Ηχητικες εμπειριες απο την χρηση διαφορων λαμπων

Μηνύματα
5.020
Reaction score
8
Εννοώ με ταχύτητα και όγκο ταυτόχρονα, χωρίς να μπουμάρει ο χώρος από τα φαινόμενοα υπο-οδήγησης που προκαλούν και τις γνωστές ασάφειες .
Στα Αναλυσις με μερικους ενισχυτες που τα υποοδηγησα, δεν μπουμαραν, αλλα αντιθετως λεπτεναν πολυ οι μεσοχαμηλες και τα πριμα σκληραιναν υπερβολικα.
 

Μηνύματα
250
Reaction score
39
Μη ξεχνάτε να στρώνετε τις λυχνίες μερικές 10δες ώρες τουλάχιστον πριν βγάζετε συμπεράσματα. ( ο χρόνος αυτός εξαρτάται από τη κάθε λυχνία).

Επίσης ο ήχος της κάθε λυχνίας αλλάζει τρομερά όταν μεταβληθεί η πόλωση λειτουργίας και βέβαια το κύκλωμα που θα δουλέψει. Μερικές από αυτές έχουν διαφοροποιημένες χαρακτηριστικές και γιά να αποδώσουν σωστά πρέπει να πολωθούν ελαφρά διαφορετικά από αλλης μάρκας (και όχι μόνο από άλλης μάρκας, αλλά και μεταξύ τους). Οπότε τα συμπεράσματα είναι χρήσιμα γιά το συγκεκριμένο μηχ/μα και αφού έχει ελεγχθεί η πόλωσή τους. Αλλιώς μπορεί να είναι εσφαλμένα!
 

m_v

Μηνύματα
249
Reaction score
24
Νομίζω ότι ο ήχος κάθε τύπου λυχνίας σ' ένα σύστημα, επηρεάζεται από πολύ μεγάλο αριθμό παραμέτρων που πολλές είναι άσχετες με τις λάμπες και είναι πολύ δύσκολο να βγουν συμπεράσματα για τις λυχνίες.
Δοκιμάζονας συγκεκριμένες λυχνίες σε διάφορους συνδιασμούς ενισχυτών-πχητικών πηγών- ηχείων, τα αποτελέσματα που μου προέκυψαν ήταν διαφορετικά στις περισσότερες περιπτώσεις, έτσι π.χ. σ΄ έναν Mullard 5-2o οι EL34 Edicron (διαλεγμένες ΕΙ) ακουγόντουσαν πολύ καλύτερα από τις Telefunken, Philips miniwatt, Electroharmonix. Σ' έναν Velleman K4000 οι Εlectroharmonix ακουγόντουσαν καλύτερα.
Αναφορικά με τις ΚΤ88 ή 6550, η πόλωση πρέπει να αλαχθεί (π.χ. στον Velleman K4000 η πόλωση που δίνει ρεύμα ηρεμίας 41mΑ για τις EL34, πρέπει να μεταβληθεί στο 60-65 για τις 6550/ΚΤ88) και να αυξηθεί η τιμή των αντιστάσεων στο grid.
Βέβαια, αλλάζοντας τα ηχεία πάλι τα πράγματα ήταν διαφορετικά, δηλαδή οι διαφορές ήταν μικρές σε ηχεία KEF C-95 και SC-5, προφανείς σε Marantz HD47 και σε μικρά Telefunken των 60's ενώ ήταν σημαντικές στα Avantgarde Duo.

Tα ίδια έχω συμεράνει και για τις προενισχύτριες όπου σε κάποιες περιπτώσεις οι ΕCC83 EI ακουγόντουσαν καλύτερα από πολύ ακριβές Telefunken ECC803S ή 6922 κλπ

Θα έλεγα ότι το ψάξιμο της βελτίωσης της απόδοσης με την αλλαγή λυχνιών είναι ακριβό σπορ με αμφίβολα αποτελέσματα.
 

Μηνύματα
5.020
Reaction score
8
Απάντηση: Ηχητικες εμπειριες απο την χρηση διαφορων λαμπων

δεν εχεις και αδικο, σε καθε συστημα η αλλαγη λαμπων φερει διαφορετικα αποτελεσματα.

Τωρα οταν αλλαζεις απο EI34 ε ΚΤ88 η 655- παντα χρειαζεται αλλαγη στην ρυθμιση - στους Τσακιριδης ειναι 200 για τις πρωτες και 250 για τις δευτερες - αλλα η αλλαγη αυτη δεν μπορει να γινει παντα, αν δεν την υποστηριζουν οι προδιαγραφες του ενισχυτη. Το αντιθετο παντως, δηλαδη απο ΚΤ88 και 6550 σε EL34 μπορει να γινει ανετα σε ολους τους ενισχυτες.
 


Staff online

  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • Zizik
    Chauncey Gardiner * tl;dr *
  • rose.athens
    Not in the mood Mod

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.621
Μηνύματα
2.868.329
Members
37.940
Νεότερο μέλος
geo kok
Top