Ερώτηση αρχάριου

Reaction score
2
Καταρχήν να πω πως είμαι ΕΝΤΕΛΩΣ άσχετος με το "άθλημα". Όμως αυτό που έγινε την Κυριακή με τον Alpha και τις διαφημίσεις την ώρα του αγώνα F1 μου έβαλε ιδέες και μου δημιουργήθηκαν μερικές απορίες.
Τι εξοπλισμός χρειάζεται για να δω ελευθερα δορυφορικά κανάλια; Αρκεί απλά ενα δορυφορικό πιάτο ή είναι απαραίτητος και ενας αποκωδικοποιητής; Η εγκατάσταση είναι εύκολη και μπορώ να την κάνω μόνος μου ή χρειάζεται κάποιος ειδικός;

Με ενδιαφέρει να βλέπω F1, WRC και γενικά μηχανοκίνητο αθλητισμό αλλά και ποδόσφαιρο. Υπάρχουν ελευθερα κανάλια που τα δείχνουν;

Τα φώτα σας!

Reaction score
5
Από ότι ξέρω κοιτάς μόνο για Γερμανικά κανάλια στην καλύτερη περίπτωση. Κάτι στα Αγγλικά μην το περιμένεις, μεγάλος πόνος μου, μιας και μόλις γύρισα από 10 χρόνια Αγγλία. ΙΜΗΟ η μετάδωση F1 από τo αγγλικό ITV είναι ίσως η καλύτερη στον κόσμο, καθ'ότι έχουν παλιούς πιλότους που σχολιάζουν και απίθανο access στους διάφορους παράγοντες της F1. Για όσους δεν έχουν δει, ενδεικτικά να πω ότι ο Martin Brundle κατεβαίνει στο starting line μερικά λεπτά πριν από την εκκίνηση και μιλάει σε Ecclestone, Mosley, και σε 3-4 πιλότους που βρίσκει μπροστά του. Χώρια ότι τα σχόλια κατά τη διάρκεια του αγώνα έχουν σχέση με αυτά που γίνονται στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι μιλάνε από εμπειρία. Στο ALPHA τρείς λαλούν και δυο χωρεύουν...το τι έχω ακούσει δεν λέγεται. Βέβαια η Αγγλία είναι το σπίτι της F1.
Δείτε βιογραφικά http://www.itv-f1.com/Team_Bio.aspx?PO_ID=30099

Ας μας φωτήσουν παρακαλώ και εγώ κάποιοι έμπειροι στα δορυφορικά θέματα για τις ερωτήσεις του Χρυσόστομου.

Ευχαριστώ
Ακης

Reaction score
6
Για F1 και WRC κλπ σε FTA, μάλλον θα πρέπει να το ξεχάσεις....
Εγώ πάντως την κυριακή έγραψα όλο τον αγώνα (1 ώρα πρίν περιήγηση στην πίστα, συνεντεύξεις με οδηγούς κλπ. + τον αγώνα + γύρο θριάμβου + πανηγυρισμούς +απονομή ΧΩΡΙΣ ούτε μια διαφήμιση + μισή ώρα highlights ) , από το ORF 1 , με ποιότητα εικόνας άψογη 720x576 στα 6.5Mbs και DOLBY DIGITAL 2.0 AC-3 ήχο (στα γερμανικά)......

Το Orf 1 βέβαια θέλει και το ανάλογο plugin για να παίξει (απ'ότι ακούω παντως το 100% των "FTA" emu-δεκτών το ανοίγουν (και ο νοών νοήτω....) :wink:

Πάντως ακόμα και με τέτοια λύση, μην περιμένεις αγγλική περιγραφή, συνήθως είναι κανάλια γερμανόφωνα ή γαλλόφωνα και πιο σπάνια ιταλικά ή πολωνέζικα (σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ...)

Skystar 2 rules!!!!

Reaction score
6
UPDATE!!!! FTA κανάλι RACEWORLD από την SES-Astra !!!! :

RACEWORLD TV TO START FREE-TO-AIR VIA ASTRA AT 19.2° EAST
SES ASTRA, an SES GLOBAL company (Euronext Paris and Luxembourg Stock Exchange: SESG) and Dutch based RaceWorld TV, today announced the conclusion of an agreement for the free-to-air digital distribution of RaceWorld TV via the ASTRA satellite System at 19.2° East.

