Ηχεία για παλιό Luxman ολοκληρωμένο (48 watts/κανάλι)

Reaction score
0
Αυτό ειναι το πρώτο μου post, οπότε για χαρά σε όλους και καλώς με δεχτήκατε.:107:

Η ερώτηση μου:
Έχω στην κατοχή μου έναν ολοκληρώμενο stereo ενισχυτή -25ετίας και βάλε- luxman L-114A. Ζηταω προτάσεις για ηχεία δαπέδου που θα του ταίριαζαν με όριο τιμών τα 3000 ευρώ.

Από ότι εχω καταλάβει διαβάζοντας απο δω και απο κει στο internet, ως ενισχυτής είναι σχετικά χαμηλής ισχύος (48 watt/channel) οπότε θέλει ευαίσθητα ηχεία. Δυο υποψήφια ηχεία ειναι τα Klipsch RF-83 και KEF XQ-40 αλλά καθώς μου λείπουν οι ακροάσεις και η εμπειρία σε θέματα hi-fi, είμαι ανοιχτός σε κάθε πρόταση.

Δεν ήξερα ποια άλλα specs του ενισχυτή θα ηταν χρήσιμα σε αυτό το θέμα, αλλά ειναι όλα διαθέσιμα αν ερωτηθούν.
Ευχαριστώ.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.425
Πριν προχωρήσεις σε αγορά καινούριων ηχείων προγραμμάτισε οπωσδήποτε μια καλή συντήρηση του ενισχυτή σου για να μην κλαις καινούρια μεγάφωνα.

Τα 25 χρόνια για τους πυκνωτές του ενισχυτή που σίγουρα θα χρειάζονται αντικατάσταση.

Επιπλέον η απόδοση του ενισχυτή τώρα θα είναι πολύ χαμηλότερη των προδιαγραφών του.

Reaction score
0
Απάντηση: Ηχεία για παλιό Luxman ολοκληρωμένο (48 watts/κανάλι)

Ευχαριστώ για τη συμβουλή PeterMeni. Ο ενισχυτής λογικά δεν έχει μείνει ασυντήρητος από τον καιρό της αγοράς του αν και τα τελευταια χρόνια τα πέρασε αποθηκευμένος, χωρις να χρησιμοποιηθεί ή να δωθεί για επισκευή. Θα τον πάω για μια εκτίμηση.
Επειδή προς το παρόν το πορτοφόλι μου δεν αντέχει την αγορά και ενισχυτικών και ηχείων, ας υποθέσουμε πως ο ενισχυτής ειναι αυτός που είναι με την επιπλέον παραδοχή ότι είναι ολοκαίνουριος. - Τι ηχεία μου κάνουν σύμφωνα με την τάξη ισχύος του?

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.425
Θα ήταν χρήσιμο να αναφέρεις τα τετραγωνικά του χώρου σου καθώς και τις εντάσεις που θα ήθελες.

Υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης των ηχείων μακρυά από τους τοίχους ή όχι?

Reaction score
0

Ο χώρος είναι 18 τετραγωνικά (4 x 4,5 m), τα ηχεία μπορούν να τοποθετηθούν μονάχα με την πλάτη στον φαρδύ τοίχο (4,5 m) λόγω διαρρύθμισης και μπορούν να απέχουν από πίσω και πλαινούς τοίχους εως και 1 m χωρίς να ενοχλούν. Ετσι η θέση ακρόασης τοποθετείται καπου στα 2,5 m από τα ηχεία.

...Τώρα για την ένταση που προτιμώ, μπορώ να απαντήσω μόνο διαισθητικά (δεν είμαι σίγουρος οτι κατανοώ απόλυτα την κλίμακα deciBell) και η απάντηση είναι: Δυνατά, σε επίπεδο ''πάρτυ''...

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.425
Με λίγα λόγια θες 110 db από ενισχυτή 48 Watt (αν όλα είναι στη θέση τους).:138:

Ζόρικα τα πράγματα...

93 db ηχείο θα χρειαστείς.

Reaction score
1.187
Απάντηση: Re: Ηχεία για παλιό Luxman ολοκληρωμένο (48 watts/κανάλι)

Με λίγα λόγια θες 110 db από ενισχυτή 48 Watt (αν όλα είναι στη θέση τους).:138:

Ζόρικα τα πράγματα...

