Η Ελλάδα μπαίνει στην επόμενη γενιά της Διαστημικής Τεχνολογίας με τον HELLAS SAT 4

panosop

Συστημικός
Μηνύματα
5.571
Reaction score
668


Την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 22:15 θα πραγματοποιηθεί η εκτόξευση του δορυφόρου Hellas Sat 4 από το Κοσμοδρόμιο της γαλλικής Γουιάνας. Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν από την ΕΡΤ1, σε μια έκτακτη ενημερωτική εκπομπή, τη διαδικασία εκτόξευσης στο Διάστημα του δορυφόρου Hellas Sat 4, ο έλεγχος του οποίου θα γίνεται από τις εγκαταστάσεις της Hellas Sat στο Κορωπί και στη Λευκωσία.

Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία οι τελικές δοκιμές της εκτόξευσης στον ευρωπαϊκό σταθμό της Ariannespace στο Ακρωτήριο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας [ φωτό άνω], για την τοποθέτηση σε τροχιά του δορυφόρου Hellas Sat 4.Είναι ο τρίτος δορυφόρος της Hellas Sat, της εταιρείας που αξιοποιεί την ελληνική και κυπριακή τροχιά στο διάστημα. Η Hellas Sat, είναι πλέον θυγατρική της Arabsat, αραβικών συμφερόντων, η οποία την εξαγόρασε από τον ΟΤΕ επενδύοντας 300 εκατ. ευρώ.

Επιτυχείς προετοιμασίες από την Ariannespace
Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία οι τελικές δοκιμές της εκτόξευσης στον ευρωπαϊκό σταθμό της Ariannespace στο Ακρωτήριο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας, για την τοποθέτηση σε τροχιά του δορυφόρου Hellas Sat 4. Είναι ο τρίτος δορυφόρος της Hellas Sat, της εταιρείας που αξιοποιεί την ελληνική και κυπριακή τροχιά στο διάστημα. Η Hellas Sat, είναι πλέον θυγατρική της Arabsat, αραβικών συμφερόντων, η οποία την εξαγόρασε από τον ΟΤΕ επενδύοντας 300 εκατ. ευρώ.

Ο νέος αυτός τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος της Hellas Sat σχεδιάστηκε από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Σαουδικής Αραβίας και έχει κατασκευαστεί με συστηματική συνεργασία Ελλήνων, Κυπρίων και Σαουδαράβων μηχανικών, οι οποίοι για τέσσερα χρόνια εργάστηκαν πάνω στον σχεδιασμό, στον ποιοτικό έλεγχο των συστημάτων και της κατασκευής από την Lockheed Martin σε όλες τις φάσεις της μέχρι και την εκτόξευση.

Ο νέος Hellas Sat 4 είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός δορυφόρος που έχει κατασκευάσει μέχρι σήμερα η αμερικανική Lockheed Martin, ενσωματώνοντας σε αυτόν πολλές νέες τεχνολογίες, που αφορούν κυρίως στους ηλιακούς συλλέκτες και στην ηλεκτρική πρόωση. Ο δορυφόρος αυξάνει σημαντικά την χωρητικότητα της ελληνοκυπριακή τροχιακή θέση των 39ο (μοιρών) Ανατολικά. Η ουσιαστική διεύρυνση των διαστημικών δυνατοτήτων της χώρας είναι ότι δημιουργεί, μαζί με τον προγενέστερο δορυφόρο, τον Hellas Sat 3 που εκτοξεύθηκε πριν δύο χρόνια, δορυφορική «συστοιχία» που παρέχει σε πελάτες της εταιρείας, αλλά και στο Ελληνικό Δημόσιο μεγαλύτερη λειτουργική αξιοπιστία σε προηγμένες υπηρεσίες τηλεπικοικοινωνιών.

Για την προετοιμασία της εκτόξευσης και την ημερομηνία ήταν ενήμερος ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ο οποίος είχε επισκεφθεί παλαιότερα τον επίγειο Διαστημικό Δορυφορικό Σταθμό της Κύπρου με τον Χριστόδουλο Πρωτοπαπά, πρόεδρο του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού και Εκτελεστικός Διευθυντής της Hellas Sat.

