Η σωστη αγορα

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731
Πολλες φορες εδω μεσα αλλαζουμε αποψεις και διαφωνουμε σχετικα με νεα η και παλαιοτερα μοντελα βιντεοπροβολεων.
Αραγε αυτο σημαινει πως υπαρχουν καλοι και καλυτεροι βιντεοπροβολεις?
Σιγουρα ναι!Αλλα σωστο ειναι να εστιασουμε στις δικες μας αναγκες και πρωτεραιοτητες.

Θελουμε πχ. εναν βιντεοπροβολεα για οικιακη χρηση και μπορουμε να διαθεσουμε ενα ποσο , ας πουμε εως 2500 €
Τα σωστα βηματα ειναι τα εξης:
1.Aγοραζουμε ολα τα περιοδικα που παρουσιαζουν τεστ για βιντεοπροβολεις γυρω απο την κατηγορια που μας ενδιαφερει.
2.Τα διαβαζουμε καλα προσπαθωντας να βρουμε και οσα κρυβονται "αναμεσα απο τις γραμμες"
3.Τα διπλωνουμε με ταξη
4.Τα πεταμε στον σκουπιδοντενεκε.
(επλιζω πως δεν χρειαζεται να σας εξηγησω τους λογους για τα παραπανω :lol: )

Για την δευτερη μας πραξη ανοιγουμε το internet
1.Αποφευγουμε ολα τα sites η fora που φερουν τον διακριτικο τιτλο www.poulaomonolcd.com η www.tomagazakimou.gr
2.Bρισκουμε ενα , οσο το δυνατον περισσοτερο , αξιοπιστο site και διαβαζουμε τις γνωμες πολλων απλων καταναλωτων αλλα και ειδημονων.
3.Προσεχουμε να μην μας ξεφυγουν και εδω οι κρυμενες εννοιες
4.Εντοπιζουμε τα σωστα τεστ και τις σωστες μετρησεις
5.Κλεινουμε το pc μας

Ηδη εχουμε μια ιδεα στο μυαλο μας για το τι περιπου "παιζεται"
Αρα ειμαστε ετοιμοι για την τριτη πραξη
1.Παμε σε ενα καταστημα που εχει πολλα η ολα απο τα μοντελα που μας ενδιαφερουν
Καλο θα ηταν να βρισκαμε ενα καταστημα οπου να μπορει να γινει αντιπαραθεση.
Μην ξεχνατε πως ολοι οι βιντεοπροβολεις οταν παιζουν μονοι τους δειχνουν το ιδιο καλοι .
Προσοχη!Ποτε δεν παμε σε ενα καταστημα για να δουμε μονο με σκοπο να αγορασουμε απο καποιο αλλο η μεσω internet για να γλυτωσουμε 50 ευρω .Ειναι ανηθικο! Εαν θελουμε να γλυτωσουμε 50 η 100 ευρω για να αγορασουμε απο τον κυρ-Παντελη που εχει μια τρυπα 15 τμ και δεν πληρωνει demo rooms και υπαλληλους , η απο ενα internetiko καταστημα που δεν εχει καν υποσταση , αρα και εξοδα , ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΟΝ ΒΙΝΤΕΟΠΡΟΒΟΛΕΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΣΤΑ ΤΥΦΛΑ!!!!!
2.Απο την στιγμη που εχουμε αποφασισει λοιπον πως αυτο ειναι το καταστημα που μας ενδιαφερει και πιθανοτατα θα κανουμε την αγορα μας απο εκει , βγαζουμε την πιστη στον πωλητη.
3.Διαλεγουμε 45 μοντελα για να μας δειξει , παντα σε αντιπαραθεση , και τον ρωταμε ολη την ιστορια του home cinema με λεπτομερειες, καθως και τις αναφορες για τον πολεμο της Κριμαιας.
4.Εστιαζουμε στους δυο βιντεοπροβολεις που μας ενδιαφερουν περισσοτερο και ρωταμε ευγενικα(η και με διαφορες απειλες) εαν μπορουμε να "παιξουμε" με τις ρυθμισεις.
Προσοχη νο2!Στην εως σημερα καρριερα μου δεν εχει πεσει ποτε στην αντιληψη μου καποιος που να "πειραζει" τους προβολεις ηθελημενα.Καθως ομως γινονται πολλες επιδειξεις με διαφορετικες αποψεις μπορει καποιος προβολεας να εχει μεινει στα γουστα προηγουμενου πελατη και οχι στα δικα μας.Η καταφατικη απαντηση και μονο του καταστηματαρχη(σχετικα με το εαν μπορουμε να βαλουμε χερι στις ρυθμισεις) λεει παρα πολλα.
5.Αφου σχηματισετε την δικη σας γνωμη τοτε και μονο τοτε ζητηστε την γνωμη του πωλητη.Η μην την ζητησετε καθολου!
6.Αφου ειστε πλεον σιγουρος βαδιζετε με νωχελικα βηματα προς το ταμειο και ελαφρυνεστε απο ενα βαρος που σας βασανιζει.