93 db ηχείο θα χρειαστείς.
...άρα καλώς σκέφτεσαι τα Klipsch RF-83

Reaction score
0

Το RF-83 απ' ό,τι εχω κοιτάξει, είναι απο τα πιο ευαίσθητα -αν όχι το πιο ευαίσθητο στην κατηγορία τιμής του. Υπάρχουν άλλα ηχεία με ίση ή χαμηλότερη αλλα επαρκή ευαισθησία για τις αναγκες μου, σε κυκλοφορία? ...Ο,τι έρθει στο μυαλό...

Reaction score
0

...Έψαξα λιγάκι και βρήκα τα ακόλουθα:

-Triangle Genese Quartet (92 db/w/m, 35hz-20khz +/-3db)
-Heco The Statement (93 db/w/m, 18hz-50khz- δεν δίνουν απόκλιση)
-ZU Druid (101 db/w/, 35hz-30khz- δεν δίνουν απόκλιση)

Από τα τρία, το Zu μου έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση. έχει μάλλον μεγάλη ευαισθησία για ηχείο χωρίς μεγάφωνα κόρνας.
Ως νεοφώτιστος σε hi-fi θέματα, κολλάω λίγο στο 1,5δρομο σχέδιο, αλλά από τα reviews συνήγαγα ότι πρόκειται για ένα ικανότατο ηχείο με δυνατότητες σε όλο το φάσμα των συχνοτήτων.
Τώρα που ακριβώς ειναι το κόλλημα... Έχω αποκομίσει την αφελή εντύπωση (μη βρίζετε:116:) ότι τα μονόδρομα ηχεία ειναι κάποιου ειδους μη-μου-άπτου εκλεπτυσμένες συσκευές που δεχονται μόνο να παίξουν συμφωνικές ορχήστρες και ακουστικά σύνολα...
Τα δικά μου μουσικά γούστα εκτείνονται απο jazz, prog-rock, experimental/post rock, post metal ως noise rock και γκαραζοπανκιές. Δηλαδή κυρίως ηλεκτρικά όργανα με μπόλικα εφφέ και άγριες δυναμικές. Θα τα έπαιζε καλά ένα τέτοιο ηχείο?
...Απόψεις?

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.952

Από τα τρία, το Zu μου έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση. έχει μάλλον μεγάλη ευαισθησία για ηχείο χωρίς μεγάφωνα κόρνας.

(...)

To Druid μετρώντας έτσι, δεν είναι ηχείο. Είναι απαράδεκτο ηχείο. Στη θέση σου, ούτε καν θα το λάμβανα υπ' όψιν.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.425
Συμφωνώ απόλυτα με τον Κώστα.
Κάνε μια βόλτα και άκου μερικά ηχεία πριν καταλήξεις.

Δεν είναι ανάγκη να πάρεις ένα τσιριχτήρι που θα σου παίρνει τα αυτιά και θα σε κουράζει, και δεν αναφέρομαι μόνο σε μονόδρομο, προκειμένου να έχεις μερικά db παραπάνω.

m_v

Reaction score
24
Re: Απάντηση: Ηχεία για παλιό Luxman ολοκληρωμένο (48 watts/κανάλι)

To Druid μετρώντας έτσι, δεν είναι ηχείο. Είναι απαράδεκτο ηχείο. Στη θέση σου, ούτε καν θα το λάμβανα υπ' όψιν.
Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς τι μας πουλάνε!
Η προσωπική μου άποψη εδώ είναι ότι τα αποτελέσματα μετρήσεων βοηθάνε πολύ (μάλλον καθορίζουν) στο τι να αποφύγουμε.
Σημείωση: πριν 5-6 χρόνια είχα πάρει μέσω του audiogon από τον Adam (Zu) καλώδια, σε λογικές τιμές τώρα στο site του οι τιμές για τα ίδια καλώδια είναι 4-5 φορές επάνω.

m_v

Reaction score
24
Re: Απάντηση: Ηχεία για παλιό Luxman ολοκληρωμένο (48 watts/κανάλι)

