαντάζομαι ότι οι συνδέσεις με το LNB δεν έχουν πρόβλημα.
Από εκεί θα μπορούσες να είσαι σίγουρος ότι δεν παρεμβάλλονται άλλα παθητικά εξαρτήματα.
Το ότι δουλεύει η tv δεν σημαίνει κάτι ιδιαίτερο. Αν δεν μπορεί να φτάσει το DC από τον δέκτη στο LNB δεν θα δεις ποτέ σήμα.
Το LNB είναι ενεργό εξάρτημα και χρειάζεται ρεύμα για να λειτουργήσει.
Βέβαια πρέπει να κεντράρεις και τον δορυφόρο που είναι μια σχετικά εύκολη διαδικασία. Θέλει όμως πρώτα να έχεις το πιάτο στις 44 μοίρες ανύψωση και μετά να το κεντράρεις. Αφού οριστικοποιήσεις το ύψος και τοποθετήσεις το πιάτο να κοιτάει στο "περίπου" τον Hotbird, το μετακινείς ανά εκατοστό πρώτα από την μια πλευρά και μετά από την άλλη, για να "δεις" το σήμα να ανεβαίνει μόλις φτάσεις στο επιθυμητό σημείο...
Έπειτα συνδέεις combiner και πρίζα.
 

Μηνύματα
8
Reaction score
0
Απάντηση: Ερασιτεχνική εγκατάσταση δορυφορικού πιάτου και 0% σήμα

Καλημέρα και σε ευχαριστώ πολύ για την πολύτιμη απάντηση!!!

Μια ερώτηση ακόμη, με πολύμετρο δε μπορώ να διαπιστώσω την ύπαρξη του DC στις διάφορες ενώσεις? Υποθέτω πως το (+) θα είναι στο κέντρο, και το (-) στο πλέγμα ε? Ή υπάρχει κίνδυνος να κάψω τον αποκωδικοποιητή?
 

Μηνύματα
1.079
Reaction score
159
Απάντηση: Ερασιτεχνική εγκατάσταση δορυφορικού πιάτου και 0% σήμα

Έστρεψα και το πιάτο χοντρικά εκεί που πρέπει να "κοιτάει", ....
"Χοντρικα" δεν ισχυει στη ρυθμιση του πιατου.

Δυο-τρια χιλιοστα πανω-κατω η δεξια-αριστερα απο το σωστο σημειο και το σημα παει μηδεν. Οπως καταλαβαινεις με τυχαιες θεσεις ειναι πολυ δυσκολο εως αδυνατο να κεντραρεις δορυφορο.

Ασε που τελικα υπαρχει η περιπτωση να πιασεις την ιδια συχνοτητα αλλα σε αλλο δορυφορο και να νομιζεις οτι εισαι Hotbird ενω εισαι αλλου.

Ο ευκολοτερος και πιο σιγουρος τροπος ρυθμισης του κατοπτρου ειναι δεκτης και μικρη TV στη ταρατσα (ή στη κεραμοσκεπη) και μετακινησεις χιλιοστου στο κατοπτρο, και νομιζω οτι απο εκει πρεπει να αρχισεις.
 

Μηνύματα
1.578
Reaction score
4
Απάντηση: Ερασιτεχνική εγκατάσταση δορυφορικού πιάτου και 0% σήμα

Δέκτης και τηλεόραση στην ταράτσα...
με τα μικρά πιάτα, το κάθε χιλιοστό μετράει!
Να είσαι σιγουρος ότι έχεις βρει τον δορυφόρο, πριν ασχοληθείς με τον βραχνά των παθητικών εξαρτημάτων.
Ποια σειρά της MErlin έχεις? Οι πρίζες της SAT/TV δεν έχουν συνήθως ξεχωριστή είσοδο για TV και για SAT. Μια έχουν και για τα δύο... Για πες τον κωδικό της...


Edit: Μόλις ξαναδιάβασα προσεκτικότερα το μήνυμα σου. Απο ότι κατάλαβα, το δορυφορικό καλώδιο κατεβαίνει ανεξάρτητα απο το τηλεοπτικό, σωστά?
Τις τάσεις μπορείς να τις μετρήσεις με ένα βολτόμετρο στο βύσμα που συνδέεται στο LNB. Εκεί ανάλογα με την πόλωση θα βρείς απο 12.5V-18V...
 

Μηνύματα
8
Reaction score
0
Απάντηση: Ερασιτεχνική εγκατάσταση δορυφορικού πιάτου και 0% σήμα

Καλησπέρα παιδιά.

