ΚΟΨΤΕ ΤΟ ΤΟ ΡΗΜΑΔΙ.....ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ.!!!!!!!

Μηνύματα
4.927
Reaction score
49
ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΕΠ'ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΕΝΟΣ ΠΡΟΣΦΑΤΟΥ THREAD ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΩ ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΜΕΝΟ TOPIC!!!!
Δεν νομίζω πως υπάρχει νοήμων άνθρωπος που διαφωνεί πως το κάπνισμα βλάπτει ΟΛΟΥΣ!! και δεν νομίζω επίσης πρέπει οποιοσδήποτε να παραμένει ανενημέρωτος για ένα τοσο βασικό θέμα καθημερινότητας-αυτοκτονίας-εγληματικότητας, ενω οι πληροφορίες που υπάρχουν και μπορούν να διαδοσθούν είναι σημαντικώτατες και σωτήριες!!!

Σε άνδρες 40-45 ετών το κάπνισμα αυξάνει από τρεις έως έξι φορές τον κίνδυνο εκδήλωσης θανατηφόρου καρδιακού επεισοδίου.
Το 72,5% των καπνιστών καταναλώνει τσιγάρα με περιεκτικότητα σε πίσσα> 10mg.
Στις γυναίκες το κάπνισμα ακόμα και ενός έως τεσσάρων τσιγάρων την ημέρα συνδέεται με διπλάσιο κίνδυνο ισχαιμικής καρδιοπάθειας.
Ο κίνδυνος για τις καπνίστριες των 35 και άνω τσιγάρων την ημέρα είναι έξι φορές μεγαλύτερος σε σύγκριση με τις μη καπνίστριες.
Το συστηματικό κάπνισμα ( τουλάχιστον ένα πακέτο ημερησίως ) τριπλασιάζει τον κίνδυνο εκδήλωσης εμφράγματος ή ασταθούς στηθάγχης σε άτομα μέσης ηλικίας.
Στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα φαίνεται να παρουσιάζονται μετά τα δύο πρώτα έτη διακοπής του καπνίσματος, ενώ τα πέντε έτη διακοπής βρέθηκε να αποτελούν καθοριστικό χρονικό διάστημα για τη μείωση του κινδύνου, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.
4000 περίπου βλαβερές ουσίες,50 από τις οποίες είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνες, όπως το βενζοπυρένιο, η νιτροζοκορνικοτίνη, οι αρωματικές αμίνες, τα βινυλοχλωρίδια και τα ραδιενεργά στοιχεία ( π.χ. παλώνιο210 ).
Το κάπνισμα σχετίζεται με την πρόκληση 14 διαφορετικών τύπων καρκίνου. Εκτός από τον καρκίνο του πνεύμονα μελέτες έχουν ανακαλύψει συσχέτιση του καπνίσματος με τον καρκίνο του παγκρέατος, του νεφρού, της ουροδόχου κύστης, του ήπατος αλλά και του τραχήλου της μήτρας. Υπολογίζεται ότι ένα στα επτά καινούρια περιστατικά καρκίνου αποδίδονται στο κάπνισμα.
-Όλα τα είδη καρκίνου είναι γνωστό ότι σχετίζονται με το κάπνισμα.
-Πολλές παθήσεις του αναπνευστικού, όπως η χρόνια βρογχίτιδα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
-Η χρόνια βρογχίτιδα είναι μία πάθηση που προκαλεί συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού, με χρόνια απόχρεμψη και βήχα.
Το χρόνιο εμφύσημα είναι επίσης μία πολύ σημαντική πάθηση. Στο εμφύσημα καταστρέφεται η ελαστικότητα των πνευμόνων. Με άλλα λόγια, οι πνεύμονες δεν έχουν την ικανότητα να βγάλουν τον αέρα που εισέρχεται με την εισπνοή. Ο αέρας αυτός είναι άχρηστος, διότι το αίμα έχει πάρει το οξυγόνο που χρειάζεται και καταλαμβάνει απλώς χώρο.
-Επίσης, το μονοξείδιο του άνθρακα και η νικοτίνη επηρεάζουν την υγεία των τριχοειδών αγγείων. Όσοι παθαίνουν αρτηριοπάθειες, για παράδειγμα, μπορούν να ανακουφιστούν κόβοντας απλώς το τσιγάρο.
-Επίσης το άσθμα. Το άσθμα δεν είναι νόσος, αλλά ένα σύνδρομο που πολλές φορές σχετίζεται με αλλεργικούς παράγοντες ή σωματίδια που φτάνουν μέχρι τους πνεύμονες. Όταν ο ασθματικός συνεχίζει να καπνίζει επιβαρύνει τη συχνότητα των κρίσεων και διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθει εμφύσημα.
Τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, το εμφύσημα ακόμα και ο καταρράκτης σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το κάπνισμα.
Επιπλέον το κάπνισμα μπορεί να έχει βλαπτικές επιδράσεις στη γονιμότητα αλλά και στην εγκυμοσύνη, ενώ οι γυναίκες φαίνεται να είναι πιο ευαίσθητες από τους άνδρες.
Ένα εκατομμύριο Έλληνες σε σύνολο 600 εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο πάσχουν από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια ( Π.Ο.Υ. )
Ο εγκέφαλος των καπνιστών παρουσιάζει αλλαγές στο μεταβολισμό του, λόγω της χρόνιας στέρησης οξυγόνου που του επιφέρει το κάπνισμα.
Ενώ παλαιότερα ο καρκίνος του πνεύμονα ήταν ένα θλιβερό προνόμιο των ανδρών, σήμερα λόγω της δραματικής αύξησης της συχνότητας καπνίσματος στις γυναίκες, ο καρκίνος αυτός σκοτώνει σήμερα ένα μεγάλο και συνεχώς αυξανόμενο αριθμό γυναικών.
Το κάπνισμα είναι η αιτία που προκαλεί από 80%-90% των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα.!!!
 

