Η πιό μεγάλη ώρα...

Reaction score
1
Λίγο ως πολύ όλοι μας έχουμε βιώσει αυτή τη στιγμή, και προφανώς θα τη βιώσουμε πολλές φορές ακόμη...

Είναι εκείνη η μαγική στιγμή που -γενικά θεωρούμε/νομίζουμε ότι- "ξέρουμε τί θέλουμε( ? )" ,έχουμε αποφασίσει ότι ήρθε η ώρα να κάνουμε "το όνειρο πραγματικότητα" και επιτέλους να "ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας" :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Τα πάντα πάνε "ρολόι", το budget έχει επιτυχώς βρεθεί, η "χρηματοδότηση" έχει εγκριθεί και το WAF (για τους μικρούς ήρωες αυτής της ζωής) είναι 1000% :!: :!: :!:

Όμως η ερώτηση υπάρχει και είναι πολύ απλή:

Στην τελική επιλογή μας όταν πρόκειται να κάνουμε μία αγορά γύρω από τα θέματα home theater, projectors (και όχι μόνο) τί παίζει άραγε, κατά σειρά προτίμησης, μεγαλύτερο ρόλο ως κριτήριο-κίνητρο (η σειρά παρακάτω είναι τυχαία):
1. H ικανότητα του πωλητή και οι τεχνικές γνώσεις που έχει για να απαντήσει στις απορίες μας,
2. Το κατάστημα και η "εικόνα" του (π.χ. αξιοπιστία, προσφορές, δόσεις, after–sales service, κ.λπ.)
3. Οι γνώμες και εντυπώσεις των φίλων, συγγενών ή οικείων,
4. Οι απόψεις και οι θέσεις που ανταλλασονται στα πλαίσια ενός εξειδικευμένου forum μεταξύ γνωστών ή ενδεχομένως και αγνώστων μελών, αλλά λίγο-πολύ με κοινά ενδιαφέροντα, ή
5. Κάτι άλλο (όπου θα ήταν χρήσιμο να μας λέγατε τι);

Παράκληση: Μη το δείτε το θέμα σαν έρευνα αγοράς.

Είναι κάποιες σκέψεις που προέκυψαν από μία απλή, ανθρώπινη ανταλλαγή pm και νομίζω ότι θα ήταν αρκετά ενδιαφέρον να μοιραστούμε μερικές απόψεις επάνω στο θέμα…

Απλά αντιμετωπίστε το σαν μία ευκαιρία να βγάλουμε ωραία και ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Γιατί πέρα από κάθε marketing-ίστικη πρακτική είναι σίγουρα μία εικόνα αντιπροσωπευτική και αντικειμενική της αγοράς και του τρόπου που καθορίζει την καθημερινότητα που βιώνουμε.
Το σίγουρο όμως είναι ότι,τουλάχιστον εδώ μέσα, οι περισσότεροι συμμετέχοντες δεν έχουν κανένα ατομικό ή άλλο συμφέρον, μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα και τα αποτελέσματα είναι άμεσα, ορατά, διαφανή σε όλους μας και πέρα από κάθε αμφισβήτηση ή αμφιβολία.

Reaction score
50
Συγγνώμη, για να είμαι ειλικρινής δεν έχω ακριβώς καταλάβει την ερώτηση (μπορεί να φταίω κι εγώ - χρειάζομαι λίγο ύπνο :)). Απ' τη μία γράφεις ότι σχεδόν έχεις αποφασίσει και για το τι θες ν' αγοράσεις και για το budget και για όλα. Αλλά ρωτάς... τι ακριβώς; Ποιός παίζει ρόλο στο τελικό κλικ; Ή ποιος παίζει ρόλο στην επιλογή των μηχανημάτων; Ή κάτι άλλο; Γιατί το μεγαλύτερο ρόλο στα κριτήρια-κίνητρα τον παίζεις ο ίδιος. Δηλαδή μπορεί ένα forum πχ. να σου δώσει ένα κάποιο κίνητρο για μια αγορά αλλά νομίζω ότι αν εσύ δεν το θέλεις ο ίδιος δεν έχει νόημα τι θα σου πει κάποιος άλλος. Επίσης τα κριτήρια ο ίδιος τα θεσπίζεις. Εσύ ξέρεις τι θέλεις, τι βαλάντιο έχεις, πού θες να δώσεις βάρος κτλ. Αλλά δε νομίζω ότι αυτό είναι που ρωτάς...

