Θέση Προβολής . Ζητείται βέλτιστο Υψος.

Reaction score
2.483
Θέλω να κατασκευάσω ένα (heavy duty) ράφι στον τοίχο που βρίσκεται απέναντι από την Οθόνη Προβολής. (απόσταση 6 μέτρα)
Στο ράφι αυτό θα εδράζεται ο (σημερινός αλλά και μελλοντικός) προβολέας.

Εφόσον το γεωμετρικό κέντρο της Οθόνης βρίσκεται ακριβώς στα 171 cm από το δάπεδο , σε ποιο ύψος πρέπει να είναι η τελική επιφάνεια του ραφιού ώστε να υπάρχει το καλύτερο αποτέλεσμα με τους πιθανούς προβολείς.?

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879
Απάντηση: Θέση Προβολής . Ζητείται βέλτιστο Υψος.

1 τι κοστος σκεφτεσαι για το ραφι
2 σε τι ειδους τοιχο θα πιασει (μπετον-γυψοσανιδα)
3 τι ειδους προβολεα ?

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.132

μια εκδοχή είναι να βρίσκεται ο φακός του προβολέα στο κέντρο της οθόνης, άρα βγάλε 10cm χονδρικά, και βίδωσε το ράφι στο 160.

η άλλη εκδοχή είναι να αντανακλά το φως από το φακό του προβολέα στο κέντρο της οθόνης και η αντανάκλαση (με τη γωνία που πέφτει) να πάει κατευθείαν στο ύψος του κεφαλιού του καθήμενου θεατή, που βρίσκεται περί τα 90cm από το δάπεδο, άρα 160-90=70, 70/2=35, οπότε η βέλτιστη θέση είναι 160+35=195.

προτείνω τη δεύτερη εκδοχή, η οποία βεβαίως προϋποθέτει να έχει κατακόρυφο λενς σιφτ ο προβολέας σου και να μην είναι κατευθυντικό το πανί σου. (αν είναι κατευθυντική η αντανάκλαση, γυρνάει πίσω προς το φακό, ανεξαρτήτως γωνίας πρόσπτωσης).

σε καλά φροντισμένους χώρους από άποψη φωτεινότητας, όπου πας σε πανί χωρίς κατευθυντικότητα (μεγάλη γωνία αντανάκλασης - θέασης), η δεύτερη λύση είναι η πιο σωστή.

σε μη φροντισμένους χώρους, με πανί μεγάλης κατευθυντικότητας αντανάκλασης (πολύ μικρή γωνία θέασης), ο προβολέας πρέπει να βρίσκεται αμέσως πάνω από το κεφάλι σου.

γενική λύση, και σωστή για μηδενικό λενς σιφτ, η πρώτη.

κατάλαβες τι λέω ή τα γράφω ...κινέζικα?:137::138::143::135:

ΥΓ σα πολύ ψηλά μου φαίνεται το 170 για κέντρο της οθόνης....

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879

κογκολεζικα:143:
και μην πεσεις σε κανα παραξενο προβολεα με τρελλο οφσετ αλα
οπτομα 20

Reaction score
2.483

Παιδιά ευχαριστώ κατ ‘αρχήν για τις απαντήσεις.

Το ράφι είναι ιδιοκατασκευή (με γερές αντηρίδες από κάτω για να σηκώνει σημαντικό βάρος ) βάθους περίπου 55 cm και με υλικό πλέξιγκλας Ο τοίχος που θα το στηρίζει είναι σοβατισμένο τούβλο.

Επειδή έχω τη δυνατότητα να το βάλω όπου θέλω γι’αυτό και η ερώτηση.
Η οθόνη είναι 123 ιντσών και ξεκινάει από 82 περίπου εκατοστά από το έδαφος οπότε το γεωμετρικό της κέντρο βρίσκεται στα 171 cm

Costas , αρχικά έλεγα να το βάλω και εγώ στο περίπου 1.60 (…ελληνική πρόταση) αλλά μετά με την ….κινέζικη πρόταση σου με έχεις βάλει σε σκέψεις.

Argi , ο παλιός πορβολέας είναι LCD Sony (και στηρίζεται και αλλού) , ο νέος είναι άγνωστος ακόμη - βέβαια σκοπεύω να προβώ σε αγορά πριν το τέλος του χρόνου.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.901
Members
38.518
Νεότερο μέλος
mrkgeo