Θόρυβος

Reaction score
62
Έχω παρατηρήσει 2 διαφορετικούς θορύβους στο ηχοσύστημά μου. Στο ένα ηχείο κάνει ένα ελαφρό φύσημα και στο άλλο συν το φύσημα κάνει και ένα ζζζζζζζζζ.
Το φύσημα δυναμώνει μόλις ανοίξω τον προενισχυτή και με κλειστό τον προενισχυτή και μόνο με τους τελικούς σε λειτουργία ακούγεται ελάχιστα και το ζζζζζζ κόβεται τελείως. Άρα υποθέτω ότι ο θόρυβος έχει σχέση με τον προενισχυτή Επίσης δυναμώνει με την ένταση. Καμια ιδέα του πως μπορώ να το ξεφορτοθώ ή να το μειώσω??

Τα καλώδια που χρησιμοποιώ είναι καλής ποιότητας RCA.

Reaction score
29.767
Απάντηση: Θόρυβος

Απο κάπου τσιμπάς θόρυβο στα rca , δοκίμασε χωρίς καλώδια τους τελικούς και πρέπει να ακούς μόνο το ελαφρό φύσημα , πράγμα φυσιολογικό. Το ζζζζ είναι βόμβος απο κάποια παρεμβολή . Μπορεί να διορθωθεί με αλλαγή θέσης των μηχανημάτων , αλλάγή της συνδεσμολογίας απο rca σε xlr , αλλαγή προ.

Reaction score
62

Αφού πειραματίστηκα διαπίστωσα τα εξής:

1) Όταν έχω μόνο τους μονομπλόκ με τα ηχεία επάνω και κανένα RCA δεν κάνει τον παραμικρό θόρυβο. Μόνο ένα ανεπαίσθητο φυσημα, πράγμα φυσιολογικό

2) Όταν συνδέσω τα RCA στον προενισχυτή και ο προενισχυτής είναι κλειστός, ακούγενται ένα πολύ έντονο βουητό, (το ΖΖΖΖΖΖ) σαν να έχει πρόβλημα η γείωση.

3) Όταν ανάψω τον προενισχυτή, το βουητό εξαφανίζεται και μένει ένα ανεπαίσθητο στο δεξί ηχείο. Να προσθέσω εδω ότι κανα 2 φορές και με ανοιχτό τον προενισχυτή το βουητό μένει και αυξάνει μάλιστα, όταν αυξάνω την ένταση, πράγμα που με έχει προβληματίσει. Επίσης το φύσημα είναι λίγο πιο έντονο στο δεξί πάλι ηχείο. Γι' αυτό διαπίστωσα ότι φταίνει το καλώδιο και όχι κάτι άλλο, αφού αν αλλάξω μεταξύ τους τα RCA, ο φύσημα αλλάξει κι αυτό ηχείο!!

4) Όταν συνδέσω και το Blu ray επάνω το φύσημα αυξάνεται λίγο ακόμα. Συνολικά, παρατήρησα ότι το φύσημα αυξάνει αθροιστικά με τις συσκευές, αλλά και πάλι δεν είναι ενοχλητικό εκτος και αν αυξήσω πάνω από τη μέση την ένταση που ακούγεται αρκετά.

Αυτό που με προβληματίζει δεν είναι τόσο το φύσημα, ειδικά στο 1 ηχείο, μιας κι απ' ό,τι φαίνεται το πρόβλημα λύνεται με άλλο RCA, αλλά το έντονο βουητό, μόλις κλείνω τον προενισχυτή. Ξέχασα να πω ότι το ίδιο ακριβώς κάνει όταν συνδέσω τα RCA μόνο στους μονομπλόκ και η άλλη έξοδος είναι στον αέρα.
Επίσης κανα 2 φορές το βουητό το κάνει έτσι κι αλλιώς και μόλις μάξιστα αυξήσω την ένταση, χαλάει ο τόπος.