Τα παρελκομενα
1.Σωστη ρυθμιση του βιντεοπροβολεα σας(παρακαλω ο κ.Λαμπρου να περασει για την μιζα μου το συντομοτερο :oops: )
1.(Δεν εχω κανει λαθος στην αριθμηση , ειναι εξισου σημαντικο με το πρωτο)Σωστη επιλογη οθονης.Πολυ , πολυ σημαντικο!
3.Πηγη.Γνωμη μου ειναι να χαλασετε απο λιγα εως καθολου χρηματα για DVD player σημερα.Τα πραγματα αλλαζουν ταχυτατα και εχετε πεσει επανω στην αλλαγη.
4.Καλωδια.Απαραιτητο κακο.Υπολογιστε μινιμουμ 1/10 των οσων εχετε ηδη ξοδεψει(βεβαια παντα αναλογα με τις αποστασεις και συνδεσεις των πηγων)Τουλαχιστον μια ψηφιακη συνδεση κρινεται σημερα must.
Αποφυγετε το περασμα της "κυριας" πηγης τουλαχιστον μεσα απο ενισχυτες.Η γεννητρια osd που εχουν δημιουργει ψηφιακο θορυβο.
5.Βαση.Υπαρχoυν οι γνωστες φθηνες universal.Για κατι καλυτερο , στιβαροτερο , ομορφοτερο , και με μικροσκοπικες ρυθμισεις υπαρχει παντα ο Σακης Καρατολιος
6.Σωστη εγκατασταση.
7.Σωστες αποχρωσεις(η μη αντανακλασεις) , εαν αυτο ειναι δυνατον , σε τοιχους και οροφη.
8.Οι παντεμενοι θα πρεπει να υπολογισουν ενα εξτρα εξοδο που αντιπροσωπευει πριμ "μη μουρμουρας" απο το αλλο τους μισο.Μια επισκεψη στον Χοντο πριν η μετα την αγορα ειναι οτι πρεπει.
Προσοχη νο3!Οι κυριες ειναι η γινονται λατρεις της μεγαλης εικονας.Τον ηχο δεν καταλαβαινουν και εκει το πριμ θα πρεπει να ειναι μεγαλυτερο.Στην περιπτωση αγορας βιντεοπροβολεα δεν χρειαζεται να ξοδεψετε και τα "μαλλια της κεφαλης σας"

Χρυσος Κανονας
Ακομα και στην εικονα υπαρχει ενα-τουλαχιστον-10% υποκειμενικοτητας.
Δεν ειναι απαραιτητο να συμφωνουμε ολοι.
Αλλη ομως η φετα και αλλο το Cheddar :lol:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.342
Πω πω πω, όταν έχει κέφια ...ζωγραφίζει! Εσύ παιδί μου πρέπει να αρχίσεις να γράφεις ένθετα μέσα στα περιοδικά! Για ψάξτο λίγο...

Και μια "φιλική-χεχεχε" παρατήρηση:

Οι "παντεμενοι"? Τι'ν τούτο βρε συ? Τόσο πολύ τη φοβάσαι τη λέξη που ούτε να τη γράψεις σωστά δε μπορείς; Μπουρδουκλώνεται το δάχτυλό σου στο πληκτρολόγιο?

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731

Reaction score
7
Αυτος ειναι ο σωστος τροπος για αγορες γενικα με την προϋποθεση βεβαια να ξερεις ή να θες να μαθεις γι ατο που αγοραζεις. Απλα στους προβολεις ειναι λιγο πιο πρακτικη η αμεση αντιπαραθεση.
Δεν ειναι πρακτικο να εχεις 2 5.1 set να παιζουν μαζι για να ακουσεις ποιο σου κανει!!