Σημειωτέον ότι κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής επισκέφθηκε το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου στην Λεμεσό, όπου υπεγράφη παρουσία συμφωνία συνεργασίας του Πανεπιστημίου με τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό (ΕΛΔΟ) από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου, Ανδρέα Αναγιωτό και τον Πρόεδρο του ΕΛΔΟ, Χριστόδουλο Πρωτοπαπά, ο οποίος ανάφερε ότι «είναι η απαρχή μιας λαμπρής και πολύ υποσχόμενης συνεργασίας ανάμεσα στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και στον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό».

Ο Νίκος Παππάς είχε τόνισε ότι «ο τομέας του διαστήματος είναι ιδιαίτερα σημαντικός, ως τομέας δημόσιας πολιτικής και τομέας έρευνας και τόνισε ότι γίνεται πολύ συντονισμένη προσπάθεια μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου τα ζητήματα του περιβάλλοντος να μπουν στην ατζέντα των τριμερών συναντήσεων Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ».

Τηλεοπτική κάλυψη από την ΕΡΤ1
Οι τηλεθεατές θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν από την ΕΡΤ1, σε μια έκτακτη ενημερωτική εκπομπή, τη διαδικασία εκτόξευσης στο Διάστημα του δορυφόρου Hellas Sat 4, ο έλεγχος του οποίου θα γίνεται από τα γραφεία της Hellas Sat στο Κορωπί και στη Λευκωσία. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, που θα παρουσιάζει η Αντριάνα Παρασκευοπούλου, θα υπάρχουν ζωντανές συνδέσεις με το κοσμοδρόμιο στη Γαλλική Γουιάνα. Επίσης, οι τηλεθεατές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την αντίστροφη μέτρηση και την εκτόξευση του δορυφόρου από τον πύραυλο Αριάν 5.

Στο στούντιο ειδικοί επιστήμονες αναλύουν τη διαδικασία της εκτόξευσης και εξηγούν πώς πρόκειται να αλλάξει η καθημερινότητά μας: βελτιωμένες επικοινωνίες, ταχύτερο ίντερνετ και ασφαλείς στρατιωτικές συνδιαλέξεις από έναν δορυφόρο που θα καλύπτει την Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Ακρως επιτυχημένη πορεία των προηγούμεων εκτοξεύσεων
Όταν το 2001 συστάθηκε ο ελλαδοκυπριακός δορυφορικός οργανισμός Hellas Sat και ο τότε επικεφαλής του Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς μιλούσε για την ετοιμασία και εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου με τις σημαίες της Κύπρου και της Ελλάδας στις κοινές διαστημικές τροχιακές θέσεις των δύο χωρών, οι πλείστοι μειδιούσαν με τον ονειροπόλο και δονκιχωτικό σχεδιασμό.

Δύο χρόνια μετά, το 2003, εκτοξευόταν πανηγυρικά από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ ο πρώτος δορυφόρος, που κατασκευάστηκε από τη γαλλική Astrium και ήταν ένας από τους μεγαλύτερους δορυφόρους της περιόδου, ο Hellas Sat 2, o οποίος εδώ και 15 χρόνια λειτουργεί με απόλυτη τεχνική και εμπορική επιτυχία από το Διάστημα. O Hellas Sat 1 ήταν ένας δορυφόρος σε τροχιά ήδη, στο τέλος της ζωής του, που αποκτήθηκε και μεταφέρθηκε προσωρινά στο διαστημικό σημείο που έπρεπε, για να εκπέμψει σήμα για ελάχιστο διάστημα, ώστε να κατακυρωθούν οι συχνότητες και η τροχιακή θέση Κύπρου και Ελλάδας.

Στο μεταξύ, στην Κύπρο -στην Κοφίνου- και στην Ελλάδα, δημιουργήθηκαν μεγάλα επίγεια κέντρα ελέγχου δορυφόρων, με πολλαπλές πλέον διαστημικές δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων και ο έλεγχος δορυφόρων τρίτων χωρών και διαχειριστών.

