Ερωτήσεις πάνω στις streaming πλατφόρμες, στη χρησιμότητα dac κλπ

Reaction score
1
Καλησπέρα σας. Αποφάσισα τον τελευταίο καιρό να αφήσω το spotify για κάποια άλλη πλατφόρμα streaming μουσικής και μετά από αρκετή έρευνα, άρχισα να σκέφτομαι παράλληλα και την αγορά dac και έχω γεμίσει κάποιες απορίες. Θα ήθελα τη βοήθειά σας…

Να ξεκινήσω παραθέτοντας τον εξοπλισμό μου. Έχω ηχεία Edifier 1280DB, συνδεδεμένα με jack to rca από την onboard κάρτα ενος lenovo laptop στα ηχεία, και ένα tvbox συνδεδεμένο με optical cable στα ηχεία. Έχω επίσης και ακουστικά Soundcore Anker Life Q20, τα οποία χρησιμοποιώ μέσω bluetooth με το κινητό, και συνδέονται και ενσύρματα με καλώδιο.

Όσον αφορά τις πλατφόρμες streaming διάβασα αρκετά και δοκιμάζω το tidal και το deezer. Σε τεστ που έκανα ακούγοντας μουσική κι απ τις 3 πλατφόρμες, σίγουρα το spotify μου ακούγεται υποδεέστερο. Επίσης βρήκα και διαφορά ανάμεσα στο tidal και το deezer, με το deezer να ακούγεται καλύτερα στ’ αυτιά μου. Μιλάω πάντα για cd quality και όχι HiRes αρχεία. Διάβασα αρκετά και για το MQA του tidal, που είναι lossy τεχνολογία, δεν ξέρω αν αυτός είναι ο λόγος που μου ακούγεται χειρότερα το tidal σε σχέση με το deezer. Λοιπές πλατφόρμες όπως το qobuz ( που δεν διατίθεται στην Ελλάδα αλλά από τα σχόλια έχω συμπεράνει ότι είναι μάλλον η καλύτερη πλατφόρμα), apple και amazon (που δεν δοκίμασα καθόλου, τις παραθέτω επειδή έχουν υψηλής ποιότητας αρχεία) δεν έχω δοκιμάσει.

Στο κομμάτι λειτουργικότητας, το spotify μάλλον δεν έχει αντίπαλο, το χειρίζεσαι remote με κινητό, έχει podcasts που ακούω, την μέγιστη βιβλιοθήκη κλπ. Βέβαια το βρίσκω και αρκετά προβληματικό σε κάποια μέρη, όπως όταν προσπαθώ να προσθέσω κομμάτια στην ουρά, στις εικόνες που προβάλει στην tv όταν ακούω κάποιο άλμπουμ κλπ.(όχι ότι και τ’ άλλα 2 είναι άψογα, έχω παρατηρήσει και στο deezer κάποιες δυσκολίες. Σε σύγκριση των άλλων δύο, προτιμώ το tidal, έχει καλύτερο interface, περισσότερες πληροφορίες(bio καλλιτεχνών, θεματικές playlists). To deezer κερδίζει λοιπόν στην ποιότητα του ήχου και μόνο, και κοστίζει και ακριβότερα από τα άλλα 2.

Έχετε κάποια άλλη πρόταση για πλατφόρμα; Ίσως μια εκ των apple και amazon που δεν έχω δοκιμάσει;

Τώρα στο κομμάτι του εξοπλισμού, άρχισα να σκέφτομαι την αγορά dac που είχα απορρίψει παλαιότερα μιας και δεν ήμουν σίγουρος για την αποτελεσματικότητα που θα χει στο φτηνό setup μου. Πιστεύετε ότι ένα φτηνό dac, ας πούμε το iFi Audio Zen Air, θα φέρει σημαντική βελτίωση στον ήχο μου; Η onboard κάρτα του λάπτοπ μου έχει μόνο μια έξοδο 3.5 jack, οπότε φαντάζομαι ότι θα βελτιώσει κάπως αυτή τη μετάδοση. Μέσω tvbox απ’ ότι καταλαβαίνω, εφόσον συνδέεται με optical cable, το d/a conversion γίνεται εντός των ηχείων, οπότε εκεί επιδρά το dac των ηχείων. Το iFi Audio Zen Air θα κάνει αισθητά καλύτερη μετατροπή απ’ το ενσωματωμένο dac των ηχείων;

