Ηλεκτρικά οχήματα (εκτός Tesla και BYD)

alexis

Reticular Activating System
Reaction score
35.126
“Everybody is shifting to BEVs, this is the biggest fear for me. Three or four years ago, I was the only one to say to the media that I love smell, I love sound and I love engines, and I want to keep the jobs for engine suppliers."

“But it seems to me that I’m the only one. I feel very alone.”

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
95.499
Είναι τόσο χαοτικά καλύτερα τα ηλεκτρικά απο τα αντίστοιχα ice (να συγκρίνουμε πάντα ίδια περιπου οχήματα), οπου εαν τα δοκιμάσεις δεν μπορεί να μην το καταλάβεις. Εντάξει κάποιοι έχουν και τα κολλήματά τους, όπως αυτοί με το βινύλιο, αλλά είναι λίγοι.
Μόνο οι υποδομές μέσα στον αστικό ιστό είναι που επιβραδύνουν την μαζική στροφή της αγοράς προς τα εκεί.

minas

Πισιά
Reaction score
4.687
Γιατί, ίδιο προβλήμα δεν έχει και στα θερμικα; Άσχετα αν είμαστε εξοικειωμένοι. Η κατανάλωση υπολογίζεται με το πώς οδηγείς την τελευταία ώρα (και πολύ λέω). Αν αλλάξουν οι συνθήκες θα αρχίσει να αλλάζει και ο υπολογισμός. Μου έχει τύχει και σε ντήζελ να κατεβάζει έτσι γρήγορα, μου έχει τύχει και να κάνω 50 χιλιόμετρα και να μην έχει αλλάξει καθόλου η ένδειξη για τα εναπομείναντα χιλιόμετρα καυσίμου.
Για παλιότερα οχήματα ισχύει, αλλά όσο πιο έξυπνος είναι ο αλγόριθμος, τόσο καλύτερη εκτίμηση κάνει για εναπομείνασα ενέργεια/απόσταση. Παλιά όλα αυτά γίνονταν σε απλοϊκούς trip computers, τώρα είναι εύκολο να λαμβάνουν υπόψη πολύ περισσότερες παραμέτρους, ακόμα και τη θερμοκρασία και την ανάκτηση ενέργειας από υψομετρικά.
Το βρίσκω σημαντικό; Όχι πολύ. Αλλά εάν κάποιος το κάνει καλύτερα, μπράβο του.

“Everybody is shifting to BEVs, this is the biggest fear for me. Three or four years ago, I was the only one to say to the media that I love smell, I love sound and I love engines, and I want to keep the jobs for engine suppliers."

“But it seems to me that I’m the only one. I feel very alone.”

Καταλαβαίνω τι εννοεί. Συμβαίνει κάθε φορά όταν μία ώριμη και ιδιαίτερα καταξιωμένη τεχνολογία απειλείται από νέες. Στις μεταφορές πχ ήταν η ατμομηχανή. Στα πιο "δικά μας" ήταν οι CRT και μετά οι Plasma. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι αυτές (και πολλές άλλες) τεχνολογίες έφτασαν σε εντυπωσιακά σημεία ωριμότητας και βελτιστοποίησης και θα ήταν κρίμα να χαθεί ανεπιστρεπτί η τεχνολογία και η τεχνογνωσία που παρήγαγαν.
Μάλιστα τα τελευταία παραδείγματα της κάθε τεχνολογίας συχνά αποτελούν σημείο αναφοράς και παραμένουν στο προσκήνιο για αρκετό καιρό κατά την μετάβαση στη νέα. Ειδικά και τα υβριδικά της Toyota μπορούν να παίξουν τέτοιο ρόλο.

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Reaction score
11.734
Γιατί, ίδιο προβλήμα δεν έχει και στα θερμικα; Άσχετα αν είμαστε εξοικειωμένοι. Η κατανάλωση υπολογίζεται με το πώς οδηγείς την τελευταία ώρα (και πολύ λέω). Αν αλλάξουν οι συνθήκες θα αρχίσει να αλλάζει και ο υπολογισμός. Μου έχει τύχει και σε ντήζελ να κατεβάζει έτσι γρήγορα, μου έχει τύχει και να κάνω 50 χιλιόμετρα και να μην έχει αλλάξει καθόλου η ένδειξη για τα εναπομείναντα χιλιόμετρα καυσίμου.
Ποτέ δεν κινδύνεψα ούτε ποτέ έμεινα από καύσιμο με θερμικό. Ούτε μου έχει τύχει σε θερμικό να κατεβάζει χλμ το τριπ όπως κατέβαζε της μλκίας. Ήταν εφιαλτικό. Με τη μλκία πραγματικά κινδύνεψα να μη φτασω στον προορισμό, 160χλμ απόσταση.

Κατα τα άλλα, η μλκία είναι συντριπτικά καλύτερη και πιο ευχάριστη στην οδήγηση στην πόλη από το αντίστοιχο θερμικό, που επισης οδηγώ συχνά επειδή το έχει η αδερφή μου. Πάει "σα συγκρουόμενο" που λέει και η σύζυγος.

Κατά τα άλλα, πάρτε και κανένα ΜΜΜ (και σόνος).

