Η θέση των surround ηχείων........

Reaction score
49
Αν η διαρύθμιση του χώρου μας δεν μας επιτρέπει να τοποθετήσουμε τα surround ηχεία 1 ή 2 μέτρα πίσω από τον καναπέ μας τότε......τι παίζει?

Έχω αυτό το "πρόβλημα" στον χώρο μου & το μόνο που έχω κάνει (για να "στρώσει" ηχητικά το σύνολο) είναι η ρύθμιση της χρονοκαθυστέρησης των πίσω ηχείων στο μέγιστο.........

Υπάρχει και κάτι άλλο που θα έπρεπε να έχω κάνει και δεν το έχω ήδη κάνει??

Reaction score
5
Αυτό που μπορείς να κανείς είναι να ρυθμίσεις με ακρίβεια το delay από το σημείο ακρόασης, αν ο ενισχυτής σου δεν υποστηρίζει τον υπολογισμό σε cm γράψε να σου εξηγήσω πως να το ρύθμισης με ακρίβεια σε ms.
Να δόσεις προσοχή οι στάθμες για όλα τα ηχεία να είναι οι ίδιες το πολύ να έχουν μια απόκλιση πάνω κάτω 0.5db και να τοποθετήσεις τα περιφερειακά ηχεία όσο γίνετε ψιλότερα.
Μπορείς να πειραματιστείς στο ύψος αλλά όχι πιο κάτω από 1.70-1.80 μέτρα.
Αν υπάρχει πρακτικό πρόβλημα στην τοποθέτηση σε αυτό το ύψος το άλλο που μπορείς να δοκιμάσεις είναι να δώσεις στα ηχεία μια κλίση προς τα έξω ώστε να μειωθεί το ποσοστό του απευθείας ήχου στη θέση ακρόασης.

Reaction score
7
Αν η διαρύθμιση του χώρου μας δεν μας επιτρέπει να τοποθετήσουμε τα surround ηχεία 1 ή 2 μέτρα πίσω από τον καναπέ μας τότε......τι παίζει?

Έχω αυτό το "πρόβλημα" στον χώρο μου & το μόνο που έχω κάνει (για να "στρώσει" ηχητικά το σύνολο) είναι η ρύθμιση της χρονοκαθυστέρησης των πίσω ηχείων στο μέγιστο.........

Το προβλημα που εχεις σχετιζεται με την ενταση ή με την ακουστικη εικονα?

Η χρονο καθυστερηση ειναι για την καλη ακουστικη εικονα απο αποψη ρεαλισμου του περιφεριακου ηχου. Τωρα αν εχεις ρυθμισει σωστα τις αποστασεις και τα εχεις στο τερμα παλι σκτ θα ακους.

(εχω μεγαλη καρδια ομως που ασχολουμαι με τα προβληματα σου μετα απο ολα αυτα που μου εχεις κανει)

Reaction score
49
Αυτό που μπορείς να κανείς είναι να ρυθμίσεις με ακρίβεια  το delay από το σημείο ακρόασης, αν ο ενισχυτής σου δεν υποστηρίζει τον υπολογισμό σε cm  γράψε να σου εξηγήσω πως να το ρύθμισης με ακρίβεια σε ms.
Να δόσεις προσοχή οι στάθμες για όλα τα ηχεία να είναι  οι ίδιες το πολύ να έχουν μια απόκλιση πάνω κάτω  0.5db και να τοποθετήσεις τα περιφερειακά ηχεία όσο γίνετε  ψιλότερα.
Αν υπάρχει πρακτικό πρόβλημα στην τοποθέτηση σε αυτό το ύψος το άλλο που μπορείς να δοκιμάσεις είναι να δώσεις στα ηχεία μια κλίση  προς τα έξω ώστε να μειωθεί το ποσοστό του απευθείας ήχου στη θέση ακρόασης.
Αντώνη οι στάθμες είναι οι ίδιες πάνω κάτω. Έχω κάνει τα τεστ (βλέπε προηγούμενο ακριβώς post)

Τα ηχεία ΔΕΝ μπορουν να τοποθετηθούν ψηλά γιατί απλά..........είναι δαπέδου!! :roll:
Το ίδιο με το θέμα κλίσης........

