Ηλεκτρικά οχήματα (εκτός Tesla και BYD)

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
94.897
Δεν δίνω καμία βάση στα λεγόμενα του EV - Database καθώς δεν τα θεωρώ αξιόπιστα. Τα νούμερα εμβέλειας που αναγράφουν δεν είναι από πραγματικά tests αλλά από υπολογιστικά μοντέλα σύμφωνα με διάφορα δεδομένα που τους δίνουν κάθε φορά ανά όχημα.
Συμφωνώ. Είναι όμως το καλύτερο database που έχουμε, με όλα τα οχήματα μαζεμένα. Μια εικόνα την παίρνεις.
Το excel της Driving Academy είναι πιο χρήσιμο για Ελλάδα, αλλά δεν έχει όλα τα αυτοκίνητα. Και δεν έχει και αξία (ευρώ) όπως είπες.
Αν τα συνδυάσουμε και τα δυο, αρχίζουμε και παίρνουμε καλύτερη εικόνα.
Δεν είναι απαραίτητο να είναι 100% ακριβή τα στοιχεία. Αν με 130Km/h είναι πάνω απο 400Km το range είναι διαφορετικό με το αν είναι κάτω απο 300Km. Να ξέρουμε περίπου τι να περιμένουμε, για συνθήκες Ελλάδας όπου θα κινούμαστε το 99% των χιλιομέτρων μας.
Πχ εγώ θέλω να είναι πάνω απο 400Km, ιδανικά θα ήταν και πάνω απο 500Km. Δεν μου άρεσε με το ID3 που είναι κάτω απο 300Km. Δεν το ψειρίζω παραπάνω. Αυτό μου αρκεί, μετά έτσι κι αλλιώς κουράζομαι.
Πραγματικά tests κάνουν κάτι Ρουμάνοι που παίρνουν 10-15 οχήματα κάθε φορά και κάνουν ταξίδια. Αντίστοιχα και κάτι Νορβηγοί.
Εαν είναι αυστηροί οι Ρουμάνοι στον τρόπο σύγκρισης και τα έχουν κάπου ανακοινωμένα σε πίνακες θα είναι χρήσιμο. Εχουμε λινκ;
Των Νορβηγών δεν είμαι σίγουρος πως μας αφορά, έχουν συνθήκες ψύχους που δεν εμφανίζονται ποτέ στην χώρα μας.

melina

Cargo 200
Reaction score
47.560
Να κάνουμε εξελάκια με εμβέλεια και τιμή. Εκεί μας καταντήσανε.
Ετσι ωρέ αγοράζατε αμάξια εσείς; πηγαίνατε στη συγγρού στις εκθέσεις και τσεκάρατε από τις βιτρίνες τα ταμπελάκια δίπλα στα αυτοκίνητα τι εμβέλεια έχουν; ή στους 4Τ ψάχνατε στα τεστ για την εμβέλεια;
νταξ' το ξέρω, την κατανάλωση τη διαβάζατε αλλά πόσο επηρέαζε τελικά την απόφαση σας; θέλατε και μπορούσατε δλδ να πάρετε το 4λιτρο grand cherokee και δεν το πέρνατε επειδής είχε ψηλή κατανάλωση;
πουπαμερε;

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
149.414
βασικά είναι εμφανές οτι μπορούμε να πάμε κοντά στις 15KWh/100χλμ στα 130χαω οπότε όποιος δεν το καταφέρνει αυτό πρέπει να δει τι κάνει λάθος και όχι να βάζει 120Kwh μπαταρία για να ισοφαρίσει την χασούρα.
Είναι πολύ οριακό το νούμερο, ακόμα και με κλειστό κλιματισμό (που παίζει 2-5 kW) και κλειστή οποιαδήποτε άλλη κατανάλωση ρεύματος σε οποιοδήποτε υποσύστημα..

Μόνο για την υπερνίκηση της αεροδυναμικής αντίστασης του αέρα (drag) σε σταθερή ταχύτητα 130 km/h, χωρίς ανέμους, χωρίς άλλες απώλειες (κύλισης, μετάδοσης κλπ.) και με 100% απόδοση κινητήρα/μετάδοσης (θεωρητική τιμή στην ενέργεια που φτάνει στους τροχούς), για πρόσθια επιφάνεια 2.22 m² του Tesla Model 3 (κοντό, και με πολύ μικρή πρόσθια επιφάνεια), αναλόγως του συντελεστή αεροδυναμικής (Cd) χρειάζεται η εξής ενέργεια:

Για Cd = 0.21: περίπου 10.34 kWh/100 km
Για Cd = 0.23: περίπου 11.33 kWh/100 km
Για Cd = 0.25: περίπου 12.31 kWh/100 km

Η κατανάλωση είναι ευθέως ανάλογη του συντελεστή αεροδυναμικής και της πρόσθιας επιφάνειας. Επίσης, είναι ανάλογη του τετραγώνου της ταχύτητας κίνησης.

