Ερώτηση για Ταξη ΑΒ!

Reaction score
0
Εδώ και κάμποσο καιρό ψάχνω για αγορά ηχείων και ενισχυτή για καθαρά στερεοφωνικό ήχο. Η απορία μου είναι η εξής:

Ένας ενισχυτής τάξης ΑΒ, π.χ 2Χ45W (κ για να γίνω συγκεκριμένος, γλυκοκοιτάζω τον Achilles του Τσακιρίδη) με πόσα Watt θα μπορούσαμε να τον αντιστοιχίσουμε με έναν τραντζιστοράτο?

Και για να μην κάνω διπλά Posts, τα ηχεία που με ενδιαφέρουν είναι τα Epos M22, τα οποία είναι 150W με ευαισθησία (μόλις :() 87db, στοιχεία τα οποία με οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μάλλον θέλουν ΡΕΥΜΑ για να φανερώσουν τις αρετές τους.

Τελοσπάντων για να μην επεκτείνομαι, όποιος μπορεί ας δώσει τα φώτα του, και μια που βλέπετε κ τα ζητούμενα ηχεία (Epos M22) οποιαδήποτε πρόταση για καλό ματσάρισμα θα μου ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη (1.000 - 1500€).

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Reaction score
0
Ούπς!!! :? :? :?

Φυσικά αναφέρομαι στον Aiolos Plus και όχι στον Achilles που είναι ταξη Α.

Sorry

Reaction score
298
Ξέχνα για λίγο τα "Βαττ" και σκέψου αντίστροφα: πώς είναι η καμπύλη εμπέδησης των ηχείων? Γιατί αν είναι όπως των περισσότερων Epos, πρέπει να συνδεθούν στους ακροδέκτες των 4 Ω, όχι των 8.

Reaction score
25.536
τα watt ειναι watt ειτε σε ταξη Α ειτε σε Β ειτε σε D ειτε σε λαμπα ειτε σε τρανζιστορ.

στα λαμπατα ενισχυτικα η τροφοδοσια ειναι πολυ μεγαλη ταση για αυτο και τελικα αρκετες φορες οι πυκνωτες τρτοφοδοσιας εχουν συσσωρευμενη περισσοτερη ενεργεια απο οτι σε τρανζιστορατες υλοποιησεις (οχι παντα βεβαια). το αποτελεσμα ειναι καποιοι λαμπατοι 50 βαττ πχ να εχουν ικανοτητα οδηγησης αντιστοιχη με καποια τρανζιστορατα των 100 (πχ) αλλα αυτο οχι μονο δεν ειναι κανονας αλλα υπαρχει και η πιθανοτητα να αντιστρεφεται.
η διαφορα θα ακουστει στα δυναμικα του προγραμματος , εκει δηλαδη που ο ενισχυτης θα πρεπει να δωσει ρεστα αδειαζοντας το τροφοδοτικο του.
ομως ουτε αυτο ειναι κανονας , δηλαδη οτι τα δυναμικα ειναι θεμα λαμπας.

(παρακαλω διορθωστε με)

βασικα τον παιρνεις σπιτι και τον ακους (εκει καταληγουμε παντα)

Reaction score
0
Μάλιστα....

Κάτι πιο συγκεκριμένο όσο αφορά τα Epos M22 και ποιός ενδεχομένος ενισχυτής θα τα οδηγούσε επαρκώς...???

Αν κάποιος είναι κάτοχος των εν λόγο ηχείων (ή τα έχει έστω ακούσει) ας βοηθήσει please

Ευχαριστώ κ πάλι για τις απάντησεις μου μου δώσατε

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.078
kgcats2795 said:
Εδώ και κάμποσο καιρό ψάχνω για αγορά ηχείων και ενισχυτή για καθαρά στερεοφωνικό ήχο. Η απορία μου είναι η εξής:

Ένας ενισχυτής τάξης ΑΒ, π.χ 2Χ45W (κ για να γίνω συγκεκριμένος, γλυκοκοιτάζω τον Achilles του Τσακιρίδη) με πόσα Watt θα μπορούσαμε να τον αντιστοιχίσουμε με έναν τραντζιστοράτο?
Με τα ίδια. (Συμφωνώ με τον Παναγιώτη). Το Watt είναι κάτι συγκεκριμένο και κοινό, ανεξαρτήτως της αρχής λειτουργίας των ενισχυτικών σταδίων ενός ενισχυτή. Το Watt ορίζεται ως η κατανάλωση ενέργειας 1Joule μέσα σε 1 δευτερόλεπτο, και επί του προκειμένου ως κατανάλωση ενέργειας από ένα φορτίο, στο οποίο εφαρμόζεται τάση 1 Volt και έχει τόση αντίσταση, ώστε να τραβήξει ρεύμα 1 Ampere.

kgcats2795 said:
Και για να μην κάνω διπλά Posts, τα ηχεία που με ενδιαφέρουν είναι τα Epos M22, τα οποία είναι 150W με ευαισθησία (μόλις :() 87db, στοιχεία τα οποία με οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μάλλον θέλουν ΡΕΥΜΑ για να φανερώσουν τις αρετές τους.
Δεν θέλουν ρεύμα, αλλά τάση. Ένα αναίσθητο ηχείο θέλει τάση, ένα ηχείο χαμηλής εμπέδησης θέλει ρεύμα, ένα ηχείο που είναι και αναίσθητο και χαμηλής εμπέδησης τα θέλει και τα δύο: και τάση και ρεύμα.

kgcats2795 said:
Τελοσπάντων για να μην επεκτείνομαι, όποιος μπορεί ας δώσει τα φώτα του, και μια που βλέπετε κ τα ζητούμενα ηχεία (Epos M22) οποιαδήποτε πρόταση για καλό ματσάρισμα θα μου ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη (1.000 - 1500€).
Χμ, να σου πω. Τo Epos M22, με βάση την προδιαγραφή ευαισθησίας του, για να παίξει στις παρακάτω στάθμες, χρειάζεται την αντίστοιχη ισχύ.

Ισχύς (W) Στάθμη (dB SPL)
0,00006103515625 44,8558
0,0001220703125 47,8661
0,000244140625 50,8764
0,00048828125 53,8867
0,0009765625 56,897
0,001953125 59,9073
0,00390625 62,9176
0,0078125 65,9279
0,015625 68,9382
0,03125 71,9485
0,0625 74,9588
0,125 77,9691
0,25 80,9794
0,5 83,9897
1 87
2 90
4 93
8 96
16 99
32 102,1
64 105,1
128 108,1
150 108,8

Ως ζεύγος, τα ηχεία μπορούν να σηκώσουν στάθμη σε σχέση με την απόσταση ως εξής:

SPLmax 1m 108,7609
SPLmax 1m 2 speakers 111,7609
SPLmax 2m 2 speakers 105,7609
SPLmax 4m 2 speakers 99,7609

Δεδομένου ότι θα ακούς περίπου από μια απόσταση 3 μέτρων, το ηχείο μπορεί να πιάσει κορυφώσεις της τάξης των 101dB, ενώ με 50W θα πιάνει περίπου 96dB. Αν και νομίζω ότι η γραμμικότητα του ενισχυτή πρέπει να προηγείται (λέγε με τάξη Α), προτείνω να ψάξεις για ενισχυτή γύρω στα 80-100W.

Reaction score
25.536
να παρεμβω -ευχαριστω

τα παραπανω ειναι αποδεκτα σε ανηχοικες συνθηκες
στο δωματιο βεβαια δεν εχουμε ανηχοικες (τι λε ρε μεγαλε σοβαρα?)
οποτε δεν υπαρχει αυτη η αυστηρη σχεση των ντιμπιων με την αποσταση.
συμβαινει σε καποιες περιπτωσεις να εχουμε περισσοτερα dB σε μεγαλυτερη αποσταση (πχ πλησιαζονας σε τοιχο)
σωστος?

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.078
Ναι ρε συ, αλλά εκεί δεν ακούγεται παρά ένα ββββοοουυυυυυυυυ, κάτι σαν ρέψιμο βελοσιράπτορα. Πάντως, τα ντεσιμπέλ της ευαισθησίας δίνουν το μέτρο του κριτηρίου επιλογής ενισχυτή, μεταξύ άλλων. Αλλιώς, γιατί να υπάρχει;

Reaction score
4.743
Να σε βοηθήσω λίγο γιατί έχω τον Αίολο του Τσακιρίδη.
Σαν ποιότητα ήχου είναι καταπληκτικός αλλά μην περιμένεις να μπουμπουνίσει τα Μ22. Σε σχέση με τον yamaha-dsp a5 που έχω υστερεί στις δυναμικές όχι όμως στα μπάσσα για οτιδήποτε άλλο υπερτερεί.
Σε σχέση με τον μπέρρυ 1500 νομίζεις οτι δεν έχει μπάσσο και σώματα αλλά πάλι από ποιότητα ήχου τον βάζει κάτω για πρωινό.
Γενικώς καλό θα ήταν να έχει ψιλοεύκολο ηχείο να οδηγήσει . Εκτός αν δεν σε ενδιαφέρουν και πολύ το βαθύ μπάσσο και οι υψηλές δυναμικές.