Ως νεοφώτιστος σε hi-fi θέματα, κολλάω λίγο στο 1,5δρομο σχέδιο, αλλά από τα reviews συνήγαγα ότι πρόκειται για ένα ικανότατο ηχείο με δυνατότητες σε όλο το φάσμα των συχνοτήτων.
Τώρα που ακριβώς ειναι το κόλλημα... Έχω αποκομίσει την αφελή εντύπωση (μη βρίζετε:116:) ότι τα μονόδρομα ηχεία ειναι κάποιου ειδους μη-μου-άπτου εκλεπτυσμένες συσκευές που δεχονται μόνο να παίξουν συμφωνικές ορχήστρες και ακουστικά σύνολα...
Τα δικά μου μουσικά γούστα εκτείνονται απο jazz, prog-rock, experimental/post rock, post metal ως noise rock και γκαραζοπανκιές. Δηλαδή κυρίως ηλεκτρικά όργανα με μπόλικα εφφέ και άγριες δυναμικές. Θα τα έπαιζε καλά ένα τέτοιο ηχείο?
...Απόψεις?

Τουλάχιστον για τα Triangle (που μου αρέσουν), η εμπειρία από 2 φίλους που έχουν μεσο-υψηλής κατηγορίας Triangle, σε υπερβάσεις στην ένταση τα μεγάφωνα καιγόντουσαν. Ενώ τα θεωρώ καλά ηχεία (να μην στεναχωρήσω τους Μάκη και Αλέκο), για τα μουσικά γούστα σου, υψηλές εντάσεις ακρόασης και ενδεχόμενο κλιπάρισμα του ενισχυτή τα κάνει μάλλον ακατάλληλα.
Υποθέτω ότι η συνήθης ανυπαρξία crossover (εκτός ενός πυκνωτή στο tweeter) τα κάνει πιό ευαίσθητα στην κακομεταχείρηση.

Reaction score
656

Στα Heco η απόκριση που δίνει η εταιρεία είναι στα -10 dB.

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305

Τα ίδια και τα ίδια. Να σου θυμίσω τα Rehdeko, που προσπαθήσουν να μας πείσουν όλοι ότι είναι τα υπερηχεία...

Reaction score
0

Δεν γνωρίζω πολλά όπως είπα, αλλά ξέρω αρκετά για να καταλάβω ότι αυτό το γράφημα είναι πράγματι φριχτό. Άρα τα Zu παίρνουν πόδι...
Τώρα επειδή με τα υπόλοιπα πελάγωσα λίγο, ποια άλλα από αυτα που ανέφερα φευγουν και ποια μένουν?
Δεν προσπαθώ να φτάσω στο ένα και μοναδικό που θα πάρω ασυζητητί, απλά να καταλήξω σε λίγα και καλά μηχανήματα ώστε να προχωρήσω σε ακροάσεις.

Ευχαριστώ και πάλι, συμβουλές σας ως τώρα ξεκαθάρισαν πολλά πράγματα.

Reaction score
1.187

Τα ίδια και τα ίδια. Να σου θυμίσω τα Rehdeko, που προσπαθήσουν να μας πείσουν όλοι ότι είναι τα υπερηχεία...
Πω πω Παναγία μου!... :111:

Τα Rehdeko τα άκουσα μια φορά... Δεν θυμάμαι πιο μοντέλο ήταν... Είχαν μεγάλο woofer και από πάνω δύο οβαλ μεγάφωνα...
Επαιζαν με έναν λαμπάτο SET ενισχυτή με B300 αν θυμάμαι καλά...
Ηταν ένα από τα χειρότερα ακούσματα που είχα ποτέ! Δεν ήξερα τι άκουγα!... Ούτε υψηλές, ούτε χαμηλές, παρά μόνο μεσαίες και αυτές άστα να πάνε... Σαν ραδιοφωνάκι MW... Δράμα!

Δυσκολεύομαι να διαλέξω πια είναι τα χειρότερα ηχεία που έχω ακούσει: Τα Rehdeko, τα Zu, ή τα Bose Acoustimass;

Reaction score
0

Απ' ότι έχω προτείνει κρατάω μόνο το RF-83 όπως φαίνεται (με τα Heco τι τρέχει; πόσο ευαίσθητα είναι πραγματικα;). Άλλες προτάσεις; Ηχεία ως 3000 ευρώ,δαπέδου , με ευαισθησία πάνω απο 93.

Staff online

• Zizik
    Safety Last
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.842
Members
38.505
Νεότερο μέλος
wendigo