Ηχεία βάσης...

Reaction score
4
..ή "βιβλιοθήκης" όπως συχνά αναφέρονται.

Είναι λίγο θεωρητική η ερώτηση μου.
Ας πούμε ότι θέλουμε ένα τέτοιο είδος ηχείων.
Η τοποθέτηση τους φυσικά, παίζει μεγάλο ρόλο όπως και στα υπόλοιπα ηχεία.

Είναι έτσι κατασκευασμένα που πρέπει να τοποθετηθούν κοντά σε πλαϊνούς ή τον πίσω τοίχο ?

Η ερώτηση γίνεται γιατί δοκίμασα τέτοια ηχεία και απέδωσαν καλύτερα όταν τα πλησίαζα στους τοίχους ( μάλλον στον πίσω τ.) παρά σε βάσεις, έχοντας αρκετό χώρο τριγύρω.
Μου έδωσαν την αίσθηση ότι αν "στριμώχνονται" αποδίδουν καλύτερα. Βέβαια σε λογικά πλαίσια όλα αυτά.

Μπορεί να ισχύει κάτι τετοιο ?

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Συνήθως, είναι άλλα τα ηχεία βάσης και άλλα τα ηχεία βιβλιοθήκης, χωρίς αυτό να σε εμποδίζει να τα τοποθετήσεις όπου θέλεις.

...

Reaction score
10
Αλλο ηχειο βασης και αλλο βιβλιοθηκης.
Οι διαφορες τους ειναι πρωτα το μεγεθος τους, οπου το βιβλιοθηκης δεν ξεπερνα τους 30 ποντους υψος, που συνηθως ειναι το υψος του ραφιου και δευτερο και κυριοτερο, το ηχειο βιβλιοθηκης θα πρεπει να ειναι κλειστου τυπου. Στη περιπτωση bass-reflex η τρυπα θα πρεπει να ειναι μπροστα.

Υπαρχουν ομως και ηχεια που εχουν ρυθμιστικα, ωστε να μπορεις να τα βαλεις οπου θες. Κοντα σε τοιχο, πισω απο οθονη, σε δωματιο βαρυ η με πολλες ανακλασεις κλπ. Αυτα τα συναντας κυριως σε συστηματα THX, γιατι απο εκει προερχονται αυτα τα ρυθμιστικα.
Με αυτο το τροπο μπορεις να βαλεις σε ραφι η μεσα σε κουφωμα στο τοιχο ενα ηχειο ακομα και 80 ποντους.
Μη ρωτησεις γιατι....γνωστες αμερικανιες...:137:

Reaction score
6
Και εγώ έχω παρατηρήσει ότι τα βάσης ή βιβλιοθήκης αποδίδουν καλύτερα πιο κοντά στον τοίχο.
Νομίζω πως έχει να κάνει με την ενέργεια που χάνεται στο χώρο και τα λίτρα της καμπίνας (άντε και το bass reflex).
Άλλο τα 36 λίτρα π.χ. ενός επιδαπέδιου και άλλα τα 16 ενός bookshelf.

BTW, ακόμα και με οπίσθιο bass reflex ένα MS Avant 902i που δοκίμασα στο σπίτι απέδιδε καλύτερα στους 5 πόντους από τον τοίχο, παρά μακρύτερα.

Reaction score
0
Πάντα ανάλογα με το χώρο, ΙΜΗΟ.

Μπορεί σε ένα δωμάτιο μεγαλούτσικο, να παίζουν καλύτερα κοντά στος τοίχους και σ' ένα μικρό να παίζουν καλύτερα λίγο πιο μακριά.
Ανάλογα και με τη θέση ακρόασης.

Πάντως, αυτό που είχα με τα ηχεία βάσης και δε μπορώ να το καταφέρω με τα πάνελ, είναι η απίστευτη εστίαση, παρόλο που το βάθος και το άνοιγμα της εικόνας δεν ήταν τόσο καλά...