Να προσθέσω ότι κάτω από τα μηχανήματα έχω ένα UPS που θεωρούσα ύποπτο. Το έκλεισα λοιπόν και το πρόβλημα παρέμεινε. Άρα δεν....

Γενικά πίσω από το Rack περνάνε τα καλώδια ρεύματος που πάνε στις συσκευές, αλλά έχω μεριμνήσει να μην ακουμπάνε ή μπλέκονται με τα RCA. Επίσης έχω χύμα τα υπόλοιπα καλώδια ηχείων (7 συνολικά) τα οποία δεν χρησιμοποιώ και φοβάμαι μην περνάνε παράσιτα αυτά, μιας και είναι όλα μαζί ψιλομπλεγμένα. Τα μπροστινά καλώδια έχουν 4 μέτρα μήκος. Υπάρχει περίπτωση να μην φταίνε τα RCA αλλά αυτά να τσιμπάνε θόρυβο? Αν και προσωπικά δεν νομίζω, αφού όταν είναι κλειστός ο προ, δεν ακούγεται τίποτα...

Χρησιμοποιώ πολύπριζο Crystal audio αυτό με τις 10 θέσεις που έχει σταθεριποιητή τάσης. Υπάρχει περίπτωση να φταίει αυτό?

Παίζει να έχει πρόβλημα ο προ ή κάτι άλλο??

Περιμένω γνώμες πριν πάω τον προ για κάποιο ενδεχόμενο σέρβις

Reaction score
914

Πρόβλημα με τις γειώσεις.

Θα αφήσεις μόνο τους τελικούς να γειώνουν και θα κόψεις τις γειώσεις απο όλες τις άλλες συσκευές.

Καλό είναι να κόψεις και τις γειώσεις μεταξύ τον συσκευών.
Απαραίτητο αν έχεις και τηλεόραση ή υπολογιστή στο σύστημα.

Reaction score
10

Πρόβλημα με τις γειώσεις.

Θα αφήσεις μόνο τους τελικούς να γειώνουν και θα κόψεις τις γειώσεις απο όλες τις άλλες συσκευές.

Καλό είναι να κόψεις και τις γειώσεις μεταξύ τον συσκευών.
Απαραίτητο αν έχεις και τηλεόραση ή υπολογιστή στο σύστημα.
Αν τον χτυπήσει το ρεύμα και τον στείλει στον άλλο κόσμο θα αναλάβεις την ευθύνη με την πολύ σοφή συμβουλή που έγραψες;

Μην παίζετε με τα ρεύματα! Αν μία συσκευή έχει γείωση δεν την έχει για πλάκα.
Αν υπάρχει ζήτημα ground loop μπορεί να λυθεί με σωστότερο τρόπο.

Για να δεις από που προέρχεται το πρόβλημα ξεσύνδεσε
όλες τις συσκευές και από το ρεύμα και από τα interconnects.
Μετά άνοιγε μία μία τη συσκευή και σύνδεε τις μία μία.
Μπορεί να μην φταίει ο προενισχυτής αλλά κάποια πηγή.
Οποσδήποτε δεν χρησιμοποιείς το προβληματικό interconnect,
βάλε καποιο άλλο στη θέση του.

Περιέγραψε τις συσκευές, όλες συνδέονται με RCA, έχουν γειώσεις κλπ;

Reaction score
62

Λοιπόν...
Όλες οι συσκευές συνδέονται με RCA's. Και όλες έχουν γείωση. Τώρα που πειραματιζόμουν, έχω μια εντύπωση πως όλη τη φασαρία τη δημιουργεί το Dune. Όταν το συνδέω και δυναμώνω ακούγεται το περισσότερο βουητό (ακούγεται και χωρίς αυτό, αλλά λιγότερο)και μάλιστα το ένα ηχείο σε φουλ ένταση κάνει και ένα τακ τακ τακ, σαν να συγχρονίζεται με το μηχανισμό που κινεί το λέιζερ στο Dune. Μάλιστα ο προ έχει 2 εισόδους, αλλά και οι 2 παρουσιάζουν την ίδια συμπεριφορά. Ίσως οι connectors του Dune είναι για τον....λουτσο, αλλά δεν έχω καταλήξει τελικά τι μπορεί νπ' τα 2 να δημιουργεί το θόρυβο και δυστυχώς δεν έχω κάποια άλλη πηγή να το στεκάρω...

