1. Καλώς ήρθατε στο AVsite! Ελάτε στην παρέα μας κάνοντας εγγραφή!
    Απόκρυψη ανακοίνωσης

Ερώτηση για δικτυακό δίσκο

Συζήτηση στο φόρουμ 'ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ' που ξεκίνησε από το μέλος Andkokin, στις 16 Μαϊου 2018.

  1. Andkokin

    Εγγραφή:
    10 Αυγούστου 2004
    Μηνύματα:
    252
    Likes:
    43
    Πρόσφατα βρέθηκε στα χέρια μου ένα δυκτιακος δίσκος της WD ο οποίος έχει μέσα δυο δίσκους των 2TB.
    Από πίσω έχει μια είσοδο USB και μια είσοδο δικτιου.
    Όσο και να προσπάθησα με καλώδιο USB να το συνδέσω με το pc δε κατάφερα κάτι.
    Και κάποια στιγμή μου ήρθε η ιδέα να βάλω ένα καλώδιο δικτιου και ως εκ θαύματος τα windows 7 άρχισαν να τον βλέπουν.
    Μάλιστα εμφανίστηκε με διαφορετικό σύμβολο στην ενότητα "Ο υπολογιστής μου" από ότι οι υπόλοιποι δίσκοι.
    Αλλά μάλλον κάτι συμβαίνει:
    1ον) τον εμφανίζει ως ένα δίσκο ενώ μέσα έχει δυο και φυσικά με τη μισή χωρητικότητα δλδ 2ΤΒ και όχι 4.
    2ον) είχε μέσα κάποια αρχεια από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη τα οποία και έσβησα αλλά όταν προσπάθησα να μεταφέρω δικά μου αρχεια η ταχύτητα μεταφοράς ήταν απογοητευτική, ποτέ δε ξεπέρασε τα 30 Mb/s.

    Εάν ξέρει κάνεις τι μπορεί να φταίει και έχει τόση χαμηλή ταχύτητα ας με βοηθήσει
    Επίσης αυτή η USB θύρα μήπως δημιουργεί κάποιο θέμα ή έχει χαλάσει?

    Κάθε βοήθεια δεκτή.
    Auto merged
    Παραθέτω το μοντέλο της μητρικής μου σε περίπτωση που κάποιος χρειαστεί κάποια πληροφορία.
    https://www.asus.com/Motherboards/X79DELUXE/overview/
     
  2. rose.athens

    rose.athens Super Moderator
    Super Moderator

    Εγγραφή:
    28 Οκτωβρίου 2007
    Μηνύματα:
    27.553
    Likes:
    31.043
    Προφανώς είναι δικτυακός δίσκος (NAS) και συνδέεται με καλώδιο δικτύου. Η θύρα usb είναι για να συνδέσεις άλλο δίσκο επάνω του μέσω usb. Το καλό των NAS είναι ότι μπορούν να τους βλέπουν όλες οι συσκευές του οικιακού δικτύου, χωρίς να χρειάζεται να είναι ανοιχτός ο υπολογιστής.

    Βλέπεις την μισή χωρητικότητα γιατί οι 2 δίσκοι πρέπει να είναι σε mirroring (RAID1). Αν χρειάζεσαι ολόκληρη την χωρητικότητα, διαμόρφωσέ τον σε RAID 0 μέσα από το interface που λογικά παρέχεται από την WD.

    Η χαμηλή ταχύτητα είναι γνώρισμα των δικτυακών της WD. :D
    Tα 30 Mb/s είναι αποδεκτά, και μάλλον καλά για την περίπτωση.
     
    sterkon, tsiftis, Zizik and 1 other person like this.
  3. Andkokin

    Εγγραφή:
    10 Αυγούστου 2004
    Μηνύματα:
    252
    Likes:
    43
    Δηλαδή Γιάννη,
    Μου λες ότι μπορώ από ότι κατάλαβα να τον συνδέσω στο ρουτερ και να μοιράζει αρχεια όπου και όταν ζητείτε με το πισι κλειστό.
    Για να γεμίσω όμως το δίσκο θα χρειαστώ με αυτή τη ταχύτητα βδομαδες.

    Εάν γνωρίζεις διαφώτισε με.
    Θα μπορούσα αφού πρώτα έκανα το κάθε δίσκο ξεχωριστό για να έχω όλη τη χωρητικότητα, να τον έβγαζα και να τον έβαζα στο πισι ώστε να γεμίσει γρήγορα?
    Θα τον διάβαζε μετά το κουτί του?
     
  4. ika

    ika

    Εγγραφή:
    10 Νοεμβρίου 2008
    Μηνύματα:
    2.516
    Likes:
    1.681
    30 Mb/s ή 30 MB/s?