15695.jpg

Σε αυτήν, θα πρέπει να προστεθεί η κατανάλωση στα ελαστικά, στον κλιματισμό, στα φώτα, στο ηχοσύστημα, κλπ, δηλαδή στα υπόλοιπα ηλεκτρικά συστήματα του αυτοκινήτου.

Βεβαίως θα πρέπει να προσθέσουμε τις απώλειες ενέργειας στα μοτέρ, καθώς και στις μπαταρίες (ως θερμότητα), και στα λοιπά ηλεκτρονικά υψηλής τάσης (θερμότητα), τα οποία χρειάζονται και ψύξη (κλιματισμός, δηλαδή ενέργεια).

Last edited:

Reaction score
27.029
τα οποία όλα πρέπει να βρεθεί ο τρόπος που λειτουργούν αποδοτικότερα.
πριν από αυτό το κομμάτι της αεροδυναμικής δεν έχει καν φτάσει στα μισά.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
149.414
τα οποία όλα πρέπει να βρεθεί ο τρόπος που λειτουργούν αποδοτικότερα.
πριν από αυτό το κομμάτι της αεροδυναμικής δεν έχει καν φτάσει στα μισά.
Κοίτα, καλές οι θεωρητικές προτροπές, αλλά ένα αυτοκίνητο με χειρότερο αεροδυναμικό συντελεστή του Τέσλα μοντελ 3, και με μεγαλύτερη πρόσθια επιφάνεια, μόνον για την αεροδυναμική αντίσταση του αέρα θέλει πάνω από 15 kWh/100 km.

Τα ελαστικά, δεν μπορούν να μην ζεσταίνονται, δηλαδή να μην καταναλώνουν καθόλου ενέργεια, ούτε μπορούν να είναι ξύλα, δηλαδή να μην λυγίζουν στις ανωμαλίες του οδοστρώματος. Όλα αυτά, είναι ενέργεια.

Η αντίσταση κύλισης του ελαστικού, δεν μπορεί να είναι μηδενική.

Οι μπαταρίες, όταν δίνουν τόσα κιλοβάτ ισχύ, όπως και τα ηλεκτρονικά τους, δεν μπορούν να μην ζεσταίνονται, δηλαδή χάνεται ενέργεια. Κάποια εσωτερική αντίσταση έχουν όλα, δεν είναι υπεραγωγοί.

Η λύση της Τέσλα να παίρνει τη ζέστη από τις μπαταρίες και να τη δίνει στην καμπίνα, με το ocravalve, είναι σοβαρή λύση διαχείρισης ενέργειας. Τα υψηλής απόδοσης κλιματιστικά - αντλίες θερμότητας, είναι σοβαρές επιλογές.

Τα τάσια στις ρόδες, που βελτιώνουν την αεροδυναμική, είναι σοβαρές επιλογές.

Η ελάττωση του βάρους, ομοίως.

Στο τέλος όμως, όσον αφορά απλώς την υπερνίκηση της αντίστασης του αέρα, η πρόσθια επιφάνεια και το drug coefficient είναι αυτά που καθορίζουν το αποτέλεσμα.

Η αεροδυναμική σχεδίαση του αυτοκινήτου.
Και να μην είναι ψηλό, με μεγάλη μούρη, με μεγάλη πρόσθια επιφάνεια.
Μόνο που βλέπεις ένα τέτοιο όχημα, οι 15 kWh δε φτάνουν ούτε για τον αέρα, κι ας είναι τέλεια όλα τα άλλα, χωρίς καμία άλλη απώλεια, που δεν γίνεται, διότι χρειάζεται ενέργεια για διάφορα συστήματα, και θα χαθεί ενέργεια στο δρόμο, από τα ελαστικά.

ΥΓ. Στα ελαστικά η Τέσλα έχει βάλει ως στάνταρ πίεση τα 42-43. Πιο ψηλά από τους περισσότερους (για να μη πω όλους). Δεν είναι τυχαίο..

