Ισοστάθμιση και Home Cinema....

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.897
Το βασικότερο πρόβλημα στο ηχητικό στήσιμο ενός home theater είναι το ταίριασμα των ηχείων μας. Και όσο πιο πολλά είναι αυτά τόσο πιο δύσκολο είναι να φέρουμε το αποτέλεσμα σε ένα καλό επίπεδο.

Πέρα από τα "καλούδια" και τις ρυθμίσεις των AV ενισχυτών, έχει χρησιμοποιήσει κανείς ισοσταθμιστές ή κάτι άλλο για να φέρει τον ήχο στο επιθυμητό αποτέλεσμα?

Reaction score
7
Υποθετω οτι δεν αναφερεσαι στην ισοσταθμιση της εντασης των ηχειων αλλα στη συχνοτικη...

Υποθετω οτι ειναι πρακτικα δυσκολο αυτο γιατι θα πρεπει να υπαρχει ξεχωριστο equalizer για καθε καναλι, το οποιο προυποθετει εξοδους προενισχυσης απο τον ενισχυτη και αντιστοιχες εισοδους για να μπει παλι το σημα ή ξεχωριστος προενισχυτης...αλλα ασο και να ειναι, υπαρχουν περισσοτερα κυκλωματα στην παρεια του σηματος...

Δεν το εχω κανει και δεν εχω σκοπο...

Reaction score
5
Πριν πέντε χρόνια περίπου όταν αγόρασα τα 2 κύρια ηχεία τα είχα αξιολογήσει πριν από την αγορά με καθαρά μουσικό στερεοφωνικό περιεχόμενο οπόταν ήμουν απόλυτα σίγουρος για την επιλογή μου αυτή.

Τα είχα δοκιμάσει σαν τα δυο κύρια ηχεία με διάφορα κεντρικά και περιφερειακά ηχεία πάντα με της σωστές ρυθμίσεις έντασης αλλά πάντα το αποτέλεσμα δεν ξεπερνούσε το μέτριο η το καλό. Πάντα σε πολυκάναλο ήχο.

Σε κάποια στιγμή είχα δανειστή το ένα από τα δύο όμοια με τα δικά μου κύρια ηχεία από τον αδελφό μου και το είχα δοκιμάσει σαν κεντρικό.
Το αποτέλεσμα? Τα μπροστινά ηχεία πήραν ξανά την ποιότητα που τα διέκρινε σαν στερεοφωνικά αλλά αμέσως εντοπίστηκε το πρόβλημα με τα περιφερειακά ηχεία που ακούγονταν ξεκομμένα με εντελώς διαφορετική τονική ισορροπία πράγμα το οποίο δεν μπορούσα να διακρίνω προηγούμενος η δεν ήμουν απολύτως σίγουρος.

Την επόμενη μέρα άρχισα να ψάχνω περιφερειακά ηχεία είχα καταλάβει ότι χρειαζόμουν μικρά ηχεία που να έχουν καθαρές μεσαίες και ψηλές και με κάποια έλλειψη στα μπάσα για να ταιριάξουν καλύτερα με τα κύρια ηχεία αφού αυτά θα ανελάμβαναν της χαμηλές συχνότητες για να ταιριάξουν όσο το δυνατό καλύτερα με τα υπόλοιπα ηχεία.

Κατέληξα σε μουσικά επαγγελματικά ηχεία JBL και με τις ειδικές βάσης τοίχου που διαθέτουν τοποθετήθηκαν περίπου στα 2.5 μέτρα ψηλά.

Το αποτέλεσμα με τα τρία όμοια ηχεία μπροστά ξεπέρασε όλες της προσδοκίες μου ήχος ενιαίος χωρίς τρύπες και τα πάντα τοποθετούνταν από το σημείο ακρόασης στην σωστή νοητή ευθεία δίχως να πειράξω τους ισοσταθμιστές για τα πίσω ηχεία.
Τώρα ήμουν απόλυτος σίγουρος ότι είχα σχεδόν πάρει το 99% τον ηχείων και μηχανημάτων.

Όμως ο χώρος και το μεγάλο κεντρικό ηχείο δεν επέτρεπαν την παραμονή του μεγάλου ηχείου μπροστά στην οθόνη.

Όταν το μικρό κεντρικό που χρησιμοποιούσα επανήλθε στην θέση του προσγειώθηκα ξανά στην πραγματικότητα. Ο ήχος αν και εμφανώς καλύτερος από προηγούμενος είχε χάσει σε όλα τα σημεία, λάθος νοητή τοποθέτηση τον περιφερειακών ήχων και όχι μόνο. Έχασε την Hi Fi ποιότητα που τον διέκρινε και τις δυναμικές αντίθεσης. Αλλά τώρα ήμουν σίγουρος για το πιο ηχείο είναι ήταν υπεύθυνο για αυτό το αποτέλεσμα.

Η μέχρι προηγούμενος τότε χρίση του κεντρικού ισοσταθμιστεί δεν μου έδινε το επιθυμητό αποτέλεσμα παρόλο που γίνονταν σωστά με τη βοήθεια RTA.
Από τότε δοκίμασα πολλά κεντρικά ηχεία αλλά το αποτέλεσμα ποτέ δεν ικανοποιούσε της προσδοκίες μου με η χωρίς ισοστάθμιση.

Τελικά αποφάσισα να επέμβω στο mission 75C και να προσπαθήσω φέρω τον ήχο στα μέτρα τον δύο κύριων ηχείων πράγμα όχι εύκολο διότι απαιτούνται πολύωρες δοκιμαστικές ακρόασης και πολύς χρόνος και υπομονή.