RaceWorld TV will bring motor sport events from all over the world, all free-to-air and 24 hours per day. The programming includes live broadcasts as well as background features on all major race events, including DTM, Champ Car, GrandAm, Formula 3 Euro Series and motorsport classics such as the Daytona 24 hours, Le Mans 24 hours and the Sebring 12 hours. RaceWorld TV will also provide features on motorbikes, historic cars, the grand prix stars and the circuits.

From today onwards, RaceWorld TV will be broadcasting free-to-air via the ASTRA Satellite System at 19.2° East (ASTRA 1H, transponder 112, 12610.50 MHz, vertical polarization, FEC 5/6), currently reaching over 30 million Direct-To-Home households in 30 European countries

Οπότε φίλε μου αυτό που χρειάζεσαι είναι ένα πιάτο 1.40χ1.20, καλό lnb (0.3db) και έναν δέκτη που να "αναβαθμίζεται" (ώστε να βλέπεις και τίποτα άλλο) και .....

ΚΑΛΩΣΗΡΘΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ !!!!! :wink:

Reaction score
2
Μάλιστα. Πολύ καλά νέα! Ευχαριστώ για τις πληροφορίες.
Μερικές ερωτήσεις ακόμη.
Πόσο περίπου ειναι το κόστος του εξοπλισμού;
Τι εννοείς όταν λες πιάτο 1.40x1.20 ; Συνήθως ένα νούμερο δεν λένε για τα δορυφορικά πιάτα (την διάμετρο);
Τι είναι το LNB και τι δουλειά κάνει;

Όπως είπα και πριν είμαι εντελώς άσχετος με το θέμα. :roll: :mrgreen:

Reaction score
6
Κανονικά όταν αναφερόμαστε στη διάμετρο του πιάτου, λέμε την μικρότερη διάσταση (το πλάτος)....
Επειδή όμως οι έμποροι είναι λίγο πονηροί, καλό είναι να το διευκρυνίσεις...
Τα πιάτα 1,10x1,00 πάνε γύρω στα 50-80 ευρώ (ανάλογα την μάρκα...), τα 1,40x1,20 υπολόγισέ τα στα 100-150 ευρώ....
Το LNB είναι το "μάτι" με το οποίο πιάνεις.... Όσο μικρότερο δείκτη θορύβου έχει (μετριέται σε db, 0.4 , 0.3 , κλπ) τόσο πιο ευαίσθητο είναι και τόσο πιο εύκολα θα μας κατεβάσει τις δύσκολες δέσμες κάποιου δορυφόρου.... Τέτοια θα χρειαστείς τόσα όσους δορυφόρους θέλεις να πιάσεις και η τιμή είναι 25-40 ευρώ για ένα 0.3db (δηλ. για Astra - Hotbird θες 2 LNB , καθώς και έναν διακόπτη diseqc για την εναλλαγή - περίπου 20 ευρώ)
Και φυσικά χρειάζεσαι κάποιον δέκτη-αποκωδικοποιητή. Εδώ οι τιμές παίζουν από 100 ευρώ (μπορεί και λίγο παρακάτω) μέχρι 700-800 ανάλογα το δέκτη και τις δυνατότητές του...
Λέγοντας δυνατότητες ενοούμε πόσες κάρτες αποκωδικοποίησης μπορεί να δεχθεί (αν το επιθυμούμε να αγοράσουμε κάποια συνδρομή), αν έχει σκληρό δίσκο (οπότε μπορούμε να κάνουμε και εγγραφές), θύρες usb ή δικτύου για σύνδεση με pc, κλπ...
Γνώμη μου είναι πάντως ότι και να διαλέξεις, να μην πάρεις κάποιο FTA (Free-To-Air) μοντέλο, αλλά κάποιο που να μπορεί αργότερα να δεχθεί κάρτες, δηλαδή να έχει τουλάχιστον 1 CI - οι περισσότεροι δέκτες έχουν 2 CI και μια υποδοχή κάρτας που να μπορεί να διαβάσει αρκετά συστήματα κωδικοποιήσης. Στα CI μπορείς αργότερα να τοποθετήσεις κάποιο "έξυπνο" CAM που να αποκωδικοποιεί από μόνο του (χωρίς κάρτα) νόμιμα (ή και παράνομα... :wink: ) κάποια κανάλια ..... πχ Dragon, Matrix , XCam, Zeta ,κλπ

