Ηχοβελτίωση σαλονιού

Reaction score
3
Χαιρετώ,

Ξεκινάω το home theater μου, το οποίο μπαίνει στο σαλόνι του σπιτιού μου(και αυτή είναι η στάνταρ εισαγωγή μου στο avsite). Πάμε καλά μέχρι τώρα, απλά νομίζω πως όσο προχωράω θα πρέπει να ασχοληθώ με την ηχητική βελτίωση του χώρου. Αυτό φυσικά πρέπει να γίνει σε συνάρτηση με την αισθητική του!

Ο χώρος είναι 5x4x3ύψος. Η στερεοφωνία καλύπτεται από τα monitor audio rs6 και είναι στημένα στην άκρη του μακρύ άξονα του δωματίου. Στο στούντιο που τα άκουσα ήταν τα καθαρότερα, πιο διαυγή ηχεία που βρήκα, γιαυτό και τα τσίμπησα. Δεν έχουν τρελό μπάσο, αλλά αν πάνε κοντά στους πίσω τοίχους μου μπουμάρουν πολύ. Τραβώντας τα πιο μπροστά από τον τοίχο η κατάσταση είναι καλύτερη.

Για την ώρα έχω πολύ λεπτές σιθρού κουρτίνες στην μπαλκονόπορτα. Ποιο είναι το υλικό που πρέπει να ψάξω για κουρτίνες; Έχετε να προτείνετε κάνα μαγαζί που εχετε αγοράσει κουρτίνες;

Το δωμάτιο γενικώς έχει αρκετή αντίχηση και πρέπει να δω πως θα βελτιωθεί με τον ερχομό του νέου καναπέου. Από την άλλη σκεφτόμουνα για αυτά τα πάνελς που χρησιμεύουν για απορρόφηση μεσο-υψηλών. Θα μπορούσαν με λίγη έξυπνη μαστοριά να "κρυφτούν" πίσω από κανονικά (ή πειραγμένα) posters; Ή τα πάνελς χρειάζονται να είναι σχετικά χοντρά για να κάνουν δουλειά; Επίσης δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να μπεί το τζάμι που έχει ένα κάδρο, καθώς μπορεί να αντανακλάει όλο τον ήχο και να μην κάνει τίποτα;

Σόρρυ αν το ποστ δεν είναι πολύ συγκεκριμένο, αλλά ίσως μπορούμε να ξεκινήσουμε μια συζητησούλα όσοι ενδιαφέρονται.

Reaction score
384
Oσον αφορα τις κουρτινες, οσο πιο βαρυ υφασμα βαλεις τοσο καλυτερα. Τα πανελ που ειναι και πινακες ζωγραφικης δεν ειναι φτηνα, και δε μπορεις να βαλεις τζαμι μπροστα τους. Βαζοντας τζαμι απλα κλεινεις το δρομο στο κυμα προς τους πορους του πανελ. Δηλαδη μια τρυπα στο νερο που λεμε.

Μπορεις να αγορασεις πανελ σε ο,τι σχημα θελεις, σε ο,τι χρωμα θελεις. Διχρωμιες, κλπ. Απλα παραλληλογραμμα πανελ κανουν γυρω στα $170, σε διαστασεις 2'χ4'. Τα μεγεθη πανε μεχρι και 120'' σε υψος. Οι ακρες των πανελ ερχονται τετραγωνισμενες, κυκλικες, κλπ.
Φτιαχνοντας διχρωμα σε αλλα γεωμετρικα σχεδια, απο $500 και πανω.

Λεφτα για χαλασμα να εχεις...ολα γινονται:142:

Reaction score
3
Είναι πράγματι τόσο ακριβά τα πάνελ; Σκέφτομαι να αγοράσω πετροβάμβακα ή όποιο άλλο υλικό είναι καλό στις σωστές διαστάσεις και να φτιάξω το κάδρο που θέλω.

Διάβαζα αυτό το σάιτ, πακτωλός πληροφοριών για ηχοβελτίωση χώρου.

http://www.ethanwiner.com/acoustics.html#mhf%20absorbers :
It's not difficult to understand why 705 fiberglass is so much more absorbent than typical sculpted foam at low frequencies. Besides the fact that sculpted foam has about half the mass of solid foam due to material being removed to create the irregular surface, another consideration is density. According to test data published by several manufacturers of rigid fiberglass and rock wool, the denser types absorb more at low frequencies. The data published by Johns-Manville for their line of rigid fiberglass shown below is one example. Acoustic foam has a density of less than 2 pounds per cubic foot (pcf) compared to 705 fiberglass which has a density of 6 pcf.
Φυσικά δεν ξέρω την τιμή αυτής της ποιότητας πετροβάμβακα και δεν έχω ιδέα που θα μπορούσα να τον προμηθευτώ στην Ελλάδα. Αλλά όπως και να έχει δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα κάνει 200ε το τετραγωνικό μέτρο.

