Ηλεκτρικά οχήματα (εκτός Tesla και BYD)

alexis

Reticular Activating System
Reaction score
34.752
Το πρωτόκολλο.

50kWh & 58kWh LFP, 79kWh NMC
11kW AC/ 105kW DC, 183kW DC
10% - 80% 26' LFP/ 29' NMC.
WLTP 417km, 494km, 630km
V2L
No OPD

Καλό φαίνεται, αλλά χωρίς OPD; Αν έχει και σωστές τιμές, πράγμα μάλλον δύσκολο καθώς το μικρότερο ID Polo 37kWh θα ξεκινά από τα 27k-28k. Tragic. Στο video είχε το ακριβό trim. Να πούμε κανένα 50άρι χιλιάρικα; Και δεν έχει ηλεκτρική πόρτα πορτμπαγκάζ;

Last edited:

alexis

Reaction score
34.752
No OPD

Καλό φαίνεται, αλλά χωρίς OPD;
O άλλος από κάτω λέει ότι έχει. Ότι να ναι ενημέρωση.

Το software φαίνεται ενδιαφέρον, φτάνει να δουλεύει.

alexis

Reaction score
34.752
Το νέο Zeekr X.
Κόντρα σε νόμους και κόμματα 😄, το νέο Χ δεν έχει καν εξωτερικά χερούλια. Μόνο κουμπιά, καθώς οι εμπρός πόρτες είναι ηλεκτρικές (ανοίγουν και κλείνουν ηλεκτρικά), και οι πίσω απλά ξεκουμπώνουν..
Η βασική έκδοση (RWD) μεγάλωσε αρκετά καθώς από τις 49kWh πήγαμε στις 61kWh LFP με DC charge στα 230kW, και 10% - 80% σε 18'.
Στα άσχημα των Κινέζων, θέλει service κάθε 20.000χλμ (όπως σχεδόν όλα), και όπως λέει ο ίδιος η πενταετία θα σου κοστίσει 1.800€. 360€ το χρόνο. Τσιμπάει για EV.

Last edited:

alexis

Reaction score
34.752
Στα άσχημα των Κινέζων, θέλει service κάθε 20.000χλμ (όπως σχεδόν όλα), και όπως λέει ο ίδιος η πενταετία θα σου κοστίσει 1.800€. 360€ το χρόνο. Τσιμπάει για EV.
Βασικά και στην Ελλάδα, δεν έχω βρει ακόμα Κινέζικο να μην θέλει τουλάχιστον 3000€ services στην δεκαετία. Και αυτά πάντα με την προϋπόθεση πως δεν κάνεις πάνω από 20.000χλμ το χρόνο. Αν κάνεις λιγότερα δεν έχει σημασία, δεν αλλάζει το κόστος δηλαδή, καθώς όσα και να έχεις στο χρόνο πρέπει να πας. 🙃

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
94.914
Το πρωτόκολλο.

50kWh & 58kWh LFP, 79kWh NMC
11kW AC/ 105kW DC, 183kW DC
10% - 80% 26' LFP/ 29' NMC.
WLTP 417km, 494km, 630km
V2L
No OPD

Καλό φαίνεται, αλλά χωρίς OPD; Αν έχει και σωστές τιμές, πράγμα μάλλον δύσκολο καθώς το μικρότερο ID Polo 37kWh θα ξεκινά από τα 27k-28k. Tragic. Στο video είχε το ακριβό trim. Να πούμε κανένα 50άρι χιλιάρικα; Και δεν έχει ηλεκτρική πόρτα πορτμπαγκάζ;

Κουμπιά 😍

alexis

Reaction score
34.752
Μη γελάς Ear 😋 γιατί όπως έχουμε πει αυτό δεν δουλεύει υπέρ της Tesla. Tα Κινέζικα των 33k - 35k - 37k (ακόμα και 40k μη σου πω) μπαίνουν δίπλα μόνο στο Y Premium που έχει 51k. Το Standard δεν πιάνει μια. Όσο ακριβά και να είναι τα service τους, για τα καλύψει ο κάτοχος Κινέζου την διαφορά των 15k - 20k θα χρειαστεί 50 - 70 χρόνια, ανάλογα το όχημα.