Στα 15 χρόνια, εξελίχθηκε μια σειρά έμπειρων και διεθνούς αναγνώρισης Κύπριων και Ελλαδιτών ειδικών, στην κατασκευή, έλεγχο και διαχείριση δορυφόρων και όχι μόνο.

Το καλοκαίρι του 2017, παρακολουθήσαμε από το διαστημικό κέντρο Arianespace στο Κουρού Γαλλική Γουιάνα, την επιτυχή εκτόξευση του Hellas Sat 3, του μεγαλύτερου σε τροχιά εμπορικού δορυφόρου της Ευρώπης, που κατασκευάστηκε από τη γαλλo-ιταλική κοινοπραξία Thales Alenia Space σε συνεργασία με τον εξειδικευμένο διαστημικό κολοσσό Inmarsat. Πρόσφατα, ξεκίνησαν μέσω του δορυφόρου αυτού της Hellas Sat, ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα σύνδεσης με γρήγορο ίντερνετ και κινητή τηλεφωνία των αεροπλάνων που πετούν πάνω από την Ευρώπη. Κι αυτό είναι μόνο ένα μέρος των δυνατοτήτων του δορυφόρου, κυρίως τηλεπικοινωνιακών, αλλά και υπηρεσιών για κάλυψη κρατικών αναγκών Ελλάδας και Κύπρου.


E Δ Ω άλλες τεχνικές λεπτομέρειες στο ρεπορτάζ του philenews.gr


http://www.ictplus.gr/default.asp?pid=30&rID=59649&ct=0&la=1
 



panosop

Συστημικός
Μηνύματα
5.571
Reaction score
668
είναι, το αναφέρει και το άρθρο εξάλλου, αλλά δεν παύει να μας εκπροσωπεί ως χώρα στην τροχιακή μας θέση και να υπάρχουν συμφέροντα σε αυτόν...

"Είναι ο τρίτος δορυφόρος της Hellas Sat, της εταιρείας που αξιοποιεί την ελληνική και κυπριακή τροχιά στο διάστημα. Η Hellas Sat, είναι πλέον θυγατρική της Arabsat, αραβικών συμφερόντων, η οποία την εξαγόρασε από τον ΟΤΕ επενδύοντας 300 εκατ. ευρώ.

Ο νέος αυτός τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος της Hellas Sat σχεδιάστηκε από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Σαουδικής Αραβίας και έχει κατασκευαστεί με συστηματική συνεργασία Ελλήνων, Κυπρίων και Σαουδαράβων μηχανικών, οι οποίοι για τέσσερα χρόνια εργάστηκαν πάνω στον σχεδιασμό, στον ποιοτικό έλεγχο των συστημάτων και της κατασκευής από την Lockheed Martin σε όλες τις φάσεις της μέχρι και την εκτόξευση.

Ο νέος Hellas Sat 4 είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός δορυφόρος που έχει κατασκευάσει μέχρι σήμερα η αμερικανική Lockheed Martin, ενσωματώνοντας σε αυτόν πολλές νέες τεχνολογίες, που αφορούν κυρίως στους ηλιακούς συλλέκτες και στην ηλεκτρική πρόωση. Ο δορυφόρος αυξάνει σημαντικά την χωρητικότητα της ελληνοκυπριακή τροχιακή θέση των 39ο (μοιρών) Ανατολικά. Η ουσιαστική διεύρυνση των διαστημικών δυνατοτήτων της χώρας είναι ότι δημιουργεί, μαζί με τον προγενέστερο δορυφόρο, τον Hellas Sat 3 που εκτοξεύθηκε πριν δύο χρόνια, δορυφορική «συστοιχία» που παρέχει σε πελάτες της εταιρείας, αλλά και στο Ελληνικό Δημόσιο μεγαλύτερη λειτουργική αξιοπιστία σε προηγμένες υπηρεσίες τηλεπικοικοινωνιών."
 

melina

Cargo 200
Μηνύματα
22.930
Reaction score
41.197
Καλό το μοίρασμα του σαν...εεε, η κοινοποίηση του δελτίου τύπου! και αφού καταλάβαμε όλοι σε τι σημαντική γενιά διαστημικής τεχνολογίας μπαίνει η Ελλάδα της "δρακογενιάς" :whistling: ας μάθουμε και πέντε πράγματα.