Last edited:

alexis

Reaction score
35.126
Είναι τόσο χαοτικά καλύτερα τα ηλεκτρικά απο τα αντίστοιχα ice (να συγκρίνουμε πάντα ίδια περιπου οχήματα), οπου εαν τα δοκιμάσεις δεν μπορεί να μην το καταλάβεις. Εντάξει κάποιοι έχουν και τα κολλήματά τους, όπως αυτοί με το βινύλιο, αλλά είναι λίγοι.
Μόνο οι υποδομές μέσα στον αστικό ιστό είναι που επιβραδύνουν την μαζική στροφή της αγοράς προς τα εκεί.
Δεν υπάρχει σύγκριση. Ούτε επιστροφή υπάρχει.

costas EAR

Доктор Диахисиос
Editor
Reaction score
150.276
Κατα τα άλλα, η μλκία είναι συντριπτικά καλύτερη και πιο ευχάριστη στην οδήγηση στην πόλη
Που να μην ήταν και μλκια εκτός πόλης. 😎

Reaction score
30.785
Οχι ΔΕΝ υπολογιζει την τελευταία ώρα. Πού το είδες αυτό ?
Το honda που οδηγώ κάνει μόνιμα υπολογισμό , άσχετα από το καύσιμο που έχει ήδη καταναλώσει , και βγάζει υπολοιπόμενα χλμ με το καύσιμο που έχει μέσα. Real time.

TGD

Thread Gravedigger
Reaction score
12.295
Και πως υπολογίζει την μέση κατανάλωση; Ανά λεπτό;
Στην BMW έχει μια κατανάλωση από την αρχή του αυτοκινήτου, μια στο τριπ και μια στιγμιαία. Αλλά δεν μπορεί να υπολογίζει την εμβέλεια από τη στιγμιαία, γιατί η ένδειξη της εμβέλειας αλλάζει περιπου ανά χιλιόμετρο.
Παρεμπιπτόντως στην παλιά μπεμπέ είχα δει και εμβέλεια -1km!

Dimifoot

Editor
Reaction score
95.499
Εχω την αίσθηση πως αυτά τα guessometers είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα στα δύο αυτοκίνητα μας.

Zizik

Safety Last
Administrator
Reaction score
80.646
Πόσα χιλιόμετρα να βγάνει με βάρκα από πίσω; :biggrin:

Η κατανάλωση του ΜπεεμΒεδακιού μας αυξάνεται κατά 50+% όταν τραβάει το τωρινό βαρκί που είναι ψηλό και 1700 κιλά ενώ με το προηγούμενο που ήταν χαμηλό, 1100 κιλά και κατέβαινε το arch, μόνο 10%.

Dimifoot

Editor
Reaction score
95.499

alexis

Reaction score
35.126
Ένα εξαιρετικό άρθρο του ΕVClinic για την μπαταρία, το SoH, την μετάφραση της "υγείας μπαταρίας", και άλλα πολύ ενδιαφέροντα.

Dimifoot

Editor
Reaction score
95.499
Πολύ καλό optimisation της παραγωγής ενός κορυφαίου ομίλου, που τα τελευταία χρόνια κρατάει σταθερό τον αριθμό των συνολικών πωλήσεων, με 32% αύξηση του ποσοστού BEV σε αυτά.
Σωστή στρατηγική.:thumbsup:

Last edited:

costas EAR

Доктор Диахисиос
Editor
Reaction score
150.276
που τα τελευταία χρόνια κρατάει σταθερό τον αριθμό των συνολικών πωλήσεων
Γενικώς ναι, κρατάει τις πωλήσεις της ακόμα, τουλάχιστον την τελευταία 3-ετια:

Είχε μείωση κατά 212.000 οχήματα το '24, και λίγο ακόμα μείωση (κατά 43.000) το 2025. Έπιασε πάτο; Δε νομίζω..

2025: ~8.98 εκατ.
2024: ~9.04 εκατ.
2023: ~9.24 εκατ.

Στα ντουζένια τους όμως, που ήταν το 2016-2019, πλησίαζαν τα 11 μύρια:

2019: ~10.98 εκατ.
2018: ~10.83 εκατ.
2017: ~10.83 εκατ.
2016: ~10.74 εκατ.

Από τότε, είναι σταθερά 2 μύρια οχήματα λιγότερα. 😎

Οι συνολικές παγκόσμιες ετήσιες πωλήσεις BEV του γκρουπ βαγκ, είναι οι εξής:

2025: 983.100 οχήματα (+32% YoY)
2024: 744.600 οχήματα (-3,4% YoY)
2023: 771.100 οχήματα

Δηλαδή, ολόκληρο γκρουπ βαγκ, τόσες μάρκες αυτοκινήτων στη σειρά, μεγάλη και τρανή βιομηχανία, κι ακόμα ούτε τα μισά από τη μικρή Τέσλα δεν πουλάει. Ούτε τα μισά! 😂🤣😁 τόσες μάρκες! 🤣😁😂

Για να δούμε, θα φτάσει το 1 μύριο BEV φέτος;
Πολύ αμφιβάλλω..

Ήδη το Q1 στα BEV έχει πτώση 8% το γκρουπ βαγκ:

Q1 2026: ~200.000 BEV (μείωση -8% YoY)

Και δεν βλέπω να έρχονται καλά νούμερα για το Q2..

alexis

Reaction score
35.126
Optimisation το λένε τώρα; Κάτσε να το σημειώσω.

Υγ: Αναρωτιέμαι αν θα γινόταν χωρίς την έλευση των Κινέζων. Δεν κρίνω. Παρατηρώ. Που λέει και μια ψυχή.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
178.862
Members
38.891
Νεότερο μέλος
St.Stavridis