Μηνύματα
4.927
Reaction score
49
Re: ΚΟΨΤΕ ΤΟ ΤΟ ΡΗΜΑΔΙ......ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ!!!!!!!

ΟΣΟΝ αφορά για την συσχέτιση νικοτίνης-πίσσας και καρκίνου
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι υπάρχουν άτομα που έχουν προδιαθεσικά κύτταρα, DNA, ώστε κάποτε να εμφανίσουν καρκίνο του πνεύμονα. Ο συνεχής ερεθισμός από το μονοξείδιο του άνθρακα και τα άλλα παραπροϊόντα της καύσης του καπνού, που παράγονται από το τσιγάρο, έχει επιπτώσεις πάνω στη μεμβράνη του κυττάρου. Συνεπώς, για τα άτομα που έχουν προδιάθεση, έχει βρεθεί ότι η επίδραση του τσιγάρου έχει αποτέλεσμα τα κύτταρά τους να παράγουν ένα ένζυμο, το οποίο εν συνεχεία μετατρέπει τα κύτταρα σε καρκινικά.
Επιπρόσθετα, αν πάρετε μία σταγόνα νικοτίνη 1cc και το κάνετε ένεση σε μία αγελάδα, θα πεθάνει. Η νικοτίνη δρα τοξικά και επί του επιθηλίου.
Αλλά, πρέπει να πούμε τι είναι βρογχικό επιθήλιο. Είναι το σημείο του πνεύμονα που υποδέχεται τον καθαρό αέρα. Προστατεύει το άτομο από τις σκόνες και από όλα τα ξένα άτομα που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα. Είναι σαν βούρτσα που πάλλεται πάνω κάτω και συλλαμβάνει αυτά τα μικρομόρια. Στις ρίζες αυτού του επιθηλίου υπάρχουν αδένες που παράγουν ειδική βλέννα, η οποία παγιδεύει ξένα σωματίδια και σκόνη. Στη συνέχεια, με το βήχα τα πετούν έξω. Δρα ως προστατευτικός μηχανισμός. Αν όμως κάποιος ζει σε περιβάλλον τέτοιο που το επιθήλιο ερεθίζεται συνέχεια, τότε αυτό καταστρέφεται. Συνεπώς, με το κάπνισμα ο ερεθισμός είναι συνεχής και το επιθήλιο καταστρέφεται!!!!

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ!!
Μισό εκατομμύριο γυναίκες σκοτώνει το κάπνισμα κάθε χρόνο.
Στην Ελλάδα το 42% των γυναικών ηλικίας 26-40 ετών καπνίζει.
Πριν κλείσουν τα 13 τους χρόνια, πολλά κορίτσια αρχίζουν το κάπνισμα.


ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ
Στο αίμα και τα ούρα των παθητικών καπνιστών περιλαμβάνονται οι ίδιες ακριβώς ουσίες που ανιχνεύονται και στους καπνιστές, δηλ. η νικοτίνη, η κοτινίνη ( προϊόν μεταβολής της νικοτίνης ) και διάφορες καρκινογόνες ουσίες.
Το παθητικό κάπνισμα θεωρείται υπεύθυνο για έναν αριθμό ασθενειών:
Στεφανιαία νόσος , 30% περισσότερο σε μη καπνιστές που ζουν με καπνιστές.
Αύξηση έως και 3 φορές του καρκίνου του πνεύμονα σε μη καπνίστριες, ο σύζυγος των οποίων είναι καπνιστής.
Συσχέτιση του παθητικού καπνίσματος με καρκίνο του φάρυγγα, του οισοφάγου, του στόματος, των νεφρών, του μαστού κλπ.
Στους μη καπνιστές, ο καπνός ερεθίζει τα μάτια και τον επιπεφυκότα, προκαλεί ρινικά συμπτώματα, βήχα, κεφαλαλγίες και κρίσεις βρογχικού άσθματος.
Το παθητικό κάπνισμα έχει δυσμενείς επιπτώσεις σε διάφορες κατηγορίες ατόμων : στις εγκύους μπορεί να προκαλέσει αποβολές καθώς και πλήθος προβλημάτων στα παιδιά που θα γεννηθούν. Σε αυτά συγκαταλέγονται το μειωμένο σωματικό βάρος, αναπνευστικά προβλήματα καθώς και ψυχοκοινωνική καθυστέρηση.
 

Μηνύματα
4.927
Reaction score
49
Re: ΚΟΨΤΕ ΤΟ ΤΟ ΡΗΜΑΔΙ......!!!!!!!

ΠΩΣ ΕΠΙΔΡΑτο τσιγάρο στον οργανισμό του ανθρώπου;

Μετά το κάπνισμα ενός τσιγάρου η αορτή του καπνιστή, το σημαντικότερο αιμοφόρo αγγείο του οργανισμού, δυσλειτουργεί για 20 περίπου λεπτά -καθώς περιορίζεται η ελαστικότητα των αγγείων- και, συνεπώς, ο κίνδυνος για έμφραγμα του μυοκαρδίου πολλαπλασιάζεται.

Η νικοτίνη, το κυριότερο συστατικό του καπνού, είναι τοξική ουσία που επιδρά κυρίως στο κεντρικό νευρικό σύστημα του ανθρώπου. Απορροφάται πολύ γρήγορα από τον οργανισμό και αυξάνει την έκκριση αδρεναλίνης προκαλώντας ταχυκαρδία. Η επίδρασή της είναι βραχύχρονη και οι καπνιστές φροντίζουν να τη διατηρούν σε σταθερά επίπεδα καπνίζοντας τουλάχιστον ανά μισάωρο. Η ουσία αυτή ενισχύει το σχηματισμό αθηρώματος στις αρτηρίες και επιβαρύνει-εκτός από το καρδιαγγειακό- το γαστρεντερικό και το ουροποιητικό σύστημα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (F.D.A), η νικοτίνη είναι τοξική ουσία που επιδρά στον οργανισμό με τον ίδιο τρόπο όπως τα ναρκωτικά: η συστηματική της χρήση προκαλεί εθισμό και η διακοπή της συνοδεύεται από στερητικό σύνδρομο (ταχυπαλμία, ευερεθιστότητα, αδυναμία συγκέντρωσης, υπνηλία, τρεμούλα, εκνευρισμός, αϋπνία κ.λπ.).

Το μονοξείδιο του άνθρακα που περιέχει το τσιγάρο δυσχεραίνει τη μεταφορά οξυγόνου από το αίμα στους ιστούς του σώματος και είναι η ουσία που ευθύνεται για τις αναπνευστικές παθήσεις που συνδέονται με το κάπνισμα.

Η πίσσα αποτελεί ένα παχύρρευστο μείγμα πολλών ουσιών (κυρίως άνθρακα πολυπυρηνικών αρωματικών υδρογονανθράκων, φαινόλης και οργανικών βάσεων), που επικάθεται στους πνεύμονες και οδηγεί στο σχηματισμό κακοήθων όγκων (καρκίνος).