Αν δεν βαριέσαι δες τις φωτογραφίες του χώρου μου (που υπάρχουν στο AVsite)

Reaction score
49
Αυτό που μπορείς να κανείς είναι να ρυθμίσεις με ακρίβεια  το delay από το σημείο ακρόασης, αν ο ενισχυτής σου δεν υποστηρίζει τον υπολογισμό σε cm  γράψε να σου εξηγήσω πως να το ρύθμισης με ακρίβεια σε ms.
Να δόσεις προσοχή οι στάθμες για όλα τα ηχεία να είναι  οι ίδιες το πολύ να έχουν μια απόκλιση πάνω κάτω  0.5db και να τοποθετήσεις τα περιφερειακά ηχεία όσο γίνετε  ψιλότερα.
Αν υπάρχει πρακτικό πρόβλημα στην τοποθέτηση σε αυτό το ύψος το άλλο που μπορείς να δοκιμάσεις είναι να δώσεις στα ηχεία μια κλίση  προς τα έξω ώστε να μειωθεί το ποσοστό του απευθείας ήχου στη θέση ακρόασης.
Αντώνη οι στάθμες είναι οι ίδιες πάνω κάτω. Έχω κάνει τα τεστ (βλέπε προηγούμενο ακριβώς post)

Τα ηχεία ΔΕΝ μπορουν να τοποθετηθούν ψηλά γιατί απλά..........είναι δαπέδου!! :roll:
Το ίδιο με το θέμα κλίσης........

Αν δεν βαριέσαι δες τις φωτογραφίες του χώρου μου (που υπάρχουν στο AVsite)

Reaction score
49

Το προβλημα που εχεις σχετιζεται με την ενταση ή με την ακουστικη εικονα?

Η χρονο καθυστερηση ειναι για την καλη ακουστικη εικονα απο αποψη ρεαλισμου του περιφεριακου ηχου. Τωρα αν εχεις ρυθμισει σωστα τις αποστασεις και τα εχεις στο τερμα παλι σκτ θα ακους.

(εχω μεγαλη καρδια ομως που ασχολουμαι με τα προβληματα σου μετα απο ολα αυτα που μου εχεις κανει)

Γιώργαρε ουσιαστικά ΔΕΝ έχω πρόβλημα κάπου.......
Η ένταση είναι Ο.Κ. (σύμφωνα με τα τεστ ροζ θορύβου, κι όχι ποζ που έγραψα πριν) αλλά και η ακουστική εικόνα επίσης.
Έχω βάλει το delay σχεδόν τέρμα για να έχω βάθος προς τα πίσω.
Η κίνηση από μπρος προς τα πίσω και τούμπαλιν είναι σωστή!

Αυτό που ρωτάω είναι αν θα έπρεπε να κάνω ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ εκτός των ρυθμίσεων σε ένταση και χρονοκαθυστέριση.

Οι νέοι ενισχυτές έχουν έξτρα ρυθμίσεις σε αυτόν τον τομέα?
(εκτός από τα μικρόφωνα αυτόματης ρύθμισης......)

(το ξέρω ότι έχεις μεγάλη καρδιά φίλε....... :D
Αλλά κι εγώ είμαι καλό παιδί....... :twisted: :twisted: )

Reaction score
7
Κατεβασε λιγο την ενταση απο τα πισω ηχεια.
Η ένταση είναι σωστή από την θέση που κάθομαι!
Με το τεστ ποζ θορύβου του ενισχυτή και με τα ρυθμιστικά DVD (DVE & Hitech) ο ήχος φθάνει σωστός στα αυτιά μου.
Σε σχεση με τι? Και αν φτανει σωστος τι προβλημα εχεις?
Με τι το μετρας? Με dB-μετρο ή με το...ματι?

ΥΓ. εχει και ποζ θορυβο?

Reaction score
49
Γιώργο δεν είπα ότι έχω όντως πρόβλημα.
Στα αυτιά μου σωστά ακούγεται..........
Απλά ρωτάω μήπως υπάρχει και κάτι άλλο που ΔΕΝ έχω κάνει και ίσως με κάποια μικρή επιπλέον ρύθμιση βελτιώσω κάτι......... :roll:

Είχα χρησιμοποιήσει ντεσιμπελόμετρο παλιότερα (αν και σκέφτομαι σοβαρά να πάρω ένα δικό μου για να το έχω πάντα stand by για τέτοιου είδους ψαξίματα!!