Last edited:

alexis

Reticular Activating System
Reaction score
34.749
Επίσημα δεδομένα διμήνου για Ελλάδα.

ΤOP10 BEVs
- BYD Dolphin Surf: 94
- BYD Dolphin*: 73
- Ηyundai Inster: 68
- Tesla Model Y: 67
- Opel Corsa: 66
- BYD Atto 2: 61
- BYD Atto 3: 46
- Ford Explorer: 44
- Volvo EX30: 40
- BMW iX1: 36

To Dolphin σταμάτησε. Δεν υπάρχει πλέον ως επιλογή για παραγγελίες. Αναμονή μέχρι το επόμενο. Να δούμε και αν θα έρθει ως BEV καθώς ακούγονται διάφορα.

Last edited:

melina

Cargo 200
Reaction score
47.560
Σύνολο πωλήσεων BEV Ιαν-Φεβ 2026, 1279
Σύνολο πωλήσεων επιβατικών Ιαν-Φεβ 2026, 20102
Μερίδιο συνολικών πωλήσεων BEV 6,4%
Μερίδιο φωνής BEV avsite 99.9999%

ή αλλιώς, όπου να' ναι δεν θα βρίσκουμε σόμπα να αγοράσουμε να ζεσταθούμε

Shepherd

Μόνιμος
Reaction score
11.976
Ορίστε τα πιο πρόσφατα πραγματικά στοιχεία (ΣΕΑΑ / ΕΛΣΤΑΤ) για το Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2026:

🚗 Σύνολο αγοράς (Ιαν–Φεβ 2026)
⚡ Υβριδικά – μερίδιο αγοράς
(με βάση τα δελτία του Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων)

➤ Full Hybrid (HEV)
  • ~ 50% – 52% μερίδιο
  • Είναι η νούμερο 1 κατηγορία στην Ελλάδα (ΣΕΑΑ)
➤ Plug-in Hybrid (PHEV)
  • ~ 10% – 12% μερίδιο (ΣΕΑΑ)
🔢 Εκτίμηση όγκου (Ιαν–Φεβ 2026)
Με βάση τα παραπάνω ποσοστά:

• HEV: ~11.000 – 11.500 αυτοκίνητα
  • PHEV: ~2.200 – 2.600 αυτοκίνητα
  • Σύνολο υβριδικών:
    👉 περίπου 13.000 – 14.000 οχήματα
📊 Τι σημαίνει αυτό
  • Τα υβριδικά είναι πλέον πάνω από 60% της αγοράς συνολικά (HEV + PHEV)
  • Η βενζίνη έχει πέσει κάτω από ~30%
  • Το diesel σχεδόν εξαφανίζεται (~3–5%) (ΣΕΑΑ)
📈 Τάση
  • Συνεχίζεται η εκτόξευση των HEV
  • Τα PHEV ανεβαίνουν λόγω εταιρικών
  • Τα BEV μένουν χαμηλότερα (~6–10%)
Αν θέλεις πιο βαθιά
Μπορώ να σου βγάλω:

• top μάρκες σε υβριδικά (π.χ. Toyota vs Hyundai κλπ)
  • αναλυτικά HEV vs MHEV (εκεί έχει ζουμί)
  • ή σύγκριση 2024 → 2026 για να δεις πόσο ανέβηκαν
Μερίδιο φωνής BEV avsite 99.9999%

ή αλλιώς, όπου να' ναι δεν θα βρίσκουμε σόμπα να αγοράσουμε να ζεσταθούμε
Μιλάμε καμία επαφή με το περιβάλλον, το κεφάλι μέσα σε ένα κουβά να ακούμε μόνο την φωνή μας για τα θέλω μας.

Στην πραγματικότητα το άθροισμα plug in και BEV είναι 18%.
Όσο ανεβαίνει αυτό το άθροισμα καθαρίζουν τα πνευμόνια μας.
Στα αρνητικά είναι οτι τα εταιρικά υβριδικά χρησιμοποιούνται λάθος.

Last edited:

TGD

Thread Gravedigger
Reaction score
11.995
Μου αρεσ
Με αρέσει το 50% hev, λες και βρίσκεις νέο μοντέλο που να μην είναι έστω και λιγουλακι υβριδικό.

alexis

Reaction score
34.749
Επίσημη πρώτη για το KIA EV2 στην Γερμανία.