Η καταστρεπτική αυτή συνήθεια ελαττώνει την καλή χοληστερόλη (H.D.L) και συμβάλλει στην πρώιμη εμφάνιση αρτηριοσκλήρυνσης, κατά την οποία οι αρτηρίες σκληραίνουν και στενεύουν από τη συσσώρευση λίπους και αλάτων, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η κυκλοφορία του αίματος και τα όργανα του σώματος να μην αιματώνονται επαρκώς. Η πλήρης απόφραξη του στεφανιαίου αγγείου μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα του μυοκαρδίου. Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, οι καπνιστές παρουσιάζουν σε ποσοστό 70% αυξημένες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα συγκριτικά με τους μη καπνιστές. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τους υπερτασικούς καπνιστές και τις καπνίστριες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια.

Οι καπνιστές παρουσιάζουν σε ποσοστό 1,7% περισσότερες πιθανότητες να σχηματίσουν έλκος στομάχου ή δωδεκαδακτύλου από τους μη καπνιστές.

Επίσης, το τσιγάρο έχει σχετιστεί με τη λευχαιμία και την καθυστέρηση επούλωσης των πληγών, ενώ υποστηρίζεται ότι επιταχύνει την εκδήλωση του AIDS στους φορείς της νόσου. Επιπλέον, μειώνει το επίπεδο της βιταμίνης C στον οργανισμό και ευνοεί το σχηματισμό ρυτίδων στο πρόσωπο. Η νικοτίνη αφαιρεί ασβέστιο από τα οστά, αυξάνοντας τις πιθανότητες για την εμφάνιση οστεοπόρωσης και προκαλώντας ευαισθησία σε κατάγματα.
 

Μηνύματα
4.927
Reaction score
49
Re: ΚΟΨΤΕ ΤΟ ΤΟ ΡΗΜΑΔΙ......!!!!!!!

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ-ΒΡΕΦΟΣ!!
Το κάπνισμα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης -τους 6 τελευταίους μήνες κυρίως- επιβαρύνει ιδιαίτερα την υγεία του εμβρύου, καθώς αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς των εμβρύων κατά 10-20 φορές το λεπτό, σκληραίνει τις εξωτερικές μεμβράνες του πλακούντα και στενεύει τα αιμοφόρα αγγεία με συνέπεια την ανεπαρκή μεταφορά θρεπτικών ουσιών στο έμβρυο. Οι γυναίκες που καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να γνωρίζουν ότι εκθέτουν το παιδί τους στον κίνδυνο να προσβληθεί από σοβαρές ασθένειες και να υποστεί μόνιμες βλάβες. Η βλαβερή αυτή συνήθεια αποδεδειγμένα συνδέεται με :

-τη γέννηση ελλιποβαρών βρεφών·

-πρόωρους τοκετούς·

-αποβολές εμβρύων·

-εμφάνιση συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου βρεφών (όταν και οι δύο γονείς είναι καπνιστές, το παιδί διατρέχει 3,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθεί από το σύνδρομο αυτό)·

-προβλήματα ακοής στα νεογνά (η νικοτίνη επιδρά στον κοχλία, τμήμα του εσωτερικού αυτιού που μετατρέπει τα ηχητικά κύματα σε νευρικές διεγέρσεις)·

-αποφρακτική άπνοια·

-καθυστέρηση στην ανάπτυξη·

-φιλασθένεια (οι ουσίες του τσιγάρου αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα των βρεφών).
Επίσης, οι μητέρες που καπνίζουν στο διάστημα που θηλάζουν πρέπει να γνωρίζουν ότι η νικοτίνη περνά στο μητρικό γάλα και μεταφέρεται στον παρθένο οργανισμό του βρέφους δηλητηριάζοντάς το.
 

Μηνύματα
4.927
Reaction score
49
Re: ΚΟΨΤΕ ΤΟ ΤΟ ΡΗΜΑΔΙ......!!!!!!!

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ!!!

Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, 3.000.000 άτομα σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που προκαλεί το κάπνισμα, ενώ προβλέπεται ότι το 2020 ο αριθμός τους θα ξεπεράσει τα 10.000.000.
Η χώρα μας με μέση ατομική ετήσια κατανάλωση 3.640 τσιγάρων έρχεται πρώτη στην κατανάλωση καπνού στην Ευρώπη και τρίτη στον κόσμο (μετά την Κύπρο και την Κούβα), γεγονός που οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι καπνοπαραγωγός χώρα (το 1993 παρήγαγε 29 εκατομ. τσιγάρα).
Το ποσοστό των καπνιστών (3.650.000 άτομα) στο σύνολο του πληθυσμού της χώρας κατέχει τη δεύτερη θέση στην Ευρώπη. Το 55% του συνολικού αριθμού των καπνιστών καταλαμβάνουν οι άντρες, το 37% οι γυναίκες και το 8% παιδιά κάτω των 15 ετών. Ειδικά οι Ελληνίδες είναι οι πρώτες καπνίστριες της ηπείρου με μέση κατανάλωση 2.800 τσιγάρων το χρόνο, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος για τις Ευρωπαίες είναι 1.300 τσιγάρα το χρόνο. Αν και στην Ευρώπη μειώνεται σταδιακά ο αριθμός των θανάτων που προέρχονται από το κάπνισμα, στη χώρα μας παρατηρείται αλματώδης αύξησή του. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι 15.000 άτομα πεθαίνουν ετησίως στην Ελλάδα από ασθένειες που οφείλονται στην υπερβολική κατανάλωση τσιγάρων. Επιπλέον, από το 1970 και εξής διπλασιάστηκαν οι καπνιστές - ασθενείς με νοσήματα του κυκλοφορικού συστήματος.
 




V

VIDEOMIX

Guest
Re: ΚΟΨΤΕ ΤΟ ΤΟ ΡΗΜΑΔΙ......!!!!!!!

Βρήκες site να τα γράψεις αυτά!!! Σώθηκες. :shock:
Όλοι οι "θεριακλίδες" εδώ ειναι μαζεμένοι!!! :lol:
 

Μηνύματα
4.927
Reaction score
49
Re: ΚΟΨΤΕ ΤΟ ΤΟ ΡΗΜΑΔΙ......!!!!!!!

VIDEOMIX said:
Βρήκες site να τα γράψεις αυτά!!! Σώθηκες. :shock:
Όλοι οι "θεριακλίδες" εδώ ειναι μαζεμένοι!!! :lol:
Εγώ Θανάση πραγματικά σώθηκα!!!
Τοχω κόψει από το 1994, όπου κάπνιζα 2μισυ πακέτα marlboro από 15 χρονώ!!!
ΣΩΘΗΚΑ!!! :lol: :lol: :lol:

PS!! ΑΝ τόγραφα στην κατηγηρία HIEND θάπρεπε να περιγράψω τις επιδράσεις της νικοτίνης στις κυματομορφές-καλώδια-λάμπες κλπ!!! Κομμάτι.....δύσκολο!!! :mrgreen:
 

Gebreselassie

Μαύρος!
Μηνύματα
30.910
Reaction score
2.524
Re: ΚΟΨΤΕ ΤΟ ΤΟ ΡΗΜΑΔΙ......!!!!!!!

Πολύ καλά κάνετε και το γράφετε και το ξαναγράφετε.
Ευπειθώς αναφέρω ότι καπνίζω από το 1989-90, συστηματικά, περίπου 1,5 πακέτο τη μέρα. Καπνίζω είπα? Κάπνιζα.

Έχω να καπνίσω από 01/01/2006, ακριβώς μετά την αλλαγή του χρόνου. :lol:

Είναι κάποιες ώρες που μου λείπει. Ειδικά στην αρχή τα πράγματα ήταν κάπως δύσκολα. Όλοι μου έχουν πει ότι τα νεύρα μου σε κάποιες φάσεις είναι εμφανώς τεντωμένα. Στην δουλειά ο προϊστάμενός μου έφτασε σε σημείο να με.... παρακαλάει να το ξανααρχίσω γιατί μέχρι κι αυτός άκουγε καθημερινά εξάψαλμους. Φανταστείτε τι άκουγαν οι υφιστάμενοι... δεν συζητάω για τους πελάτες... Καλά, οι συνφορουμίτες... :lol: :lol: :lol:

Ύστερα από 6 μήνες αποχής, πραγματικά αισθάνομαι καλύτερα, αν και ακόμη ο οργανισμός ίσα ίσα που πήρε κανα δυό καθαρές... τζούρες οξυγόνου.

