Θόρυβος στα ηχεία

Reaction score
62
Παιδιά κατ' αρχάς χρόνια πολλά σε όλους. Η απορία μου είναι η εξής: Ο ενισχυτής μου YAMAHA 650 ξεκινάει από τα -80db περίπου και καταλήγει στα +15db στην ένταση φυσικά. Γύρω στα -5db παρατηρώ ένα φύσημα στα ηχεία και συγκεκριμένα από το tweeter, το οποίο απο κεί και πέρα δυναμώνει ανάλογα με την αύξηση της έντασης. Σημειωτέον ότι καμμία άλλη πηγή δεν λειτουργεί, όπως π.χ το DVD. Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι αν αυτό το φύσημα είναι φυσιολογικό, εφόσον παρατηρείται σε πολύ υψηλή ένταση ή κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει και φταίει καμμία σύνδεση?

Reaction score
0
Δημήτρη είναι φυσιολογικό. Όλοι οι ενισχυτές "φυσάνε όταν το ποντεσιόμετρο πάει προς το τέρμα. 'Αλλοι λιγότερο άλλοι λίγο περισσότερο...

Reaction score
3.497
Κανονικά δεν πρέπει να υπάρχει φύσημα με την αυξομείωση της στάθμης, ακόμα και με το ποτενσιόμετρο στο τέρμα.
Το δικαιολογώ, εν μέρει, στη περίπτωση που σαν πηγή επιλέγουμε το πικάπ (phono), ή αν έχιυμε λαμπάτο προενισχυτή που φυσάει.

Τα φυσήματα και οι βόμβοι ήταν κάποτε (δεκ 60) συνηθισμένο φαινόμενο.

Σίγουρα υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τα ενισχυτικά σου ή τα καλώδια Δημήτρη.

Reaction score
3.497
Για να εντοπίσεις το πρόβλημα θέλει αρκετό ψάξιμο και κάποια εμπειρία.
Βάλε προσωρινά έναν αλλο ενισχυτή και δες αν φεύγει το φύσημα.
Συνήθως φυσάνε οι χαλασμένοι ή οι κακοσχεδιασμένοι ενισχυτές.

Reaction score
0
Σήμερα τ' απόγευμα σε σπίτι φίλου με Yamaha 640 δυνάμωσα το ποντεσιόμετρο και παρατήρησα κι' εκε'ι ανάλογο φύσημα.
Επίσης και ο δικός μου πολυκάναλος (Sony 840) κάνει κάτι ανάλογο...

Reaction score
7
Το φυσημα υπαρχει σε ολους αλλα δεν ειναι βλαβη οπως λεει ο φιλος g.kar. Και δεν ειναι βλαβη επειδη δε μιλαμε για HiEnd !!! :) Εδω το φυσημα ειναι απαραιτητο :):)

Ειναι φυσιολογικο και επισης οταν παιζει κατι δε θα το ακους κιολας.

ΔΟΚΙΜΑΣΕ το εξης και πες μου αν ακουγεται παλι ή αν ακουγεται λιγοτερο ή και καθολου.

Επελεξε καποια πηγη
(καλυτερα χωρις να εχει τιποτα συνδεμμενο, γιατι ο διαλος εχει πολλα ποδαρια και μπορει εκει πoυ θα εισαι στο +10 ενα απο αυτα να πατησει Play),
πατα το pure direct και
δυναμωσε!!!

Ακους?

Reaction score
62
Γιώργο ακολούθησα τη συμβουλή σου και μόλις ενεργοποίησα το pure direct το φύσημα εξαφανίστηκε! Και τέρμα που τον έβαλα τίποτα! Υπάρχει περίπτωση να φταίνε τα κυκλώματα που περνάει το σήμα μέχρι τα ηχεία? :shock:

Reaction score
7
:wink:

xexe

Ο θορυβος προερχεται απο τα ψηφιακα κυκλωματα επεξεργασιας του ηχου που ενεργοποιουνται ακομα και οταν εχεις αναλογικη στερεοφωνικη εισοδο με ρυθμιση του ενισχυτη σε stereo. Ακομα και τοτε το 2καναλο αναλογικο σημα περναει αποτα ψηφιακα, μετατρεπεται σε ψηφιακο, επεξεργαζεται (ετσι βγαζει και την .1 εξοδο στο sub), μετατρεπεται παλι σε αναλογικο και η συνεχεια ειναι γνωστη!

Σε direct πηγαινει κατευθειαν στους τελικους.

Reaction score
3.497
Οταν παίζει χαμηλά η μουσική, μαζί με το sub, δεν θα ακούγεται το φύσημα.

Reaction score
0
Το φυσημα ακουγεται σε πολυ υψηλες εντασεις, αρα σε κανονικες συνθηκες ακροασης δεν το ακους.

Reaction score
62
Παιδιά τελικά παρατήρησα ότι το πρόβλημα προέρχεται από το cinema dsp. Μόλις ενεργοποιηθεί αρχίζει το φύσημα, ενώ στην straight επιλογή το φύσημα χάνεται. Το cinema dsp πάντως ακούγεται πολύ πιο εντυπωσιακά απ' ότι σε straight. Επομένως θα το χρησιμοποιώ για τις ταινίες και το pure direct για μουσική ή το straight αν θέλω και το sub :wink: !

Reaction score
3.497
Χάρηκα πολύ Dimitris που βρήκες τη λύση.

Καλές ακροάσεις .
Με υγεία ο νέος χρόνος.

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.885
Members
38.514
Νεότερο μέλος
bmavroeidis