Θόρυβος από το ένα από τα 2 ηχεία σε σύνδεση με ενισχυτή - help

Μηνύματα
3
Reaction score
1
Καλησπέρα σε όλους,

Ευχαριστώ εκ των προτέρων από καρδιά όσους έχουν υπομονή και διάθεση να ακούσουν την ιστορία μου: )

Μετά από αρκετό διάβασμα και αποταμίευση έστησα το πρώτο μου σύστημα που μπορείτε να δείτε και στις εικόνες. Αποτελείται από τα ακόλουθα μέρη:
Δυστυχώς δεν έχω την πολυτέλεια να το τοποθετήσω κάπου αλλού και πιο απλωμένα καθώς στο σπίτι δεν υπάρχει αυτή η άνεση. Όλος ο εξοπλισμός συνδέεται σε ένα απλό πολύμπριζο πίσω από το δεξί ηχείο. Σε γενικές γραμμές το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό (ταπεινά, στα δικά μου αφτιά). Έχω όμως το ακόλουθο θέμα:

Όταν συνδέω τον ενισχυτή με τα ηχεία και επιλέγω να παίξω κάτι από αναλογική πηγή, από το δεξί ηχείο (πρακτικά από όποιο από τα 2 ηχεία έχει συνδεθεί με το την υποδοχή του ενισχυτή ως «δεξί (R) ηχείο»), ακούγεται ένας ελαφρύς θόρυβος. Δεν είναι σαν τους ήχους που περιγράφονται ως 120Hz hum/buzz σε ground loop περιπτώσεις, ο συγκεκριμένος δεν έχει buzz και είναι πιο διακριτικός αλλά και πάλι υπαρκτός και επίμονος. Μοιάζει με white noise. Εντωμεταξύ από το άλλο ηχείο δεν ακούγεται τίποτα.

Όταν η επιλογή του ενισχυτή είναι σε modes όπως “digital” (πχ. CD player) ή “Bluetooth” (πχ. Spotify από κινητό), ο ήχος αυτός εξαφανίζεται (κι από τα 2 ηχεία). Όταν όμως o ενισχυτής είναι συνδεδεμένος είτε σε:
(α) αναλογική πηγή (πχ. δοκιμάζω με ένα πικαπ Lenco με ενσωματωμένο προενισχυτή) ή
(β) κατευθείαν σε πηγή πικάπ (ο ενισχυτής έχει και θύρα “Vinyl” καθώς έχει buit-in preamp) με το Technics SL1200 MKii (το οποίο και έχω φροντίσει να γειώσω σωστά)
τότε σε αυτές τις περιπτώσεις ακούω τον εν λόγω ήχο πάντα στο ηχείο που είναι συνδεδεμένο στη θύρα “R” speaker.

Όσο κι αν δυναμώσεις την ένταση ο θόρυβος δεν αυξομειώνεται. Να σημειώσω ότι δεν εντοπίζεται εύκολα όταν το πικαπ ξεκινά να παίζει αλλά αν πλησιάσεις πολύ κοντά και εστιάσεις τότε ίσως τον ακούς.

Σας βάζω κι ένα ενδεικτικό παράδειγμα:

Δοκίμασα τα εξής:
  • Σκέφτηκα μήπως φταίει το TurboX πολύμπριζο που είναι τοποθετημένο πολύ κοντά και ίσως δημιουργείται κάποιο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο ( ; ). Το καλώδιο ρεύματος του ενισχυτή δεν είναι και πολύ μακρύ για να έχω ευελιξία αλλά το μετακίνησα λίγο πιο πέρα με μια προέκταση και μπαλαντέζα. Πάλι δεν είδα διαφορά, ο θόρυβος υπάρχει.
  • Αφαίρεσα μια-μια τις συνδεδεμένες στον ενισχυτή συσκευές. Πρακτικά ακόμα και όταν έχω αποκλειστικά μόνο τον ενισχυτή με τα ηχεία, χωρίς καμία πηγή, όταν γυρνώ mode σε “analogue” ή “vinyl”, ο ήχος εμφανίζεται (βλ. βιντεο). Επομένως θεωρώ δεν είναι κάποιο ελάττωμα πχ του Technics πικαπ ή της γείωσής του.
  • Άλλαξα τα καλώδια των ηχείων, δεν αλλάζει κάτι. Επίσης έκανα τράμπα τα ηχεία, τοποθετώντας το δεξί στη θέση του αριστερού. Ο θόρυβος βγαίνει σταθερά μόνο από το ηχείο που συνδέεται στη θέση “R” του ενισχυτή. Από αυτό συμπεραίνω ότι δε φταίνε τα ηχεία.