Την εγκατάσταση δεν νομίζω ότι θα καταφέρεις να την κάνεις μόνος σου, ειδικά αφού είσαι αρχάριος...
Πάρε προσφορά από κάποιο κατάστημα και πες μας (πριν αγοράσεις εννοείται...)..... :wink:

Reaction score
5
Παιδιά help please, μου είπαν τα εξής:
- Πιάτο 1.15 περιπου (εγώ του είπα για 1.20 αλλά αυτό ήθελε να μου πουλήσει)
- LNB 0.3 Inverto (ή κάπως έτσι, μου είπε ότι είναι τα καλύτερα λέει)
- βάση
- moter για περιστροφές
- 10 μ καλώδιο (δεν χρειάζομαι παραπάνω)

κάπου 210 ευρώ, και η εγκατάσταση extra.

Επειδή πάω για Skystar2, χρειάζομαι και vbox ή όπως το λένε; diseqc δεν χρειάζομαι καθ΄ότι ένα LNB;

many thanks!
Ακης

Χρήστος Ακρατόπουλος

Επίτιμο μέλος
Reaction score
53
Πάρε μεγαλύτερο πιάτο...

Βέβαια με moter και πιάτο πάνω από 1,2 ίσως έχεις πρόβλημα στήριξης...

Η τιμή μου φαίνεται λίγο ακριβή αλλά πάλι δεν ξέρω πόσο στοιχίζει ένα μοτέρ...

Reaction score
6
Καλή τιμή είναι... Πρόσεξε μόνο τη μάρκα του μοτέρ (να είναι Moteck SG-2100A ή Stab HH120)
Και το μέγεθος του πιάτου καλό είναι (και εγώ αυτό έχω 1,15x1,00)
Για το Inverto LNB καλά λόγια έχω ακούσει, κοίτα όμως και το Invacom 0.3 (είναι το μόνο που ελέγχεται η απόδοσή του στο εργοστάσιο και συνοδεύεται από χαρτί με τα διαγράμματα απόδοσής του - και αυτό φυσικά για κάθε ένα lnb ξεχωριστά..!!! - άσε την ποιότητα κατασκευής, βάλτα δίπλα δίπλα και θα καταλάβεις.....)
Αφού πας για skystar, δεν χρειάζεσαι τίποτα άλλο, αλλά και δέκτη να έπαιρνες, το μόνο που θες είναι να υποστηρίζει Diseqc 1.2 και για πιο εύκολο setup Stab Usals (αυτό είναι μια πατέντα της Stab για να βρίσκει ο δέκτης εύκολα και γρήγορα τους δορυφόρους - αρκετοί δέκτες το έχουν πλέον...)

Αν τώρα θες να γλιτώσεις τα έξοδα της εγκατάστασης, ρίξε μια ματιά εδώ:

http://www.avsite.gr/phpBB2/viewtopic.php?t=4301

Reaction score
5
Many thanks!

Αν πάμε για ένα πιάτο π.χ. 1.40μ, τι αναμένεται να 'κατεβάζω' καλύτερα; Ενδιαφέρομαι για Hotbird, Astra (ιδιαίτερα 1G), Hellas Sat επί το πλείστον, και όπου αλλού έχει HD σήμα, NBA και F1!!
Απλά πράγματα ζητάω :)

Reaction score
5
Λοιπόν ξαναρώτησα στο μαγαζί και μου είπαν ότι τελικά το Invacom 0.3 μου έλεγαν, όχι το Inverto, οπότε πάμε καλά από αυτό. Για το μοτέρ τώρα έχω μπλέξει, μου πουλάνε το Superjack Harl 3618+ και μου λένε ότι είναι από τα καλύτερα της αγοράς, και πάει μέχρι 1.5μ πιάτο.
Μπερδεύτηκα πάλι...δεν υποτίθεται ότι για πάνω από 1.2μ πιάτο θέλω vbox κλπ;;; μόνο το diseqc φτάνει;
Τι έχουν αυτά τα 2 προτεινόμενα moter, που δεν έχουν άλλα; Τι θα πρέπει να κοιτάξω σε ένα moter?
Πάντα για skystar2 συζητάμε...

thanks
:)

Reaction score
1
Για προτείνετέ μας και κανενα μαγαζί ενημερωμένο πανω στα δορυφορικά...

