Ερώτηση για συνδεσμολογία ηχείων (γεφύρωμα)

Reaction score
0
Καλησπέρα, έστω ότι έχουμε 2 ηχεία και 1 τουϊτερ, συγκεκριμένα τα Celestion TF0818 και ένα tweeter Beyma AST 22. Τα ηχεία είναι στα 8ohm και το τουϊτερ στα 4, πως μπορούν να παίξουν τα ηχεία στα 4ohm; Ποια είναι κατάλληλη συνδεσμολογία; Από + - το καθένα στο ενισχυτή ή από +- μεταξύ τους και το άλλο +- στο ενισχυτή; Και αν τα WRMS είναι 100 το καθένα στα 8ohm πόσα WRMS θα γίνουν στα 4ohm ζευγάρι, η δεν παίζει ρόλο αυτό; Και της κόρνα τα +- πως θα συνδεθούν δλδ; Κροσόβερ δεν υπάρχει μόνο πυκνωτής στο τουϊτερ. Συγνώμη αν κουράζω, απλά θέλω να τσεκάρω αν έχει γίνει σωστή η συνδεσμολογία των ηχείων, από γνωστό στο είδος car audio μαγαζί στο αυτοκίνητο του αδερφού μου. Ευχαριστώ προκαταβολικά.

Reaction score
264
Απάντηση: Ερώτηση για συνδεσμολογία ηχείων (γεφύρωμα)

Καλησπέρα, έστω ότι έχουμε 2 ηχεία και 1 τουϊτερ, συγκεκριμένα τα Celestion TF0818 και ένα tweeter Beyma AST 22. Τα ηχεία είναι στα 8ohm και το τουϊτερ στα 4, πως μπορούν να παίξουν τα ηχεία στα 4ohm; Ποια είναι κατάλληλη συνδεσμολογία; Από + - το καθένα στο ενισχυτή ή από +- μεταξύ τους και το άλλο +- στο ενισχυτή; Και αν τα WRMS είναι 100 το καθένα στα 8ohm πόσα WRMS θα γίνουν στα 4ohm ζευγάρι, η δεν παίζει ρόλο αυτό; Και της κόρνα τα +- πως θα συνδεθούν δλδ; Κροσόβερ δεν υπάρχει μόνο πυκνωτής στο τουϊτερ. Συγνώμη αν κουράζω, απλά θέλω να τσεκάρω αν έχει γίνει σωστή η συνδεσμολογία των ηχείων, από γνωστό στο είδος car audio μαγαζί στο αυτοκίνητο του αδερφού μου. Ευχαριστώ προκαταβολικά.
Αφου λες οτι σου τα συνδεσε γνωστο μαγαζι τι καθεσε και σκας???????Τα πραγματα ειναι απλα γιατι:
1ον ολλα θα δουλευουνε οπως πρεπει η'
2ον θα παρεις τον ενισχυτη στο χερι καποια στιγμη.
οποτε ασε να δεις τι θα γινει και μετα αρχιζεις να αγωνιας.:139::139:
οσον αφορα τα ηχεια αν τα συνδεσεις σε σειρα φτανεις τα 20 ωμ.Μαναμ μια γουμαροαντισταση,που θα λεγανε και στο χωριο μου.
Μεγαλητερη και απο εκεινη πριν 70 χρονια,στην κατοχη με τους γερμανους.
Αν παλι ειναι σε σειρα,τοτε εχεις μια συνολικη αντισταση ,περιπου στα 2 ωμ,οποτε το ενισχυτακι σου δεν κυνδηνευει(θεωρητικα)να γινει καρβουνο,αρκει να παιζουνε ολλα αυτα τα ηχεια απο ενα καναλι και ο ενισχυτης σου να ειναι της προκοπης και οχι της ταξεως των 100 ευρω ο 4καναλος απο το σουπερ μαρκετ.Δεν σου λεω για γεφυρωματα καναλιων ενισχυτη, που διαβαζει 2 ωμ γιατι θα παμε μακρια,η ωρα ειναι 5 παρα και τα ματακια μου κλεινουνε.

Car_Audio_Test

Επαγγελματίας
Editor
Reaction score
870

Όλα παράλληλα, εφόσον υπάρχει πυκνωτής στην κόρνα παραμένει 4Ω, αυτό βλέπει ο ενισχυτής και αυτό είναι που μας ενδιαφέρει.