Και κάπου εκεί ξέμεινα από ιδέες και είπα να ζητήσω βοήθεια. Φταίει ο ενισχυτής ή υπάρχει κάποιο τρικ που μπορώ να δοκιμάσω; Οποιαδήποτε γνώμη παραπάνω από καλοδεχούμενη!

Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας. Το εκτιμώ πολύ!
 

Attachments

  • 141,1 KB Προβολές: 0
  • 170,1 KB Προβολές: 0
  • 182,2 KB Προβολές: 0
  • 1,2 MB Προβολές: 0

TGD

Μηνύματα
3.345
Reaction score
3.032
Δοκίμασε ξανά χωρίς να είναι το cd player στην πρίζα, για να βεβαιωθείς πώς δεν είναι κάποιο παράσιτο από εκεί. Μετά πας τον ενισχυτή για δοκιμή σε έναν φίλο σου, μπας κι είναι κάποιο άλλο εξωτερικό θέμα.
Πάντως είδα στο ίντερνετ κι άλλους να έχουν παράπονο...
Και βλέποντας το εσωτερικό, αν κάτι έχει όντως θέμα, μάλλον απίθανο να μπορεί να του βάλει ο τεχνικός χέρι!
 
Last edited:

Μηνύματα
203
Reaction score
157
Έτσι όπως τα λες δυστυχώς φταίει μάλλον ο ενισχυτής.

Για να το σιγουρέψεις πάρε τον ενισχυτή και ένα ηχείο και δοκίμασέ τα σε ένα άλλο δωμάτιο του σπιτιού.
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
24.227
Reaction score
17.857
Αφαίρεσα μια-μια τις συνδεδεμένες στον ενισχυτή συσκευές. Πρακτικά ακόμα και όταν έχω αποκλειστικά μόνο τον ενισχυτή με τα ηχεία, χωρίς καμία πηγή, όταν γυρνώ mode σε “analogue” ή “vinyl”, ο ήχος εμφανίζεται (βλ. βιντεο). Επομένως θεωρώ δεν είναι κάποιο ελάττωμα πχ του Technics πικαπ ή της γείωσής του.
Αν αποσυνδέσεις το Cd player και το απομακρύνεις από το έπιπλο, αφήνοντας τον ενισχυτή μόνο του να κάθεται στην επιφάνεια του επίπλου, και χωρίς να έχεις καμιά πηγή συνδεδεμένη σ' αυτόν, ο θόρυβος εξακολουθεί να υφίσταται, τότε φταίει ο ενισχυτής. Εφ' όσον, δε, ο θόρυβος είναι ανεπαίσθητος κατά την ακρόαση, άσε τον ενισχυτή στην ησυχία του.

Αν νιώθεις λίγο άνετα με ένα κατσαβίδι στο χέρι, άνοιξέ τον και κάνε reseat τις δύο φίσες που σου έχω σε κύκλο, μήπως και... Που μάλλον δεν... Αλλ' αν θες, κάνε μια προσπάθεια...

PSAudioSprout100-interior.jpg
 

Μηνύματα
3
Reaction score
1
Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις.
Επιβεβαιώθηκε ότι είναι θέμα του ενισχυτή καθότι, ακολουθώντας και τις οδηγίες σας, πήρα τον ενισχυτή και ένα ηχείο σε άλλο δωμάτιο (χωρίς καμιά πηγή) και μετά από περίπου 15 λεπτά στο ρεύμα, το white noise πάλι εμφανίζεται και παραμένει (modes: analog, vinyl).

Γνωρίζετε πώς θα μπορούσε να επισκευασθεί; Έχετε να προτείνετε κάποιον ειδικό; Μένω Θεσσαλονίκη.

Σας ευχαριστώ πολύ
 

ika

Μηνύματα
8.136
Reaction score
7.407
Από τη φωτό που έβαλε ο Ημίθεος, μήπως τα μπλε & κόκκινα καλώδια που πάνε στις μπόρνες επηρεάζονται από υπόλοιπα που είναι στην πλεξούδα και θέλουν απομάκρυνση;
 



Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
164.262
Μηνύματα
2.639.313
Members
36.738
Νεότερο μέλος
Belouxi
Top