Η γνώμη του άσχετου (Mirrorless vs Bridge)

Μηνύματα
320
Reaction score
17
Χαίρεται και καλησπέρες.
Έχοντας βασανίσει ώρες άπειρες τα μέλη αυτού του φόρουμ (δες εδω)
αποφάσισα να μοιραστώ και εγώ τις εμπειρίες μου κάτω από τον τίτλο

"Πως είδε ένας άσχετος δυο μηχανές"
(Προσοχή: για οποιαδήποτε προβλήματα ψυχικής υγείας ανακύψουν μετά την ανάγνωση του παρακάτου κειμένου ουδεμία έχω ευθύνη).

Ο προβληματισμός μου, όπως και τα προηγούμενα μου μηνύματα στο φόρουμε είχε να κάνει με το δίλημμα,
"Όλα σε ένα και νοικοκυρεμένα με μια bridge ή μια mirrorless "

Από bridge διάλεξα μια
Panasonic Lumix DMC-FZ150 για τον λόγο ότι δίνει πολύ καλή ποιότητα εικόνας για την κατηγορίας της σε σύγκριση με μια mirrorless sony-nexf3 .

Το μεγαλύτερο μου δίλημμα μπορεί να περιγραφει ως εξής:
Εάν πάρω μια bridge δίνω ένα ποσό χ και τελείωσα ενώ με μια mirrorless μόλις ξεκίνησα. Αξίζει άραγε η διαφορά ποιότητας της εικόνας και η όλη εμπειρία της φωτογράφισης για μια mirrorless

(Εάν συνεχίζετε και διαβάζετε ακόμα το κείμενο αυτό και απορείτε γιατί mirrorless και όχι dslr η απάντηση είναι η συζυγός μιας έβαλε βέτο στο θέμα βάρους όγκου).

Στην προσπάθεια να αποφασίσω έκανα τα παρακάτω, πέρασα την ώρα μου στο τραίνο επιστρέφοντας σπίτι (υ.γ μένω Γερμανία) διαβάζοντας τα εγχειρίδια χρήσης και των δυο μηχανών.

Την επομένη πήγα στο Saturn , όπου για καλή μου τύχη υπήρχαν και οι δυο μηχανές εκεί με τις μπαταρίες φορτισμένες. Έδωσα περίπου μισή ώρα σε κάθε μηχανή δοκιμάζοντας να τραβω φωτογραφίες. Είχα αποροφηθεί τόσο που όταν άφησα τη μηχανή την πρώτη είχα ξεχάσει ότι έσκυβα ελαφρά με αποτέλεσμα η μέση να διαμαρτυρηθεί.

Η εμπειρία μου λοιπόν έχει ως εξής (προσοχή: τα παρακάτω αφορούν το πως ένιωσα και δεν σχετίζονται με υπεροδηγούς ανάλυσης όπως "Φωτοεαυσθησία κάτω από καθεστώς ανθρωπίνως παραγόμενων δύσοσμων αερίων").

Panasonic Lumix DMC-FZ150: Ελβετικός σουγίας, έχει τα πάντα, αλλα δυστυχώς ένιωσα σαν τους τύπους που αγοράζουνε ένα σουγιά, για να λένε ότι τον έχουνε. Θυμηθείτε την περίπτωση που τους ρωτήσατε ένα έχουνε ένα μαχαιράκι και σας απαντήσανε "Α θυμάμαι ο σουγιάς μου έχει μαχαιράκι".... και δέκα λεπτά περνάνε και ο τύπος ψάχνεται να δει που είναι το μαχαιράκι. Πιο απλά μου φάνηκε λίγο κυρία με φανφάρες, που υπόσχεται δηλαδή πολλά αλλά στερείται ουσίας. Δεν μπορώ να πω ότι ξετρελάθηκα με τις φωτογραφίες (δυστυχώς κρίνω μόνο από το ότι φαινότανε στα πορτάκια). Υποτίθεται ότι με τη μηχανή αυτή θα μπορούσα να κάνω φόκους και με ένα διακοπτάκι μπροστά στο φακό. "Άστο δεν γίνεται", δεν ένιωθες καν ότι έπαιρνες φωτογραφία και δυστυχώς έτσι δουλειά δεν γίνεται. Δέκα ώρες για να κάνεις φόκους ενώ με το φακό θα είχες τελειώσει.

Μετά ήρθε η ώρα της mirrorless,....
.... ανάσανα. Παρόλου που υποτίθεται ότι η συγκεκριμένη μηχανή υστερεί σε θέμα interface δεν ένιωσα ούτε στιγμή έτσι. Πιο πολύ ένιωσα ότι η μηχανή ήταν προέκταση του χεριού μου και ότι η φωτογράφιση γινότανε μια επέκταση του εαυτού μου (ίσως ακούγεται σουπέ, αλλά οι φωτογραφίες ερχόντουσαν πιο αβίαστα). Πορτραίτο ήθελες, πάρτο φάτο έτοιμο! Δεν έκανε πολλά, δεν ήτανε σουγιάς, αφού δεν είχε το τρελό ζουμ αλλά στα υπόλοιπα ένιωθες ότι πετάει: γρηγορότερο φόκους , καλύτερο χειρισμός των χειροκίνητων καταστάσεων και μια διαδικασία με περισσότερη ροή.

Βάση αυτής της εμπειρίας μου αλλά και του ωραίου σένσορα που φοράει η μηχανή σαφώς και θα προτιμούσα το έξτρα άνοιγμα για μια μιρορλες, αν και όπως και τα παιδιά στο φόρουμ λένε και είδα στην πράξη θα μπορώ να τη βγάλω για αρκετό καιρό με τον αρχικο φακό. Μένει τώρα να καταλήξω σε ποια μίρορλεςς :)


Ελπίζω κάποιος "άσχετος" να βρει ίσως κάτι χρήσιμο από τη συζήτηση εδώ
 

Μηνύματα
256
Reaction score
98
Απάντηση: Η γνώμη του άσχετου (Mirrorless vs Bridge)

Καλησπέρα .Εχω διαβάσει το αρχικό σου ποστ/προβληματισμό και αρχικά θέλω να πω πως τα παιδιά που απάντησαν βοήθησαν ιδιαίτερα όχι μόνο εσένα αλλά και εμένα!
Εξηγώ, πριν 2 χρόνια είχα αγοράσει μια Nikon D3000 ως entry level DSLR εις γνώση μου πως θα κάνω πίσω σε κάποιες ευκολίες που ειχα συνηθίσει (βλέπε ακριβή compact) με σκοπό την καλύτερη ποιότητα φωτογραφίας και τον απόλυτο έλεγχο των παραμέτρων .Μεχρι εδώ όλα καλά .Μετα από 2 χρόνια λοιπόν διαβάζω τυχαία το ποστ σου και θυμάμαι πως έχω μια DSLR ξεχασμένη κάπου .Για να μην κουράσω περαιτέρω ΕΥΤΥΧΩΣ που βρήκα τον τροπο και με μια οικονομική διάφορα ήρθε στα χέρια μου μια ελαφρώς μεταχειρισμενη NEX-C3 με 18-55,λέω ευτυχώς διότι για τα δεδομένα μας (παντρεμένος γαρ) είναι ότι ακριβώς ψάχναμε για να μας αναθερμανει την σχέση μας (όχι αυτή ντε!) με την φωτογραφία ,αξιοπρεπεστατη ποιότητα φωτό ,εκπληκτικό μονιτορ (της Nikon υπήρχε δεν υπήρχε το ίδιο και το αυτό ) ,σημαντικά μικρότερη ,με λίγα λόγια ιδανική(για τα δεδομένα μας πάντα) .
Δεν ξέρω αν σε βοηθω απλά ενοιωσα πως κάπου ταίριαξαν οι προβληματισμοί μας.
 


Τελευταια Μηνυματα

Staff online

  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.317
Μηνύματα
2.858.302
Members
37.893
Νεότερο μέλος
k.dimitriadis
Top