Επιτρεψε μου να βαλω και το θεμα της τοποθετησης (προδιαγραφες τοποθετησης) στο προ-της-αγορας ψαξιμο, γιατι σε ειδικες περιπτωσεις (WAF, μορφολογια χωρου ή διακοσμηση) πρεπει να δοθει προσοχη και σε αυτο.
Και εξηγουμαι... εχω κλεισει να παω σε πελατη για εγκατασταση HC και αφου μου εχει πει τι εχει παραγγειλει και τις διαστασεις του χωρου του, ανα καλυπτω οτι λογω διαστασεων και -μοναδικου- σημειου τοποθετησης του προβολεα δεν υπηρχε περιπτωση η εικονα να χωρεσει μεσα στο πανι... Κατι που κανενας πωλητης δε νοιστηκε να ρωτησει... Ευτυχως, προλαβε και αλλαξε την παραγγελια του πανιου με ενα λιγο μεγαλυτερο...

Reaction score
7
....
1.Αποφευγουμε ολα τα sites η fora που φερουν τον διακριτικο τιτλο www.poulaomonolcd.com η www.tomagazakimou.gr ....
Ρε Ανδρεα, τα link δεν ανοιγουν...
Μωρε ανοιγουν και παρανοιγουν!
Αν βαλεις τα σωστα γραμματα εκει που πρεπει... :wink:
Τα βαζω, αλλα βγαινουν ********* :mrgreen: :mrgreen:

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731
Τα βαζω, αλλα βγαινουν *********
:lol: :lol:

Γιωργο , η παρατηρηση σου εκει που αφορα το μεγεθος της εικονας/οθονης με βρισκει απολυτα συμφωνο , ειδικα μαλιστα την στιγμη που πολλοι απο τους μετρητες που μπορει να συναντησει κανεις στο δικτυο ειναι λαθος.
Οποτε καλο ειναι να γνωριζουμε την αποσταση θεασης αλλα και την αποσταση του βιντεοπροβολεα απο την οθονη. :wink:

Παρακαλω οποιον εχει και αλλες παρατηρησεις , ας τις προσθεσει ωστε να εχουμε μια περισσοτερο ολοκληρωμενη αποψη.

Reaction score
50
Προσωπικά συμφωνώ εν γένει με τις απόψεις του Ανδρέα. Και ως προς τα διαδικαστικά και τα "τεχνικά" της αγοράς δεν έχω να προσθέσω κάτι. Εκεί που θα ήθελα να σταθώ είναι στην επιλογή του καταστήματος. Είμαι κι εγώ της γνώμης ότι το να βγάζεις την πίστη σε κάποιον καταστηματάρχη με σκοπό ν' αγοράσεις από αλλού λόγω χαμηλότερων τιμών δεν είναι σωστό (το λιγότερο που μπορώ να πω). Μην ξεχνάμε ότι ο εκάστοτε καταστηματάρχης ξοδεύει πρώτον χρόνο για σένα, το οποίο μεταφράζεται σε χρήμα γι' αυτόν, γιατί την ίδια στιγμή θα μπορούσε να είχε εξυπηρετήσει κάποιον άλλο πιθανό πελάτη. Δεύτερον φθείρει τα μηχανήματά του που, όπως γνωρίζουμε, ειδικά οι προβολείς, κυριολεκτικά... γράφουν ώρες! Θα μου πείτε γι' αυτό τα έχει ως demo, ναι αλλά όχι για τον κάθε άσχετο που δεν έχει τι να κάνει και πάει να τα δει (ειδικά δε αν θέλει να τα πάρει και από αλλού). Τέλοσπάντων, το θέμα είναι ότι η συμπεριφορά αυτή εξαρτάται απ' τον καταναλωτή αποκλειστικά, γιατί ποιος καταστηματάρχης θα μας βάλει να υπογράψουμε ότι... έχουμε σκοπό να τα πάρουμε απ' αυτόν; Ας είμαστε λοιπόν πιο συνειδητοποιημένοι (προφανώς δεν το γράφω για κάποιον προσωπικά, γενικά μιλάω) για να μπορούμε ν' απολαμβάνουμε τέτοιες υπηρεσίες και στο μέλλον.