Με τα Ευρωπαϊκά/ Κορεατικα/ Ιαπωνεζικα δεν ξέρω τι γίνεται. Κάποια θέλουν κάθε 40.000χλμ αλλά δεν έχω εικόνα τι σημαίνει αυτό οικονομικά. Θα το δω και αυτό εντός του έτους για διάφορα οχήματα.

Last edited:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
149.424
Μη γελάς Ear 😋 γιατί όπως έχουμε πει αυτό δεν δουλεύει υπέρ της Tesla.
Κατά τη γνώμη μου, η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία είναι ο μοναδικός αντίπαλος στις πωλήσεις ΙΧ της Τέσλα, όλοι οι άλλοι δεν μετράνε, σα να μην υπάρχουν είναι.

Εάν δεν βγάλει η Τέσλα κάποιο BEV στα μισά λεφτά του model Y, θα συρρικνωθεί πολύ ο αριθμός πωλήσεων στα ΙΧ της, αυτό είναι αναπόφευκτο να συμβεί με τη λογική κτήσης ΙΧ όπως το γνωρίζουμε τώρα.

Είναι αυτό που λέω εδώ και χρόνια, πως για να αυξηθούν οι πωλήσεις της, είναι αναγκαίο ένα .ικεο φτηνό BEV.

Ωστόσο, υπάρχει η λογική χρήσης αυτοκινήτων ως υπηρεσία, χωρίς κτήση αυτών, και κάποια μεγάλα μυαλά λένε ότι εκεί βαδίζει το πράγμα, και εννοείται πως θα πάει πακέτο με την αυτόνομη οδήγηση, οπότε, υπό αυτό το πρίσμα, για να παραμείνει ισχυρή δύναμη η Τέσλα στα αυτοκίνητα, θα πρέπει να έχει τεράστιο στόλο αυτόνομων αυτοκινήτων διαθέσιμων για τον κόσμο, και μάλλον εκεί πάει το έργο. Οπότε, δικαίως εκεί εστιάζει και η Τέσλα.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, προς ώρας είναι ισχυρότερη η Τέσλα των κινεζικών προϊόντων, έχοντας τα ηνία στην αυτόνομη οδήγηση, στο σοφτγουερ και σε λίγο και στην in house κατασκευή των τσιπ για αυτή τη δουλειά.

Εάν την ξεπεράσουν οι Κινέζοι στις δυνατότητες αυτόνομης οδήγησης, τότε θα λήξει το ποίημα, αλλά μέχρι τότε, μέχρι να δούμε στους δρόμους αυτόνομα κινέζικα ρομποτάξι, δεν τίθεται θέμα.

Προς ώρας βλέπουμε ρομποτάξι της Τέσλα στους δρόμους, και αβγατίζουν, μαζεύουν χιλιόμετρα και πάνε πολύ καλά, βγάζουν ήδη και κέρδος (που δε το περιμέναμε).

Το τι θα κάνει η Ρενό με απολύσεις σε μηχανικούς κι αν έχει κουμπγιά το iD.3, μου είναι εντελώς αδιάφορα, όπως και οι ταχύτητες φόρτισης με 1000-άρηδες. Η κούρσα της αυτόνομης οδήγησης μετράει, κούρσα που την έχουν χάσει οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες.

Τέλος, η Τέσλα δεν είναι άλλη μια αυτοκινητοβιομηχανία, οπότε το τμήμα των αυτοκινήτων είναι απλώς ένα κομμάτι της.
Σε αντίθεση με τους γνωστούς Ευρωπαίους..

alexis

Reaction score
34.752
Όπως έχει πει ο Κώστας με την εξάμηνη εγγύηση των κουμπιών της μάρκας, στην περίπτωση που ισχύει το να έχει κουμπιά η συγκεκριμένη εταιρία δεν το βλέπω ως λύση αλλά ως πρόβλημα. 8-)

Από την άλλη, μέχρι σήμερα δεν έχω βρει Κινέζο με εγγύηση σε όλο το όχημα κάτω από 5 έτη.

