Ηλεκτρικά οχήματα (εκτός Tesla και BYD)

Reaction score
26.947
Υπαρχει ανθρωπος εδω μεσα (εδω μεσα λεμε, στο τεχνολογικο φορουμ) που εχει και χρησιμοποιει ηλεκτρονικη συσκευη παλιοτερη της 5ετιας ?
Παρόν, Microsoft surface του 19, του άλλαξα και μπαταρία πρόσφατα
Αν πιάσουμε τηλεοράσεις έχω Panasonic 50αρα του 16

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
149.167
Τα ΙΧ κατά μέσο όρο στη Ευρώπη έχουν ηλικία 12,7 ετη.

Μέσος όρος, με τα λιζινγκ να θερίζουν. 😎

Το οποίο σημαίνει ότι πάρα πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες, τα κρατάνε τα ΙΧ που αγόρασαν, γεμάτα 15 χρόνια, ενώ η πλειοψηφία (1η χρήση, ο πρώτος ιδιοκτήτης) παίζει γύρω στα 10 έτη (8-12).

Και όσο πάει, μεγαλώνει η μέση ηλικία του στόλου ΙΧ στην Ευρώπη.

Όταν δεν υπάρχει πλήρης υποστήριξη τουλάχιστον σε αυτό το χρονικό εύρος της 15-ετίας, υπάρχει πρόμπλεμ.

ΥΓ. Στην Ελλάδα, η μέση ηλικία του στόλου ΙΧ είναι στα 18 έτη, σημαντικά υψηλότερη από το μέσο όρο της ΕΕ..
Μια φουλ 5-ετια + στο κεφάλι.

Άλλο πράγμα τα κινητά, άλλο τα ΙΧ παιδιά, μη μπερδεύεστε. Τα σύγχρονα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, με σοβαρές δυνατότητες στο σοφτγουερ και με ΟΤΑ αναβαθμίσεις της προκοπής, δεν έχουν τέτοια προβλήματα. Άντε στο 1 μύριο χιλιόμετρα να αλλάξεις μια μπαταρία, δεν σταματάει να δουλεύει το κτήνος.
Αν έχετε ανησυχίες πάρτε Tesla. Τα S του 2012 ακόμα δουλεύουν. :biggrin:
Μάλιστα ήταν μια εποχή που τα έδινε με δωρεάν εφ'ορου ζωής supercharging. Ένας φίλος είχε αγοράσει ένα τέτοιο model S, κι αφού γύρισε σβούρα όλη την Ευρώπη με αμέτρητα ταξίδια (όλες οι φορτίσεις δωρεάν), το πούλησε σε ταξιτζή, κι ακόμα δουλεύει (δωρεάν οι φορτίσεις λέμε). Μια μπαταρία αλλαγή, και συνεχίζει το κτήνος.

Μήπως έτσι θα γίνει με το αγορασμένο "εφ'ορου ζωής" (χωρίς μηνιαία χρέωση) FSD. 😎

Last edited:

Reaction score
5.761
Δεν νομίζω να έχει και την ίδια τιμή όμως.
Με 12€ τον μήνα ή 100€ τον χρόνο o κάτοχος μη Tesla οχήματος αποκτά ιδιότητα μέλους και πληρώνει στα superchargers όσο και ο κάτοχος Tesla.
Χωρίς ιδιότητα μέλους πληρώνει 32 λεπτά αντί 23 και 61 λεπτά αντί 43 σε ώρες αιχμής.

IMG_3284.png

IMG_3285.png

Reaction score
5.761
Σαν τον Κώστα κι εγώ, θα μπορούσα να επιβιώσω μόνο με τα superchargers του Cosmos και μια σούκο στο σπίτι.
Αν όχι σούκο, άντε έναν μονοφασικό Feyree και τέλος. Πολλά είναι τα 6,5kW. Και τα 2kW μια χαρά είναι. Το βάζεις πριν κοιμηθείς κι έχεις +20kWh το πρωί.

Τα 11kW που λέτε ως απαραίτητη προϋπόθεση πώς προκύπτει;
Όσες φορές χρειάστηκα άμεσα φόρτιση για ταξίδι και ήμουν ξεφόρτιστος από προηγούμενο ταξίδι πετάχτηκα στο Cosmos και φόρτισα σε μισή ώρα μαζί με το πηγαινέλα.
Και 11άρη να είχα σπίτι αργός θα ήταν. Θα ήθελε 2-3 ώρες. Οπότε ποιο το νόημα;

Έχω κάνει 125.000χλμ από τον Νοέμβριο του 21, δηλαδή 2.500χλμ τον μήνα ή 625χλμ την εβδομάδα.