Στην άλλη ερώτηση, ο ενισχυτής δίνει τα watt κι όχι τα ηχεία. Αυτά είναι οι αποδέκτες ισχύος του ενισχυτή. Όσο πιο πολλά watt βλέπει μπροστά του ο ενισχυτής τόσο πιο δύσκολο έργο έχει να κάνει.
Για το πόσο δυνατά θα παίξουν δεν έχει να κάνει με τα watt του ηχείου αλλά με την ευαισθησία αυτών.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.140

Τα ηχεία είναι στα 8ohm και το τουϊτερ στα 4, πως μπορούν να παίξουν τα ηχεία στα 4ohm;
άσχετο το ένα με το άλλο. λάθος ερώτηση - δεν υφίσταται απάντηση.

Από + - το καθένα στο ενισχυτή ή από +- μεταξύ τους και το άλλο +- στο ενισχυτή;
το ίδιο είναι.

Και αν τα WRMS είναι 100 το καθένα στα 8ohm πόσα WRMS θα γίνουν στα 4ohm ζευγάρι, η δεν παίζει ρόλο αυτό;
κανονικά, αν ο ενισχυτής είναι 100 στα 8, γίνεται 200 στα 4, κάτι που δε τηρείται στην πραγματικότητα. Τώρα αν περιγράφεις ηχεία, η ερώτηση είναι πάλι λάθος.

Και της κόρνα τα +- πως θα συνδεθούν δλδ; Κροσόβερ δεν υπάρχει μόνο πυκνωτής στο τουϊτερ.
Με ένα πυκνωτή δουλεύουν μια χαρά οι κορνίτσες, αρκεί να έχει πολύ μικρή τιμή αυτός ο πυκνωτής, αλλιώς θα καεί η κάψα της κόρνας, διότι το κρος 1ης τάξης δεν είναι ιδιαίτερα ασφαλές.

θέλω να τσεκάρω αν έχει γίνει σωστή η συνδεσμολογία των ηχείων, από γνωστό στο είδος car audio μαγαζί στο αυτοκίνητο του αδερφού μου
γνωστό στο είδος μαγαζί, δε το τσεκάρεις, το εμπιστεύεσαι φίλε...

προφανώς δεν έγινε γνωστό από πατάτες υλοποιήσεις...

Car_Audio_Test

Επαγγελματίας
Editor
Reaction score
870

Όλα παράλληλα, εφόσον υπάρχει πυκνωτής στην κόρνα παραμένει 4Ω, αυτό βλέπει ο ενισχυτής και αυτό είναι που μας ενδιαφέρει.

Στην άλλη ερώτηση, ο ενισχυτής δίνει τα watt κι όχι τα ηχεία. Αυτά είναι οι αποδέκτες ισχύος του ενισχυτή. Όσο πιο πολλά watt* βλέπει μπροστά του ο ενισχυτής τόσο πιο δύσκολο έργο έχει να κάνει.
Για το πόσο δυνατά θα παίξουν δεν έχει να κάνει με τα watt του ηχείου αλλά με την ευαισθησία αυτών.
*watt
δηλαδή πόσο δύσκολο φορτίο βλέπει ο ενισχυτής σε αυτά τα watt.

Reaction score
0
βαζεις τα Celestion TF0818(που οπως λες ειναι 8 ωμ) παραλληλα και εχεις 4 ωμ να βλεπει ο ενισχυτης....απλως αντεχουν θεωρητικα την διπλασια ισχυ απο την αναγραφωμενη...αν ειναι 100watt και τα δυο μαζι αντεχουν 200...
αυτα αν τα εχει ο ενισχυτης σου να τα δωσει ...
στην πραξη ανεβαινει το οριο αντοχης του καθενα στην παραμορφωση-δηλαδη παιρνεις μεγαλυτερη ακουστικη ισχυ χωρις παραμορφωση-
η παραμορφωση αν υπηρχει- που υπαρχει παντα στο ανω οριο της εντασης-ερχεται σε διπλασια ακουστικη ισχυ...(θεωριτικα παντα)

το τουιτερ κανονικα με τον πυκνωτη στον ενισυτη...
με πυκωτη δεν ειναι παραλληλα αλλα πρωτης ταξεως κροσσοβερ -αν θυμαμε καλα...

και αν βαλεις και κορνα παλλη το ιδιο με πυκνωτη -αναλογα την κορνα μικρο η ποιο μεγαλο- στον ενισχυτη... αυτα...

Staff online

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.903
Members
38.518
Νεότερο μέλος
mrkgeo