Από την κεραμοσκεπή κατεβαίνει το ομοαξονικό της αναλογικής κεραίας. Το πιάτο το τοποθέτησα στο μπαλκόνι. Και τα δύο λοιπόν αυτά σήματα (το αναλογικό από την κεραμοσκεπή, και το ψηφιακό από το μπαλκόνι) μπαίνουν μέσα στο σπίτι ως ένα με τη χρήση του combiner της Johansson που αναφέρω στο πρώτο μου post. Η TV/SAT πρίζα της Merlin είναι η Unica Top/Class - R-TV/SAT socket - individual socket - 2 m - graph.

Πάντως παιδιά η υποψία μου είναι πως το πρόβλημα βρίσκεται στο ρεύμα που πάει (που δεν πάει δηλαδή) στο LNB. Και θα σας εξηγήσω γιατί το λέω. Το καλώδιο της Televes, που μεσολαβεί μεταξύ του combiner και της TV/SAT πρίζας, από τη μια πλευρά του αλουμινόφυλλου έχει μια πλαστική μεμβράνη, προφανώς για ανθεκτικότητα του φύλλου. Αυτό λοιπόν δε το έκοψα όταν έβαζα το δορυφορικό βυσματάκι στην άκρη του για να το βιδώσω στον combiner. Εκεί προφανώς η μεμβράνη κόβει την επαφή του πλέγματος με το βύσμα, άρα και το κύκλωμα παραμένει ανοιχτό... Απλά δεν ήξερα πως τα LNB θέλουν ρεύμα και μας νοιάζει τόσο πολύ και το πλέγμα... Νόμιζα πως είναι όπως στα αναλογικά που το πλέγμα απλά μειώνει τις παρεμβολές...

Αύριο θα το μετρήσω με το πολύμετρο και θα διαπιστωθεί σε ποιο σημείο χάνεται το ρεύμα...

Αν λοιπόν αποδειχθεί ότι ήταν θέμα ρεύματος η πλήρης απουσία σήματος, υπάρχει άλλος λόγος για να βάλω απευθείας καλώδιο από το LNB στον αποκωδικοποιητή (να παρακάμψω τον combiner εννοώ, όπως με συμβουλέψατε) για να κάνω τη ρύθμιση του πιάτου? Γιατί για να το κάνω αυτό θα πρέπει να βγάλω τηλεόραση και αποκωδικοποιητή στο μπαλκόνι που το βαριέμαι και μόνο στη σκέψη! Κατά τα άλλα, έχω οπτική επαφή με την τηλεόραση στην οποία θα δουλεύει η Nova, οπότε θα μπορώ στρέφοντας το πιάτο να ελέγχω τη στάθμη του σήματος (απλά θα παρεμβάλλεται το combiner).
 

Μηνύματα
8
Reaction score
0
Απάντηση: Ερασιτεχνική εγκατάσταση δορυφορικού πιάτου και 0% σήμα

Τέλος καλό όλα καλά!

Καταρχήν μέτρησα με πολύμετρο το καλώδιο και μέχρι το LNB έφταναν 18,6V άρα δεν ήταν θέμα ρεύματος. Μετά χρησιμοποίησα μια εφαρμογή που κατέβασα στο κινητό μου (να μου ζήσεις Android) που μετράει την κλίση στην οποία είναι τοποθετημένη η συσκευή. Έτσι έβαλα το κινητό επάνω στο μπράτσο του πιάτου του γείτονα και μέτρησα 31,4 μοίρες για την ακρίβεια. Δε ξέρω αν αυτή είναι η πραγματική κλίση του πιάτου του αλλά σίγουρα σε αυτήν την τιμή έπρεπε να ρυθμίσω και το δικό μου. Έτσι και έκανα... Σειρά είχε το αζιμούθιο. Ξεκίνησα από μια θέση που οπτικά έμοιαζε παράλληλή με το πιάτο του γείτονα, και λίγο αριστερά λίγο δεξιά και με απειροελάχιστα βήματα κάθε φορά, σε κάνα δεκάλεπτο είχα πιάσει 72% στάθμη σήματος, και 94% ακρίβεια σήματος. Δοκίμασα να περιστρέψω και το LNB μέσα στη βάση του, αλλά δεν άλλαζε κάτι και έτσι το έβαλα κάθετα.