Η ανάθεση του συμβολαίου από Arabsat and King Abdulaziz City for Science and Technology (KACST) στη Lockheed Martin για τον Hellas-Sat-4/SaudiGeoSat-1 (ναι, αυτό είναι το πλήρες όνομα).

Περιέργως η Lockheed Martin (που σχεδιάζει, κατασκευάζει, ελέγχει η ίδια και όχι κάποιοι Έλληνες, Σαουδάραβες και Κύπριοι μηχανικοί) δεν αναφέρει σε κανένα σχετικό δελτίο τύπου ότι έφτιαξε τον μεγαλύτερο εμπορικό δορυφόρο. Φαντάζομαι θα το διαφήμιζε δεόντως αν ήταν έτσι. Από ότι διαβάζω εδώ πρόκειται για modernized σχέδιο (που φτιάχνουν και για άλλους) και μπράβο τους.

Τέλος για όποιον θέλει να δει συνοπτικά το ιστορικό αυτού και κάθε προηγούμενου δορυφόρου με συνθετικό το Hellas ας κάνει κλικ αντίστοιχα παρακάτω.

DFS-Kopernikus 1, 2, 3 / HellasSat 1
Hellas-SAT 2 (ειδικά αυτός έχει ωραίο ιστορικό, διαβάστε το...καμία σχέση με τα επικά που αναφέρονται στο δελτίο τύπου)
HellasSat 3 / Inmarsat-S-EAN (EuropaSat)
HellasSat 4/SaudiGeoSat 1


Δυστυχώς (ή ευτυχώς για μερικούς) είναι όλα στα αγγλικά. Αυτό φαίνεται ότι δίνει περιθώριο ακόμα σε πολλούς στα υπουργεία να μοιράζουν ότι δελτία τύπου θέλουν.
 

panosop

Συστημικός
Μηνύματα
5.571
Reaction score
668
αυτή πάντως η "δυναμική" που έχουμε ως Ελληνες να υποβαθμίζουμε και να λοιδορούμε όποια προσπάθεια γίνεται... είναι φαίνεται εθνικό μας προϊόν...

ο Hellas Sat 4 περιέχει εξελιγμένα συστήματα και θα αυξήσει τη συνολική κάλυψη τόσο σε ισχύ όσο και σε αναμεταδότες του Hellas Sat 3. Στόχος είναι να προσφέρουν υπηρεσίες Internet σε αεροπλάνα που πετάνε στην Ευρώπη, υπηρεσίες ψηφιακών μπουκέτων επίγειων και δορυφορικών, αλλά και πολλά ακόμη.

Χάρη σε ορισμένους που ξεχωρίζουν και κυνήγησαν το όνειρο τους κάναμε ως χώρα κάποια βήματα μπροστά...κατά τα άλλα ας συνεχίσουν όσοι θέλουν την ...ελληνική τακτική και ας παραμείνουν στις πιο ...ενδιαφέρουσες "μονομαχίες" μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων στο Survivor...

Όσοι βέβαια ενδιαφέρονται να μάθουν την ιστορία του Hellas Sat, ας την διαβάσουν εδώ... https://el.wikipedia.org/wiki/Hellas_Sat
Εγω προσωπικά εύχομαι να πάνε όλα καλά αύριο, να πετύχει αυτή η προσπάθεια και το σημαντικότερο να έχει συνέχεια...

 

Μηνύματα
4.365
Reaction score
4.234
αυτή πάντως η "δυναμική" που έχουμε ως Ελληνες να υποβαθμίζουμε και να λοιδορούμε όποια προσπάθεια γίνεται... είναι φαίνεται εθνικό μας προϊόν...

ο Hellas Sat 4 περιέχει εξελιγμένα συστήματα και θα αυξήσει τη συνολική κάλυψη τόσο σε ισχύ όσο και σε αναμεταδότες του Hellas Sat 3. Στόχος είναι να προσφέρουν υπηρεσίες Internet σε αεροπλάνα που πετάνε στην Ευρώπη, υπηρεσίες ψηφιακών μπουκέτων επίγειων και δορυφορικών, αλλά και πολλά ακόμη.

Χάρη σε ορισμένους που ξεχωρίζουν και κυνήγησαν το όνειρο τους κάναμε ως χώρα κάποια βήματα μπροστά...κατά τα άλλα ας συνεχίσουν όσοι θέλουν την ...ελληνική τακτική και ας παραμείνουν στις πιο ...ενδιαφέρουσες "μονομαχίες" μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων στο Survivor...

Όσοι βέβαια ενδιαφέρονται να μάθουν την ιστορία του Hellas Sat, ας την διαβάσουν εδώ... https://el.wikipedia.org/wiki/Hellas_Sat
Εγω προσωπικά εύχομαι να πάνε όλα καλά αύριο, να πετύχει αυτή η προσπάθεια και το σημαντικότερο να έχει συνέχεια...

Τα συμφεροντα τις χωρας μας στον Hellasat αντιστοιχουν μολις στο 0,95%...... το υπολοιπο 99.05% το εχει αλλος αρα οτι και να λεμε δεν προκειτε για καμια ελληνικη προσπαθεια...... ειναι ξενα κεφαλαια.

οταν πουληθηκε η Hellas Sat Consortium Ltd (HSCL) το μονο που καταφεραμε μεσα απο αυτη την συμφωνια εμεινε η διατήρηση του ονόματος Hellas Sat και η παραμονή των Κέντρων Έλεγχου στην Ελλάδα και την Κύπρο.

ΥΓ:γιατι δεν εγινε τοσος ντορος με τον Hellasat 3 οταν εκτοξευθηκε το 2017?
 

jpaudio

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
2.007
Reaction score
1.466
Μοιράζουν καθρεφτάκια στους κατοίκους της Αφρικής...Και εμείς κοιτάμε μέσα και θαυμάζουμε την πουτ@ν@ την τεχνολογία. Καλά να πάθουμε!
 

Emmanouil 1964

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
7.901
Reaction score
28.686
Δόθηκε το «πράσινο φως» από τους ειδικούς μετεωρολόγους στο Διαστημοδρόμιο της Ευρώπης στη Γαλλική Γουιάνα, ώστε να μεταφερθεί στην πλατφόρμα εκτόξευσης ο εκτοξευτήρας "Ariane 5", που θα μεταφέρει -σε τροχιά στις 39 μοίρες ανατολικά και σε γεωστατική τροχιά- τον ελληνικό δορυφόρο "Hellas Sat 4".

Οι καιρικές συνθήκες στη Γαλλική Γουιάνα, μια περιοχή που συχνά χαρακτηρίζεται ως «τροπική κόλαση», μπορούν να αποτελέσουν ένα τελευταίο εμπόδιο στη διαδικασία πριν από την εκτόξευση, καθώς η βροχή είναι απαγορευτική για τη μεταφορά μέχρι το σημείο εκτόξευσης. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπήρξε πρόβλημα.

Έτσι, οι ειδικοί μετεωρολόγοι έδωσαν την έγκριση τους και ο "Ariane 5", με βάρος 800 τόνων και ύψος 51 μέτρων, μετακινήθηκε αργά για περίπου πέντε χιλιόμετρα πάνω σε ειδικές ράγες μέχρι το λεγόμενο launch pad ELA του Διαστημοδρομίου της Ευρώπης.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας μετακίνησης στην πλατφόρμα εκτόξευσης του εκτοξευτήρα -που φέρει μέσα στη "μύτη" του τον μεγαλύτερο εμπορικό δορυφόρο που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα, τον "Hellas Sat 4", βάρους 6,5 τόνων- σημαίνει πως όλα είναι έτοιμα για την εκτόξευση, που έχει προγραμματιστεί για τις 23:01 ώρα Ελλάδας το βράδυ της Τρίτης 5 Φεβρουαρίου.

Όπως γράφει το offsite.com.cy, επικαλούμενο το ΚΥΠΕ, στην εκτόξευση θα παρευρεθούν, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνιών Βασίλης Μαγκλάρας, ενώ την Κυπριακή Δημοκρατία θα εκπροσωπήσει η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Βασιλική Αναστασιάδου.

Το σημαντικό αυτό γεγονός θα μεταδίδεται με ειδικές ζωντανές εκπομπές στην Ελλάδα από την ΕΡΤ και στην Κύπρο από το CAPITAL TV, αλλά θα είναι και διαθέσιμο για κάθε ενδιαφερόμενο στους δορυφόρους της EΒU, ABS και από το δορυφόρο της εταιρείας HELLAS SAT 3. Παράλληλα θα πραγματοποιείται και διαδικτυακή μετάδοση (webcast) από την ιστοσελίδα της HELLAS SAT και από ειδική ιστοσελίδα όπου θα μπορεί να ενσωματωθεί ηλεκτρονικά σε οποιαδήποτε portal ή ιστοσελίδα ενδιαφέρεται να μεταδώσει ζωντανά την εκτόξευση.

Η τηλεοπτική μετάδοση από το Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας θα ξεκινήσει στις 22.15 ώρα Ελλάδος/Κύπρου για δοκιμές εκπομπής και η κανονική τηλεοπτική ροή θα ξεκινήσει στις 22.30.


-


-

-
 

panosop

Συστημικός
Μηνύματα
5.571
Reaction score
668
ΥΓ:γιατι δεν εγινε τοσος ντορος με τον Hellasat 3 οταν εκτοξευθηκε το 2017?
έγινε και αρκετός μάλιστα... Ηταν όλοι εκεί... https://www.cnn.gr/tech/story/86891/ektoxeytike-o-doryforos-hellas-sat-3-ta-kerdi-gia-tin-ellada-vid
Το ότι ως χώρα παραλίγο να χάσουμε την τροχιακή θέση από κάποιους πολιτικούς...(ανατρέξτε στο παρελθόν) ηταν χαρακτηριστική βλακεία ορισμένων κοντόφθαλμων...

Δείτε όμως LIVE την εκτόξευση του HELLAS SAT 4...

Στις 23:01 ώρα Ελλάδος και Κύπρου, το καμάρι της ευρωπαϊκής βιομηχανίας αεροδιαστημικής τεχνολογίας, ο εκτοξευτήρας Ariane 5 με τις σημαίες της Ελλάδας και της Κύπρου στη κορυφή του, θα εκτοξεύσει από το Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας, το νέο δορυφόρο Hellas Sat 4 της Hellas Sat, «στο ειδικό payload fairing μέσα στο οποίο έχει τοποθετηθεί και σφραγιστεί ήδη», όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ o διευθύνων σύμβουλος της Hellas Sat και πρόεδρος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ) Χριστόδουλος Πρωτοπαππάς.

 

Ν

Νίκος Τεγόπουλος

Guest
..39° east νομίζω ότι θα είναι εύκολη η λήψη με σχετικά μικρό πιάτο για κάποιον που θα θελήσει να τον κατεβάσει.

Μπορούμε να το πούμε αυτό;
 

panosop

Συστημικός
Μηνύματα
5.571
Reaction score
668
Είναι πολύ εύκολη η λήψη με ένα πιάτο 60 εκατοστών, ίσως και μικρότερο αναλόγως των συνθηκών και της περιοχής.

Περισσότερα εδώ για την κάλυψη του στόλου των δορυφόρων Hellas Sat 2,3,4 https://www.hellas-sat.net/fleet

Εδώ για τα κανάλια που έχει διαθέσιμα ... https://en.kingofsat.net/pos-39E.php
Χωρίς τον Hellas Sat 4, έχει 445 κανάλια , εκ των οποίων τα 78 είναι ελεύθερα.
 

Ν

Νίκος Τεγόπουλος

Guest
Ψάχνω, αλλά δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη μια περιγραφή των τεχνικών δυνατοτήτων του -4, και ιδιαίτερα των απαιτήσεων του σε HUB.