Θα βελτιώσει τόσο την ποιότητα του ήχου ώστε δεν θα χει νόημα ν’ ακούω πλεόν απ’ το tv box (μέχρι τώρα δεν έχω παρατηρήσει μεγάλες διαφορές όταν στριμάρω από λάπτοπ ή tvbox, άλλα δεν έχω κάνει και ενδελεχή ακρόαση).

Υπάρχει περίπτωση επίσης να βελτιώσει την ποιότητα του tidal και των MQA αρχείων, τουλάχιστον να μου ακούγεται ισάξια με το deezer?

Σημειωτέον, κάπου διάβασα ότι ούτε το deezer παρέχει 100% cd quality, μιας και το player του δεν προσφέρει bit by bit perfect playback. Αν κατάλαβα καλά αυτό έχει να κάνει με το mixer των windows, κάτι που το tidal και το qobuz το ξεπερνάνε στις ρυθμίσεις τους μέσω του exclusive mode που παρέχουν. Έχει νόημα αν καταλήξω στο deezer, να πειράξω τις ρυθμίσεις των windows και να θέσω μόνιμα την δειγματοληψία στα 44.1 khz?

Τέλος, βλέπω ότι το iFi Audio Zen Air έχει έξοδο ακουστικών 6.35mm jack. Για να συνδέσω τα δικά μου χρειάζομαι αντάπτορα, μιας και καταλήγουν σε 3.5mm jack? Έχει νοήμα; Αν στο μέλλον θέλω να πάω σε πιο σοβαρά ακουστικά, έστω entry level (μιας και τα q20 είναι της πλάκας, χρωματίζουν αρκετά τον ήχο, τα πήρα απλά και μόνο για τη bluetooth συνδεσιμότητα) το dac φαντάζομαι θα δείξει ακόμα περισσότερο, σε σχέση πάντα με την onboard κάρτα ήχου του λάπτοπ.

Ευχαριστώ προκαταβολικά για όποια βοήθεια!

Reaction score
1.430
Qobuz λένε ότι είναι το καλύτερο αλλά δεν έχει υποστήριξη εδώ οπότε το αμέσως καλύτερο tidal. Τα υπόλοιπα ξεχάσετα

Reaction score
852
Έχετε ρυθμίσει σωστά το σποτιφάι ? Εκτός από το να ακούτε στα 320, πρέπει οπωσδήποτε να απενεργοποιήσετε την εξομάλυνσή ήχου ...

Με αυτές τις ρυθμίσεις θεωρώ ότι δεν είναι δυνατός ο εντοπισμός διαφορών με πχ. το Τινταλ, βάσει του αναφερθέντος εξοπλισμού σας ...

το Qobuz, αν και όχι επίσημα διαθέσιμο στην χώρα μας, είναι πολύ εύκολο να βρεθεί σε οικονομικό οικογενειακό πακέτο ...

Εγώ πάντως που κατά καιρόν έχω πάρει ετήσιες συνδρομές στα πάντα, τελικά επιστρέφω στο σποτιφάι , το οποίο υπερτερεί σε όλα τα θέματα χρήσης και κυρίως αλγορίθμων για προτάσεις μουσικής, το οποίο θεωρώ ως το πλέον σημαντικό ...

Απορώ γιατί οι παπάρες του σποτιφάι δεν βγάζουν επιτέλους την χαι φαι ή και χαι ρες έκδοση του για να στείλουν τους λοιπούς στο χρονοντούλαπο της ιστορίας ...