Reaction score
3.574
Παναγιωτης Κροκος said:
να παρεμβω -ευχαριστω

τα παραπανω ειναι αποδεκτα σε ανηχοικες συνθηκες
στο δωματιο βεβαια δεν εχουμε ανηχοικες (τι λε ρε μεγαλε σοβαρα?)
οποτε δεν υπαρχει αυτη η αυστηρη σχεση των ντιμπιων με την αποσταση.
συμβαινει σε καποιες περιπτωσεις να εχουμε περισσοτερα dB σε μεγαλυτερη αποσταση (πχ πλησιαζονας σε τοιχο)
σωστος?
Πολυ σωστός .

Reaction score
3.574
Rtallus said:
Σαν ποιότητα ήχου είναι καταπληκτικός αλλά μην περιμένεις να μπουμπουνίσει τα Μ22. Σε σχέση με τον yamaha-dsp a5 που έχω υστερεί στις δυναμικές όχι όμως στα μπάσσα για οτιδήποτε άλλο υπερτερεί.
Σε σχέση με τον μπέρρυ 1500 νομίζεις οτι δεν έχει μπάσσο και σώματα αλλά πάλι από ποιότητα ήχου τον βάζει κάτω για πρωινό.
Γενικώς καλό θα ήταν να έχει ψιλοεύκολο ηχείο να οδηγήσει . Εκτός αν δεν σε ενδιαφέρουν και πολύ το βαθύ μπάσσο και οι υψηλές δυναμικές.
Να τον πας πίσω στον Τσακιρίδη να σου ρυθμίσει την αρνητική ανάδραση.
Κανονικά πρέπει να τον ταιριάξεις για να οδηγεί σωστά το συγκεκριμένο φορτίο (ηχείο).
Συζήτησε μαζί του και το θέμα της πόλωσης (Bias) των λυχνιών εξόδου. Διπλασίασε και την χωριτικότητα των πυκνωτών τροφοδοσίας καθώς και αυτών που βρίσκονται στο τροφοδοτικό πόλωσης, βάλε και μερικές καλές και ισχυρες Ultra Fast Soft Recovery διοδους (ΗΕΧFRED) ανόρθωσης και έλα μετά να μας πεις πως πάιζει ο ενισχυτής σου σε μεγάλες εντάσεις και στα μπάσα. :lol:

Reaction score
13
g.kar said:
Rtallus said:
Να τον πας πίσω στον Τσακιρίδη να σου ρυθμίσει την αρνητική ανάδραση.
Κανονικά πρέπει να τον ταιριάξεις για να οδηγεί σωστά το συγκεκριμένο φορτίο (ηχείο).
Συζήτησε μαζί του και το θέμα της πόλωσης (Bias) των λυχνιών εξόδου. Διπλασίασε και την χωριτικότητα των πυκνωτών τροφοδοσίας καθώς και αυτών που βρίσκονται στο τροφοδοτικό πόλωσης, βάλε και μερικές καλές και ισχυρες Ultra Fast Soft Recovery διοδους (ΗΕΧFRED) ανόρθωσης και έλα μετά να μας πεις πως πάιζει ο ενισχυτής σου σε μεγάλες εντάσεις και στα μπάσα. :lol:
Τωρα να μιλησω ή να μην μιλησω. Θα σκασω..

Reaction score
298
Η λογοκρισία επιφέρει χρεωκοπία (τα παραδείγματα πρόσφατα) :mrgreen: Η αυτολογοκρισία επιφέρει έλκος στομάχου (τα παραδείγματα πολλά). Οπότε μίλα :D

Reaction score
14
RDoherty said:
Η λογοκρισία επιφέρει χρεωκοπία (τα παραδείγματα πρόσφατα) :mrgreen: Η αυτολογοκρισία επιφέρει έλκος στομάχου (τα παραδείγματα πολλά). Οπότε μίλα :D
υπήρχε και η ΤΑΠΙΟΚΑ για το ελκος, υπάρχει ακόμα ή εχουν βγεί καλύτερα πράγματα?

