Νομίζω ότι η καλύτερη λύση για την περίπτωση σου είναι η υπομονή 2 εβδομάδων...
Στο συγκριτικό HDTV τεστ δορυφορικών δεκτών που θα γίνει, θα ΔΕΙΣ και θα καταλάβεις για ποιο λόγο πρέπει να περιμένεις.
Οι συγκεκριμένοι δέκτες που θα παρουσιαστούν ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ κανονικά στην αγορά και έχουν πολλά προνόμια, με βασικότερο το "μέλλον"...
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να δηλώσεις συμμετοχή στο θέμα που αναφέρεται για αυτό λίγο πιο πάνω...
Επειδή αγαπητέ Πανο, 2 εβδομάδες είναι αιώνας ολόκληρος για μένα (είμαι βιαστικούλι )και συν τοις άλλοις δεν μπορώ να παρεβρεθώ στην παρουσίαση, ας βοηθήσει οποιος μπορέσει τώρα.
Τελικά πόσο ρόλο παίζει η συσκευή να υποστηρίζει mpeg4 ? Απ' οτι βλέπω οι μόνη consumer HDTV συσκευή που το υποστηρίζει αυτό είναι το Reelbox (και κυκλοφορούν τώρα).Ολες οι άλλες ειναι mpeg2.
Tι γίνεται με αυτό το θέμα ?
Μόλις διάβασα οτι το EURO1080 θα μεταδίδει σε mpeg2 μέχρι το 2008 (οπου ούτως η άλλως θα εχει αλλάξει κανείς δέκτη).Οπότε σε αυτήν την περίπτωση γιατί να μην πάρει κανείς τον Quali που δουλεύει σίγουρα (μιας και το reelbox απ' οτι εχω καταλάβει δουλεύει-δεν δουλεύει απο πλευράς software.Εκτός και αν κάνω λάθος) ?
Γιαννη , η λυση Quali ειναι η μονη αποδεκτη λυση την στιγμη που γραφω αυτο το μηνυμα
Καποιες απο τις υλοποιησεις θα τις δουμε κατα την παρουσιαση και δεν μπορω να πω πως γνωριζουμε αρκετα πραγματα.
Η περιπτωση Reelbox ειναι καπως διαφορετικη.
Ειναι οπως ενα PC το οποιο γνωριζεις το μεγιστο των δυνατοτητων του αλλα δεν το εχεις λαβει ακομη λογω του software το οποιο, εβδομαδα με την εβδομαδα , σου δινει μια διαφορετικη συσκευη.Απαιτει καποια σχετικη υπομονη αλλα το αποτελεσμα ισως σε εκπληξει.
Απο εκει και περα η επιλογη ειναι δικη σου, οπως και η υπομονη θα ελεγα στην παρουσα φαση.
Γιατι δεν προχωρας στην εγκατασταση και να αφησεις την αγορα δεκτη για λιγο αργοτερα?
Ακομα και οι δυο εβδομαδες που σου ειπε ο Πανος ειναι σημαντικες
Γιαννη ΟΛΑ τα συστήματα δεκτών που θα παρουσιάσουμε και θα διαγωνιστούν, ΕΙΝΑΙ διαθέσιμα στην αγορά.
ΟΛΑ υποστηρίζουν την NOVA και έχουν τις δυνατότητες που ζητάς.
Ο πλέον ενδεδειγμένος είναι ο Quali και τώρα και ο Inverto που έχουν ενσωματωμένο Irdeto αλλά και DVI (ο quali), RGBHV, YBpPr.
Ολα είναι ΝΕΑ μοντέλα και ότι κυκλοφορεί στην αγορά για τα Ευρωπαικά δεδομένα (η Αμερική παίζει αλλού)...
Η λύση REELBOX σε λίγο θα έχει να πεί ... πολλά.
Εχεις επίσης και λύσεις HTPC.
Εαν βιάζεσαι τόσο πολύ μπορείς άνετα να επιλέξεις ενα απο τους δύο χωρίς κανένα πρόβλημα...
Οσο για το Mpeg2 - Mpeg4 η διαφορά τους είναι καθαρά στον τρόπο συμπίεσης της εικόνας.
Οι αλγόριθμοι του Mpeg4 μειώνουν δραστικά τον όγκο αρχείου χωρίς να υστερούν στην ποιότητα. Αρα περισσότερη πληροφορία στο "κατέβασμα" απο τον δορυφόρο με αποτέλεσμα καλύτερη ποιότητα.
Απο την άλλη οι εταιρίες μπορούν να περνάνε περισσότερα κανάλια στο ίδιο "μπουκέτο"...
Και επανέρχομαι λοιπόν.Περίμενα την παρουσίαση λοιπόν μήπως και βγάλω κανα συμπέρασμα, αλλά.....δεν.Ασε που περίμενα και κανα δυο λόγια παραπάνω για τα ίδια τα μηχανήματα και τις δυνατότητές τους/λειτουργικότητά τους και οχι μόνο για το ότι προβάλλουν καλά HD.