Reaction score
10

Λοιπόν...
Όλες οι συσκευές συνδέονται με RCA's. Και όλες έχουν γείωση. Τώρα που πειραματιζόμουν, έχω μια εντύπωση πως όλη τη φασαρία τη δημιουργεί το Dune. Όταν το συνδέω και δυναμώνω ακούγεται το περισσότερο βουητό (ακούγεται και χωρίς αυτό, αλλά λιγότερο)και μάλιστα το ένα ηχείο σε φουλ ένταση κάνει και ένα τακ τακ τακ, σαν να συγχρονίζεται με το μηχανισμό που κινεί το λέιζερ στο Dune. Μάλιστα ο προ έχει 2 εισόδους, αλλά και οι 2 παρουσιάζουν την ίδια συμπεριφορά. Ίσως οι connectors του Dune είναι για τον....λουτσο, αλλά δεν έχω καταλήξει τελικά τι μπορεί νπ' τα 2 να δημιουργεί το θόρυβο και δυστυχώς δεν έχω κάποια άλλη πηγή να το στεκάρω...
Πάρε από κάποιο γνωστό σου μία συσκευή και δοκίμασε.
Πάντως μην εμπιστεύεσαι interconnects ακόμα και αν είναι ακριβά.
Πάρε ένα δύο ζευγάρια του κιλού και δοκίμασε να τα αντικαταστήσεις
αφού ήδη έχεις εντοπίσει ένα προβληματικό.

Το τακ-τακ μπορεί να είναι και από τον μηχανισμό του σκληρού,
το είχα παρατηρήσει σε γνωστό HD media player.

Reaction score
62

Update:

1) Τελικά για το βουητό ευθύνεται το Dune. Αποσύνδεσα τα RCA που συνδέονται σ' αυτό και άφησα συνδεδεμένο μόνο τα μονομπλόκ με τον προ και το βουητό δεν υπήρχε. Υπάρχει κανας τρόπος να το ξεφορτοθώ ή πρέπει να συμβιβαστώ μ' αυτό?

2) Το δεξί κανάλι του ενισχυτή βγάζει έναν ήχο, όχι φύσημα, αλλά σαν παράσιτο όπως κάνει ένα ραδιόφωνο που δεν πιάνει καλά. Δεν ακούγεται δυνατά, πρέπει να πλησιάσω το ηχείο για να το ακούσω και δεν μεταβάλλεται με την ένταση της φωνής. Τσέκαρα τα καλώδια μήπως φταίνε αυτά και κατέληξα ότι είναι καθαρά θέμα του δεξιού καναλιού του προενισχυτή. Υπάρχει τρόπος να το ξεφορτωθώ ή πάει για σέρβις???

Reaction score
10

Update:

1) Τελικά για το βουητό ευθύνεται το Dune. Αποσύνδεσα τα RCA που συνδέονται σ' αυτό και άφησα συνδεδεμένο μόνο τα μονομπλόκ με τον προ και το βουητό δεν υπήρχε. Υπάρχει κανας τρόπος να το ξεφορτοθώ ή πρέπει να συμβιβαστώ μ' αυτό?
Το πιο πιθανό είναι ότι πρέπει να συμβιβαστείς. Η πιο σίγουρη λύση
είναι να αγοράσεις ένα DAC και να μην χρησιμοποιείς τις αναλογικές εξόδους του.

