Ηλεκτρικά και όχι μόνο εργαλεία

melina

Cargo 200
Reaction score
45.527
Αφού έκανα μια αναζήτηση στο φόρουμ με τη λέξη 'εργαλεία' και βγήκαν πολλά και διάφορα τόπικς διαπίστωσα τελικά ότι η λέξη αναφέρεται μεταφορικά, του τύπου 'και γαμώ τα εργαλεία που έχω στο σύστημα μου'...λοιπόν εδώ θα ήθελα να γράφουμε γενικά για εργαλεία που χρησιμοποιούμε κυρίως ερασιτεχνικά.

Ψάχνω να πάρω ένα περιστροφικό πιστολέτο, έτσι κατάλαβα ότι λέγονται αυτά τα εργαλεία που παίρνουν και τρυπάνι για τρύπημα σε διάφορα υλικά (μπετόν, ξύλο, σίδερο) αλλά και καλέμι για σκάψιμο σε τοίχο.
Θέλω κάτι ελαφρύ για μικροδουλειές στο σπίτι. Για παράδειγμα θα χρειαστεί να ανοίξω μερικά κανάλια σε ένα δωμάτιο για να περάσω καλώδια, δεν είναι πολλά μέτρα. Θα χρησιμοποιείται περιστασιακά ως δράπανο κυρίως.

Βλέπω μάρκες bosch, makita, dewalt, black & decker, skill. Συνήθως αγοράζω bosch και είμαι ευχαριστημένος αλλά θέλω τη γνώμη σας και για τις άλλες μάρκες ειδικά B&D και Skill που έχουν καλύτερες τιμές. Θα το πληρώσω δυο φορές το πιο φθηνό;

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879
παρε ενα του κιλου και εισαι ΟΚ
και εγγυηση θαχει
και δεν θα το πληρωσεις χαιενταδικο
και λεγεται κρουστικο δραπανο

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.713
Με το μπαρδόν Αργύρη αλλά διαφωνώ.
Αυτά τα φτηνά που έβαλες εκεί δεν κάνουν ούτε για οικιακή χρήση.
Για επαγγελματική ούτε για πλάκα βέβαια. Το φτηνό βγαίνει ακριβό τελικά.

Έχω δοκιμάσει πρόσφατα ένα τέτοιο φτηνό εργαλείο που αγόρασε φίλος από το λερόϋ μερλίν για να κάνει κάποιες τρύπες στο μπετό και να στηρίξει κάποια πράγματα.
Με την πρώτη κιόλας τρύπα που ήταν ζόρικη φράκαρε το τρυπάνι (τύπου SDS) και δεν μπορούσαμε να το βγάλουμε.
Τελικά είδαμε ότι το στέλεχος του τρυπανιού ήταν πιο σκληρό από τον υποδοχέα στο εργαλείο και τον "έφαγε"
Ουσιαστικά αχρηστεύτηκε.

Προτείνω ένα DeWalt που είναι πλέον με χαμηλωμένες τιμές και είναι πολύ αξιόπιστα εργαλεία.
Επίσης τα Bosch της μπλε σειράς.
Τα Makita από τότε που φτιάχνονται στην Κίνα είναι πιο φθηνά αλλά και υποδεέστερα των παλιοτέρων εξ Ιαπωνίας.
Τα Black & Decker είναι για να κρεμάς κανένα κουρτινόξυλο στο σπίτι ή κανένα κάδρο.
Αυτή είναι η γνώμη μου.

Reaction score
142
http://www.skroutz.gr/c/950/skaptika-diatritika.html?order_dir=asc&page=1

http://www.skroutz.gr/c/947/drapana.html

einhell, skil τιμια για τα λεφτα τους αλλα και οι φθηνες σειρες B&D και bosch ειναι μια χαρα
για ερασιτεχνικη χρηση. 30-40ευρω για δραπανο ειναι υπεραρκετα.

Σε πιστολετο θα προτιμουσα κατι ελαφρυ, εκτος εαν θες να κτισεις δι-τρικεφαλο.

(παρα ταυτα σε γενικες γραμμες συμφωνω με τον απο πανω)

Last edited:

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879
μιχαλη εχω

μια σεγα του κιλου (αινχελ) την εχω δουλεψει παρα πολυ βλαβη 0
ενα αλοιφαδορο αινχελ τα ιδια
ενα πρασινο μικρο μπος επαναφορτιζομενο 0 βλαβη
ενα μεταμπο απλο επαναφορτιζομενο 0 βλαβη
ενα επαγγελματικο μεταμπο ( 2 μπαταριες + φορτιστη με ψυξη) 0 βλαβη
ενα αινεχλ δισκοπριονο 0 βλαβη
ενα αινχελ μεγαλο αλοιφαδορο 0 βαλβη
ενα μακιτα ηλεκτρικο αλυσοπριονο 0 βλαβη
δραπανο ηλεκτρικο μπος 0 βαλβη
ενα ρουτερ μπλακ εντ ντεκερ, 0 βλαβη