Υπενθυμίζω οτι η δορυφορική θα χρησιμοποιείται ΚΑΙ για NOVA και για HD.
Απ' οτι κατάλαβα, καλοί οι δέκτες μέν, αλλά δεν παίζουν mpeg4 δε (καλά, αυτό το ήξερα και απο πριν).Αρα άχρηστοι ? Ετσι πως το βλέπω και με δεδομένο οτι δεν εχω την δυνατότητα να αλλάζω δέκτες καθε 3-4 μήνες τα πράγματα έχουν ως εξής :
1.Αγoράζω τον (πανάθλιο) δέκτη που δίνει η NOVA και περιμένω τον χειμώνα, να βγεί κανά μηχάνημα της προκοπής με mpeg^(n+1).
Σχετικά η φτηνότερη λύση, αλλά ακόμα και 200€ να δώσω είναι εντελώς άχρηστο μηχάνημα και δεν βλέπω για κάποιους μήνες HD.
2.Αγοράζω ενα καλό μη HD δέκτη (π.χ. humax, nokia, κλπ) μάλλον με σκληρό δίσκο και παίρνω και τον χειμώνα ενα HD δέκτη.
Ακριβή σχετικά λύση.Θα εχω καλό μη ΗD μηχάνημα, αλλά και αυτό θα είναι άχρηστο οταν πάρω τον HD δέκτη.
3.Αγοράζω ενα HD δέκτη τώρα (Quali-TV ή Inverto).
Αρχικά δείχνει η ιδανική λύση.Βλέπω και NOVA και HD τώρα, αλλά δεν παίζουν mpeg4, οπότε ενδεχομένως σε σύντομο χρονικό διάστημα (πόσο είναι αυτό το διάστημα τελικα ?) καθίστανται άχρηστοι (εκτός αν όντως δουλέυει εκείνη η καρτούλα που αποκωδικοποιεί το mpeg4)
4.Φτιάχνω ενα HTPC και παύω να ασχολούμαι με (ακριβές) αναβαθμίσεις μηχανημάτων συνεχώς.
Νομίζω οτι είναι στο αρχικό στάδιο τουλάχιστον αρκετά ακριβή λύση, αλλά απο την άλλη μπορεί να παίξει τα πάντα και είναι εύκολο να αναβαθμιστεί μελοντικά για να καλύψει οποιαδήποτε ανάγκη.Κατα πόσο κυκλοφορούν τώρα δορυφορικές κάρτες αξιώσεων (nova, HD) δεν το γνωρίζω.
Λοιπόν, τι να κάνω ? Τι θα κάνατε στη θέση μου ?
Και τελικά μια κρίσιμη ερώτηση.
Υπάρχει σοβαρό περεχόμενο στο EURO1080.Περιεχόμενο δηλαδή που θα πεί κάποιος, οτι σήμερα θα δω EURO1080 ? Η απλά είναι κάτι σαν κ μια μικρή ματιά στο μέλλον, κάτι που περισσότερο το βλέπεις για να πείς "Πω πω, τι ωραία που είναι η HD" ?
Με λίγα λόγια αξίζει κανείς να βάλει ΤΩΡΑ euro1080 ή δεν χάνει και πολλά (ως προς το περιεχόμενο) ?
Ευχαριστώ και συγγνώμη για την ταλαιπωρία.[/spoiler]
Μπορεί το HD περιεχόμενο να μην έχει ποικιλία αλλά πίστεψέ με θα παρακολουθείς με τις ώρες τα ίδια και τα ίδια και θα φτιάχνεσαι! Άσε που θα βλέπεις και κάποια αθλητικά events σε HD
Την λύση 4 άστην μάλλον δεν σου πάει διότι αν γνώριζες δεν θα έλεγες ότι είναι εύκολο να αναβαθμιστεί ένα HTPC
Η λύση 1 είναι πεταμένα λεφτά
Η λύση 2 με σκληρό, παίζει. Χωρίς σκληρό είναι πάλι πεταμένα λεφτά
Εγώ επέλεξα την 3 γιατί αφενός δεν μπορώ να περιμένω και αφετέρου το πολύ πολύ να ξεμείνω μετά από κανά δυό χρόνια με έναν δέκτη με κορυφαίο mpeg2 decoding και upscale
Παίρνεις Quali ή Inverto. Τον Inverto άμεσα απο την ADAMCO, για τον Quali περιμένεις 2 εβδομάδες.
Δεν σκοτίζεσαι για το τι και εαν θα παίζει για τα επόμενα 2 χρόνια.
Οι δέκτες έχουν επάνω και την υποδοχή irdeto για να παίξουν απευθείας NOVA.
Θέλεις ΤΩΡΑ HDTV και έχεις γνώσεις PC?
Παίρνεις HTPC ή FireDTV. To πρώτο μαζί με κάρτα sat και το δεύτερο σκέτο PC και απλώς το συνδέεις στην θύρα Firewire του PC.
Θέλεις οποσδήποτε Mpeg4?
Δεν παίρνεις τίποτα και περιμένεις το Σεπτέμβριο που θα βγεί ο νέος ReelBox Lite που θα τα εχει ΟΛΑ.
Ξεκίνα με το στήσιμο κεραίας , με την καλωδίωση , δώσε 150 ευρώ πάρε ενα Commander, που τα παίζει όλα και με irdeto για NOVA και μετα βάλτον σαν δεύτερο δέκτη σε άλλο δωμάτιο...
Ο Quali QS1080IRCI έχει dvi και component καθώς και 2 CI, οπότε... μάλλον αυτόν...
Θα μπορείς να έχεις και τις δυο κάρτες μέσα (την δεύτερη με ένα irdeto cam (καθώς και με matrix, zeta, κλπ) και σου μένει και ένα ci ελεύθερο για κάποιο άλλο πακέτο....
Σύνδεση απαραίτητα με dvi (η εικόνα που θα πάρεις θα έχει πολύ λιγότερο "θόρυβο").
Από εξοπλισμό χρειάζεσαι:
1 πιάτο offset 1,20μ και 2 lnb ένα για Hotbird 13E (Nova) και ένα για Astra 19.2E (θα το βάλεις που θα το βάλεις το πιάτο, γιατί να μην πιάνεις και Astra?)
Το πιάτο αυτό κεντραρισμένο στον Astra 19.2E που είναι και πιο αδύναμος...
1 πιάτο offset από 0.80μ-1μ (μεγαλύτερο είναι περιττό) για τον HellasSat 39E και 1 lnb
Τέλος ένα διακόπτη diseqc τεσσάρων θέσεων(4x1).
Για πιάτα σου προτείνω Gibertini, και για lnb το Invacom 0.3db ... Επίσης προσοχή στην επιλογή του διακόπτη (να μην κόβει πάνω από 1-2db)...
Σύνολο:
2 πιάτα
2 βάσεις
3 Lnb
1 Diseqc switch 4x1
Καλώδιο sat (απλό μέχρι 30μ , ενισχυμένο για παραπάνω από 30μ)
Η συνδεσμολογία είναι ως εξής: Το κάθε Lnb συνδέεται στον diseqc switch (και σημειώνεις τη θέση (πχ A-A, A-B, B-A,B-B) και από εκεί φεύγει ένα καλώδιο προς το δέκτη σου...
Εαν επιλέξεις την λύση Quali πρέπει να ξέρεις τα εξής.
Πρέπει να παίξεις οπωσδήποτε DVI καθώς η Component "δεν βλέπεται"...
Αρα συνεπώς δεν πρέπει να ξεπερνάει το καλώδιο σου τα 10 μέτρα και να είναι και ποιοτικό.
Υπάρχει και η λύση VGA (RGBHV) εαν το υποστηριζει ο προβολέας σου.
Επίσης δυστυχώς δεν υποστηρίζει Ελληνικά πρός το παρόν. Η Quali υποσχέθηκε στην επόμενη αναβάθμιση του δέκτη.
Εγω εχω και τον Quali και είμαι πολύ ικανοποιημένος.
Τωρα όσον αφορά την κεραία νομίζω οτι ο deliol τα είπε όλα.
Μια εναλλακτική λύση εαν εχεις καλή ταράτσα, είναι πιάτο 1,40 με κίνηση για επιλογή μέσω positioner των δορυφόρων ή 1,10 με επιλογή μέσω DiSEqC:1.2.
Σωστός ο Πάνος.....
O quali δυστυχώς υποφέρει από τη μη υποστήριξη ελληνικών, και έχει υποτυπώδες EPG....
Όσον αφορά το κινητό πιάτο, μάλλον θα σου κοστίσει λιγότερο....Εγώ έχω 1,10 με μοτέρ moteck sg2100a και είμαι πολύ ευχαριστημένος....
Αν λοιπόν αποφασίσεις κινητό 1,10 θα χρειαστείς:
1 πιάτο
1 βάση
1 lnb
1 μοτέρ diseqc 1.2 (ή usals)
και έχεις καθαρίσει....
Για μεγαλύτερο πιάτο θες:
1 πιάτο polar mount
1 βάση
1 lnb
1 actuator (έτσι λέγεται το μοτέρ)
1 vbox-II (αυτό μεταφράζει τις εντολές diseqc 1.2 σε κίνηση του actuator)
To vbox θα το βάλεις κάπου στην ταράτσα προστατευμένο (θέλει και ρεύμα) και από αυτό ξεκινάει ένα καλώδιο προς το Lnb, ένα καλώδιο προς το actuator και ένα καλωδιο προς το δέκτη σου, οπότε πάλι ένα καλώδιο θα κατεβάσεις....