Βασικά ήταν θέμα τύχης ότι αφενός είχα κοντά μου άλλο πιάτο ως σημείο αναφοράς, και επίσης ότι είχα πρόσβαση σε αυτό για να μετρήσω την κλίση του. Αυτό πάντως που μου έκανε εντύπωση είναι πως αν συνέχιζα λίγο αριστερά ή δεξιά από το σημείο που είχα το 72% σήματος, κατέβαινε ως το 62% και μετά μπαμ και κάτω 0%... Δηλαδή 50%, 30%, 10% κτλ δεν είδα ποτέ. Από 62% στο 0% με μόλις ένα-δύο χιλιοστά οριζόντιας μετακίνησης.

Πάντως σας ευχαριστώ πολύ όλους για τις απαντήσεις σας.

Αλήθεια, αυτό το σήμα τι επιλογές έχω για να το μεταφέρω και στην κρεβατοκάμαρα ρε παίδες?
 


Μηνύματα
10.413
Reaction score
4.859
Απάντηση: Ερασιτεχνική εγκατάσταση δορυφορικού πιάτου και 0% σήμα

LNB twin στο πιάτο, δεύτερο καλώδιο για την κρεβατοκάμαρα και δεύτερος δέκτης εκεί. Έτσι θα βλέπεις Χοτ Μπερντ και στην κρεβατοκάμαρα
 

Μηνύματα
1.079
Reaction score
159
Απάντηση: Ερασιτεχνική εγκατάσταση δορυφορικού πιάτου και 0% σήμα

Αλήθεια, αυτό το σήμα τι επιλογές έχω για να το μεταφέρω και στην κρεβατοκάμαρα ρε παίδες?
Καλωδιο AV απο το δεκτη στη TV της κρεβατοκαμαρας, και RF επεκταση τηλεχειρισμου για ζαπινγκ απο μακρια.

AV σημα μεταφερει χωρις προβλημα ακομα και ψιλο στρογγυλο τηλεφωνικο καλωδιο για αρκετες δεκαδες μετρα. Δοκιμασμενα.
 

Μηνύματα
8
Reaction score
0
Απάντηση: Ερασιτεχνική εγκατάσταση δορυφορικού πιάτου και 0% σήμα

LNB twin στο πιάτο, δεύτερο καλώδιο για την κρεβατοκάμαρα και δεύτερος δέκτης εκεί. Έτσι θα βλέπεις Χοτ Μπερντ και στην κρεβατοκάμαρα
Αυτή τη λύση με μικρές παραλλαγές σκέφτηκα κι εγώ ως πιθανότερη και καλύτερη. Θα ήθελα όμως να μου πεις αν γίνεται όπως το σκέφτομαι. Το δορυφορικό καλώδιο που ήδη πάει από το LNB στον combiner της Johansson ίσως μπορεί να "σπάσει" με κάποιο splitter (όπως ήδη έχω στο καθιστικό) και να μπει δεύτερος combiner που να πλέκει το δορυφορικό με το αναλογικό σήμα, και απλά να βάλω μια TV/SAT πρίζα και στην κρεβατοκάμαρα. Μετά όπως είπες, ένας δεύτερος αποκωδικοποιητής, και το μόνο που θα έχω να μετακομίζω κάθε φορά είναι η κάρτα της Nova. Βέβαια αυτή η λύση βγαίνει ακριβότερη από ένα απλό καλώδιο όπως μου πρότεινε ο teosat, γιατί θα πρέπει να πάρω combiner, πρίζα TV/SAT, και αποκωδικοποιητή, αλλά θα αποφύγω το πιο δύσκολο κομμάτι, να περαστούν δηλαδή επιπλέον καλώδια. Εκτός αν δε "σπάει" το δορυφορικό σήμα ενός LNB σε δύο καλώδια με κάποιο τρόπο...

Καλωδιο AV απο το δεκτη στη TV της κρεβατοκαμαρας, και RF επεκταση τηλεχειρισμου για ζαπινγκ απο μακρια.

AV σημα μεταφερει χωρις προβλημα ακομα και ψιλο στρογγυλο τηλεφωνικο καλωδιο για αρκετες δεκαδες μετρα. Δοκιμασμενα.
Είναι τρομερά δύσκολο ως αδύνατο να περαστεί καλώδιο (μέσα από τους τοίχους τουλάχιστον) από την TV του καθιστικού (από τον δέκτη ουσιαστικά) στην TV της κρεβατοκάμαρας.

Εξάλλου και αυτό με τον RF δέκτη για το τηλεχειριστήριο, επειδή το έχω δει στην πράξη στου πεθερού μου, είναι τρομερά άβολο... Ένα μάτι ευθυγραμμισμένο με τον δέκτη στο καθιστικό που λίγο αν κουνηθεί απλά δε θα δέχεται τις εντολές που θα στέλνω από την κρεβατοκάμαρα, κι άλλος ένας δέκτης στην κρεβατοκάμαρα που θα πρέπει να τον στοχεύω με το τηλεχειριστήριο. Εκτός κι αν δε του έδωσαν καλό RF δέκτη και έχει μικρή δέσμη που δέχεται και στέλνει το σήμα κάθε μάτι.
 

Μηνύματα
1.578
Reaction score
4
Απάντηση: Ερασιτεχνική εγκατάσταση δορυφορικού πιάτου και 0% σήμα

Αυτή τη λύση με μικρές παραλλαγές σκέφτηκα κι εγώ ως πιθανότερη και καλύτερη. Θα ήθελα όμως να μου πεις αν γίνεται όπως το σκέφτομαι. Το δορυφορικό καλώδιο που ήδη πάει από το LNB στον combiner της Johansson ίσως μπορεί να "σπάσει" με κάποιο splitter (όπως ήδη έχω στο καθιστικό) και να μπει δεύτερος combiner που να πλέκει το δορυφορικό με το αναλογικό σήμα, και απλά να βάλω μια TV/SAT πρίζα και στην κρεβατοκάμαρα. Μετά όπως είπες, ένας δεύτερος αποκωδικοποιητής, και το μόνο που θα έχω να μετακομίζω κάθε φορά είναι η κάρτα της Nova. Βέβαια αυτή η λύση βγαίνει ακριβότερη από ένα απλό καλώδιο όπως μου πρότεινε ο teosat, γιατί θα πρέπει να πάρω combiner, πρίζα TV/SAT, και αποκωδικοποιητή, αλλά θα αποφύγω το πιο δύσκολο κομμάτι, να περαστούν δηλαδή επιπλέον καλώδια. Εκτός αν δε "σπάει" το δορυφορικό σήμα ενός LNB σε δύο καλώδια με κάποιο τρόπο...
Ετσι είναι. Το καλώδιο απο την έξοδο του LNB δε μπορεί να σπάσει ώστε να μοιραστεί σε δύο δέκτες.
Για την ακρίβεια, θα μπορούσες να το κάνεις, αλλά θα έπρεπε τα εξής:
α) να έχεις τον ένα δέκτη οπωσδήποτε κλειστό (ακόμα και έτσι με μερικούς δέκτες θα είχες πρόβλημα..)
β) να χρησιμοποιήσεις δέκτη που να έχει RF-In και RF-Out για άλλον δέκτη (φροντίζει απο μόνος του αυτός ο δέκτης να σου κόβει το σήμα στον δεύτερο όταν είναι αναμένος)
γ) να βέπεις το ίδιο κανάλι και στους δύο δέκτες. Και πάλι είναι πολύ επιφοβο.

Μερική θεωρία:

Το LNB είναι ενεργό εξάρτημα. Χρειάζετε τάση για να λειτουργήσει.
Τα σήματα που έρχονται απο τους δορυφόρους χρησιμοποιούν διάφορες συχνότητες αλλά και διαφορετική πόλωση. Ετσι με την βοήθεια της τάσης που στέλνουμε στο LNB αυτό αποφασίζει ποιά δέσμη συχνοτήτων θα λαμβάνει (για την ακρίβεια αλλάζουμε την συχνότητα του τοπικού ταλαντωτή, αλλά μην μπούμε σε λεπτομέρειες). Επίσης τα σήματα απο τους δορυφόρους είναι πολωμένα είτε οριζόντια είτε κάθετα (θυμάσαι τις παλιές VHF κεραίες που τις βάζαμε κάθετα, ενώ τις UHF τις βάζαμε οριζόντια? κάτι τέτοιο). Για να πούμε στο LNB πως είναι πολωμένο το κανάλι που θέλουμε, χρησιμοποιούμε ένα παλμό που ανάλογα την συχνότητα αλλάζει την πόλωση στο LNB.

Φαντάσου τώρα τι θα γίνετε όταν δύο δέκτες δίνουν διαφορετικές τάσεις και συχνότητες στο LNB... Πανικός.

Για τον λόγο αυτό υπάρχουν τα TWIN LNB τα οποία πρακτικά είναι δύο LNB σε ένα...
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.553
Μηνύματα
2.864.191
Members
37.929
Νεότερο μέλος
stergiosgk
Top