Reaction score
1.830
Έχω spotify και qobuz, πολλές φορές με πιάνω να ακούω καλύτερες εκδοχές στο spoti από ότι στο qobuz, προφανώς αναλογως του master.
Σε γενικές γραμμές φυσικά και το qobuz ακούγεται καλύτερα, όμως το interface και ο αλγόριθμος του σποτι απλά δεν ακουμπιέται απο τους άλλους.
Δες λίγο τις ρυθμίσεις σου γιατί με το σύστημα σου δε θα έπρεπε να σε απασχολεί η ποιοτική διαφορά από τις ανταγωνιστικές streaming υπηρεσίες.

Reaction score
1.056
Έχετε ρυθμίσει σωστά το σποτιφάι ? Εκτός από το να ακούτε στα 320, πρέπει οπωσδήποτε να απενεργοποιήσετε την εξομάλυνσή ήχου ...

Με αυτές τις ρυθμίσεις θεωρώ ότι δεν είναι δυνατός ο εντοπισμός διαφορών με πχ. το Τινταλ, βάσει του αναφερθέντος εξοπλισμού σας ...

το Qobuz, αν και όχι επίσημα διαθέσιμο στην χώρα μας, είναι πολύ εύκολο να βρεθεί σε οικονομικό οικογενειακό πακέτο ...

Εγώ πάντως που κατά καιρόν έχω πάρει ετήσιες συνδρομές στα πάντα, τελικά επιστρέφω στο σποτιφάι , το οποίο υπερτερεί σε όλα τα θέματα χρήσης και κυρίως αλγορίθμων για προτάσεις μουσικής, το οποίο θεωρώ ως το πλέον σημαντικό ...

Απορώ γιατί οι παπάρες του σποτιφάι δεν βγάζουν επιτέλους την χαι φαι ή και χαι ρες έκδοση του για να στείλουν τους λοιπούς στο χρονοντούλαπο της ιστορίας ...
Εννοείς την εξομάλυνση της έντασης; Κι αν ναι γιατί έχει αυτό σημασία;

Reaction score
7.069
Με το zen air dac θα πάρεις καλυτερο ήχο,αλλά νομίζω ότι πρέπει να κάνεις κάτι και με τα ηχεία σου,που είναι κάτι πολύ μέτριο,για να έχεις ουσιαστική βελτίωση. Γενικότερο σχόλιο,όταν και αν το spotify βγάλει hi-fi έκδοση,οι άλλοι θα ψάχνουν για συνδρομητές (και ίσως για αυτό μετά από τρία σχεδόν χρόνια από την πρώτη αναφορά για hi-fi έκδοση,δεν την έχουν βγάλει).

symos

You're not worthy!
Reaction score
9.040
Όπως είπε και ο @Δημοκηδής , μου κάνει εντύπωση που με τον συγκεκριμένο εξοπλισμό μπορείς να ακούσεις τόσο ξεκάθαρες διάφορες μεταξύ Spotify και Tidal και ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση που ακούς διάφορες μεταξύ Tidal και Qobuz.

Αν όντως ακούς αυτές τις διαφορές, πιστεύω σίγουρα θα ακούσεις και σημαντική διαφορά μεταξύ του onboard dac και ενός καλού εξωτερικού. Δεν ξέρω αν αυτό θα πρέπει να είναι το ifi ή κάποιο άλλο.

Όσο για το dac των ηχείων, εφόσον σου ακούγεται παρόμοιο με το onboard, τότε η λογική λέει πως το ίδιο θα ισχύει και εκεί.

Όσο για άλλες πλατφόρμες, αν μιλούσαμε μόνο για χρήση από κινητό θα σου έλεγα να δεις και προς Apple, αλλά από PC ξέχασέ το. Εκτός αν έχουν βγάλει πλέον καινούργια εφαρμογή music, γιατί παλιά ήταν μόνο μέσω iTunes=καλύτερη η αυτοκτονία.

