Θα μπορούσε το laptop μου;

melina

Cargo 200
Reaction score
46.213
Κάνω την εξής σκέψη.
Εχω ένα laptop δεκαετίας το Toshiba Satellite A300-15B.
Το χρησιμοποιώ, σχεδόν αποβλημάτιστα ακόμη, για δουλειές γραφείου και σχεδόν σε 24 ώρη βάση ως κατεβαστήρι. Πρόσφατα χτύπησε ο σκληρός που είχε και μπήκε καινούργιος 500Gb. Κολλάει καμμιά φορά, έχω την εντύπωση πως κάποια torrent μερικές φορές προκαλούν κόλλημα καθώς αν τα σβήσω μετά δουλεύει χωρίς πρόβλημα, αν κάποιος γνωρίζει κάτι σχετικά ας μου πει έστω και με Pm.

Σκέφτομαι αν θα μπορούσε να παίξει το ρόλο ενός htpc με τις ακόλουθες λειτουργίες.
- media player
- disk player
- Κατεβαστήρι
- NAS

Οι προδιαγραφές του hardware φαίνονται στο Link παραπάνω. Παρακαλώ όσοι γνωρίζετε πείτε μου αν αξίζει τον κόπο να ασχοληθώ και ποια είναι τα βασικά απαραίτητα βήματα που πρέπει να κάνω και τι δυνατότητες θα έχω. Το πιο πιθανό αν το αποφασίσω να το αναθέσω σε κάποιον επαγγελματία να το κάνει.
Για παράδειγμα, φαντάζομαι ότι χρειάζεται αλλαγή στην κάρτα γραφικών για να πάρω HD εικόνα και πολυκάναλο ήχο από HDMI. Γίνεται αυτό; Η ποιότητα εικόνας σε σχέση με ένα media player π.χ. τύπου Dune θα είναι καλύτερη, χειρότερη ή ίδια;
Το optical drive μπορεί να αλλάξει ώστε να υποστηρίζει και blue ray;
Εχει 4 usb θύρες, φαντάζομαι θα μπορώ να βάλω πάνω 4 εξωτερικούς σκληρούς για αποθήκευση δεδομένων, θα μπορεί όμως για παράδειγμα να τους δει και ο ενισχυτής (AVR) ώστε να παίξει μουσική από τα αντίστοιχα folders.
Υπάρχει περίπτωση να έχω κάποιο τηλεκοντρόλ ή ακόμη καλύτερα να το ελέγχω με κάποια εφαρμογή android ώστε να είναι σχεδόν μόνιμα κλειστή η οθόνη του (να ανοίγει μόνο για λειτουργίες συντήρησης ή εγκατάστασης νέων πραγμάτων) ώστε να κρατηθεί μειωμένη η κατανάλωση του.
Αλήθεια τι κατανάλωση να περιμένω ότι θα έχω καθώς θα είναι σχεδόν μόνιμα ανοικτό;

Είμαι ευγνώμων από τώρα για τις συμβουλές σας.

Zizik

Safety Last
Administrator
Reaction score
79.226
Δεν αλλάζουν οι κάρτες γραφικών στα laptops Μελίνα μου.

Δεν είναι δεκαετίας, είναι καλό πενταετίας.

gkontoletas

trouble in my brain
Reaction score
2.192
Απάντηση: Θα μπορούσε το laptop μου;

Δεν υπάρχει δυνατότητα αναβάθμισης της κάρτας γραφικών...
Σαν hardware μπορεί να γίνει ένα καλούτσικο HTPC χωρίς υποστήριξη 3D και bitstreaming Dolby TrueHD και DTS-HD, λόγω της VGA η ποιότητα εικόνας δεν είναι του επιπέδου ενός καινούργιου laptop με HDMI ή ενός media player.

Ο δίσκος είναι ήδη αργός και πρέπει να αντεπεξέλθει σαν δίσκος συστήματος αλλά και για τα torrents, άρα λογικό να σου δημιουργεί πρόβλημα, καλό είναι τα torrents να κατεβαίνουν σε διαφορετικό δίσκο από το δίσκο που έχει το λειτουργικό.

Για Blu-Ray drive καλύτερα να πάρεις ένα εξωτερικό USB.

Μπορείς να το κάνεις NAS με εξωτερικούς δίσκους, για να δει τη μουσική ένας AVR πρέπει να βάλεις dlna server, ο media player των Windows μπορεί να το κάνει αυτό αλλά μόνο για τα είδη των αρχείων που υποστηρίζει(π.χ. mp3, wav, όχι με flac).

Υπάρχουν αρκετές εφαρμογές remote desktop για android και iOS, δεν έχω να σου προτείνω κάποια γιατί δεν χρησιμοποιώ καμία android ή iOS συσκευή.

Για την κατανάλωση δεν ξέρω να σου πω ακριβώς αλλά σίγουρα θα είναι πάνω από 40W και κάτω από 120W

melina

Cargo 200
Reaction score
46.213
Δεν αλλάζουν οι κάρτες γραφικών στα laptops Μελίνα μου.

Δεν είναι δεκαετίας, είναι καλό πενταετίας.
Ευχαριστώ, σύντομος και to the point όπως πάντα...είχα την εντύπωση ότι τον είχα πάρει καλοκαίρι 2002 όταν ξεκίνησα τότε ένα μεταπτυχιακό αλλά τώρα που το λες και με έβαλες σε σκέψεις ίσως όντως να ήταν αργότερα, είχα ένα άλλο toshiba πριν από αυτό...λες; δεν αποκλείεται, το μηχανάκι με εξυπηρετεί καθημερινά σε αυτά που κάνω, δεν κάνω πολύ βαριά πράγματα είναι αλήθεια, το πιο βαρύ κανένα CAD αρχείο αλλά και εκεί δεν έχει πρόβλημα.

Ευχαριστώ και σένα φίλε gkontoletas!

Κατά πως βλέπω θα παραμείνει ως laptop εργασίας και...εισαγωγής στον κόσμο των Η.Υ για τις μικρές!

Reaction score
7.200
Απάντηση: Θα μπορούσε το laptop μου;

για ολα οσα θες ενα προσιτο media player θα σε βολεψει μια χαρα,μπορεις ομως απλα να το συνδεσεις με hdmi με την τηλεοραση για να "σερφαρεις" σε μεγαλη οθονη.Αυτο κανω και εγω με το δικο μου λαπτοπ,για ολα τα αλλα μια συσκευουλα του κατοσταρικου θα σε βολεψει μια χαρα.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.670
Members
38.589
Νεότερο μέλος
dark2030@