42,2kWh & 61kWh.
317km - 453km WLTP, ανάλογα μπαταρία και ζάντα (16", 18", 19")

Τρείς εκδόσεις:
42.2kWh Light: 26.600€
42.2kWh Air: 29.000€
42.2kWh Earth: 31.300€

61kWh Air: 33.500€
61kWh Earth: 35.800€
61kWh GT-Line: 36.800€

Δεν έχω καταλάβει ακριβώς τι γίνεται με τον εξοπλισμό καθώς βλέπω έναν κατάλογο που φτάνει τα 7900€ για τα Earth & GT-Line με την 61kWh. Καλό 🙃 . 44.700€ για 4 μέτρα αμάξι full extra.

Last edited:

TGD

Thread Gravedigger
Reaction score
11.995
Είδα ένα βίντεο όπου ο συνοδηγός έσκυψε και άρχισε να βαράει το ADAS ή όπως αλλιώς λένε αυτή τη μαλακία... Αφήνεις τα χέρια από το τιμόνι, βαράει, κοιτάζεις την κεντρική οθόνη βαράει. Καμιά φορά θα βαράει για σημαντικό λόγο και κανένας δεν θα δίνει σημασία.

alexis

Reaction score
34.749
Κανένα demo car θα ήταν. Φτιάχνεται αυτό δεν είναι τίποτα.

Έρχεται και το iD Cross με 37kWh από 28.000€ :roflmao:

Last edited:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
149.414
15701.jpg

Στα 95.000 χλμ βγάζει ακόμα ένα σφάλμα που θέλει επίσκεψη στο σέρβις.

Δε θα μπορούσαν να το φτιάξουν με ΟΤΑ; Όχι..
Πήρα τηλέφωνο, τα εξήγησα, έκλεισα ραντεβού.
Τίποτα δε γίνεται με απομάκρυνση πρόσβαση..

Τζάμπα ταλαιπωρία, τζάμπα ένα χαμένο πρωινό.

ΥΓ. Κι 80.000 χλμ στο Τέσλα, σύνολο 175.000 ηλεκτρικά χιλιόμετρα. Του χρόνου, το Τέσλα θα έχει περισσότερα χιλιόμετρα απ'το iD.3, παρά τα 2 χρόνια διαφοράς μεταξύ τους. 😎

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
94.897
Θα σας το εκμυστηρευτώ:
Δεν μου αρέσει το one pedal drive. Ούτε σε αυτό ούτε στα Tesla που έκανα test drive. Δεν μου αρέσει ρε παιδί μου, θέλω να πατάω και το φρένο.
Τι, τώρα στα γεράματα να μάθω αλλιώς; Δεν θέλω.
Προτιμώ στο D και την ρύθμιση στην μέγιστη ανάκτηση (ρυθμίζεται). Και φρένο για να σταματήσει πλήρως. Μοιάζει πολύ με το Β του ID3 που το έχω συνηθίσει.
Από την άλλη η σύζυγος προτιμάει το Β στο BMW , την βόλεψε το one pedal drive. Πιο νέα.
Πιθανότατα το επόμενο σε λίγα χρόνια ;)

Last edited:

TGD

Thread Gravedigger
Reaction score
11.995
View attachment 392284

Στα 95.000 χλμ βγάζει ακόμα ένα σφάλμα που θέλει επίσκεψη στο σέρβις.

Δε θα μπορούσαν να το φτιάξουν με ΟΤΑ; Όχι..
Πήρα τηλέφωνο, τα εξήγησα, έκλεισα ραντεβού.
Τίποτα δε γίνεται με απομάκρυνση πρόσβαση..

Τζάμπα ταλαιπωρία, τζάμπα ένα χαμένο πρωινό.

ΥΓ. Κι 80.000 χλμ στο Τέσλα, σύνολο 175.000 ηλεκτρικά χιλιόμετρα. Του χρόνου, το Τέσλα θα έχει περισσότερα χιλιόμετρα απ'το iD.3, παρά τα 2 χρόνια διαφοράς μεταξύ τους. 😎
Απλά θα τελειώσε η μπαταρία!
Στην BMW πρέπει να δηλώσεις την οροφή του αυτοκινήτου για να αλλάξει η μπαταριουλα...

Zizik

Safety Last
Administrator
Reaction score
80.347

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • spylab
    TrumpoMusk

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads