Ερώτημα σχετικά με Rega Planar 1, κεφαλή και Phono

Reaction score
12
Γεια σας !

Παρόλο που διαβάζω αρκετά συχνά άρθρα από το site σας πήρα το θάρρος να γράψω στο forum για πρώτη φορά γιατί την τελευταία φορά που ήθελα να το κάνω και δεν το έκανα το μετάνιωσα (το πόσο πικρά θα προκύψει απ' την κουβέντα μάλλον) ...

Έχω εδώ και 2 χρόνια περίπου έναν δικάναλο ενισχυτή (denon pma 520 ae) και ηχεία dali zensor 1. Ξέρω δεν ότι δεν είναι και hi end αλλά τα οικονομικά μου δεν βγαίναν για κάτι παραπάνω. Ωστόσο από το συγκεκριμένο σετ είμαι πολύ ευχαριστημένος.

Κάποια στιγμή ένας φίλος μου δάνεισε ένα παλιό πικάπ (stanton str8 60 με κεφαλή της stanton) και κάποια παλιά βινύλια και ξετρελάθηκα. Τόσο από τη διαδικασία (χμ τελικά είχα πολύ φετιχισμό μέσα μου...) αλλά πιο πολύ από τον ήχο. Ωραίος ζεστός ήχος (για τα δικά μου αυτιά πάντα μιλάω - δεν έχω και καμιά μεγάλη εμπειρία στο χώρο) σε σχέση με το cd και το youtube που άκουγα έως τότε, που σε συνέπαιρνε.

Κοιτώντας διάφορα άρθρα στο ίντερνετ είδα ότι το συγκεκριμένο πικάπ δεν θεωρείται και αστέρι του είδους. Οπότε το επέστρεψα, και αγόρασα πριν από λίγο καιρό (μετά από πολύ καιρό ψάξιμο και σορόπιασμα στο ίντερνετ) το πικάπ των ονείρων μου - ένα rega planar 1 ! (ξέρω πάλι entry level πήρα αλλά είπαμε τα οικονομικά ...)

Και από τότε άρχισαν τα προβλήματά μου. Δεν ξέρω γιατί αλλά παρ όλη την ποιοτική διαφορά ανάμεσα στα 2 πικάπ ο ήχος που ακούω από το rega δεν με συνεπαίρνει καθόλου. Είναι μεν καθαρός αλλά μου φαίνεται μουντός και βαρετός ακόμη και σε σχέση με τον ήχο του stanton (για να μην παρεξηγηθώ δεν περιμένω hi end ήχο). Σαν χρειάζεται equalizer.

Μπορεί να φταίει το ενσωματωμένο phono stage του denon ή η rega carbon κεφαλή ή τα αυτιά μου δεν ξέρω.
Αν μπορεί κάποιος να προτείνει κάτι είμαι ευγνώμων. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
22.551
Καλώς ήρθες στο forum.

Προσωπικά, θα εντόπιζα τη διαφορά στις κεφαλές των δύο πικ απ και στις ρυθμίσεις/βαθμό συνεργασίας με το phono stage του ενισχυτή σου. Ποια κεφαλή "φορούσε" το Stanton και ποια κεφαλή "φοράει" το Rega;

Reaction score
666
Aλλαξε την carbon με μια καλύτερη κεφαλή. π.χ. Audio technica AT-VM95EN Φρόντισε για τη σωστή ευθυγράμμιση και ρύθμιση της κεφαλής.

Reaction score
12
Καλώς ήρθες στο forum.

Προσωπικά, θα εντόπιζα τη διαφορά στις κεφαλές των δύο πικ απ και στις ρυθμίσεις/βαθμό συνεργασίας με το phono stage του ενισχυτή σου. Ποια κεφαλή "φορούσε" το Stanton και ποια κεφαλή "φοράει" το Rega;
Το stanton είχε την 500 της stanton αν θυμαμαι καλά (το έχω δώσει πίσω το πικάπ) ενώ το rega φοράει την rega carbon.
[DOUBLEPOST=1537186440][/DOUBLEPOST]
Aλλαξε την carbon με μια καλύτερη κεφαλή. π.χ. Audio technica AT-VM95EN Φρόντισε για τη σωστή ευθυγράμμιση και ρύθμιση της κεφαλής.
Το σκέφτηκα ότι μπορεί να βελτιωθεί ο ήχος αν αλλαξω κεφαλή απλά διαβάζω ότι για αλλαγή κεφαλής στο Planar 1 χρειάζονται spacers και ότι δεν ρυθμίζεται σωστά το antiskating κτλ.

Reaction score
596
Χωρις να εχω το συγκεκριμενο πικαπ θα σου ελεγα να πας σε καποιο καταστημα η γνώστη και να ελεγξεις τις ρυθμισεις.
Αν ολα ειναι καλα τοτε μαλλον δεν σε ευχαριστει η κεφαλη.

ika

News
Reaction score
16.780
Υπάρχει και η πιθανότητα να είναι πιο σωστός ο ήχος του REGA αφού υπάρχει διαύγεια, αλλά επειδή δεν υπερτονίζει κάποιες περιοχές να σας φαίνεται βαρετός, καθόσον ξεγελιέστε από τον ήχο των άλλων πηγών που έχετε συνηθίσει και πιθανά έχουν το δικό τους χρωματισμό.

Mr Spock

demokratischer - sektor
Reaction score
53.582
Δεν ξέρω γιατί αλλά παρ όλη την ποιοτική διαφορά ανάμεσα στα 2 πικάπ ο ήχος που ακούω από το rega δεν με συνεπαίρνει καθόλου. Είναι μεν καθαρός αλλά μου φαίνεται μουντός και βαρετός ακόμη και σε σχέση με τον ήχο του stanton (για να μην παρεξηγηθώ δεν περιμένω hi end ήχο). Σαν χρειάζεται equalizer.

.
- προσοχή . . . μπορεί να μην έχεις συνηθίσει σε flat ακούσματα ( που λογικά είναι το rega σε σχέση με το stanton - set ) , στην αρχή ακούγονται βαρετά και επίπεδα , μετά ξεκούραστα , και τέλος συνειδητοποιείς πως τώρα ακούς σωστά ενώ παλιά ''ευχάριστα χρωματισμένα''

- όλα αυτά εάν όλα τα ταιριάσματα και στησίματα έχουν γίνει σωστά

Reaction score
1.754
Μη μπλεχτεἰς καθὀλου !
Αφοὐ σου ἀρεσε ὀπως ἠταν, χωρἰς καμἰα παρἐμβαση ...
Ζἠτα ανταλλαγἠ του Stanton με το Rega απὀ αυτὀν που σου το εἰχε δανεἰσει.

Reaction score
12
Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας !

Και τα 2 πικάπ τα άκουγα από το ίδιο ενσωματωμένο phono που έχει ο ενισχυτής μου (denon pma-520 ae).
Ο ήχος δεν είναι προβληματικός. Εμένα μου φαίνεται flat και αδιάφορος (σε σημείο να μην θέλω να ακούω).
Υπάρχει περίπτωση παίρνοντας εξωτερικό phono stage αυτό να αλλάξει ?
Κεφαλή φοβάμαι να αλλάξω μόνος μου καθότι δεν έχω ούτε τις γνώσεις ούτε και ξέρω ποια κεφαλή πρέπει να πάρω που να ταιριάζει στο rega planar 1 (χωρίς spacers κτλ) και να κάνει το αποτέλεσμα καλύτερο - συν το ότι μένω επαρχία (Κεφαλονιά) και δεν μπορώ να πάω σε κάποιον ειδικό. Αν κάποιος έχει δοκιμάσει κάποια κεφαλή στο συγκεκριμένο πικάπ και έχει δει καλά αποτελέσματα παρακαλώ ας μου την προτείνει να το παλέψω να την αλλάξω.

Reaction score
1.754
Γιἀ να το παλαἰψεις, πρἐπει κατ᾽αρχἠν, να αγορἀσεις κἀποια αξεσουἀρ, και στη συνἐχεια αφοὐ καταλἀβεις πὠς χρησιμοποιοὐνται, να εξασκηθεἰς στις ρυθμἰσεις αποκτὠντας ἀνεση, ἐτσι ὠστε ... να εἰσαι απὀλυτα βἐβαιος γιἀ την ακρἰβεια που πἐτυχες.
Αυτὀ εἰναι ουτοπικὀ να το νομἰζεις. Απλἀ εἰναι απἰθανο να το καταφἐρεις. Αδὐνατον. Ξἐχασἐ το.
Μην μπλἐξεις !
Κἀνε την τράμπα και τἐλος.