Το μόνο που έχω να παρατηρήσω είναι ότι ορισμένες φορές έχει κι ο καταναλωτής ένα δίκιο με κάποιο demo που δεν καταλήγει σε αγορά. Για να εξηγηθώ: αν πας ν' ακούσεις ένα ηχείο ή να δεις ένα προβολέα και μετά πας και το πάρεις από κάπου φθηνότερα είπαμε, δεν είναι σωστό. Αλλά εδώ πρέπει να αναλογιστούμε και το γεγονός ότι πολύ πιθανόν να μην μπορείς να βρεις σ' ένα κατάστημα όλα τα ηχεία που θες ν' ακούσεις ή όλους τους προβολείς που θες να δεις. Ξέρεις ότι κάποια τα έχει ο ένας και κάποια ο άλλος. Τι θα κάνεις; Δε θα πας και στους δυο και στους τρεις και στους πέντε; Εδώ νομίζω αναγκαστικά ίσως βάλεις κάποιον σε κόπο χωρίς αποτέλεσμα. Δεν το κάνεις όμως κακόβουλα, εδώ αξιοποιείς πραγματικά το σκοπό του demo: πας να δεις ή ν' ακούσεις για να δεις τι σου ταιριάζει. Αν το βρεις το αγοράζεις από εκεί. Μπορεί όμως και να μην το βρεις... αναγκαστικά θα κοιτάξεις κι αλλού. Στο κάτω κάτω νομίζω ότι δεν είναι ανάγκη να "ξεζουμίσεις" όλα τα demo στα οποία παρεβρίσκεσαι. Μια γενική ιδέα παίρνεις με μια βόλτα, έτσι ώστε να σχηματίσεις μια πιο κατασταλαγμένη άποψη από πού θες ν' αγοράσεις. Ε, μόλις κατασταλάξεις, τότε... δικαιολογείσαι να δεις και ν' ακούσεις όσο καλύτερα μπορείς. Έτσι κι αλλιώς όμως νομίζω ότι και πάλι ο καταστηματάρχης μακροπρόθεσμα δε χάνει, γιατί αν έχεις εκτιμήσει τη συμπεριφορά του, έστω κι αν δεν αγόρασες σ' εκείνη την περίσταση απ' το κατάστημά του, θα το έχεις υπόψη σου για μελλοντικές αγορές, θα το συστήσεις σε κάποιο γνωστό σου κτλ. Το συμπέρασμα είναι ότι μια σχέση σωστού καταστήματος - σωστού καταναλωτή πάντα θα είναι ωφέλιμη και για τους δυο. Αρκεί να είναι πράγματι σωστοί...

Κάτι τελευταίο, πάντα υπάρχουν και τα απρόοπτα σ' αυτή τη ζωή. Κάλλιστα μπορεί να έχεις αποφασίσει μια αγορά, να έχεις κάνει τα demo σου με τα όλα τους, αλλά άνθωποι είμαστε, δεν είναι και (εν γένει) ιδιαίτερα φτηνές αυτές οι αγορές, κάτι μπορεί να μας τύχει τελευταία στιγμή και να μη μπορέσουμε να προβούμε στην αγορά. Ε αυτή είναι μια περίπτωση που, πιθανόν να φανεί άσχημη εξωτερικά, αλλά εν τέλει δε φταίει ο καταναλωτής. Εξαιρέσεις βέβαια τις περισσότερες φορές, δεν είναι απίθανες όμως...

Ίσως μακρυγορώ σ' αυτό το post σε σχέση με κάποιο "δευτερεύον" θέμα, απλά το αναφέρω γιατί πιστεύω ότι μόνο δευτερεύον δεν είναι... όπως σκεφτόμαστε την τσέπη μας έτσι πρέπει να σεβόμαστε και τον κόπο του άλλου. Ειδικά όταν είναι τίμιος και εντάξει απέναντί μας.

Reaction score
0
...
Προσοχη!Ποτε δεν παμε σε ενα καταστημα για να δουμε μονο με σκοπο να αγορασουμε απο καποιο αλλο η μεσω internet για να γλυτωσουμε 50 ευρω .Ειναι ανηθικο! Εαν θελουμε να γλυτωσουμε 50 η 100 ευρω για να αγορασουμε απο τον κυρ-Παντελη που εχει μια τρυπα 15 τμ και δεν πληρωνει demo rooms και υπαλληλους , η απο ενα internetiko καταστημα που δεν εχει καν υποσταση , αρα και εξοδα , ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΟΝ ΒΙΝΤΕΟΠΡΟΒΟΛΕΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΣΤΑ ΤΥΦΛΑ!!!!!
...
Συμφωνώ μαζί σου και είναι όντως έτσι όπως τα λες.
Μακάρι κι άλλοι να είχαν το θάρρος να έλεγαν τα πράγματα με τ' όνομά τους...!