Οκ για τα επωνυμα εννοηται δεν χαλανε ευκολα
αλλα ολα τα αινχελ , και πιο παλια και μια σεγα απο το σκλαβενιτη, με μπολικη δουλεια τα εβγαλε τα λεφτα της.
Ο στελιος χρηστιδης που εμπορευεται εργαλεια θα μπορουσε να μας πει πιο πολλα.
Εννοηται τα επωνυμα δεν χαλανε ευκολα, αλλα αν παρεις ενα εργαλειο (για απλη δουλεια) (τετοιου τυπου)
τα φτηνα μια χαρα πανε,
αν τωρα τα ζορισεις ή εχεις απαιτησεις αλλαζει
αλλα τοτε δεν εισαι απλος ερασιτεχνης

οσο αφορα το εργαλειο του μερλιν δεν ειχε εγγυηση ?
αν ξαναγινοταν το ιδιο επαιρνες αλλο εργαλειο,
εργαλεια απο το μερλιν δεν εχω παρει

Reaction score
98
Στην δουλεια μου χρησιμοποιώ σχεδόν όλων των ειδών εργαλεία (χειρός και ηλεκτρικά).Θα συμφωνήσω 100% με τον Κο Μελιδη, το φτηνό εργαλείο ειναι περισσότερο μπελάς παρά εργαλείο με την κυρία σημασία της λέξης.Να τονίσω πως τα πιστεύω μου πάνω στα εργαλεία δεν ξεκινάνε στην επαγγελματική τους χρήση αλλα στην ερασιτεχνική και εξηγούμαι, η εμπειρία του καθένα πάνω στα εργαλεία ειναι υποκειμενική και δημιουργείται βαση της χρήσης τους (φόρτος) ,της γνώσης λειτουργίας και οριων αυτής.Εχουν περάσει απο τα χέρια μου αρκετά εργαλεία και το μόνο που ξέρω ειναι πως καμμια εταιρεία δεν εχει μείνει σταθερήκαι αξία πρότασης ανά τους καιρούς.Για το μόνο που είμαι σίγουρος ειναι το παρόν.Στο ψητό λοιπόν (κατα την ταπεινή μου άποψη):
•Ηλεκτρικά εργαλεία bosch professional (μπλε σειρά)
•Εργαλεία μπαταρίας Milwaukee (ακόμα και τα 12v με brushless μοτέρ σκίζουν πολλα 14,4 ακόμα και 18v makita bosch dewalt κλπ)
•Εργαλεία χειρός knipex,facom (αν και κλασσικές εταιρείες που εχουν αλλάξει χώρα παραγωγής δεν εχω βρει κατι καλύτερο)

My 2 cents

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.127
Έχω ένα Skil ηλ. κατσαβίδι εδώ και 15 χρόνια, αλλά είναι μεξικάνικο. Τότε δεν υπήρχαν κινέζικα, δεν ξέρω σήμερα τί λένε. Bosch και Hitachi ναι, είναι πολύ καλής ποιότητας εργαλεία. Πάντως, όλα τα πολυεργαλεία συνήθως και εκ φύσεως έχουν θέμα αντοχής.

Kotsidis John

Photography
Moderator
Reaction score
37.210
παντως εγω , για ερασιτεχνικη εννοειται χρηση στο σπιτι, σκαψιμο, καναλια, τρυπες, καρφια, κλπ πηρα αυτο το Einhel απο το Praktiker, το χω κανα 2 χρονια, σαν καινουριο ειναι, μια χαρα εκανε τα παντα!

Βεβαια δεν ειμαι γνωστης των εργαλειων αυτων, αλλα ουτε κ μαστορι επαγγελματιας, οποτε δε χρειαζομουν κατι καλυτερο.

Παντως οτι ηθελα να κανω, το εκανα με το παραπανω, δηλαδη κ το καλυτερο εργαλειο να χα, παλι τα ιδια θα εκανα!

τωρα , αν κ ποτε θα χαλασει δεν ξερω...φτου φτου...

melina

Cargo 200
Reaction score
45.527
είμαι τυχερούλης και μου έκατσε για προσωρινή λύση να κάνω τη δουλειά μου σήμερα και πήρα το καλύτερο εργαλείο που μπορεί να πάρει κανείς...το δανεικό από τον μάστορα :laugh::laugh::laugh:

Reaction score
7.947
Τείνω να συμφωνήσω με Αrgi και Μελίδης Μιχάλης ταυτόχρονα :).

Για εργαλείο που δουλεύεται συχνά δεν θα έπαιρνα κάτι φθηνό. Έχω για παράδειγμα ένα δράπανο Metabo εδώ και 15 χρόνια κι άμα το πιάσω στη μέγγενη, γίνεται τόρνος.

ΟΜΩΣ έχω κι ένα Εinhell πιστολέτο στο οποίο δεν στηρίζω το μεροκάματό μου πάνω του και με αυτό έχω ανοίξει παράθυρα σε τοίχους, έχω σκάψει τσιμεντένιες πλάκες κλπ κλπ κι αν ποτέ χαλάσει, θα το πετάξω και θα πάρω ένα ίδιο. Ούτως ή άλλως θα έχω περιθώριο να πάρω άλλα 8 Einhell έως ότου φθάσω να αγοράσω 1 Bosch.

Reaction score
142
οι ακριβες μαρκες-μοντελα σαφως εχουν ποιοτικοτερη κατασκευη και αξιοπιστια, αλλα για καποιον που θα κανει περιστασιακη χρηση και μεσα σε λογικα ορια για τις αντοχες του μηχανηματος ( οχι συνεχομενη 3ωρη χρηση ), δεν συμφερει η αποκτηση τους. Συνηθως με τα ιδια λεφτα αγοραζεις τουλαχιστον 3 τεμαχια κατωτερης κατηγοριας και κανεις μια χαρα τη δουλεια σου. Πολυ ωραια και καλα τα metabo και τα festool αλλα με τα ιδια χρηματα αποκτας 5x B&D και σου μενουν και λεφτα για το ΕΝΦΙΑ και καλωδια.

Reaction score
25.579
http://www.skroutz.gr/s/88717/Makita-HR2470FT.html

Για όλες τις δουλειές (με το ταχυτσοκ για συμβατικά τρυπανια )

Επίσης συμβουλή
Μην αγοράζετε ακριβά δραπανα μπαταρίας χωρίς μπαταρίες λιθίου για ερασιτεχνική χρήση. Στη δεύτερη τρύπα που θα κάνετε (μετά από κάνα χρόνο ) οι μπαταρίες θα έχουν πεθάνει από την αχρηστία. Η ακριβα με λιθίου ή πολύ φθηνά "μιας χρήσης "

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.713
Ναι αλλά υπάρχει ένα θέμα εδώ.
Οι μπαταρίες λιθίου δεν αντέχουν πολύ ζόρι όταν κληθούν να δώσουν πολύ ρεύμα και γρήγορα, επειδή υπάρχει απαίτηση λόγω αυξημένου φορτίου, π.χ. επειδή το εργαλείο βρίσκει έναν σκληρό ρόζο στο ξύλο και ζορίζεται.
Σ' αυτήν την περίπτωση μόνο οι παλαιότερου τύπου μπαταρίες νικελίου - καδμίου τα καταφέρνουν.
Όμως αυτές έχουν το φαινόμενο της μνήμης, οπότε πρέπει να τηρούμε τους γνωστούς κανόνες αλλιώς δεν έχουν μακροζωΐα.

Reaction score
25.579
διαφωνώ , μάλλον όχι ακριβώς διαφωνώ αλλά πρώτον για επαγγελματική χρήση τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά καθώς αφενώς το εργαλείο βγάζει λεφτά στον χρήστη του αφετέρου μες τη βδομάδα θα κάνει 2-3 κύκλους (αν όχι παραπάνω) και η μπαταρία θα ζήσει 2-3 χρόνια. αν το πετάξεις στο ντουλάπι σε 2 χρόνια με nimh μπαταρία θα βγάζει με το ζόρι 1 λεπτό χρήσης και αυτό πεθαμένο.

εφετέρου ένα επαγγελματικό εργαλείο liion είναι σίγουρα αρκετά δυνατό για να μην σε ανυσηχήσει κάτι τέτοιο - προφανώς βέβαια για να το λες θα το έχεις δει.

πάντως αφού πέταξα 3 δράπανα bosch (πράσινα βέβαια) με nimh μπαταρίες απο την αχρηστία , πήρα ένα hitachi λιθίου και το έχω 5 χρόνια χωρίς θέματα.

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879
το μεγαλο μεταμπο μου στην διαθεση να ξετρυπησει τοιχο με αριδα
τοσο απλα ,
το πρωτο μπαταριοκινητο ητνα το 1999 ενα μπος σειρας μιλενιουμ\
ισια ισα να μαζευει τα μποσικα οταν το μοτερ στο παλιο μηχανακι ηταν προς μονταρισμα - ξεμονταρισμα
εβγαλε τουλαχιστον 5 χρονια η μπαταρια με κακη χρηση μετα τον πρωτο χρονο

Reaction score
25.579
έχω πιάσει ένα metabo στα χέρια μου του 500αρικου
4Ah μπαταρία λιθίου, 14.4V (ούτε καν 18).
ποτηροκορώνα 26 χιλιοστά σε 10 χιλιοστά λαμαρίνα 3 τρύπες ΑΝΕΤΑ. απίστευτη δύναμη και αντοχή.

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879
ενα εργαλειο επαγγελματικης σειρας , ειναι καλα ζυγισμενο στο χερι, εχει σε σωστη θεση (εργονομικη) ολα τα κουμπια
εχει ποιοτικα πλαστικα και πιο ανθεκτικα πλαστικα σε χρηση σε βαθος χρονου
ενα απλο εργαλειακι απλα θα κανει την δουλιτσα του , φτηνα και αξιολογα (αναλογα με τη λιγκα του)

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.005
Members
38.525
Νεότερο μέλος
seos