TGD

Thread Gravedigger
Reaction score
11.913
Το 11kW σου επιτρέπει να γεμίσεις στο μικρής πια διάρκειας νυχτερινό.

Reaction score
5.761
Προσωπικά με αγχώνει και με περιορίζει να κυνηγάω το νυχτερινό. Φόρτιση συμπληρώνω όποτε χρειαστεί ασχέτως ώρας.

Είναι τόσο τεράστια η διαφορά στην εξοικονόμηση χρημάτων που αξίζει τη σοβαρή επένδυση για τριφασική εγκατάσταση μόνο γι' αυτόν τον λόγο;

symos

You're not worthy!
Reaction score
10.017
Τον έχετε μπερδέψει τον άνθρωπο με τις απολυτότητές σας.

Ναι, μια χαρά ζεις και με απλή σούκο αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να το κάνεις αυτό στον εαυτό σου, αφού το wall box προσφέρει μεγαλύτερη ταχύτητα και οικονομία χωρίς μεγάλο αρχικό κόστος (εκτός αν... θες να πληρώσεις πολλά).

Ναι, είναι καλύτερα τα 11kW αλλά μια χαρά είναι και τα 7 αν κάποιος δεν έχει τριφασικό. Σε καμία περίπτωση δεν θα άξιζε δηλαδή να μπλέξεις με τριφασικό μόνο για αυτό (ο συγκεκριμένος φίλος είπε ότι έχει, γενικά το λέω).

Όχι, δεν έχει κανένα νόημα να μην βάλεις φορτιστή στο σπίτι (αν έχεις τον χώρο) επειδή μπορείς να φορτίζεις και έξω και ο φορτιστής στο σπίτι μπορεί... άκουσον... να χαλάσει!

Όχι, ΔΕΝ είναι αναγκαίο το ηλεκτρικό που θα πάρεις να "βασίζεται σε αμιγώς ηλεκτρική πλατφόρμα". Αν ένα αυτοκίνητο που θα βρεις έχει specs που σε καλύπτουν και σου αρέσει καλύτερα από άλλα, δεν θα σε περιορίσει σε τι πλατφόρμα βασίζεται.

Όχι, δεν είναι αναγκαίο να έχει αντλία θερμότητας, αρκεί να γνωρίζεις τι διαφορά θα κάνει αυτό στην πράξη και να μην επηρεάζει την καθημερινότητά σου.

Το ίδιο και για τον συντελεστή αεροδυναμικής, χέστηκα πατόκορφα τι συντελεστή έχει αν κάνει τη δουλειά που θέλω όπως τη θέλω.

Αυτό που μας ενδιαφέρει όταν αγοράζουμε αυτοκίνητο είναι τι μας προσφέρει, όχι με ποια μέθοδο το κατάφεραν οι μηχανικοί του. Στο ηλεκτρικό κοιτάμε τη μπαταρία και το πραγματικό efficiency (άρα τα χιλιόμετρα και την κατανάλωση), απλά αυτά πρέπει να τα βρούμε όχι μόνο σε μέσους όρους, αλλά και σε ταξίδι και σε κρύο, αυτά. Αν μας καλύπτουν, καλώς, αν όχι, πάμε παρακάτω.

Κατά τα άλλα, ό,τι θα κοιτούσαμε και σε ένα κανονικό αυτοκίνητο, δηλαδή τα βασικά όπως αξιοπιστία και πως είναι στον δρόμο, μέχρι και πιο υποκειμενικά πράγματα (μέχρι και ποια... αντιπροσωπεία έχει βάζουν κάποιοι ως απόλυτο κριτήριο) που εξαρτώνται και από τα ψυχολογικά του καθενός.

Shepherd

Μόνιμος
Reaction score
11.954
Το αυτοκίνητο είναι ένα παιχνίδι.
Αγοράζεις το ακριβότερο που μπορείς με τους λιγότερους συμβιβασμούς για να το χαρείς.

Αν τα κριτήρια ήταν οικονομοτεχνικά θα αγοράζαμε όλοι μεταχειρισμένα με 5.000€.
Άλλος αγοράζει με βάση το στάτους άλλος με την πρακτικότητα, άλλος με το αν στρίβει και ο παραάλλος αν εχει καλή ηχομόνωση.
Δεκάδες παράγοντες που ο καθένας μαγειρεύει για να φτιάξει την δικιά του τέλεια συνταγή.

