Θα δούλευε καλύτερα ένας τελικός σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες?

Reaction score
150
Από τις εμπειρίες μου με τα ηλεκτρονικά κυκλώματα και επεξεργαστές PC, είναι γεγονός ότι μπορούν να υπερχρονιστούν και να δουλέψουν σαφώς γρηγορότερα σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Μου γενήθηκε λοιπόν η απορία πρόσφατα και αναρωτιέμαι αν το έχει δοκιμάσει κανείς. Ας πούμε πάντα θεωρητικά ότι παίρνω έναν Bryston 14BSST για παράδειγμα και τον ψύχω καλύτερα απ'οτι αυτοί που τον έφτιαξαν είτε με άλλες ψύκτρες είτε με υδρόψυξη, είτε με το να τον βάλλω έξω στο χιόνι.

Υπάρχει περίπτωση να αποδώσει καλύτερα. Δηλαδή να κλιπάρει αργότερα και αφού έχει δώσει περισότερα Watt απ'οτι σε πιο υψηλές θερμοκρασίες.

Σίγουρα τα εξαρτήματα του έχουν συγκεκριμένες δυνατότητες ανέξαρτήτου θερμότητας. Αφού η υπερθέρμανση μπορεί να νικηθεί, δεν θα πρέπει να μπορούν να ξεπεράσουν τα όρια τους έστω και κατά 10-15%?

Θα μπορούσε βέβαι κανείς να αλλάξει κάποια αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία οπότε ας μιλήσουμε για stock parts.

Έχει δοκιμάσει κανείς να κάνει κάτι ανάλογο του "overclocking" σε ενισχυτή με καλύτερη ψύξη?

Reaction score
5
Απάντηση: Θα δούλευε καλύτερα ένας τελικός σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες?

ο λόγος που κλιπάρει ο ενισχυτής δεν είναι ότι υπερθερμάνθηκε αλλά ότι ξέφυγε από την περιοχή σωστής λειτουργίας για την οποία έχει σχεδιαστεί και ρυθμιστεί

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.042
Απάντηση: Θα δούλευε καλύτερα ένας τελικός σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες?

...

Μου γενήθηκε λοιπόν η απορία πρόσφατα και αναρωτιέμαι αν το έχει δοκιμάσει κανείς. Ας πούμε πάντα θεωρητικά ότι παίρνω έναν Bryston 14BSST για παράδειγμα και τον ψύχω καλύτερα απ'οτι αυτοί που τον έφτιαξαν είτε με άλλες ψύκτρες είτε με υδρόψυξη, είτε με το να τον βάλλω έξω στο χιόνι.

Υπάρχει περίπτωση να αποδώσει καλύτερα. Δηλαδή να κλιπάρει αργότερα και αφού έχει δώσει περισότερα Watt απ'οτι σε πιο υψηλές θερμοκρασίες.
Το κλιπάρισμα του ενισχυτή δεν οφείλεται στην υπερθέρμανση, αλλά στο ότι αυτός καλείται να αναπτύξει στην έξοδό του τάση υψηλότερη από την τάση τροφοδοσίας του, πράγμα αδύνατο. Πάντως, για την αποτελεσματική ψύξη ενός ενισχυτή ως ολοκληρωμένης συσκευής δεν χρειάζεται και τίποτε το ιδιαίτερο, πέραν του να αερίζεται επαρκώς, και να λειτουργεί σε δωμάτιο με φυσιολογική θερμοκρασία.

Reaction score
150
Βασικά πήγα να δημιουργήσω αναλογία overclocking CPU/GPU οπού κι εκεί παραπάνω ρεύμα δίνουμε με τους ενισχυτές.

Δεν το εξέφρασα σωστά όμως μιας αλλά μιας και το ζητούμενο είναι πιο πολύ ρεύμα τότε μιλάμε για μετατροπή οι οποία δεν είναι απλή και φυσικά διαταράσει την όλη σχεδίαση από τον κατασκευαστή. Οπότε εμένα τουλάχιστον δεν με ενδιαφέρει.

Απλά διαβάζοντας ένα τέστ στο Stereophile κάποιος reviewer είχε ένα Bryston που έσβησε λόγω υπερθέρμανσης σε stress test σκέφτηκα μήπως αν υπήρχε καλύτερη ψύξη? Αλλά από την άλλη πως να δώσει παραπάνω ρεύμα το τροφοδοτικό απ'ότι οι προδιαγραφές του.....και μετά είναι και πυκνωτές, και regulators και ότι μπορεί να έχει ένας ενισχυτής.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.042
Απάντηση: Re: Θα δούλευε καλύτερα ένας τελικός σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες?

Βασικά πήγα να δημιουργήσω αναλογία overclocking CPU/GPU οπού κι εκεί παραπάνω ρεύμα δίνουμε με τους ενισχυτές.
Υπάρχει αυτή η αντιστοίχιση!, δηλαδή είναι εφικτή μεν, αλλά κανένας κατασκευαστής δεν τη δίνει στον τελικό χρήστη, επειδή το πουσάρισμα ενός ενισχυτή είναι πολύ πιο περίπλοκη ιστορία από αυτό ενός επεξεργαστή. Άσε που ένα τέτοιο πουσάρισμα θα είχε αποτέλεσμα υψηλότερη ισχύ, κάτι που θα μπορούσε να αποτελεί εσωτερικό ανταγωνισμό για τα ισχυρότερα μοντέλα της σειράς, αν υπάρχουν. Κάλλιστα θα μπορούσε κάποιος να αυξήσει την τάση τροφοδοσίας και την επιφάνεια των ψυγείων, ενώ θα μπορούσε να πειράξει και το ρεύμα ηρεμίας, αλλά είναι περίπλοκο και εξόχως επιρρεπές σε βλάβη. Εκτός αυτού, τα ψυγεία ενός τελικού ενισχυτή δεν είναι κάτι που αντικαθίσταται εύκολα, ενώ δεν υπάρχουν και συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές. Αντίθετα, ένα ψυγείο για LGA775 ή AM2+ ταιριάζει παντού, ανεξαρτήτως μάρκας και μοντέλου.

Reaction score
150
Πάρα πολύ ενδιαφέρον αλλα δυστυχώς ούτε εύκολο ακούγετε, ούτε schematics βλέπω να βρίσκονται, ούτε ασχολούνται τόσοι όσοι και στις CPU & M/B για παράδειγμα όπου και οι ίδιες οι κατασκευάστριες το προωθούν.

Τις ψύκτρες μπορεί κανείς να τις μετρήσει ως προς το heat dissipation capacity αλλά δεν ξέρω αν βγαίνουν εύκολα η αν είναι κολλημένες με εποξειδικό. Το θέμα είναι ότι μάλλο soldering μου βρωμάει για τα ρεύματα οπότε....

Άσε τόσο που κοστίζουν οι καλοί τελικοί δεν είναι γαι πειράματα ειδικά αν απαιτούνται βαρβάτες γνώσεις ηλεκτρονικής για πετύχεις κάτι.

Απλά ήθελα να μου λυθεί η απορία. Ευχαριστώ.

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.934
Members
38.520
Νεότερο μέλος
Atoll