Τελικά αλλάχτηκαν όλα τα μεγάφωνα του Mission και με μια πολύ μικρή μετατροπή στην πολικότητα του crossover αλλά όχι της φάσης τον ηχείων έφερα το αποτέλεσμα περίπου στα μέτρα τον υπόλοιπων ηχείων.

Το αποτέλεσμα με την χρήση τις ισοστάθμισης στο κεντρικό ήταν εκπληκτική.
Δεν θα πω μεγάλα λόγια για το τέλειο αλλά με την χρήση ισοστάθμισης έφερα το αποτέλεσμα πολύ κοντά στο ιδανικό και όλοι οι ήχοι τοποθετούνται με ακρίβεια ακούγεται εκπληκτικά ευχάριστα υπάρχουν οι δυναμικές αντιθέσεις και το μόνο μειονέκτημα είναι μια πολύ ανεπαίσθητη τονική διαφορά με το δεξί και αριστερό ηχείο που μόνο σε ορισμένες ταινίες ίσως μόνο εγώ μπορώ να διακρίνω.

Με το συγκεκριμένο κεντρικό και την χρήση ενός εξωτερικού ισοσταθμιστεί με περισσότερες περιοχές παραμετρικής ισοστάθμισης πιστεύω μπορώ να φτάσω σε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα αλλά ακόμα και έτσι είμαι απόλυτα ευχαριστημένος και δεν έχω σκοπό για μια τέτοια αγορά.

Τέλος πιστεύω στην ισοστάθμιση ιδικά για το κεντρικό αλλά με καλά ταιριασμένα ηχεία.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.897
Είναι δεδομένο ότι κανένας ισοσταθμιστής δεν μπορεί να αλλάξει την διαφορετικότητα δύο ηχείων. Παρόλα αυτά ακόμη και σε εγκαταστάσεις με ίδια ηχεία, ένα τέτοιο εργαλείο νομίζω ότι είναι χρήσιμο γιατί είναι προφανές ότι η συμπεριφορά των ηχείων αλλάζει στον χώρο ανάλογα με την τοποθέτηση.

Βεβαίως αυτά είναι θέματα που αφορούν περισσότερο στον επαγγελματικό ήχο, π.χ. δεν νομίζω να υπάρχει κινηματογράφος που να μην χρησιμοποιεί ισοσταθμιστές σε κάθε κανάλι...

Από την άλλη όμως ένα home theater νομίζω ότι μπορεί να μεταμορφωθεί τραγικά προς το καλύτερο με την χρήση τέτοιων εργαλείων κι αυτό γιατί συνήθως τα ηχεία μας δεν είναι ίδια αφού οι χώροι μας δεν το επιτρέπουν. Φανταστείτε ας πούμε main μαγνητοστατικά. Με τι κεντρικό θα μπορούσε να παίξει αυτό? Και αυτό είναι τραβηγμένο παράδειγμα βέβαια. Ακόμη κι ένα μεγάλο ηχείο δαπέδου αν μπει main, το κεντρικό είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση, αν την ψάχνουμε πραγματικά.
Δεν νομίζω ότι οι σύγχρονοι ενισχυτές AV ενσωματώνουν υποτυπώδη ισοσταθμιστή μαζί με τα dsp τους για πλάκα. Σίγουρα οι άνθρωποι βλέπουν ότι βοηθάει στο στήσιμο σωστού ήχου, κάτι που βέβαια εξυπακούεται στον επαγγελματικό ήχο.

Αν κάποιος λοιπόν χρησιμοποιεί προενισχυτή και τελικούς, με σχετικά λίγα χρήματα νομίζω ότι μπορεί να βάλει στο σύστημά του ένα τέτοιο εργαλείο και νομίζω ότι θα δει τραγικές διαφορές στον ήχο, διαφορές που με τα ίδια ηχεία δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να διανοηθεί ότι θα είχε ποτέ.
Το κόστος είναι πραγματικά μικρό για τα οφέλη πιστέψτε με. Φυσικά οι φθηνότερες λύσεις προέρχονται από τον χώρο των επαγγελματικών συσκευών επεξεργασίας ήχου.

Reaction score
51
Ίσως ένας αναλυτής φάσματος που θα διαβάσει κάθε ηχείο ξεχωριστά και (πολύ) παίξιμο με τα κροσόβερ των ηχείων να έφερνε το αποτέλεσμα κοντά στο επιθυμητό.......
Αλλά πάλι ποιός έχει την υπομονή, το χρήμα αλλά κυρίως τον χρόνο για να ασχοληθεί με όλη αυτή τη δουλειά??

Ο ευκολότερος (και συνήθως μονόδρομος....) είναι αυτός της επιλογής ηχείων του ίδιου κατασκευαστή (και από την ίδια σειρά) που θα έχουν παρόμοια κατασκευαστική νοοτροπία, χαρακτηριστικά (σε κροσόβερ, ευαισθησία και υλικά κατασκευής....) και κάνουμε και τον σταυρό μας (άντε και κανένα....τάμα :mrgreen: ) να "δέσει" η σούπα!

Βέβαια, για να μας στεναχωρήσω και λιγάκι...........ακόμα και να τα κάνουμε όλα σωστά, ποιός μας λέει ότι το δισκάκι που θα παίξει είναι σωστό (και τελικά δεν φταίνε τα ηχεία που δέχονται λάθος πληροφορία, αλλά το master της εταιρείας παραγωγής του δίσκου?)

Φαύλος κύκλος..... :( :(

Staff online

• PeterMeni
    DIY - "Επαγγελματίας"
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.683
Members
38.730
Νεότερο μέλος