Reaction score
0
200 ευρω το μετρο σιγουρα δεν εχει.
Εγω το 2001 που φτιαξαμε οικοδομη για ιδιοκατηκοιση την ειχα ψαξει τοτε την δουλεια και αντι για φελιζολ που βαζουνε στους τοιχους αναμεσα,εγω εβαλα πετροβαμβακα.Τιμη δεν θυμαμαι να σου πω ακριβως αλλα δεν ηταν καθολου απαγορευτικη.Τελικα απο οτι διαπιστωνω ακομα και σε θερμομονωση ειμαι σε καλυτερα επιπεδα απο την αδερφη μου που ειχε βαλει φελιζολ και το ειχαμε ως το καλυτερο βαση της πυκνοτητας του υλικου.
Ολα αυτα μπορεις να τα βρεις σε μαγαζια με υλικα οικοδομων-μονοσεων.

Reaction score
384
O πετροβαμβακας ειναι φτηνος. Το θεμα ειναι εαν θα καταφερεις να δωσεις σχημα, να σκληρηνεις τις γωνιες, να περασεις τις ακρες με router, να τα ντυσεις με ηχοδιαπερατο υφασμα GOM, κλπ.

Παραλληλογραμμο σχημα δεν ειναι δυσκολο να γινει. Στην αγορα θα βρεις πετροβαμβακα σε 60χ120 εκατοστα νομιζω.

Reaction score
11.755
Απορία:

Μπορώ να ντύσω ένα τοίχο του δωματίου μου με πετροβάμβακα (αν όχι όλο, τουλάχιστον μέχρι 1,5 μέτρα ύψος) και να βάλω 2 μικρά δίπολα μαγνητοστατικά κοντά του και να ακούω μουσική και ταινίες στα 2,5 μέτρα απόσταση;

Reaction score
3
Παιδιά τελικά τζίφος η ιδέα με τον πετροβάμβακα. Από ότι διαβάζω πρόκειται για υλικό εξαιρετικής αποτελεσματικότητας ως προς την ηχοαπορροφητικότητά του. Θα έκοβε δηλαδή πολλές αντιχήσεις σε ένα χώρο.

Από την άλλη όμως είναι καρκινογόνος, ή τουλάχιστον η σκόνη του επικάθεται στα πνευμόνια με χρόνια έκθεση. Έχουμε όλα τα άλλα, δεν θέλω και στο σαλόνι μου να μην μπορώ να παίρνω βαθιές ανάσες.

Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ σα λύση είναι να καλυφθεί με κάποιο πανί. Αλλά το πανί ή θα αφήνει τον αέρα να μπει μέσα, για να είναι ηχοδιαπερατό (άρα και σκονο-διαπερατό) ή δεν θα αφήνει ούτε σκόνη ούτε αέρα να βγεί, οπότε θα είναι και άχρηστο.

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879
προσοχη με τον πετροβαμβακα η εισπνοη του ειναι ενα και ενα για καρκινο

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879
αν εχεις κεφια και πιανουν τα χερια σου κοπιαρισε τα νεα οραλεξ

Reaction score
3
Εψαξα για αυτό το όραλεξ που λές και δεν βρήκα κάτι στο νετ. Το κάνεις λίγο πιο λιανά;

Ένα ωραίο φόρουμ για αυτά τα ζητήματα βρίσκεται και στο noiz.gr (xωρίς παρεξήγηση, έτσι παιδιά;:116:). Ασχολούνται πολύ με ηχοβελτίωση ηχομόνωση χώρο στουντιακών ή μη.

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305
Απάντηση: Re: Ηχοβελτίωση σαλονιού

Εψαξα για αυτό το όραλεξ που λές και δεν βρήκα κάτι στο νετ. Το κάνεις λίγο πιο λιανά;

Ένα ωραίο φόρουμ για αυτά τα ζητήματα βρίσκεται και στο noiz.gr (xωρίς παρεξήγηση, έτσι παιδιά;:116:). Ασχολούνται πολύ με ηχοβελτίωση ηχομόνωση χώρο στουντιακών ή μη.
http://www.auralex.com/

Reaction score
8
προσοχη με τον πετροβαμβακα η εισπνοη του ειναι ενα και ενα για καρκινο
Θεωρείται καρκινογόνο υλικό αλλά αν είναι "κλεισμένος" δηλαδή μεταξύ τοίχου και γυψοσανίδας είναι επικίνδυνος ?

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879
οχι μονο κατα την εφαρμογη
οπως και ο γυψος
αλλα κατα την κοπη τριβη
πολλα υλικα ειναι δηλωμενα η απλα υποπτα
αν γινεται σωστη προληψη εισαι οκ

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads