Ηχεια Δαπεδου ή "Βιβλιοθηκης"

Reaction score
0
Ποια η διαφορα των Δαπεδου με τα Bookshelf σε ιδιο ηχειο βεβαια , ας πουμε τα wharfedale που κοιταζω ?
Για home cinema παντα και δευτερευόντως για hi-fi ?

Reaction score
50
Κατ' αρχήν η κύρια διαφορά είναι η έκταση του μπάσου. Άλλο το μπάσο από μεγάλη καμπίνα (δαπέδου) και άλλο από μικρή (bookshelf). Επίσης δεν ξέρω σε ποια ηχεία αναφέρεσαι ακριβώς, αλλά πολλές φορές τα "δαπέδου" έχουν και περισσότερα μεγάφωνα απ' τα bookshelf, άρα ένας ακόμα παράγοντας εκτενέστερου μπάσου. Επίσης, μια κι έχουμε διαφορετική κατασκευή δεν επηρεάζεται μόνο το μπάσο (αυτό είναι απλά το πιο "προφανές"), αλλά και γενικότερα η τονικότητα κι ο χαρακτήρας του ηχείου. Από 'κει και πέρα έχει να κάνει και με την κάθε περίπτωση, δηλ. μερικές φορές για παράδειγμα το bookshelf είναι κλειστού τύπου ενώ το δαπέδου bass reflex οπότε ακόμα μεγαλύτερες διαφοροποιήσεις. Πάντως το μπάσο είναι αυτό που "χτυπάει" πρώτα στο αυτί.

Επιμέρους λεπτομέρειες έχουν να κάνουν με την ικανότητα πρόσληψης ισχύος (περισσότερη συνήθως τα δαπέδου) και με τις στάθμες έντασης που μπορούν ν' αποδόσουν (και πάλι υπέρ των δαπέδου). Προσοχή όμως! Ουκ εν τω πολλώ το ευ (όχι απαραίτητα τουλάχιστον). Δε σημαίνει ότι επειδή το δαπέδου δείχνει σα "μεγένθυση" του bookshelf αυτό θα ισχύει και στην ποιότητα. Αυτό εξαρτάται και απ' το χώρο. Πχ. σε μικρό χώρο το δαπέδου τοποθετείται πιο δύσκολα, αφού πολύ πιθανόν να "μπουμίζει" εκεί όπου το μπάσο του bookshelf θα είναι ιδανικό. Επίσης δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ένα bookshelf ηχείο παίζει καλύτερα απ' το αντίστοιχο δαπέδου. Φυσικά αυτό δεν είναι κανόνας (κάλλιστα το δαπέδου μπορεί να είναι και καλύτερο απ' το bookshelf), απλά επισημαίνω ότι δε χρειάζεται να παρασυρθείς και να διαλέξεις βάσει του όγκου του ηχείου αλλά βάσει του τι πραγματικά σου ταιριάζει.

Καλό θα ήταν, λοιπόν, αν μπορούσες να μας αναφέρεις κάποιες περισσότερες λεπτομέρεις. Σε τι χώρο θες να τα τοποθετήσεις, με τι συνοδά κτλ. Πάντως το καλύτερο (όπως πάντα) είναι να τα ακούσεις ο ίδιος. Στο ΝΑΚΑ νομίζω θα υπάρχουν διαθέσιμα για ακρόαση. Το γεγονός ότι τα θες κατά βάση για home cinema συνυγορεί (εκ πρώτης όψεως) στα δαπέδου, γιατί θα είναι πιο "εντυπωσιακά". Πες μας όμως και λοιπές λεπτομέρεις. Α, επίσης βασικό: subwoofer σκέφτεσαι να χρησιμοποιήσεις;

Ελπίζω να βοήθησα (γι' αρχή...).

Reaction score
0
Βοηθησες πολυ φχαριστω !
Τα ηχεια θα ειναι 5.1 και θελω οπωσδηποτε και σαμπ-γουφερ.
Το καθιστικο εχει χωρο περιπου 16 τετραγωνκα και ενα 6ο ηχειο θα με δυσκολευε αρκετα να το τοποθετησω.
Η μια πλευρα του χωρου που θα καθομαστε ειναι εντελως ανοιχτη στον υπολοιπο ενιαιο χωρο του σπιτιου (κουζινα-σαλονι-καθιστικο).
Το θεμα ειναι οτι δεν ξερω ακομα πως θα καταληξει το ολο setup. Ισως καθομαστε πλατη προς τον ανοιχτο χωρο, ισως θα ειναι στα αριστερα αυτος δεν ξερω .Οποτε πρεπει να πειραματιστω στην πραξη, ε ?
Οποτε να παρω ισως 2 δαπεδου και 2 bookshelf ?
Εχω ψιλο καταληξει στις σειρες 8 και 9 της wharfedale.

Σαμπγουφερ για πιο οικονομικο ισως καταληξω στο Koda GW212 ή καποιο Yamaha, δεν ξερω.
Ενισχυτη ? Καποιο yamaha, 357, 359 ??

Reaction score
50
Κοίτα και τα 16 τετραγωνικά δεν είναι πολλά αλλά αφού είναι ανοιχτός ο χώρος σου απ' τη μια πλευρά μάλλον δε θα'χεις πρόβλημα με τα δαπέδου. Κι εγώ για τα μεγάλα θα πήγαινα. Τώρα για sub αν θες κάτι οικονομικό η Yamaha έχει πράγματι καλές λύσεις και μπορείς ίσως να κοιτάξεις και κάτι από Crystal Audio (στον τελευταίο ΗΧΟ έπαιζε ένα test για subwoofer κι ένα 12ιντσο της Crystal Audio είχε καμιά 500αριά ευρώ). Πρόσεξε με το subwoofer γιατί ο χώρος που πρέπει να υπολογίσεις γι' αυτό δεν είναι ο χώρος που θα περικλείεται απ' τα ηχεία (δηλ. 16 τετραγωνικά) αλλά όλος ο χώρος που θα υπάρχει το σύστημα. Για 16 τετραγωνικά και με 10ιντσο μια χαρά θα'σουνα για παραπάνω δεν ξέρω... εξαρτάται πόσο είναι το παραπάνω (πόσο είναι αλήθεια;). Αυτά βέβαια ανάλογα και με το budget. Τι εννοείς οικονομικό subwoofer; Αν μπορείς να δώσεις καμιά 500αριά ευρώ κοίτα (εκτός απ' το Crystal Audio που ανέφερα παραπάνω) και το Velodyne CHT-12R (κάπου εκεί πρέπει να έχει πάνω κάτω). Δεν το έχω ακούσει, αλλά από κριτικές σε ξένα forum σκίζει (έχει και τηλεκοντρόλ). Για λιγότερα... εγώ σε Yamaha θα έκλινα (ψάξε και παλιότερα post, έχουν αναφερθεί αρκετά για subwoofer της Yamaha).

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.935
Members
38.520
Νεότερο μέλος
Atoll