Reaction score
13
RDoherty said:
Μην κόβεις τη φόρα του Μιχάλη, μπουλούκο :lol: Μιχάλη, σε ακούμε!
Τιποτε το σπουδαιο. Απλα εαν ηταν ετσι ο εν λογω Ενισχυτης απο κατασκευης θα ηταν αλλος Ενισχυτης αλλα θα κοστιζε και αλλα λεφτα, και τοτε ισως να μην ειχε αγοραστει απο τον φιλο που ρωταει. Δεν ξερω εαν τετοιες επεμβασεις εχουν λογικη. Καποτε ειχα ενα φιλο που προσπαθουσε να μαθει την μηχανη του να πιανει τα 145 χλμ/ωρα αλλα αυτη οτι και να τις εκανες πηγαινε τα 135 που ηξερε.

Reaction score
0
Λοιπόν, υπάρχουν νεότερα από το μέτωπο..

΄Ακουσα τα EPOS M22 με τον υβριδικό Vincent SV-236 2x100W, με προενίσχυση λάμπας. Πολύ καλός ήχος, καθαρός, με πάρα πολύ καλή εικόνα, ανάλυση και αερκετή δύναμη.
Και ο συνδυασμός με τα Epos νομίζω ότι είναι εξαιρετικός. Γενικά το συγκεκριμένο πακέτο είναι ότι καλυτερο έχω ακούσει έως τώρα -και δεν εχω ακούσει κ λίγα- πάντα β'εβαια στη συγκεκριμένη κατηγορία χρημάτων (το κόστος του πακετου ειναι περιπου στα 2650€).

Σας ευχαριστώ όλους για τη βοήθεια.

ΥΓ. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Χρήστο Κ. που ήταν κατι παραπανω απο εξυπηρετικος κ υπομονετικος..

Reaction score
3.574
Μιχαλης Σπερτος said:
RDoherty said:
Μην κόβεις τη φόρα του Μιχάλη, μπουλούκο :lol: Μιχάλη, σε ακούμε!
Τιποτε το σπουδαιο. Απλα εαν ηταν ετσι ο εν λογω Ενισχυτης απο κατασκευης θα ηταν αλλος Ενισχυτης αλλα θα κοστιζε και αλλα λεφτα, και τοτε ισως να μην ειχε αγοραστει απο τον φιλο που ρωταει. Δεν ξερω εαν τετοιες επεμβασεις εχουν λογικη. Καποτε ειχα ενα φιλο που προσπαθουσε να μαθει την μηχανη του να πιανει τα 145 χλμ/ωρα αλλα αυτη οτι και να τις εκανες πηγαινε τα 135 που ηξερε.
Ο Τσακιρίδης απ' ότι ξέρω δουλεύει και custom designs και μπορεί να αναλάβει ο ίδιος την αναβάθμιση των ενισχυτικών που κατασκευάζει ο ίδιος τώρα ή που κατασκεύαζε παλαιότερα.
Για καινούργιες κατασκευές χρεώνει μόνο το επιπλέον κόστος των υλικών που θα τοποθετηθούν στο βασικό μηχάνημα.
Για μια καινούργια κατασκευή δέχεται να του πας και τα δικά σου υλικά και δεν σε χρεώνει extra. Εχει φτάσει στο σημείο να σου δίνει σε σακουλάκι τα υλικά που θα έβαζε ο ίδιος στο βασικό μοντέλο.
Το αν αναβαθμίζονται, με χαμηλό σχετικά κόστος, τα βασικά μοντέλα οποιουδήποτε κατασκευαστή, πιστεύω ότι όσοι ασχολούνται το γνωρίζουν.

Βέβαια εκεί που όλοι κάνουν οικονομία είναι κυρίως στα υλικά της τροφοδοσίας.

Φίλε άμα θέλεις black gate πυκνωτές και αντιστάσεις τανταλίου , θα τις πληρώσεις.

Reaction score
4.743
Αν είναι να σφάξω τον ενισχυτή να πειραματίζομαι και να δώσω επιπλέον χρήματα τότε μάλλον θα έπερνα κάτι άλλο .
Και φυσικά με τα επιπλέον χρήματα μπορώ να αναβαθμίσω και τους άλλους ενισχυτές μου και να εξακολουθεί να υστερεί ο λαμπάτος εναντι στους άλλους.

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.959
Members
38.524
Νεότερο μέλος
Klipschlascala_pro1988