Για ακουστικά πάρε ένα ζευγάρι Truthear x Crinnacle Zero να βρεις την υγειά σου με 50€. Και κρατάς τα Anker μόνο για ασύρματα. Οπότε με ένα εξωτερικό dac και τα zero θα έχεις αναβαθμίσει δραματικά τον ήχο σου στο κομμάτι των ακουστικών. Εκτός αν δεν μπορείς τις ψείρες, οπότε πάσο.

symos

You're not worthy!
Reaction score
9.040
Το έχω δει. Πριν κάποιο καιρό δηλαδή, φαντάζομαι έχει βελτιωθεί ακόμα περισσότερο από τότε.

Το πρόβλημα όμως με το cider είναι πως δεν υποστήριζε lossless και από ότι έλεγαν τότε δεν ήταν κάτι που φαινόταν να μπορεί να λυθεί.

Έχει αλλάξει αυτό;

symos

You're not worthy!
Reaction score
9.040
Όχι. Η νέα official εφαρμογή της Apple πάντως (που θα υποστηρίζει) είναι σε beta και λογικά θα ανακοινωθεί στο WWDC τον Ιούνιο.
Μου άρεσε αρκετά η εφαρμογή της Apple στο κινητό (νομίζω περισσότερο από όλες) αλλά κατά τα άλλα "όλα του γάμου δύσκολα" με την Apple (για non Apple hardware users).

Η εφαρμογή Music για Windows ΘΑ βγει κάποια στιγμή το... 2023, το lossless format είναι alac και όχι flac (και άρα δεν υποστηρίζεται από Chromecast), η android εφαρμογή όλο και βγάζει bugs εδώ κι εκεί, ε, βαρέθηκα.

kalitsouni

Ακουστικά
Reaction score
11.900
bugs εδώ κι εκεί
Εδώ και η εφαρμογή για mac έχει bugs... Αλλά το Apple music έχει τα παρακάτω πλεονεκτήματα κατά τη γνώμη μου:
  • Τεράστιο library
  • Airplay (απίστευτα βολικό)
  • Καταπληκτικό app για iOS
  • Lossless χωρίς επιπλέον κόστος
  • Το discovery του spotify (και καλύτερο) με την ποιότητα ήχου του Tidal (αυτό βασικά είναι που με κάνει και το προτιμώ)
  • Καταπληκτικές playlists από DJs (αν κάποιος ακούει ηλεκτρονική π.χ. αυτό είναι must, αλλά και στα άλλα είδη είναι προσόν).
  • Δεν έχει podcasts :lol:

Reaction score
1

Έχω κοιτάξει τις ρυθμίσεις σε όλες τις πλατφόρμες, έχω κλείσει την εξομάλυνση και ότι άλλο επηρεάζει τον ήχο. Και μένα μου φάνηκε περιέργο που κατάλαβα διαφορές, αλλά να επισημάνω ότι δεν ήταν άμεσα εμφανείς και χτυπητές, έχω αφιερώσει μπόλικες ώρες αυτή τη βδομάδα κάνοντας τεστ μεταξύ των τριών. Κυρίως εντυπωσιάστηκα που διέκρινα διαφορά μεταξύ tidal και deezer, αλλά μπορώ να πω ότι σε φωνητικά και διάκριση οργάνων και χώρου βρήκα διαφορές. Γενικά deezer(λιγότερο "λασπωμένος ήχος, πιο διαυγής)>tidal>spotify.

το Qobuz, αν και όχι επίσημα διαθέσιμο στην χώρα μας, είναι πολύ εύκολο να βρεθεί σε οικονομικό οικογενειακό πακέτο
Πήρε το μάτι μου τέτοια ποστ, αλλά ανησυχώ λίγο ότι το qobuz θα έχει μικρή βιβλιοθήκη, και ακούω και είδη όπως ελληνικό χιπχοπ ή διάφορα ξεχασμένα στο χρόνο παλιά άλμπουμ (ψυχεδελικό ροκ ας πούμε απ' την λατινική αμερική) που μόνο στο spotify τα βρίσκω.