    To MyCloud EX2 ή το MyCloud 2100 είναι?
     
  5. ika

    ika

    Εγγραφή:
    10 Νοεμβρίου 2008
    Μηνύματα:
    2.516
    Likes:
    1.681
     
  6. rose.athens

    rose.athens Super Moderator
    Super Moderator

    Εγγραφή:
    28 Οκτωβρίου 2007
    Μηνύματα:
    27.553
    Likes:
    31.043
    Όχι.
    Διάβασε εδώ πώς θα αλλάξεις raid:
    https://support.wdc.com/knowledgebase/answer.aspx?ID=12965
     
  7. Andkokin

    Εγγραφή:
    10 Αυγούστου 2004
    Μηνύματα:
    252
    Likes:
    43
    Το ρουτερ είναι αυτό που δίνει ο ΟΤΕ.

    Ευχαριστώ Γιάννη τα κατάφερα και το γύρισα σε jbod και ξανά πάλι σε RAID αλλά η ταχύτητα εγγραφής παραμένει ίδια δλδ χαμηλή.
    Αυτό από ότι μου λες είναι φαίνομενο όλων των δυκτιακων δίσκων?
    Δηλαδή θα πρέπει να έχω υπομονή ώστε να το φορτώσω με αρχεια?
     
    #7 Andkokin, 16 Μαϊου 2018
    Last edited: 16 Μαϊου 2018
  8. Zizik

    Zizik Smurfer
    Moderator

    Εγγραφή:
    7 Ιουνίου 2007
    Μηνύματα:
    31.676
    Likes:
    31.838
    Όπως έγραψε ο rose, όλοι οι δικτυακοί WD σέρνονται. Ένας 2TB που πήρα πριν αρκετά χρόνια, είναι παρκαρισμένος σε ντουλάπι για να μη βλέπω τα λεφτουδάκια που πέταξα.
    Δεν είναι θέμα router, ένα 100MBit είναι πολύυυυ ταχύτερο απ' τον WD.
     
  9. ika

    ika

    Εγγραφή:
    10 Νοεμβρίου 2008
    Μηνύματα:
    2.516
    Likes:
    1.681
    Δεν ξέρω πως γίνεται βάσει των όσων λέτε, αλλά δύο MyCloud Gen2, πάνω σε Gb port switch, μου δείχνουν ταχύτητα 70-90 GB/s (560-720 Gb/s) στην εγγραφή με W10.
    Το ίδιο και σε απ' ευθείας σύνδεση PC <-> MyCloud.

    Να παίξω κανένα LOTTO?
     
    gbeg likes this.
  10. Andkokin

    Εγγραφή:
    10 Αυγούστου 2004
    Μηνύματα:
    252
    Likes:
    43
    Δηλαδή Δημήτρη τζάμπα την υποχρέωση από το συγγενή που μου τον έδωσε!:D
    Η έστω μιση η υποχρέωση γιατί μου έμειναν δυο green δίσκοι των 2ΤΒ, κάτι είναι και αυτό.8-)
    Πληροφοριακά και μόνο λοιπόν μιας και δε πρόκειται να κάνω καμία αγορά
    Άλλοι δίσκοι δυκτιακοι μήπως δουλεύουν πιο γρήγορα?
    Μήπως αυτός που λέει ο ika είναι πιο γρήγορος γιατί είναι νεότερης γενιάς?
     
  11. Zizik

    Zizik Smurfer
    Moderator

    Εγγραφή:
    7 Ιουνίου 2007
    Μηνύματα:
    31.676
    Likes:
    31.838
    Μάλλον.
    Αλλά δεν ενδιαφέρομαι να δοκιμάσω, γιατί σε κάποιες περιπτώσεις δεν δίνω δεύτερη ευκαιρία.
     
  12. ika

    ika

    Εγγραφή:
    10 Νοεμβρίου 2008
    Μηνύματα:
    2.516
    Likes:
    1.681
    Και έλεγα να πάρω εναν ΕΧ4100 και να βάλω τους δύο σκληρούς μέσα.
    Auto merged
    Ποιός ακριβώς είναι ο δικό σας?
     
  13. ZaBBalos

    Εγγραφή:
    17 Ιανουαρίου 2018
    Μηνύματα:
    97
    Likes:
    117
    Λοιπόν 30Mb/s δεν είναι καθόλου κακή ταχύτητα για NAS. Στο δικό μου NAS σε gigabit δίκτυο πιάνω 100Mb/s και είμαι πολύ ευχαριστημένος (128Mb/s είναι το θεωρητικό max). Σε περίπτωση που θεωρείτε πως το WD δεν είναι βολικό και μιας και υπάρχουν οι δίσκοι η καλύτερη λύση είναι το https://www.skroutz.gr/s/7572861/Synology-Diskstation-DS216SE.html. Ουσιαστικά plug'n'play συσκευή, εξαιρετικά απλή στη χρήση. Υπάρχει φθηνότερη και καλύτερη λύση αλλά χρειάζονται κάποιες βασικές γνώσεις υπολογιστών και δικτύων για να σεταριστεί. Τα 140€ που ζητά το diskstation περιλαμβάνουν και ddns μέσα και μπορεί ο κάτοχός του να συνδέεται και απομακρυσμένα στα αρχεία του ανά πάσα στιγμή. Πας διακοπές πχ και δε χρειάζεται να κουβαλάς τη δισκοθήκη σου, αρκεί να έχεις αφήσει ανοικτό το router και το NAS στο σπίτι. Γενικά όποιος έχει πολλά ψηφιακά αρχεία ένα NAS είναι απαραίτητο, τα gb στις μέρες μας είναι φθηνά (το μόνο πράγμα στην αγορά των υπολογιστών που οι τιμές του πέφτουν).
     
  14. Andkokin

    Εγγραφή:
    10 Αυγούστου 2004
    Μηνύματα:
    252
    Likes:
    43
    Απο αυτό που λέει από κάτω το ταμπελάκι του
    WD40000H2NC
    Τον βρήκα με την ονομασία του. Ορίστε λοιπόν
    WD 4 TB My Book World Edition-II
     
  15. panastr

    Εγγραφή:
    29 Ιουλίου 2010
    Μηνύματα:
    3
    Likes:
    0
    Επωφελούμενος της συζητήσεως...
    Έχω ένα Νας και το δούλευα ένα δίσκο. Βάζοντας δεύτερο δίσκο δεν τον αναγνωρίζει Προφανώς και πρέπει να το κάνω RAID0, στην περίπτωση αυτή θα γίνει format και θα διαγραφούν τα αρχεία μου?
     
  16. ZaBBalos

    Εγγραφή:
    17 Ιανουαρίου 2018
    Μηνύματα:
    97
    Likes:
    117
    Εξαρτάται πάντα από τη συσκευή αλλά λογικά θα πρέπει από το λειτουργικό της να ορίσεις τον δίσκο για να τον δει. Από εκεί θα ορίσεις και το raid αν θα είναι mirrored οι δίσκοι ή όχι. Κανονικά δε θα πρέπει αν γίνει format αν πχ επιλέξεις raid1 θα τον κάνει κλώνο, κι αν επιλέξεις όπως λες raid0 απλά θα τον προσθέσει. Όλα αυτά επαναλαμβάνω έχουν να κάνουν με τη συσκευή.
     
  17. ika

    ika

    Εγγραφή:
    10 Νοεμβρίου 2008
    Μηνύματα:
    2.516
    Likes:
    1.681
    Είναι προγενέστερο μοντέλο και όντως λένε για αργή μεταφορά αρχείων.
    Τα 30Mb/s μπορεί να είναι ικανοποιητικά για χρήση ως server, αλλά θέλει υπομονή για να φορτωθούν τα αρχεία από το PC.
     
  18. xenos

    Εγγραφή:
    3 Ιανουαρίου 2008
    Μηνύματα:
    1.404
    Likes:
    259
    Σε raid1 θα περιμεναμε να γινει αντιγραφο (αν υπαρχει σωστη υλοποιηση software).
    Σε raid0 θα περιμενα να γινει φορματ και να χασεις τα αρχεια σου διοτι γινεται διαμοιρασμος blocks στους δυο δισκους για λογους ταχυτητας.
    Σε jbob πιθανοτατα θα προσθεσει ελευθερο χωρο, χωρις να διαγραψει τα αρχεια σου (δεν ενδιαφερει η ταχυτητα εδω).

    Προσοχη: δεν σου εγγυώμαι οτι αυτος που υλοποιησε το software δεν θα κάνει format ετσι κι αλλιως γιατι ετσι τον βολευε... :)
     
  19. Andkokin

    Εγγραφή:
    10 Αυγούστου 2004
    Μηνύματα:
    252
    Likes:
    43
    Απο ότι δείχνει το όλο θέμα θα μείνω με δυο δίσκους.
    Δεν είναι και άσχημα.
     
    Zizik likes this.
  20. Andkokin

    Εγγραφή:
    10 Αυγούστου 2004
    Μηνύματα:
    252
    Likes:
    43
    Να κάνω μια ακόμα ερώτηση?
    Ο δυκτιακος δίσκος μόνο σε pc και ρουτερ μπορεί να συνδεθεί?
    Δλδ εάν τον συνδέσω σε μια συσκευή που έχει είσοδο δυκτιου δεν ....?
     

Μοιραστείτε τη σελίδα