Πάνο γνωρίζεις κάτι επ' αυτού;
 

panosop

Συστημικός
Μηνύματα
5.571
Reaction score
668
https://space.skyrocket.de/doc_sdat/hellassat-4-saudigeosat-1.htm (στοιχεία δορυφόρου)
https://space.skyrocket.de/doc_sat/lockheed_a2100.htm (χαρακτηριστικά πλατφόρμας)
και εδώ μπορείς να δείς τις δέσμες και την κάλυψη πατώντας στον αντίστοιχο δορυφόρο...
https://www.hellas-sat.net/fleet

" ο δορυφόρος Hellas Sat 4 είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός δορυφόρος που κατασκεύασε μέχρι σήμερα η Lockheed Martin στο νέο μεγάλο διαστημικό της σκάφος Α2100TR και ενσωματώνει πολλές καινοτόμες τεχνολογίες. Έχει ηλεκτρική πρόωση με ειδικούς ηλεκτρικούς προωθητήρες υψηλής απόδοσης, που λειτουργούν με το ευγενές αέριο Xenon και διαθέτει εύκαμπτους ηλιοσυλλέκτες ισχύος 20 KW και κατά την εκτόξευσή του θα έχει μάζα πέραν των 6 τόνων. Οι καινοτόμες αυτές τεχνολογίες υποστηρίζουν την εγκατάσταση στο δορυφόρο υψηλής ισχύος ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Οι νέες αυτές τεχνολογίες επιτρέπουν στο δορυφόρο, μετά την επιτυχή εκτόξευσή του, να έχει χρόνο ζωής πέραν των 20 ετών.

Ο δορυφόρος Hellas Sat 4 είναι κοινός με το Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Σαουδικής Αραβίας (King Abdulaziz City of Science and Technology) και θα παρέχει δορυφορικές τηλεπικοινωνίες υψηλών ταχυτήτων στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Βόρεια και Κεντρική Αφρική. Παράλληλα με τον υπάρχοντα δορυφόρο Hellas Sat 3, ο νέος δορυφόρος θα επεκτείνει και θα συμπληρώσει τις δραστηριότητες της HELLAS SAT, αφού η συστοιχία των δύο δορυφόρων στην ίδια τροχιακή θέση θα παρέχει στους πελάτες της εταιρείας και στο Ελληνικό Δημόσιο αδιάλειπτες και αξιόπιστες δορυφορικές επικοινωνίες, λόγω της εφεδρείας και του μεγάλου όγκου της χωρητικότητας που θα παρέχεται από τους δύο δορυφόρους."

Εννοείς κάτι περισσότερο?
 

Ν

Νίκος Τεγόπουλος

Guest
panosop καλημέρα. Σ' ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες. Ειναι παρα πολύ χρησιμες.

Αυτό που θα ήθελα να μαθω ειναι, πέρα απ' αυτόν, καθ' αυτον τον δορυφόρο, για τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες που θα παρέχει.

Π.χ. πόσους transponders, με τι φάσμα ο καθένας, αν θα αλλάξει κάτι στη διαχείριση, ποιός θα κάνει τη κατανομή των διατιθέμενων υπηρεσιών στους πελάτες, τι εξοπλισμό θα χρειάζεται για πρόσβαση κ.λ.π.

Επίσης, ποιές οι διαφορές και οι βελτιώσεις σε σχέση με αντίστοιχες τηλ/κες υπηρεσίες του -3.

Ίσως με τον καιρό γίνουν γνωστά όλα αυτά.

Εκεί που σίγουρα θα συμβάλλει τα μέγιστα νομίζω, ειναι στον τομέα της Εθνικής Αμυνας, και ειδικότερα στη διασύνδεσή του με το συστημα επικοινωνιών Ζ.Μ. " ΕΡΜΗΣ" του Ε.Σ. Και όχι μόνον.

Σ' ευχαριστώ και πάλι..
 
Last edited by a moderator:


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.600
Μηνύματα
2.867.421
Members
37.936
Νεότερο μέλος
albie
Top