Με το zen air dac θα πάρεις καλυτερο ήχο,αλλά νομίζω ότι πρέπει να κάνεις κάτι και με τα ηχεία σου,που είναι κάτι πολύ μέτριο,για να έχεις ουσιαστική βελτίωση. Γενικότερο σχόλιο,όταν και αν το spotify βγάλει hi-fi έκδοση,οι άλλοι θα ψάχνουν για συνδρομητές (και ίσως για αυτό μετά από τρία σχεδόν χρόνια από την πρώτη αναφορά για hi-fi έκδοση,δεν την έχουν βγάλει).
Τα ηχεία δεν έχω σκοπό να τ' αλλάξω, όχι άμεσα τουλάχιστον. Ψάχνω τρόπο να βελτιώσω την ακουστική μου εμπειρία με λίγα χρήματα. Ούτε ο χώρος μου είναι ρυθμισμένος κατάλληλα για ακρόαση μουσικής. Όσον αφορά το spotifi hifi, δεν το βλέπω να γίνεται άμεσα...

Όπως είπε και ο @Δημοκηδής , μου κάνει εντύπωση που με τον συγκεκριμένο εξοπλισμό μπορείς να ακούσεις τόσο ξεκάθαρες διάφορες μεταξύ Spotify και Tidal και ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση που ακούς διάφορες μεταξύ Tidal και Qobuz.

Αν όντως ακούς αυτές τις διαφορές, πιστεύω σίγουρα θα ακούσεις και σημαντική διαφορά μεταξύ του onboard dac και ενός καλού εξωτερικού. Δεν ξέρω αν αυτό θα πρέπει να είναι το ifi ή κάποιο άλλο.

Όσο για το dac των ηχείων, εφόσον σου ακούγεται παρόμοιο με το onboard, τότε η λογική λέει πως το ίδιο θα ισχύει και εκεί.

Όσο για άλλες πλατφόρμες, αν μιλούσαμε μόνο για χρήση από κινητό θα σου έλεγα να δεις και προς Apple, αλλά από PC ξέχασέ το. Εκτός αν έχουν βγάλει πλέον καινούργια εφαρμογή music, γιατί παλιά ήταν μόνο μέσω iTunes=καλύτερη η αυτοκτονία.

Για ακουστικά πάρε ένα ζευγάρι Truthear x Crinnacle Zero να βρεις την υγειά σου με 50€. Και κρατάς τα Anker μόνο για ασύρματα. Οπότε με ένα εξωτερικό dac και τα zero θα έχεις αναβαθμίσει δραματικά τον ήχο σου στο κομμάτι των ακουστικών. Εκτός αν δεν μπορείς τις ψείρες, οπότε πάσο.
Qobuz δεν έχω χρησιμοποιήσει, ακούω διαφορές μεταξύ tidal και deezer. Ίσως φταίει πιστεύω η κωδικοποίηση MQA. Ίσως φταίει ότι έχω παίξει και γω παλιότερα μουσική και έχω βρεθεί και σε μερικά ημιεπαγγελματικά studios ν' ακούω από καλά ηχεία/κονσόλες. Για τη σύγκριση dac ηχείων/dac onboard δεν μπορώ να σχολιάσω ουσιαστικά γιατί δεν έχω δώσει καθόλου βάση, δεν το χω ψάξει ιδιαίτερα. Με την πλατφόρμα της apple δεν ασχολήθηκα γιατί ξέρω ότι είναι διαβόητη για "κλειδωμένα" προϊόντα και γω χρησιμοποιώ windows και android. Και δεν είμαι και φαν των ακουστικών-ψειρών. Έχω ένα ζευγάρι τέτοιο τίμιο (για τα λεφτά του) anker x-spirit.

Reaction score
7.069
Τα ηχεία δεν έχω σκοπό να τ' αλλάξω, όχι άμεσα τουλάχιστον. Ψάχνω τρόπο να βελτιώσω την ακουστική μου εμπειρία με λίγα χρήματα. Ούτε ο χώρος μου είναι ρυθμισμένος κατάλληλα για ακρόαση μουσικής. Όσον αφορά το spotifi hifi, δεν το βλέπω να γίνεται άμεσα...

