Ηλιακός θερμοσίφωνας κενού

Reaction score
0
Ιστορικό με απλό ηλιακό Gauzer: Το 2003 έβαλα τον πρώτο. Το 2011 χάλασε, υπέθεσα επειδή δεν έκανα συντήρηση και έβαλα το δεύτερο. Το 2020, αν και έκανα συντήρηση κάθε 2 χρόνια (2015 αλλαγή αντίστασης) πάλι τρύπησε και σταμάτησε να ζεσταίνει από τον ήλιο, αλλά τον κράτησα ως ηλεκτρικό θερμοσίφωνα . Φέτος 2023, έκανα την συντήρηση, για το ανόδιο βασικά, και σταμάτησε να λειτουργεί. Λέει ο τεχνίτης η αντίσταση ήταν σάπια και με την συντήρηση χάλασε...

Άρα χρειάζομαι νέο ηλιακό. Αρχικά σκεφτόμουν να βάλω κάποιον επώνυμο σαν τον Calpak. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι πάλι χρειάζεται συντήρηση κάθε 2 χρόνια και αν ο τεχνίτης δεν την κάνει σωστά, πάλι θα χαλάσει...

Κόστος συντήρησης 80 ευρώ κάθε 2 χρόνια, δηλαδή στα 10 χρόνια έχουμε 400 ευρώ.

Προσανατολίζομαι σε ηλιακό που να μην χρειάζεται συντήρηση. Αυτοί με τον χαλκό έχουν διπλάσια τιμή και έτσι καταλήγω στο ηλιακό θερμοσίφωνα κενού.

Ερωτήματα για τους ηλιακούς κενού:

1. Γιατί λένε ότι το βασικό πρόβλημα είναι η υπερθέρμανση αφού έχουν βαλβίδα ασφαλείας που αυτόματα αφήνει λίγο ζεστό νερό που συμπληρώνεται από το κρύο νερό του δικτύου; Το πολύ αν σκάσει η βαλβίδα να την αλλάξουμε με μια βαλβίδα ασφαλείας Watts
2. Γιατί στην Ελλάδα δεν είναι δημοφιλείς; Σε κάποια χρονική στιγμή έβγαλε και η Calpak VacuumTS , αλλά τώρα δεν τα έχει στην σελίδα της, τα σταμάτησε;

3. Έχει βάλει κάποιος να μας πει προσωπική εμπειρία;

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
78.413
Καλώς ήρθες!

Αφού τρυπάει το δοχείο, γιατί να αλλάξεις το ηλιακό τμήμα;
Χωρίς να κάνω ποτέ συντήρηση, έχω κατά νου οτι κάθε 10 περίπου χρόνια θα τρυπήσει, παίρνω τότε άλλο δοχείο και το συνδέω στο υπάρχον ηλιακό.

Reaction score
0
Τρυπάει το κλειστό κύκλωμα, που έχει το παραφλού και λέει δεν φτιάχνεται

symos

You're not worthy!
Reaction score
9.044
Τρυπάει το κλειστό κύκλωμα, που έχει το παραφλού και λέει δεν φτιάχνεται
Εννοεί (νομίζω) να κρατήσεις τους υπάρχοντες συλλέκτες και να αλλάξεις (ολόκληρο) το καζάνι. Γιατί να αλλάξεις και τους συλλέκτες επειδή τρύπησε το καζάνι;

Επίσης (θα προσθέσω εγώ) γιατί να δίνεις 80€ για "συντήρηση" κάθε 2 χρόνια; Κάθε 3-4 χρόνια μπορείς να αλλάζεις το ανόδιο μόνος σου και να αδειάζεις τα άλατα. Σιγά τη συντήρηση για να πληρώσεις 80€.

melina

Cargo 200
Reaction score
45.019
Αν μπορείτε μη δουλεύετε το ηλεκτρικό κομμάτι του ηλιακού, καταργήστε το, και θα ξεχάσετε όλα αυτά τα προβλήματα.
Βάλτε ένα εσωτερικό ηλεκτρικό θερμοσίφωνα αν γίνεται, πχ στο πατάρι του μπάνιου.
Elco titan 120 lt κανά διακοσάρι. 10 χρόνια εγγύηση, για να ισχύει σε υποχρεώνει σε μια συντήρηση που γίνεται κάθε 4 χρόνια.
Θα δείτε και μικρή εξοικονόμηση ενέργειας.

Reaction score
0
@melina, δυστυχώς δεν υπάρχει χώρος για εσωτερικό ηλεκτρικό θερμοσίφωνα. Δηλαδή αν δεν ανάβεις τον ηλιακό θερμοσίφωνα δεν χρειάζεται συντήρηση;

@symos, το να αλλάξω ολόκληρο καζάνι μου φαίνεται μακριά από τις ικανότητές μου. Για το ανόδιο θα το δοκίμαζα, αλλά δεν μένω στο διαμέρισμα, το νοικιάζω.