Reaction score
63
ΙΜΗΟ Όσο πιο κοντά τα τοποθετείς στον πίσω τοίχο τόσο πιο εκτεταμένο χαμηλό ακούς λόγω των ανακλάσεων από τον τοίχο.

toulou

Δικαναλίδης
Reaction score
2.323
Γενικώς, εξαρτάται από το ηχείο, και οι αποκλίσεις του χαρακτήρα τους είναι μεγάλες. Κοντά στον πίσω τοίχο, κερδίζεις συνήθως σε όγκο χαμηλού (ιδίως στα κλειστά κουτιά που υστερούν στον τομέα αυτό), αλλά χάνεις σε βάθος εικόνας και αληθοφάνεια.

Ορισμένα, όσο τα πλησιάζεις στους τοίχους τους μισητούς, τόσο τα σκοτώνεις (πχ τα JR149). Άλλα πάλι, έχουν φτειαχτεί για να ζουν κοντά σε τοίχους, ακόμα και πλαϊνούς. Κανόνας δεν υπάρχει γενικός, αν και από τις δικές μου εμπειρίες, οι καλύτεροι εκπρόσωποι της σχολής "μισώ τους τοίχους", παίζουν αρκετά καλύτερα (ιδίως όσον αφορά εικόνα και διαχωρισμό οργάνων) από τους καλύτερους εκπροσώπους της σχολής "θέλω τοίχους"

Reaction score
0
Απ' ό,τι μου έχει πει ο Βασίλης, τα Linn είναι ηχεία που έχουν σχεδιαστεί για να παίζουν κοντά σε τοίχους.

Ιδανικά για περίπτωση δύσκολης συζύγου...

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.918
Είναι έτσι κατασκευασμένα που πρέπει να τοποθετηθούν κοντά σε πλαϊνούς ή τον πίσω τοίχο ?
Δεν είναι κατασκευασμένα επί τούτου, αλλά η απόκρισή τους σηκώνεται χαμηλά γύρω στα 3dB, αν πλησιάσουν στον πίσω τοίχο, και ακόμη παραπάνω αν πλησιάσουν σε τρίεδρο γωνία, υπό την προϋπόθεση ότι η οπή ανάκλασης χαμηλών -αν υπάρχει, δεν βρίσκεται στην πίσω μπάφλα.

Reaction score
80
Δεν είναι κατασκευασμένα επί τούτου, αλλά η απόκρισή τους σηκώνεται χαμηλά γύρω στα 3dB, αν πλησιάσουν στον πίσω τοίχο, και ακόμη παραπάνω αν πλησιάσουν σε τρίεδρο γωνία, υπό την προϋπόθεση ότι η οπή ανάκλασης χαμηλών -αν υπάρχει, δεν βρίσκεται στην πίσω μπάφλα.
Σύμφωνα με σχόλια στελέχους της LINN, υπάρχει "σχεδιαστική προδιάθεση" για τοποθέτηση των ηχείων της LINN κοντά στον πίσω τοίχο ( 20-30 εκ. ) ασχέτως της τοποθέτησης του bass reflex το οποίο μπορεί να κλείσει με σφουγγαράκια που συμπεριλαμβάνονται στην συσκευασία.

Επίσημη θέση της LINN στο συγκεκριμένο θέμα δεν υπάρχει, αλλά στις Εκθέσεις που συμμετέχει η LINN τα ηχεία της τοποθετούνται ασυνήθιστα κοντά στον πίσω τοίχο σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Reaction score
28
φιλοι εχω ενα ζευγαρι <δευτερα > ηχεια mini monitor dcm CX-07 αμερικανικης προελευσης τα οποια οπως εχω καταληξει παιζουν καλυτερα στριμωγμενα καπου σε καποιο ραφι βιβλιοθηκης παρα σε βασεις ελευθερα . εαν καποιος απο εσας εχει εμπειρια απο αυτα θα ηθελα πολυ να ακουσω την γνωμη του.

Reaction score
1
Απάντηση: Re: Ηχεία βάσης...

to +3db δεν ισχυει για ολα τα ηχεια?

Reaction score
4
Απάντηση: Ηχεία βάσης...

Κάτι ακόμα... :431:

Τα ηχεία (βάσης) μπορούν να τοποθετηθούν πλάγια ?
Κάποια ξέρω ότι το κάνουν αλλά γίνεται με όλα ή πρέπει να έχει υπολογιστεί στην σχεδίαση-κατασκευή ?
Τι αλλάζει στο αποτέλεσμα (ακουστικά) ?

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.760
Members
38.493
Νεότερο μέλος
Mili