Ακούμε γνώμες αλλά κάνουμε και πολλά τεστ ντράιβ πριν διαλέξουμε.

Στο θέμα μας.
Τα 11Kw φαίνονται λογική επιλογή αλλά μία δοκιμη θα σε πείσει.
Ξεκίνα χωρίς και αν δεις ότι θελεις κάτι παραπάνω προχώρα .

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
149.167
Πολλά είναι τα 6,5kW.
Μια χαρά είναι, και είναι η πιο εύκολη και οικονομική λύση, και πολύ βολική για τα Τέσλα, διότι ο οικιακός "φορτιστής" που σου δίνουν δωρεάν μαζί με το αυτοκίνητο, αλλάζει βύσμα μεταξύ σούκο και μπλε: (παρέχεται δωρεάν και το μπλε, στην αρχική συσκευασία)

15238.jpg

Πλέον σε 2 εξοχικά σπίτια που πάμε μερικές φορές το χρόνο, έχω βγάλει απλώς μια μονοφασική μπλε μπριζα (βιομηχανικού τύπου) που κουμπώνει στον φορτιστή του Τέσλα (αλλάζει το βύσμα από σούκο σε τέτοιο) και δίνει 7 kW.

Τι 7 τι 11, σιγά τα ωα. Απλή μπριζούλα είναι, δεν πρόκειται για εγκατάσταση τριφασικού φορτιστή, ένα αυτοματάκι στον πίνακα (αν χρειαστεί - όχι πάντα), λίγο καλώδιο, κι ένα βύσμα μπλε τοίχου. Για την "εγκατάσταση", μισή ωρίτσα δουλειά είναι δεν είναι, και πρακτικά ανέξοδο. Εννοείται πως το κάνω μόνος μου. Στο ένα εξοχικό το τοποθέτησα έξω από την είσοδο του σπιτιού που είναι το ντουλάπι του μετρητή ρεύματος, με μισό μέτρο καλώδιο από τον μικρό πίνακα που είχε εκεί, όπου ο ηλεκτρολόγος είχε ήδη βγάλει μια σούκο. Μιλάμε για 5' υπόθεση..

Όσες φορές χρειάστηκα άμεσα φόρτιση για ταξίδι και ήμουν ξεφόρτιστος από προηγούμενο ταξίδι πετάχτηκα στο Cosmos και φόρτισα
Και μεις το ίδιο κάνουμε. Επειδή μένουμε Πλαγιάρι, είναι μηδενική η παράκαμψη, όπου κι αν είναι να πάμε, και στους 250-άρηδες σουπερτσάρτζερς χρειάζονται ελάχιστα λεπτά, ίσα ίσα να πάμε να πάρουμε ένα καφεδάκι για το δρόμο. Ούτε τα 2€ της εισόδου στο πάρκινγκ του Cosmos δεν χρειάζεται να πληρώσουμε, αφού είναι δωρεάν για μισή ώρα και φεύγουμε πριν συμπληρωθεί. Ένα καφεδάκι λέμε, μέχρι εκεί, χωρίς καμία "αναμονή".
Έχω κάνει 125.000χλμ
Αυτά είναι. ;)

Όχι, ΔΕΝ είναι αναγκαίο το ηλεκτρικό που θα πάρεις να "βασίζεται σε αμιγώς ηλεκτρική πλατφόρμα".

Όχι, δεν είναι αναγκαίο να έχει αντλία θερμότητας,
Διαφωνώ.

Δεν θα αγόραζα σε καμία περίπτωση BEV που δεν έχει στηθεί σε καθαρόαιμη ηλεκτρική πλατφόρμα, και με σοβαρή αντλία θερμότητας.

Όσα λίγα τέτοια κυκλοφορούν ακόμα, είναι μεσοβέζικες λύσεις, που χρησιμοποιήθηκαν εξ'αναγκης από τους κατασκευαστές σόμπας για να "προλάβουν" να χωθούν στην αγορά των BEV, μέχρι να καταφέρουν οι κατασκευαστές αυτοί να φτιάξουν "σωστά" BEV, σε καθαρόαιμες πλατφόρμες, εξειδικευμένες για αυτή τη χρήση, και φυσικά με αντλία θερμότητας.