Reaction score
6
Λοιπόν ξαναρώτησα στο μαγαζί και μου είπαν ότι τελικά το Invacom 0.3 μου έλεγαν, όχι το Inverto, οπότε πάμε καλά από αυτό. Για το μοτέρ τώρα έχω μπλέξει, μου πουλάνε το Superjack Harl 3618+ και μου λένε ότι είναι από τα καλύτερα της αγοράς, και πάει μέχρι 1.5μ πιάτο.
Μπερδεύτηκα πάλι...δεν υποτίθεται ότι για πάνω από 1.2μ πιάτο θέλω vbox κλπ;;; μόνο το diseqc φτάνει;
Τι έχουν αυτά τα 2 προτεινόμενα moter, που δεν έχουν άλλα; Τι θα πρέπει να κοιτάξω σε ένα moter?
Πάντα για skystar2 συζητάμε...

thanks
:)
To Superjack Harl 3618+ είναι ACTUATOR (και ΟΧΙ Diseqc 1.2 μοτέρ !!!!) , οπότε έχεις 2 λύσεις εφόσον θές skystar 2 (ή οποιοδήποτε δέκτη με diseqc 1.2 - usals)

1) Θα ρίξεις 2 καλώδια, ένα για το lnb (καλώδιο sat) και ένα για το ρεύμα του actuator. To sat καλώδιο θα πάει στην skystar, και του ρεύματος στο VBOX, οπότε εσύ για να αλλάξεις δορυφόρο, θα αλλάζεις με το control του VBOX και μετά θα αλλάζεις κανάλι στο Progdvb

Ή 2) Το VBOX το τοποθετείς κάπου στην ταράτσα (σε προστατευμένο χώρο έτσι?? - θέλει και ρεύμα) και από εκεί φεύγει ένα sat καλώδιο προς το lnb, ένα καλώδιο ρεύματος προς το actuator, και ένα sat καλώδιο προς την skystar (ή άλλο diseqc 1.2 δέκτη). Έτσι "κατεβαίνει" από την ταράτσα ένα μόνο καλώδιο. Αυτό που κάνει το VBOX είναι να μεταφράζει τις diseqc 1.2 εντολές που του στέλνει η skystar σε εντολές κίνησης του actuator, οπότε εσύ για να αλλάξεις δορυφόρο το μόνο που κάνεις είναι να αλλάξεις κανάλι στο Progdvb (έξυπνο,ε???? - αρκεί να έχεις ακολουθήσει τις οδηγίες στο Link που σου έδωσα πιο πάνω....)

Η δεύτερη λύση είναι ίσως και η καλύτερη, αφού δεν χρειάζεται να κατεβάσεις δεύτερο καλώδιο και η κίνηση του μοτέρ ελέγχεται πανεύκολα με οποιδήποτε δέκτη υποστηρίζει diseqc 1.2

Όλα αυτά βέβαια ΜΟΝΟ αν θες να βάλεις πιάτο μεγαλύτερο από 1.20x1.00μ ......!!!!!!
Εγώ πάντως είμαι αρκετά ευχαριστημένος από την λήψη που έχω, και πολύ μεγάλο ρόλο παίζει φυσικά και το lnb (κατεβάζω αρκετά κανάλια της super δέσμης του Hotbird (Skyitalia) οριακά μεν, αλλά παίζουν άψογα (έχει και καλό tuner η skystar !!!!)

Τα δύο μοτέρ που σου προτείνω είναι diseqc 1.2 και UCALS συμβατά , καθώς επίσης είναι συμβατά με το Plugin του Progdvb για την εναλλαγή των δορυφόρων.... :wink:

Reaction score
5
Φίλε deliol ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια, θα τα βάλω κάτω όλα αυτά, συν το sticky άρθρο σου και ελπίζω να βρω μια άκρη :)
Αν όχι θα ρωτήσω πάλι :)
Ακης

Reaction score
5
Ψάχνω, ψάχνω, αλλά δεν βρίσκω κάποιο μαγαζί που να πουλάει τα παραπάνω μοτέρ. Υπάρχει κάποιο μαγαζί 'ψαγμένο' στην περιοχή των Αθηνών, που να απευθυνθώ και να έχουν αυτές τις λύσεις;

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.057
Members
38.524
Νεότερο μέλος
Vaslamp