Εγώ φταίω μετά. 8-)

Last edited:

alexis

Reaction score
34.752
Ένα από το μυαλά πίσω από το Model 3, που μετά πήγε στην Apple, και μετά ανέλαβε υπεύθυνος του μεγαλεπήβολου project της Ford για την επόμενη γενιά ηλεκτρικών της εταιρείας, αποχωρεί. Να έχει σχέση με το παρακάτω;
1000018644.jpg

Την ίδια περίοδο βγαίνει είδηση μέσα από την Ford οπως λένε, πως η εταιρεία ψάχνει συνεργάτη στην Κίνα. Στην τοπική αγορά έχει ήδη την Changan. Όπως και η Mazda. Έρχονται ηλεκτρικά Ford που θα πατάνε σε Changan; Ότι κάνει και η Mazda δηλαδή στα δύο τελευταία της BEVs; Υπάρχει ήδη συνεργασία με Renault για τα επόμενα μικρά ηλεκτρικά της στην Ευρώπη.
1000018642.jpg

H Stellantis θέλει να φέρει την κρατική Dongfeng για Ευρωπαϊκή παραγωγή. Λέγεται πως οι Κινέζοι έχουν επισκεφθεί ήδη εργοστάσια σε Γερμανία και Ιταλία, ενώ βλέπουν ακόμα και αγορά εργοστασίου.
1000018665.jpg

Last edited:

alexis

Reaction score
34.752
Ευρωπαϊκή VW
1000018673.png

Κινεζικη VW. Tο ολοκαίνουργιο ID UNYX 08.
1000018672.jpg

"Κάναμε λάθος με τα ID3 & ID4. Η VW επέστρεψε" . Στην Κίνα δεν επέστρεψε; Στο δρόμο είναι ακόμα;

Αυτό που βλέπω είναι δύο σχολές. Μια για νέους (Κίνα), και μια για παππούδια (Ευρώπη). Όπως έχει πει καιρό τώρα ο πρώην πρόεδρος της ACEA Luca De Meo, το αγοραστικό κοινό με οικονομική δύναμη στην Κίνα είναι το 18-34, και στην Ευρώπη +45. Οπότε, η σκέψη μου πάει αυτόματα στο "σχεδιάστε ανάλογα".

Εγώ σαν νέος ετών 51 σε λίγες μέρες :), θέλω την Κινεζικη πρόταση. Τα παππούδια στα καπή. :biggrin:

Dimifoot

Editor
Reaction score
94.914
Σιγά ρε τζόβενο :gotcha:

Ο μόνος πραγματικός λόγος της δεύτερης πρότασης είναι η οικονομία. Φτηναδούρα. Για να ανταγωνίζεται την κινεζιά

Reaction score
2.715
αυτό ακριβώς,
δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος να μην υπάρχουν κάποια από τα κουμπιά

εδώ σε υπολογιστές παίρνουμε ποντίκια με έξτρα κουμπιά, έξτρα πληκτρολόγια πχ Elgato για να δουλεύουμε γρήγορα και αποδοτικά

Zizik

Safety Last
Administrator
Reaction score
80.348
εδώ σε υπολογιστές παίρνουμε ποντίκια με έξτρα κουμπιά, έξτρα πληκτρολόγια πχ Elgato για να δουλεύουμε γρήγορα και αποδοτικά
Να πάρεις προβολικό πληκτρολόγιο. Θυμάται κανείς εκείνη την εξαιρετική ιδέα; :biggrin:

Dimifoot

Editor
Reaction score
94.914
Οι διάφοροι χτεσινοί κατασκευαστές αυτοκινήτων (και οι μιμητές τους) δεν έχουν καταλάβει πως όταν οδηγάς κοιτάς μπροστά. Και εάν θέλεις να ρυθμίσεις κάτι, αυτό θα πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμο, και η χρήση του να είναι απλή, εύκολα μνημονεύσιμη, και με tactile feedback.
Και εάν τρακάρεις, θα πρέπει να μπορούν απο έξω να ανοίξουν το αυτοκίνητο και να σε βγάλουν, με απλό τρόπο, χωρίς ηλεκτρονικά συστήματα που μπορεί να έχουν μπλοκάρει.
Απλά πράγματα.
Τσουρέκια μας τα κάνανε για να κόψουν έξοδα από παντού, δήθεν πουλώντας καινοτομία και μοντερνισμό.

melina

Cargo 200
Reaction score
47.567
Ας ξεπεράσουμε τον κόσμο που δεν είναι εξοικειωμένος με την τεχνολογία αφής (ναι, υπάρχουν και τέτοιοι και δεν τους πετάμε στον Καιάδα).
Εγώ ας πούμε που αν μη τι άλλο μια εξοικείωση την έχω όταν μπαίνω στο rav βρίσκω πολύ σπαστικό και άβολο το να απενεργοποιήσω το speed chime (που έχουν όλοι οι κατασκευαστές πλέον) πάνω στην οθόνη εκεί που βρίσκεται και στο μέγεθος που είναι το εικονίδιο. Τι σπαστικό λέω, επικίνδυνο θα το χαρακτήριζα κάποιες φορές γιατί μου αποσπά σοβαρά την προσοχή από το δρόμο μέχρι να το καταφέρω. Αν έχει μπει και το apple play και έχω ξεχάσει να το βγάλω από πριν τότε είναι τρις χειρότερα γιατί πρέπει να αλάξω οθόνη για να το βγάλω και εν τω μεταξύ χτυπάει και ο εκνευρισμός μεγαλώνει, όλα λάθος.
Στο mercedes έχει shortcut με το κουμπί mute στο τιμόνι παρατεταμμένα πατημένο για 2 sec. Παρόλα αυτά το κλείνω συνήθως από την οθόνη, γιατί είναι τοποθετημένο πιο σωστά (στην αριστερή πλευρά της οθόνης) και είνα λίγο μεγαλύτερο σε μέγεθος και πατιέται εύκολα και γρήγορα.

Εννοείται ότι ακόμα και το navigator, που παιζει μόνιμα όπου και αν πηγαίνω, είναι σοβαρό distraction.

Μέχρι να πηγαίνουν μόνα τους εντελώς και ο οδηγός να είναι διακοσμητικό στοιχείο στο αυτοκίνητο κάπως πρέπει να προσέξουν το σχεδιασμό της καμπίνας και το UI γιατί η οδήγηση είναι μια πολύ σοβαρή και απαιτητική διαδικασία.

alexis

Reaction score
34.752
Το ID UNYX 08 είναι ένα πεντάμετρο 7θέσιο τετρακίνητο SUV με 700χλμ αυτονομία. Τα κουμπιά δεν μπήκαν λόγω ...................... κόστους.

🤔

:roflmao::roflmao:

Last edited:

TGD

Thread Gravedigger
Reaction score
11.995
Φυσικά. Κάθε κουμπί έχει καλώδια που καταλήγουν σε ένα κύκλωμα που μετατρέπει τα σήματα on/off των κουμπιών σε εντολές για την cpu.
Ενώ στα παλιότερα αυτοκίνητα που κάθε κύκλωμα είχε τον δικό του controller, η υποδομη ήταν έτοιμη.
Στις σόμπες που λέτε, το ακριβότερο εξάρτημα δεν είναι η μηχανή, είναι η καλωδίωση! Όλο το κομμάτι της που έχει σχέση με τον οδηγό καταργείται με ένα τάμπλετ.

Staff online

• xfader
    Segregation supporter
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
178.347
Members
38.817
Νεότερο μέλος
Xarhskaddas