Και βλέπεις πόσα λεφτά επενδύουν όλοι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων για να εξελίξουν τέτοιες πλατφόρμες. Δεν είναι πεταμένα λεφτά, είναι αναγκαία. Αλλά χρειάζονται χρόνο, μέχρι να τα καταφέρουν, και μέχρι τότε, δίνουν μεσοβέζικες λύσεις.

Οι "μεσοβέζικες" λύσεις είναι προϊόντα αποκλειστικά και μόνον των καθυστερημένων κατασκευαστών από σόμπες, και πάν πακέτο με ένα σωρό μειονεκτήματα, όπως το γνωστό από σόμπες τούνελ στα πόδια των πίσω επιβατών, πολύ αυξημένο βάρος, κλπ.

Τα σύγχρονα προϊόντα της ηλεκτροκίνησης, όπως το Xiaomi που αποτελεί εξαιρετικό δείγμα, σε τρομερά ανταγωνιστική τιμή, δεν βασίζονται σε μεσοβέζικες λύσεις, γι'αυτό είναι και εκπληκτικά προϊόντα.

Τα νέα προϊόντα των παραδοσιακών αυτοκινηταράδων, όπως της BMW, που βασίζονται στις νέες καθαρόαιμες ηλεκτρικές πλατφόρμες, είναι χαοτικά υψηλότερης τεχνολογίας προϊόντα, χαοτικά καλύτερα από προηγούμενες μεσοβέζικες λύσεις, και βεβαίως εκπληκτικά προϊόντα (τάμπλετ με ρόδες).

Οι ίδιοι οι CEO τους τα λένε. 😎

Απλώς θα χρειαστεί μερικά χρόνια να διορθώσουν κι αυτοί τα προβλήματα που θα βγουν στη φόρα από τη χρήση των νέων αυτών προϊόντων, καθώς κάθε αρχή είναι δύσκολη. Κι εδώ φτάνουμε σε αυτό που λέμε "εμπειρία" πάνω στην κατασκευή BEV, που είναι ένα εντελώς διαφορετικό ζώο από τις παλιές καλές σόμπες.

Στην πρώτη σελίδα τούτου του θρεντ, στο #15 ποστ, ο ζιζικ έδειξε το iD.3, την πρώτη προσπάθεια του ομίλου βαγκ.

Καθαρόαιμη ηλεκτρική πλατφόρμα.

Μιλάμε για το 2016, πάνε 10 χρόνια από τότε! 😎

Χρειάστηκε κι αυτό μερικά χρόνια για να διορθώσει τα αρχικά θεματάκια που παρουσίασε, και πλέον είναι πολύ πιο "ώριμο" προϊόν. Θέλουν το χρόνο τους, διότι όση "εμπειρία" κι αν είχε ο όμιλος βαγκ από σόμπες, στα BEV ήταν νέοπας.

Πλέον ο όμιλος βαγκ έχει διαθέσιμα στην αγορά ένα σωρό BEV, που όλα ανεξαιρέτως βασίζονται σε καθαρόαιμες ηλεκτρικές πλατφόρμες:

Volkswagen

ID.3 (hatchback, MEB)
ID.4,
ID.5 (compact SUV / coupe SUV, MEB)
ID.6 (μεγάλο SUV για Κίνα, MEB)
ID.7,
ID.7 Tourer (μεσαίο sedan / wagon, MEB)
ID. Buzz,
ID. Buzz Cargo (van / επαγγελματικό, MEB)

Škoda
Enyaq,
Enyaq Coupé (SUV / coupe SUV, MEB)
Elroq (compact SUV, MEB)
CupraBorn (compact hatch, MEB)
Tavascan (SUV, MEB)

Audi
(MEB)Q4 e‑tron,
Q4 Sportback e‑tron (compact SUV, MEB)
Q5 e‑tron (μεγαλύτερο SUV, για Κίνα, MEB)

Audi / Porsche – premium ηλεκτρικές πλατφόρμες
Audi e‑tron GT,
Porsche Taycan
(J1 BEV πλατφόρμα, καθαρά ηλεκτρική – όχι MEB αλλά dedicated)

Νέα
Audi Q6 e‑tron,
A6 e‑tron,
Porsche Macan Electric
(PPE – Premium Platform Electric, επίσης αποκλειστικά BEV)

Όλα τα παραπάνω είναι σχεδιασμένα εξαρχής ως BEV σε dedicated ηλεκτρικές αρχιτεκτονικές (MEB, J1, PPE κ.λπ.), δηλαδή δεν μοιράζονται βασική δομή με ICE πλατφόρμες.

Το e-Up έμεινε σε ice πλατφόρμα, τίποτε άλλο.

Και ακόμα το συζητάμε; Να πα να πάρουμε BEV εν έτει 2026 που να μην βασίζεται σε καθαρόαιμη ηλεκτρική πλατφόρμα; Δεν ξέρεις πόσο αστείο μου φαίνεται.
(Για να μη πω γελοίο) 😂😁😂🤣😂😁

Last edited:

Reaction score
5.761
Feyree παντού εγώ έχω βάλει, σε όλα τα σπίτια για μέγιστη ευκολία, ούτε αντάπτορες ούτε βάλε-βγάλε, ούτε τίποτα. Όπου κι αν βρεθώ με περιμένει ένα Feyree.

Με 200 ευρώ τέλος, και είναι σκυλιά τα Feyree, δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω. Δεν έχει κάνει κιχ, κανένα τους.
Και σε τριφασικό πάλι μονοφασικό Feyree έβαλα. Υπεραρκετά είναι τα 6,5kW πραγματικά. Στα 3-4kW το ορίζω συνήθως να φορτίζει.

Στους τουρίστες δίνω μια κάρτα NFC και φορτίζουν άμεσα. Όποιος θέλει πλήρη έλεγχο από το κινητό του, του λέω να κατεβάσει το Geyer Smart app, αφού μπει στο wifi του σπιτιού και τον βρίσκει άμεσα τον φορτιστή.

Last edited:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
149.167
Υπεραρκετά είναι τα 6,5kW πραγματικά. Στα 3-4kW το ορίζω συνήθως να φορτίζει.
Ναι, κι εγώ δεν το χρησιμοποιώ συνήθως μέχρι 7kW, το κατεβάζω όσο θέλω από το app της Τέσλα.

Ένα app, για όλα. Ρυθμίζονται τα πάντα όλα. Με βήματα του 1 Α ρυθμίζεται η ισχύς φόρτισης.

Δουλεύει άριστα και στους χρόνους που επιθυμείς, είναι πανεύκολος ο προγραμματισμός του πότε να ξεκινήσει η φόρτιση, ποιες ώρες να δουλεύει, πότε να είναι έτοιμο να φύγεις, ισχύς φόρτισης, όλα. Ένα app για όλα.

Reaction score
5.761
Όλα περί φόρτισης του αυτοκινήτου εννοείς.

Στο Geyer Smart app, εκτός από τον φορτιστή βρίσκει τους διακόπτες ράγας Geyer που έχω στον πίνακα, με τους οποίους έχω τον έλεγχο πολλών λειτουργιών του σπιτιού και της αυλής (μοτέρ/φωτισμό πισίνας, φωτισμό αυλής, εξαερισμούς σπιτιού, smart διακόπτες για φωτισμό εντός σπιτιού, ηλεκτρικά στόρια), και σε γκρουπ ομαδοποιημένα για κάθε σπίτι ξεχωριστά.
Κυριολεκτικά ένα app για τα πάντα.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
149.167
Και όσον αφορά τα περί εμπειρίας κατασκευαστών στα BEV, τα δεδομένα του 2025 είναι ξεκάθαρα:

15239.jpg

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
94.726

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
149.167
Πάνω σ'αυτά που λέγαμε για χαμηλή κατανάλωση:

(8kWh/100km, είναι όλη η διαδρομή στο δρόμο Περαίας αεροδρομίου μέχρι την είσοδο της πόλης)

15244.jpg

Είναι πολύ μικρή η απόσταση, δεν επηρεάζει πρακτικά καθόλου τη μέση κατανάλωση.

ΥΓ. Πιο ενδιαφέρουσα είναι μια σημερινή γέννα σε τζιούελ στο μεσαίο ενυδρείο μου, βλέπετε τα αυγά πάνω στην πέτρα:

15243.jpg

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Reaction score
11.703
Συμπτωματικά πριν λίγη ώρα ήταν παρκαρισμένο ένα πράσινο i4 M40 στη γειτονιά. Πολύ ωραίο, δεν το συζητώ. Κλασσική bmw, από τις ωραίες, old school ωραία.

Reaction score
1.012
Κουκλα στο frozen pure grey χρωμα, το ματ αναδεικνύει κι αλλο το αμαξι σε σχεση με τα μεταλλικα χρωματα. Παρομοια αισθηση εχω και στη δικη μου ix2

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
178.209
Members
38.790
Νεότερο μέλος
kchoudal