Μια απορία: γιατί στους απλούς ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες δεν χρειάζεται να αλλάζουμε το ανόδιο;

melina

Cargo 200
Reaction score
45.019
Τα άλατα δημιουργούνται στην αντίσταση, λόγω υψηλής θερμοκρασίας στην επιφάνεια της αντίστασης. Κάθονται πάνω στην αντίσταση με αποτέλεσμα μετά από χρόνια να έχει δημιουργηθεί ένα μονωτικό στρώμα γύρω από την αντίσταση και να μην ζεσταίνεται το νερό. Για αυτό και θέλει άλλαγμα μετά από κάποια χρόνια. Επίσης κάποιες εναποθέσεις αλάτων θα πάνε παντού σε όλο το δοχείο. Αν δεν δουλεύεις την αντίσταση τα πράγματα είναι αρκετά καλύτερα στο θέμα των αλάτων.
Το ανόδιο χρειάζεται αν πηγαίνεις με σωλήνες χαλκού μέχρι τον ηλιακό. Αν έχεις κάποιο μήκος με πλαστικούς σωλήνες αντί χαλκού τότε ελαχιστοποιείται και η ηλεκτρόλυση και δεν τρώγεται το ανόδιο. Επίσης η υψηλή θερμοκρασία είναιν καταλύτης στην ηλεκτρόλυση.
Στον ηλεκτρικό θα κάνεις την αντίστοιχη αλλαγή (αντίστααση - ανόδιο) σύμφωνα με τον κατασκευαστή. Παίζει ρόλο και η επικάλυψη του δοχείου, το titan της elco που έγραψα παραπάνω έχει τα μεγαλύτερα διαστήματα συντήρησης, κάθε 4 χρόνια.

Reaction score
7.069
Tο πιο σχετικό θέμα,οπότε ας μην ανοίξω άλλο........ηλιακός Φυρογένης 30 ετών και το δοχείο τρύπησε (και πολύ άντεξε). Μου ζητάνε 500 ευρώ για καινούργιο 160 lit δοχείο,να το προχωρήσω ή να πάω σε καινούργιο? Οι άγνωστες εταιρείες παίζουν στο χιλιάρικο.......και αυτή την περίοδο το τελευταίο που θα ήθελα, θα ήταν να τροποποιήσω τις μπετονένιες βάσεις για να κάτσει ο νέος ηλιακός.

alexis

Reticular Activating System
Reaction score
32.741
Tο πιο σχετικό θέμα,οπότε ας μην ανοίξω άλλο........ηλιακός Φυρογένης 30 ετών και το δοχείο τρύπησε (και πολύ άντεξε). Μου ζητάνε 500 ευρώ για καινούργιο 160 lit δοχείο,να το προχωρήσω ή να πάω σε καινούργιο? Οι άγνωστες εταιρείες παίζουν στο χιλιάρικο.......και αυτή την περίοδο το τελευταίο που θα ήθελα, θα ήταν να τροποποιήσω τις μπετονένιες βάσεις για να κάτσει ο νέος ηλιακός.
Αν είναι διπλής εγώ θα τον πέταγα. Αν είναι τριπλής και κάνεις χρήση καυστήρα ή αντλίας άλλαξε μόνο μπόιλερ.

Reaction score
7.069
30 ετών και τριπλής δεν παίζει......διπλής είναι,αλλά υπάρχει και μικρός εσωτερικός ηλεκτρικός θερμοσίφωνας για τις κρύες μέρες, που για να ζεστάνει το νερό στον ηλιακό με την αντίσταση........καις της παναγιάς τα μάτια.

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
40.320
Από το 2016 δεν τον εχω κάνει καμια συντηρη... Ισως θα έπρεπε, παρατηρώ σταγόνες δτη βαλβίδα εκτονωσης και εχει λιγακι πολυμεριστει το πλαστικο της 7 χρονια. Φετος τον κάλυψα πρώτη φορα (ευχαριστώ @alexis για την πρόταση μουσαμά)

IMG_20230802_103717_edit_146136452178742.jpg

alexis

Reticular Activating System
Reaction score
32.741
Όσο στάζει η βαλβίδα σημαίνει ότι δουλεύει μια χαρά. Το πρόβλημα θα ήταν να μην έσταζε τώρα το καλοκαίρι. Κάνε όμως μια συντήρηση κυρίως για τη ράβδο του μπόιλερ. Το πανί πως το είδες;

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
40.320
Τώρα έβαλα Δεν ξέρω ακόμη ίσως ήθελα 30 πόντους μεγαλύτερο αλλά και έτσι με σκίαση του 85% Μία χαρά φαντάζομαι θα είναι

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.752
Members
38.490
Νεότερο μέλος
c01l