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731
Μανο , επειδη η "ανταλλαγη pm" εχει γινει μαζι μου , νομιζω πως αυτο που θελει να συζητησουμε ο Stelexos ειναι το "απο που αγοραζω" και πως αυτο προκυπτει.
Εαν κανω και εγω καπου λαθος τον παρακαλω να με διορθωσει.

spylab

TrumpoMusk
Moderator
Reaction score
38.693
1) Διαθεσιμο ποσο
2) forums για να δουμε τι παιζει
3) Καταστημα για demo σε ανθρωπο σχετικο, με υπομονη.Το κυριοτερο ειναι να νιωθεις στον χωρο αυτο καλοδεχουμενος
για να χαλαρωσεις και να δεις τα μηχανηματα .
4) Τωρα ειναι η στιγμη της αποφασης για το αν το ανωτερω καταστημα αξιζει το 10-15% παραπανω απο ενα internet shop.
Aν εχει κανει καλα την δουλεια του το αξιζει και με το παραπανω για πολλους λογους...........
5) Αγορα. κατα την γνωμη μου η τιμη πρεπει να ειναι τετοια ωστε να μην λυπηθουμε τα λεφτα σε 2 χρονια που θα θελουμε
αλλαγη.

Reaction score
1
"απο που αγοραζω" και πως αυτο προκυπτει
Φίλε Μάνο, νομίζω ότι ο Αντρέας περιγράφει πολύ εύστοχα :!: την κατακλείδα αυτών των ερωτημάτων.

Για να σου δώσω ένα παράδειγμα έτσι λίγο πιό χαρακτηριστικό που ίσως βοηθήσει εσένα και τους άλλους φίλους που θα ήθελαν να απαντήσουν:

Θέλεις να αγοράσεις έναν pj. Έχεις βρεί τα χρήματα και την "λαική αποδοχή" :mrgreen: για ό,τι "πρόκειται να ακολουθήσει" (π.χ. ανακατασκευές και μετατροπές στο χώρο κ.λπ) και έρχεται η στιγμή της απόφασης:
"Τί αγοράζω, γιατί το αγοράζω και από πού κάνω την αγορά;"

Εδώ είναι λοιπόν το ερώτημα. Ποιά είναι η βασική σειρά των κριτηρίων με την οποία θα καταλήξεις στην τελική επιλογή σου :?:
Διευκρινίζω απλά ότι δεν θέτουμε εδώ ζήτημα τεχνολογίας του τύπου DLP vs LCD, απλά σκοπός είναι να δούμε τί είναι αυτό που διαμορφώνει τελικά την καταναλωτική μας συνείδηση και τις επιλογές μας :wink:

Reaction score
50
Ok, τώρα είναι πιο ξεκάθαρα τα πράγματα. Να ξεκινήσω απ' τα εύκολα: το γιατί αγοράζεις κάτι. Αυτό είναι κυρίως δικό σου θέμα νομίζω (με αρκετές επιρροές βέβαια). Το αγοράζεις καταρχήν γιατί σ' ευχαριστεί, γιατί είναι μια εντελώς διαφορετική εμπειρία απ' το να βλέπεις μια ταινία στην τηλεόραση ή ν' ακούς μουσική απ' το all-in-one mini stereo, γιατί πήγες και τα είδες και σου κόλλησε η ιδέα κτλ. κτλ. Εντωμεταξύ μπαίνεις και σ' ένα forum, ακούς και τους άλλους να λένε τα δικά τους, φουντώνει κι άλλο η επιθυμία, τα βλέπεις στον ύπνο σου :) Τελικά τ' αγοράζεις για να έχεις την ψυχική σου υγεία χεχε! Τελικά κανείς δε νομίζω ότι χάνει, προσοχή όμως σε λογικά πλαίσια. Αν είναι να βάλεις υποθήκη το σπίτι σου, ε μετά μάλλον θα το μετανιώσεις. Αν όμως απλά σφιχτείς για κάποιο καιρό να κάνεις οικονομίες, ε θ' αξίζει με το παραπάνω.

Πάμε στο τι αγοράζεις. Εκεί νομίζω παίζουν ρόλο αρκετά πραγματάκια:

1) Καταρχήν ενημέρωση. Θες ν' αγοράσεις ένα projector πχ. ε δεν είναι και ιδιαίτερα καλή τακτική να πας στο κατάστημα να πεις "τόσα έχω δώσμου τον καλύτερο" γιατί θα πρέπει να είσαι πολύ τυχερός για να καταλήξεις μ' αυτόν που θέλεις. Κάτι τέτοιο νομίζω γίνεται μόνο αν είσαι πολύ αδιάφορος και θες απλά κάτι να βλέπεις χωρίς να σ' ενδιαφέρουν οι λεπτομέρειες ή αν είσαι πολύ πλούσιος οπότε παίρνεις το καλύτερο/ακριβότερο και καθάρισες. Επειδή όμως ο μέσος όρος του forum φαντάζομαι δεν ανήκει σε καμία απ' τις δυο κατηγορίες, καλό είναι να ενημερωνόμαστε πρώτα (όπως και κάνουμε). Η ενημέρωση αυτή μπορεί να γίνει κάλλιστα από περιοδικά στην αρχή για να δεις πάνω κάτω τι παίζει και στη συνέχεια από forum για να καταλάβεις πραγματικά τι παίζει! Προσοχή όμως με τα περιοδικά, νομίζω το καλύτερο είναι να έχουν περισσότερο ενημερωτικό ρόλο αλλά χωρίς να σ' επηρεάσουν 100%. Στα forum νομίζω θα βρεις πιο εμπεριστατωμένες πληροφορίες.

2) Προσωπική άποψη: ωραία με την ενημέρωση, τα διάβασες, τα ξαναδιάβασες, είδες πολλές διαφορετικές απόψεις, αλλά αφού αυτό που μετράει είναι η γνώμη σου πας σε κανένα σοβαρό κατάστημα να δεις/ακούσεις ο ίδιος. Εδώ που τα λέμε, έναν ωραίο οδηγό αγοράς είχε γράψει ο Ανδρέας εδώ:

http://www.avsite.gr/smf/index.php?topic=10021.0

Νομίζω θα βρεις αρκετές απόψεις και για το τι αγοράζω και για το από πού κάνω την αγορά.

3) Η γνώμη του πωλητή: αν νομίζεις ότι μπορείς να τον εμπιστευτείς δεν είναι άσχημο να ζητήσεις τη γνώμη του. Αν δεν το νομίζεις και πάλι δεν είναι άσχημο, προσοχή όμως μη σ' επηρεάσει προς την κατεύθυνση που θέλει αυτός. Εδώ είναι που χρειάζεται και η ενημέρωση για να μπορείς να κρίνεις αν αυτά που λέει είναι σοβαρά πράγματα ή μούφες!

4) Τέλος είναι και το θέμα της τιμής. Επίτηδες το έβαλα στο τέλος, όχι γιατί είναι το πιο ασήμαντο, αλλά γιατί νομίζω έχει σημασία να έχεις περάσει τα παραπάνω πριν πάρεις την τελική απόφαση για το πόσα θες να δώσεις. Προφανώς ένα άνω όριο έχεις πάνω κάτω στο μυαλό σου. Όμως εγώ είμαι της άποψης ότι φυσικά πρέπει να μην υπερβαίνεις κάποια πράγματα, όμως όταν έχεις κάνει μια έρευνα αγοράς μπορείς να κρίνεις καλύτερα πόσα είσαι διατεθειμένος να δώσεις γι' αυτό που θες. Για παράδειγμα: θες να δώσεις 2000 ευρώ για προβολέα. Ενημερώνεσαι, πας και βλέπεις ο ίδιος και διαπιστώνεις τα εξής: μέχρι τις 2000 ευρώ βρίσκεις πολύ καλά μοντέλα, αλλά στις 2200 υπάρχει κάποιος που υπερέχει ξεκάθαρα (οποιαδήποτε ομοιότητα με πραγματικές καταστάσεις είναι εντελώς συμπτωματική :) ). Ε δε θα το ανεβάσεις λίγο το όριο; Κόβεις από κάπου αλλού το πολύ πολύ! Αντίστοιχα, έχεις το παραπάνω όριο και βλέπεις ότι στις 2000 ευρώ υπάρχουν πολύ καλά μοντέλα, αλλά στα 1500 υπάρχει και κάποιος που υπολείπεται ένα μόνο κλικ απ' τους άλλους κι αυτό μόνο αν τους δεις δίπλα και πας και το προσέξεις κτλ. κτλ. Επειδή εσύ είσαι σίγουρος ότι αυτό δεν πρόκειται να σε πειράξει συν δεν είσαι κορόιδο, δεν είναι λογικό να σκεφτείς "έχω μεν 2000, είναι όμως ντε και καλά ανάγκη να τα δώσω; Ας πάρω αυτόν των 1500."; Να που το όριο αναπροσαρμόζεται πιο χαμηλά. Εγώ εν γένει κάπως έτσι σκέφτομαι. Φυσικά εννοείται ότι αν υπάρχει σοβαρός λόγος που πάνω από 2000 ευρώ δεν μπορείς να δώσεις, προφανώς προς τα πάνω δεν το αναπροσαρμόζεις. Αλλά συνήθως κάτι μπορεί να γίνει :)