Υ.Γ............όχι Γεώργιε!! ΔΕΝ έχει ποζ θόρυβο. Ροζ ήθελα να γράψω........το διόρθωσα μετά :?
Αμέσως να μου την πεις......Μην χάσεις ευκαιρία!!!!

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Ύστερα από αρκετό προσωπικό ψάξιμο (κατόπιν εορτής μετά διάβασα ότι είναι και σωστό), διαπίστωσα ότι παίζει πολύ μεγάλο ρόλο το μέγεθος του πίσω ηχητικού πεδίου να είναι κατά πολύ μεγαλύτερο του μπροστά.
Αυτό πέρα από τις ρυθμίσεις των AV δεν μπορεί να επιτευχθεί σωστά αν τα πίσω ηχεία δεν απέχουν αρκετά παραπάνω μεταξύ τους από ότι τα εμπρός και αν αυτά βρίσκονται πολύ κοντά στη θέση ακρόασης.
Η λύση του "κραμάσματος" στα ψηλά, εξυπηρετεί αυτόν ακριβώς τον σκοπό ήτοι εφόσον δεν μπορούμε να τα έχουμε μακριά μας στον ίδιο άξονα τα απομακρύνουμε καθέτως. Η απόσταση που γράφεις ότι έχεις τα πίσω ηχεία σου ουσιαστικά σου απαγορεύει να ακούσεις σωστά περιφερειακό ήχο. Η μόνη λύση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η μείωση της έντασης, το "παίξιμο" με τα delay αλλά το κυριότερο είναι η ισοστάθμιση.
Αν θυμάστε κάπου είχα αναφερθεί στο θέμα.
Με την ισοστάθμιση θα μπορούσες να κόψεις υψηλές συχνότητες από τα πίσω ηχεία. Το αποτέλεσμα θα είναι να μην είναι τόσο κατευθυντικά και έτσι με την βοήθεια και των υπολοίπων ρυθμίσεων να φιάξεις το ηχητικό πεδίο της αρεσκείας σου σε μικρότερο χώρο και με μεγαλύτερη διάχυση (ψεύτικο βέβαια αλλά καλό).

Άλλη λύση δεν βλέπω εκτός από το να πουλήσεις τα κουρσούμια :lol: που διάλεξες για πίσω ηχεία και να πάρεις μικρότερα και να τα "κρεμάσεις". Προφανώς η εν λόφω λύση θα χάσει ποιοτικά σε μουσικά προγράμματα. Αλλά για κινηματόγραφο είναι the best there is ειδικά για τους δικούς μας "λογικούς" χώρους. :wink:

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Να πω επίσης ότι οι χρονοκαθυστερήσεις δεν είναι πάντα και ότι καλύτερο μιας θέλει πάρα πολύ πειραματισμό για να μην έχεις echo κλπ φαινόμενα. Άσε που αν δεν είναι σωστά σεταρισμένες θα ακούς σε μεγάλη διαφορά φάσης και το μπέρδεμα είναι φοβερό...

Reaction score
5
Γιατί το είχα καταλάβει ότι τα ηχεία σου ήταν δαπέδου? :lol: :lol: :lol:

Τα περιφερειακά ηχεία πρέπει να τοποθετούνται ψηλά από το 1.80 και πάνω ο λόγος που πρέπει να γίνεται αυτό είναι γιατί ο ήχος που πρέπει να έρχεται στα αφτιά μας από τα πίσω ηχεία πρέπει να είναι διάχυτος πρέπει δηλαδή να τα ακούμε αλλά όχι απευθείας και να μην έχουν κλίση προς το σημείο ακρόασης αλλά να κοιτούν κατευθείαν μπροστά.

Σε αυτή τη περίπτωση δεν υπάρχει λύση εκτός από την αγορά νέον μικρόν ηχείων.

Επίσης το delay δεν είναι μια ρύθμιση η οποία μπορεί να διορθώσει το πρόβλημα, αυτό που γίνεται με το delay είναι μια καθυστέρηση για τα πίσω ηχεία που σκοπό έχει να συγχρονίζονται τα μπροστά και τα πίσω ηχητικά κύματα πάντα στο σημείο ακρόασης. Και δεν διορθώνει το πρόβλημα.

