Εσείς με τι ψηφιοποιείτε τους δίσκους σας ?

Reaction score
1.004
Και γιατί να τους ψΟφοποιήσω?
Για να τους βάλω σ ένα ράφι να πεθάνουν?
Η πρέπει να κουβαλάω παντού την άυλη συλλογή μου?

Μια χαρά τους ακούω στο πικαπάκι μου και ας υπάρχει φθορά.Τίποτα δεν ζεί για πάντα.
Για το αυτοκίνητο φτιάχνω τίποτα mp3 απο διάφορες πηγές, ας υπάρχει και διαφορά στην ποιότητα, σιγά τα ωά.
Άψογος:D !!

Reaction score
3.549
Τώρα ανακάλυψα το παρόν θέμα και είπα να σας μεταφέρω την εμπειρία μου, μιας και έχω ψηφιοποιήσει μερικούς δίσκους στο Γιώργο και έπειται και συνέχεια.
Δε θα μπω καθόλου στις τεχνικές λεπτομέρειες, δεν είμαι καλός γνώστης άλλωστε, αλλά θα ήθελα να πω την άποψή μου για όσους μπορεί να ενδιαφέρονται.

Καταρχήν να ξεκαθαρίσω εξαρχής ότι δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω το δικηγόρο του ανθρώπου, άλλωστε τον γνωρίζω ελάχιστα.

Στο σπίτι έχω ψηφιοποιήσει στο παρελθόν με το δικό μου πικαπ (Technics SLBD-20) και κάρτα ήχου Soubdblaster Audigy Platinum, χρησιμοποιώντας σαν phono stage το ενσωματωμένο ενός δικάναλου παλιού ενισχυτή JVC που είχα.
Γνώρισα κι εγώ το Γιώργο μέσω ενός διαφημιστικού φυλλαδίου και μιας και μένουμε κοντά πέρασα από το σπίτι του, μιλήσαμε αρκετά και κατόπιν του πήγα μερικούς δίσκους για αρχή.

Ο άνθρωπος ήταν πολύ εξυπηρετικός και συνεννοήσιμος, μου έδωσε ένα δείγμα ενός ήδη ψηφιοποιημένου τραγουδιού να ακούσω και να του πω τη γνώμη μου και μου έγραψε 2 δίσκους δοκιμαστικά σε 4 διαφορετικές εκδοχές για να δοκιμάσω ποιά απ' όλες ήθελα να κρατήσω για να ψηφιοποιήσει και τους υπόλοιπους σύμφωνα με αυτή που θα επέλεγα.

Αφού πέρασε από πλυντήριο όλους τους δίσκους πριν την εγγραφή, μου παρέδωσε τα ψηφιακά αρχεία σε ανάλυση 24/192 και κατόπιν εγώ με το δικό μου πρόγραμμα επεξεργασίας ήχουν (το ίδιο που χρησιμοποιεί κι αυτός αλλά σε προηγούμενη έκδοση), τα καθάρισα από τα διάφορα artifacts (clicks, crackles, noise) και "έκοψα" τα τραγούδια κάθε δίσκου (του είχα ζητήσει να μου γράψει ένα ενιαίο αρχείο για κάθε δίσκο).

Το τελικό αποτέλεσμα είναι πέρα και πάνω από κάθε προσδοκία μου, ποτέ πριν δεν είχα ακούσει τα τραγούδια μου (τα οποία έχω ακούσει εκατοντάδες φορές) με τέτοια φυσικότητα, ανάλυση, αέρα και φινέτσα και μιλάμε για ένα μέσο οικιακό ηχοσύστημα (ενισχυτής A/V Pioneer SC2023 και ηχεία Monitor Audio RX6).

Σε απευθείας σύγκριση με τα ίδια άλμπουμ σε CD, η διαφορά είναι πολύ μεγάλη και καταλυτική (απουσιάζει εντελώς η "ψηφιακίλα" των CD) , ενώ ακόμα και σε σύγκριση με τα ίδια κομμάτια σε δισκάκια παραγωγής 24/96, υπάρχει ουσιαστική βελτίωση, κυρίως στον άερα και στη λεπτομέρεια (μοναδική εξαίρεση τα σχετικά μεγαλύτερα επίπεδα θορύβου στα ήσυχα περάσματα, αλλά πάλι όχι σε όλα).

Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα επισκεφθώ το Γιώργο για να ακούσουμε τα επεξεργασμένα κομμάτια που έφτιαξα, προκειμένου αφενός να ακούσουμε στο δικό του ηχοσύστημα αν υπάρχει επι της ουσίας διαφορά στο ηχητικό σήμα (αν δηλαδή με την αποθορυβοποίηση χάθηκε ή αλλοιώθηκε κομμάτι από το επαπομείναν ηχητικό υλικό), αφετέρου να διαπιστώσουμε τη βελτίωση στο συνολικό αποτέλεσμα μετά την επεξεργασία αποβολής των αναλογικών "σκουπιδιών" σε ένα κορυφαίο ηχοσύστημα.

Τέλος, όσο αφορά το κόστος (3 € ανά δίσκο), θεωρώ ότι είναι αστείο, από τη στιγμή που μιλάμε για τέτοια δουλειά, είναι προφανές ότι ο άνθρωπος το κάνει επειδή έχει "τρέλα" και όχι για βιοποριστικούς λόγους (θα ήταν άλλωστε τραγελαφικό να υποστηρίξει κάποιος ότι το κάνει για να βγάλει χρήματα από τη στιγμή που μπορεί να διαθέτει ένα τόσο ακριβό ηχοσύστημα)...

Ν

Νίκος Σταθόπουλος

Guest
Δεν το βλέπετε σωστά, παιδιά. Όλοι μας έχουμε απο μια συλλογή βινυλίων. Έλα μου όμως που δεν μπορούμε να έχουμε τα βινύλια των φίλων μας ( όχι όποτε μας τη βαρέσει, τουλάχιστον ). Εκεί λοιπόν μπαίνει το ζήτημα της ψηφιοποίησης και επειδή είμαστε καλομαθημένοι ( δεν λέει όχι το σύστημά μου ακόμα και στα mp3 128kpbs, αλλά σίγουρα γουστάρει τα flac 24/96 - δεν μπορώ να πάω παραπάνω λόγω dac ), γιατί να μη κάνουμε τη δουλειά με καλά μηχανήματα και ποιοτικά; Άλλωστε, ακόμα και στο Μοναστηράκι να βρίσκαμε κάποιο δίσκο, θα τον πληρώναμε, πόσο? 5€ τον ένα? ΟΚ, δεν θα έχουμε τον δίσκο στη συλλογή μας μεν, αλλά θα μπορούμε - ποιοτικά - να τον απολαύσουμε. Και μη τα ισοπεδώνουμε όλα παιδιά, άλλο Kuzma, άλλο ariston rd11s, άλλο technics 1200 mk2... Νομίζω...?

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.112
Members
38.535
Νεότερο μέλος
Manosahead