2) Το δεξί κανάλι του ενισχυτή βγάζει έναν ήχο, όχι φύσημα, αλλά σαν παράσιτο όπως κάνει ένα ραδιόφωνο που δεν πιάνει καλά. Δεν ακούγεται δυνατά, πρέπει να πλησιάσω το ηχείο για να το ακούσω και δεν μεταβάλλεται με την ένταση της φωνής. Τσέκαρα τα καλώδια μήπως φταίνε αυτά και κατέληξα ότι είναι καθαρά θέμα του δεξιού καναλιού του προενισχυτή. Υπάρχει τρόπος να το ξεφορτωθώ ή πάει για σέρβις???
Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ποτενσιόμετρο ή σε κάποια κακή επαφή ή κόληση...

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.439
Αν και το θέμα έχει προχωρήσει... αν πρέπει να γειωθεί μία και μόνο συσκευή του συστήματος μας καλό είναι να είναι ο προενισχυτής και όχι οι τελικοί.

Reaction score
0
Απάντηση: Re: Θόρυβος

Αν και το θέμα έχει προχωρήσει... αν πρέπει να γειωθεί μία και μόνο συσκευή του συστήματος μας καλό είναι να είναι ο προενισχυτής και όχι οι τελικοί.
Και αν ο προενισχυτής δεν εχει γείωση? Τι κάνουμε κ.Συντονιστά?

Reaction score
914

Οταν έγραψα να "κόψει" δεν εννοούσα να πάρει την τανάλια και να αρχίσει να κόβει καλώδια.

Σε ένα πολύπριζο του εμπορίου αφαιρείται πολύ εύκολα η μπάρα της γείωσης.

Αν δεν ξέρεις τι κάνεις τα αφήνεις στην τύχη τους και δεν τα πειράζεις.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.439
Re: Απάντηση: Re: Θόρυβος

Και αν ο προενισχυτής δεν εχει γείωση? Τι κάνουμε κ.Συντονιστά?
Εννοείς το τρίτο ποδαράκι του φις να μην υπάρχει.
Αν δεν είμαστε σίγουροι για το τι κάνουμε αφήνουμε τη γείωση των τελικών αν δεν δημιουργεί πρόβλημα θορύβου, που συνήθως δημιουργεί.

Διαφορετικά αλλάζουμε την υποδοχή του ρευματολήπτη στον προενισχυτή και γειώνουμε το σασί του.

Reaction score
10

Οταν έγραψα να "κόψει" δεν εννοούσα να πάρει την τανάλια και να αρχίσει να κόβει καλώδια.

Σε ένα πολύπριζο του εμπορίου αφαιρείται πολύ εύκολα η μπάρα της γείωσης.

Αν δεν ξέρεις τι κάνεις τα αφήνεις στην τύχη τους και δεν τα πειράζεις.
Εξακολουθώ, η συσκευή έχει γείωση για κάποιο λόγο.
Η με οποιοδήποτε τρόπο καταργησή της είναι επικίνδυνη.
Μην παίζετε με πράγματα που μπορούν να σκοτώσουν.
Υπάρχουν καλύτεροι τρόποι να εξαφανίσουμε, εάν υπάρχουν, τα ground loops.

Reaction score
0
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Θόρυβος

Εννοείς το τρίτο ποδαράκι του φις να μην υπάρχει.
Αν δεν είμαστε σίγουροι για το τι κάνουμε αφήνουμε τη γείωση των τελικών αν δεν δημιουργεί πρόβλημα θορύβου, που συνήθως δημιουργεί.

Διαφορετικά αλλάζουμε την υποδοχή του ρευματολήπτη στον προενισχυτή και γειώνουμε το σασί του.
Καλημέρα..Δηλ. βαζουμε φις με το ποδαράκι της γείωσης, το οποίο ερχεται σε επαφή με το σασί του μόνο..? Ευχαριστώ..

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.153
Members
38.538
Νεότερο μέλος
Evasound