Αν προσπαθήσεις με ισοστάθμιση για αποκοπή τον ψηλών συχνοτήτων δεν πρόκειται να καταφέρεις τίποτε, απλός δεν θα είναι τόσο ενοχλητικό και ο ήχος θα γίνει μουντός και άχαρος.

Άλλαξε τα και κρέμασε τα να ησυχάσεις. :wink:

Reaction score
7
Δοκιμασε να τα γυρισεις να μην κοιτανε τα αφτια σου...
Παντως εχει βγαλει η sony κατι ασυρματα ακουστικα με virtual suround...

Το βασικο ειναι οτι ΔΕΝ εχεις προβλημα αλλα μας παιδευεις...

Reaction score
49
Nα σας "σκάσω" λίγο?

Λοιπόν...........έχουμε και λέμε..........

Για surround έχω τις στήλες της Crystal Audio System6 (δηλ. δαπέδου, αυτά με τα 6 μικρά γουφεράκια -μάλλον για mid μου κάνουν περισσότερο) οπότε ΔΕΝ μπορούν να τοποθετηθούν ψηλά!!

Ουσιαστικά αυτά τα ηχεία έπαιζαν μπροστά στο σύστημα που είχα στο παλιό μου σπίτι αλλά στο νέο, την θέση τους πήραν τα Audio Spectrum ARTEMIS (επιμονή που την έχω στα......Ελληνικά!! :roll: )

Οπότε οι στήλες System6 πήγαν πίσω (αντικαθιστώντας τα System2 που είχα πρώτα!)
Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι τα System2 είναι μικρά (βάσης) και μπορούν ανετότατα να μπουν ψηλά στον τοίχο (μιας και έχω και τις βάσεις του εργοστασίου για τοποθέτηση στον τοίχο............)

Τα μικρά αυτή τη στιγμή είναι στα κουτάκια τους στην ντουλάπα μου (μαζί με το προηγούμενο κεντρικό System6 center που κι αυτό αντικαταστάθηκε με το Audio Spectrum PAN!!!!)

Οπότε με βλέπω, αν καταφέρω μέσα στα Χριστούγεννα να κλέψω 2-3 ώρες να βάλω για λίγο πίσω ψηλά τα μικρά και να γράψω τις εντυπώσεις μου..............

ΜΗΝ ΒΑΡΑΤΕ!!

Αν "χτυπήσω" τον ΥΑΜΑΗΑ 1500 με το μικρόφωνο ισιστάθμισης λέτε να φτιαχτεί χωρίς να βγάλω τις πίσω στήλες? (γιατί για να λέμε τα σύκα-σύκα & την σκάφη-σκάφη ΔΕΝ θέλω να τα καταργήσω!! :roll: :roll: :wink: )

Reaction score
49
Δοκιμασε να τα γυρισεις να μην κοιτανε τα αφτια σου...
Παντως εχει βγαλει η sony κατι ασυρματα ακουστικα με virtual suround...

Το βασικο ειναι οτι ΔΕΝ εχεις προβλημα αλλα μας παιδευεις...
SORRY GEORGE (και στους υπόλοιπους φίλους βεβαίως-βεβαίως)
:oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:

Reaction score
7
Επειδη εχω δουλεψει το αυτοματο σετ απ της γιαμαχα, εχω να πω οτι απλα σου λυνει τα χερια και κανει μονο του τις ρυθμισεις εντασης, φασης, αποστασης, χρονοκαθυστερησης κλπ(αυτα δηλ).
ΔΕΝ φτιαχνει τον ηχο καλυτερα. Δεν ξερω ποια version εχει ο 1500, αλλα με την προηγουμενη παρουσιαζοταν προβλημα με τη φαση των ηχειων, δηλ ενω η φαση (ακουστικα και καλωδιακα) ηταν σωστη, ελεγε οτι πρεπει να την ελεγξεις. Και γι αυτο εφταιγε η διαμορφωση του χωρου...
Παντως ηταν εντυπωσιακο το αποτελεσμα του τελους οταν εβγαζε ολες τις πληροφοριες στην οθονη με dB, αποσταση.....

Reaction score
49
Γιώργο.....με φτιάχνεις σεεε λιιεεεεέωωωωω!!!!

Τελικά θα χτυπήσω αυτό που σου είπα στο τηλέφωνο!!!
Και θα γίνουν όλα......μόνα τους!!!
Thanks... :roll: :wink:

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • xfader
    Segregation supporter

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.933
Members
38.520