Reaction score
50
Συνεχίζω σε δεύτερο post γιατί ήταν μεγάλο το κείμενο για ένα:

Τώρα, όσον αφορά το κατάστημα: νομίζω στο link που έδωσα παραπάνω υπάρχει αρκετή ανάλυση για το συγκεκριμένο θέμα. Συνοπτικά, θα έλεγα ότι για εμένα μετράνε ιδιαίτερα τα παρακάτω:

1) Αν είναι ιντερνετικό κατάστημα να είναι μιας κάποιας φήμης και να έχει πολύ καλές τιμές! Το αγοράζεις που το αγοράζεις από το Internet, μην το χρυσοπληρώσεις κιόλας! Αν ήταν δυνατόν να έχει και ελληνική εγγύηση καλά θα ήταν...

Πάντως (εντελώς προσωπική άποψη) για τέτοιες αγορές δε θα διάλεγα αυτή την οδό. Θα προτιμούσα κατάστημα με φυσική υπόσταση και ο λόγος είναι ότι τα περισσότερα απ' τα μηχανήματα αυτά είναι αρκετά "ευαίσθητα". Δεν είναι ιδιαίτερα ασύνηθες να υπάρξει κάποιο πρόβλημα, οπότε καλό είναι να'χεις κάπου να στηριχτείς σε τέτοια περίπτωση. Αν μιλάμε λοιπόν για τέτοιο κατάστημα, τα κριτήρια επιλογής θα έλεγα ότι είναι τα παρακάτω (για μένα):

1) Πολύ καλό after saler service. Ακριβώς για να έχεις την υποστήριξη που λέγαμε προηγουμένως... Προφανώς έχοντας πρώτα σιγουρέψει ότι αυτά που αγοράζεις συνοδεύονται από εγγύηση ελληνικής αντιπροσωπείας!!!

2) Μεγάλη ποικιλία και κάποια show rooms για να σε βοηθήσουν στην επιλογή σου.

3) Αντικειμενικούς όσο γίνεται πωλητές που να σε βοηθήσουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Επίσης είναι βασικό να υπάρχει και η διάθεση να σου δείξουν ό,τι σχετικό υπάρχει (το οποίο δεν είναι πάντα απλή υπόθεση, συνήθως απαιτεί αρκετό χρόνο!).

4) Τέλος βασικό ρόλο παίζει και η τιμή. Και πάλι την αναφέρω τελευταία σκοπίμως. Δε εννοώ φυσικά ότι είναι ο πιο ασήμαντος παράγοντας, απλά ότι καλό είναι να έχουμε στο μυαλό μας πως αν πάμε για αγορά από τέτοιο κατάστημα είναι λογικό να μη βρούμε ίδιες τιμές με το απρόσωπο site που δίνει και ξένη εγγύση. Ούτε καν ίδιες τιμές με το μαγαζάκι της γωνίας, όπου όμως ούτε θα έχουμε δει ούτε θα έχουμε ακούσει αυτά που θέλουμε να πάρουμε. Προφανώς σε καμία περίπτωση δεν εννοώ να ανεχτούμε την όποια παράλογη τιμή στο όνομα της εξυπηρέτησης, απλά να μη στραβομουτσουνιάσουμε αν στο μαγαζάκι που λέγαμε βρούμε κάτι 1000 ευρώ και στο κατάστημα 1050. Όχι όμως και να το πάρουμε αν το βρούμε 1200. Τώρα από 'κει και πέρα ο καθένας κρίνει μόνος του τι αξίζει να δώσει επιπλέον για να έχει τα παραπάνω πλεονεκτήματα. Σίγουρα όμως πρέπει να επιλέξει ένα κατάστημα που εκτός των παραπάνω να κάνει και καλές τιμές!!!

Τέλος κάτι σημαντικό είναι νομίζω να υπάρχει και ειλικρίνεια και απ' τις δυο μεριές (δηλ. πωλητή και πελάτη). Απ' την αρχή καλό είναι να έχουμε ξεκαθαρίσει ότι αυτές οι τιμές μας κάνουν, αυτές όχι, θα πληρώσουμε μ' αυτό τον τρόπο, περιμένουμε τα εξής προϊόντα, αυτά περιλαμβάνονται, εκείνα δεν περιλαμβάνονται. Έτσι νομίζω τα πράγματα είναι ξεκάθαρα για όλους :)

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • spylab
    TrumpoMusk

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.620
Members
38.724
Νεότερο μέλος
phamis