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
22.551
Αν δεν έχεις τουλάχιστον τριψήφιο αριθμό βινυλίων, πουλα το Rega και με τα χρήματα που θα πάρεις θα εξασφαλίσεις τουλάχιστον 2 χρόνια συνδρομής στο spotify premium.;)
Ώρα είναι να του προτείνει κάποιος ενεργά.

Τι; Ακόμα; :D

Reaction score
30.455
Ώρα είναι να του προτείνει κάποιος ενεργά.

Τι; Ακόμα; :D
Ενεργά όχι....ακόμα!
Αλλά σε αυτό που του λέω πού διαφωνείς;
Εσύ θα πρότεινες σήμερα σε κάποιον να μπλέξει με βινύλια, βραχίονες, ταιργιασματα, κεφαλές κλπ;

Reaction score
5.360
Αν δεν έχεις τουλάχιστον τριψήφιο αριθμό βινυλίων, πουλα το Rega και με τα χρήματα που θα πάρεις θα εξασφαλίσεις τουλάχιστον 2 χρόνια συνδρομής στο spotify premium.;)
Χα....!!!
....και άλλοι έτρεχαν για ιμάντες , phone , ρυθμίσεις και βελόνια.....
o_Oo_O

Reaction score
12
Παιδιά καλησπέρα !
Ευχαριστώ όσους ασχολήθηκαν. Απλά να πω ότι γενικά είμαι ευχαριστημένος από το σύστημά μου και τα ηχεία μου και δεν σκέφτομαι (δεν μπορώ κιόλας...) να πάρω άλλο άμεσα. Μου αρέσει πολύ να ακούω μουσική (rock κυρίως) και με το πικάπ τελευταία κάνω κάτι που είχα χρόνια να κάνω. Να ψάχνω για δίσκους, να διαλέγω ένα - δυο και να τους ακούω προσεχτικά (όπως έκανα προ youtube - βάλε κάτι να παίζει ενώ σφουγγαρίζω το σπίτι). Κακά τα ψέματα σχετίζεσαι αλλιώς με τη μουσική και τις μπάντες που σου αρέσουν. Δεν θέλω να φτάξω το υπερσύστημα. Απλά αν υπάρχει κάποιος τρόπος να βελτιώσω λίγο τον ήχο απ' αυτό που έχω (βάζοντας εξωτερικό phono ή αλλάζοντας κεφαλή κτλ) και έχει κάποιος παρόμοια εμπειρία ας το μοιραστεί και μαζί μου.

ΥΓ. Αυτό που πρότεινε ο φίλος Geoch να κάνω τράμπα με το παλιό πικάπ, δεν το θέλω. Εφόσον αγόρασα καινούριο (ας πρόσεχα ...) χωρίς να το ακούσω (δεν είχα και δυνατότητα εδώ που μένω κιόλας) θέλω να μείνω μ' αυτό.

Reaction score
569
Εγώ θα σου πρότεινα να παρεις για αρχή ένα εξωτερικό phono όχι ακριβό, υπάρχουν φτηνά και καλά όπως της Cambridge audio και σίγουρα θα δεις βελτίωση. Άκουσε αρκετά και αργότερα αλλάζεις και την κεφαλή.
[DOUBLEPOST=1537216438][/DOUBLEPOST]Το πικάπ που πηρες είναι σίγουρα καλύτερο από το stanton.
[DOUBLEPOST=1537216741][/DOUBLEPOST]Και με λιγο διάβασμα και λίγα φτηνά εργαλεια, προτράκτορα, ζυγαριά κανεις δουλειά.

Reaction score
12
Εγώ θα σου πρότεινα να παρεις για αρχή ένα εξωτερικό phono όχι ακριβό, υπάρχουν φτηνά και καλά όπως της Cambridge audio και σίγουρα θα δεις βελτίωση. Άκουσε αρκετά και αργότερα αλλάζεις και την κεφαλή.
[DOUBLEPOST=1537216438][/DOUBLEPOST]Το πικάπ που πηρες είναι σίγουρα καλύτερο από το stanton.
[DOUBLEPOST=1537216741][/DOUBLEPOST]Και με λιγο διάβασμα και λίγα φτηνά εργαλεια, προτράκτορα, ζυγαριά κανεις δουλειά.
Ευχαριστώ. Κάπως έτσι το σκέφτομαι και εγώ μάλλον. Αλλά ποιο phono και ποια κεφαλή ταιριάζει καλύτερα?

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.975
Members
38.524
Νεότερο μέλος
opanamas