Tοτε η μονή επιλογή για (σίγουρη) αναβάθμιση είναι ένα dac. Απλά τα ifi έχουν ήχο λίγο ζεστό ήχο (αναλογικίζουν...... αν μπορεί να σταθεί αυτός ο όρος) και δεν ξέρω πως θα ματσάρουν με τα ηχεία σου, που έχουν ένα αρκετά "εμπορικό" κούρδισμα, για να είναι ευχάριστα στο άκουσμα, στην πλειοψηφία των υποψηφίων αγοραστών. Ίσως να ήταν καλύτερα να πας σε κάποιο dac με πιο ουδέτερο ήχο. Αν η δυνατότητα για ενισχυτή ακουστικών είναι προαπαιτούμενο, τότε ανεβαίνεις αρκετά και σε κόστος. Ποιο είναι το μέγιστο πόσο που θέλεις να δώσεις?

Reaction score
1
Tοτε η μονή επιλογή για (σίγουρη) αναβάθμιση είναι ένα dac. Απλά τα ifi έχουν ήχο λίγο ζεστό ήχο (αναλογικίζουν...... αν μπορεί να σταθεί αυτός ο όρος) και δεν ξέρω πως θα ματσάρουν με τα ηχεία σου, που έχουν ένα αρκετά "εμπορικό" κούρδισμα, για να είναι ευχάριστα στο άκουσμα, στην πλειοψηφία των υποψηφίων αγοραστών. Ίσως να ήταν καλύτερα να πας σε κάποιο dac με πιο ουδέτερο ήχο. Αν η δυνατότητα για ενισχυτή ακουστικών είναι προαπαιτούμενο, τότε ανεβαίνεις αρκετά και σε κόστος. Ποιο είναι το μέγιστο πόσο που θέλεις να δώσεις?
Για ηχεία που αγοράστηκαν 100€, να πω την αλήθεια θα ήθελα να δώσω άλλα τόσα για dac, αν πρόκειται να δω κάποια ουσιαστική αλλαγή στον ήχο μου. Βέβαια δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ εξωτερικό dac, δεν ξέρω τι αλλαγές θα επιφέρει. Και σ'αυτό το εύρος τιμών, μόνο τα ifi air και dragonfly black έχω δει στην ελληνική αγορά. Τώρα αν στο μέλλον πάρω και ένα entry level ζευγάρι ακουστικών (κάποιο φτηνό audiotechnica ας πούμε;), φαντάζομαι θα το εξυπηρετήσει το εξωτερικό dac των 100€ περίπου.)

Reaction score
7.069
Για ηχεία που αγοράστηκαν 100€, να πω την αλήθεια θα ήθελα να δώσω άλλα τόσα για dac, αν πρόκειται να δω κάποια ουσιαστική αλλαγή στον ήχο μου. Βέβαια δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ εξωτερικό dac, δεν ξέρω τι αλλαγές θα επιφέρει. Και σ'αυτό το εύρος τιμών, μόνο τα ifi air και dragonfly black έχω δει στην ελληνική αγορά. Τώρα αν στο μέλλον πάρω και ένα entry level ζευγάρι ακουστικών (κάποιο φτηνό audiotechnica ας πούμε;), φαντάζομαι θα το εξυπηρετήσει το εξωτερικό dac των 100€ περίπου.)
Tα ηχεία αγοράστηκαν 100 ευρώ, όταν τα ίδια (1280Τ) χωρίς το bluetooth, τις ψηφιακές εισόδους και το τηλεχειριστήριο (το βασικό ηχείο δηλαδή, μεγάφωνα, ενισχυτής, καμπίνες), κόστιζε 65 ευρώ. Είναι κάτι πολύ απλό, μια χαρά για ηχεία υπολογιστή, αλλά όχι, για έστω, λίγο καλή ακρόαση μουσικού υλικού. Η αγορά dac έχει νόημα μόνο με αλλαγή ηχείων, με κάτι τουλαχιστον στα 150-200 ευρώ (χωρίς τα περιττά μπλιμπλικια, αφού θα υπάρχει και dac..... έστω των 100 ευρώ).

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.752
Members
38.490
Νεότερο μέλος
c01l