Θέλω όμως στη παραπάνω νουθεσία/οδηγία να δώσω και μια άλλη διάσταση:
υπάρχουν καταστήματα (και πωλητές κατ' επέκταση) που σου σπάνε τα νεύρα να σ' εξυπηρετήσουν ή σ' έχουν στο έλα σε 2 μέρες να το δεις που θα το έχω σίγουρα όπου τελικά οι 2 μέρες μπορούν να γίνουν άνετα 2 μήνες...!
(Προσωπικά μου είχε τύχει παρόμοια περίπτωση με κάποια ηχεία KEF που ήθελα ν' ακούσω...)
Δηλαδή αυτό που θέλω να πω ότι ο καταστηματάρχης/πωλητής καλό θα είναι να είναι έντιμος και να μην θεωρεί τους πελάτες κουτόφραγκους που θα τους τα πάρει χωρίς να προσφέρει υπηρεσίες καλής εξυπηρέτησης κι ενημέρωσης...!
Αν όντως ισχύει αυτό από την πλευρά του καταστήματος τότε για μένα (και νομίζω και για τον περισσότερο κόσμο) παύει το θέμα της τιμής να έχει τον πρωτεύοντα ρόλο και μάλιστα δικαιολογείται αυτόματα και μια μικρή διαφορά τιμής προς τα πάνω.
Άρα θεωρώ ότι είναι στο χέρι των επαγγελματιών του χώρου να προσελκύσουν τον πελάτη όχι με κριτήριο την τιμή αλλά με κριτήριο την εξυπηρέτηση.

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731
Παρακαλω επαναλαβατε μαζι μου:

Πρωτα επιλεγουμε βιντεοπροβολεα και μετα οθονη!

Εκτος σπανιων και ακριβων περιπτωσεων φυσικα... :wink:

Reaction score
50
(επτάκις)

Ένα πράγμα όπως τα ηχεία και ο ενισχυτής σα να λέμε:) Αν και με τους προβολείς και τις οθόνες είναι νομίζω πιο προφανές! Δεν είναι και πολύ λογικό ν' ακούσεις κάποιον να λέει "τι προβολέα να πάρω για τον οθόνη μου;" :)

Φαντάζομαι όμως Ανδρέα ότι ουσιαστικά μιλάς για επιλογή των χαρακτηριστικών της οθόνης, πχ. τι κέρδος θα έχει κτλ. όχι τόσο για τη μάρκα (δεδομένου ότι οι μάρκες προς επιλογή διαθέτουν μοντέλα με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά)... Δηλ. υποθέτω (ίσως κάνω και λάθος) ότι λέμε για παράδειγμα "ο τάδε προβολέας σε τάδε δωμάτιο και για την τάδε χρήση συνδυάζεται καλύτερα με μια οθόνη με μεγάλο gain" όχι ότι συνδυάζεται με μια οθόνη τάδε μάρκας...

Reaction score
0
Και μια λεπτομέρεια ακόμα:
όταν δοκιμάζουμε δύο ή περισσότερους προβολείς δίπλα-δίπλα, σε κάποιο σημείο επιβάλλεται να κλείσουμε τον έναν και να δούμε για λίγο μόνο του τον άλλον και εναλλάξ. Με αυτό τον τρόπο δεν αδικούνται οι περισσότερο σκοτεινοί προβολείς (marantz κλπ) από το φως που εκπέμπουν οι πιο φωτεινοί όταν παίζουν παράλληλα. Θεωρώ δε το απόλυτο σκότος στο demo room απλά αυτονόητο...

Reaction score
50
Σωστός ο Θοδωρής... και μια ακόμα παρατήρηση που μου ήρθε στο μυαλό: απ' όσα έχω δει να γράφονται κάποιοι κουράζονται απ' τη θέαση προβολέα ακόμα και στα πρώτα 10 λεπτά (συνήθως έχει να κάνει με την τεχνολογία - οι DLP είναι θεωρητικά πιο κουραστικοί για ορισμένους). Προσωπικά εγώ δεν έχω διαπιστώσει τέτοιο πρόβλημα, εφόσον όμως πολλοί κουράζονται καλό θα ήταν όταν επιλέγουμε προβολέα να τον αφήσουμε να παίζει και λίγη ώρα μήπως διαπιστώσουμε κάτι τέτοιο. Θα μου πείτε μπορεί να μην κουράζεσαι στα 10 λεπτά και να κουράζεσαι στη μισή ή μία ή παραπάνω ώρα, ε τι να γίνει, demo είναι, δεν μπορούμε να τα έχουμε κι όλα:) Μια πιο "παρατεταμένη" θέαση πάντως νομίζω ότι επιβάλλεται. Το συγκεκριμένο κριτήριο θα το τοποθετούσα κάπου προς το τέλος της επιλογής, αφού έχουμε ικανοποιήσει τα υπόλοιπα (δεν έχει νόημα να ξεκινάμε με θέαση μισάωρου σε κάθε πιθανό προβολέα και μετά να κοιτάμε τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του αν δε μας κουράσει!!!).

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • Zizik
    Safety Last

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.361
Members
38.689
Νεότερο μέλος
s channel