Δεν είναι καθόλου δύσκολο παιδιά, λίγο πείσμα θέλει. Δεν είναι κανένα στοίχημα με τους φίλους σας, είναι μια συμφωνία με τον εαυτό σας και μόνο. Δεν πιστέυω ότι χρειάζεται εξωτερική βοήθεια ή συμπαράσταση ή άλλα κουραφέξαλα. Όλα είναι μέσα μας και η απόφαση είναι αποκλειστικά δική μας.
 

Μηνύματα
5.087
Reaction score
14
Το κόψιμο του ρημαδιού είναι πολύ ευκολότερο από ότι νομίζει κανείς!!!!

Τι χρειάζεται.

1) Να θέλει κάποιος να το κόψει πραγματικά.
2) Να πετάξει το πακέτο και να μην ξαναπλησιάσει περίπτερο (Για τον πρώτο μήνα τουλάχιστον)
   Τεχνικές του τύπου " το κρύβω στο συρτάρι με τα σώβρακα και τις κάλτσες"....δεν παίζουν. (καρατσεκαρισμένα)  :p
3) Για ένα μικρό (πολύ μικρό) χρονικό διάστημα, πιθανότατα θα πρέπει να κοπούν και συνήθειες που συνειρμικά έχουν συνδεθεί με
   το τσιγάρο. Βλέπε καφές κλπ. Το τσαγάκι είναι μια χαρά.
4) Ούτε μια τράκα. Ή το κόβουμε ή κοροιδεύουμε τον κόσμο. Και τον εαυτό μας κυρίως.
   Η δήλωση "ένα ίσον κανένα" είναι τραγικά λανθασμένη. Το "ένα" είναι η πόρτα για την..."επιστροφή"
5) Επιλογή χρόνου. Για εμένα ο κατάλληλος είναι οι διακοπές. Η ηρεμία-αποχή από τα τετριμένα βοηθά.
6) Για ένα μικρό διάστημα πριν το..."μαχαίρι" θα πρέπει να γίνει μια προσπάθεια για σταδιακή μείωση του αριθμού των τσιγάρων.
  Με αυτόν τον τρόπο δεν θα πάθετε νταμπλά από το..."μαχαίρι" ενώ ταυτόχρονα θα έχετε φορτώσει με τον εαυτό σας για την  ανικανότητά του να ελέγξει τα χέρια και τις "ορέξεις" του.
7) Έχετε "φορτωσει". Αυτό είναι το μεγάλο μυστικό. Την πρώτη φορά που ...μου είπα..."μα καλά...τόσο μ@λ@κ@ς είσαι
   να σε κυβερνά η π@π@ριά... κοτζάμ μαντράχαλος δεν ορίζεις τον εαυτό σου..."  ...το έκοψα!  :wink:

Μαχαίρι!

Ούτε μπεγλέρια (δεν ξέρω να παίζω) ούτε χάπια (δεν παίρνω) ούτε αυτοκόλλητα (τι είμαι ...τζαμαρία;) ούτε τίποτα.
Λίγη αυτοσυγκράτηση το πρώτο διάστημα (μια δυο εβδομάδες) και ...μαστίχα Χίου!
Μάλιστα. Όποτε ήθελα ...να σκοτώσω...μαστιχούλα Χϊου.
Και αυτό ήταν.
Σε 15 μέρες άλλαξε ο τρόπος που ανέπνεα και εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας δύσπνιες, πόνοι στο στήθος και λοιπά.
Στον μήνα απέκτησα όσφρηση. Ναι όσφρηση. Αν νομίζετε οι καπνιστές ότι έχετε όσφρηση...μάλλον έχετε ξεχάσει πως
είναι αυτή.
Στο 3μηνο άρχισα να απεχθάνομαι τον καπνό. Να με ενοχλεί.
Στο εξάμηνο απορούσα πως μπορούσα και κάπνιζα επί 18 χρόνια. Και "έκοψα" και την μαστίχα!  :p 8)
Δύο χρόνια μετά ακόμη  συχτιρίζω που δεν πήρα την απόφαση 10 χρόνια νωρίτερα...  :oops:


Κίνητρα.

Σημαντικό κίνητρο για το πρώτο διάστημα ήταν το....high score!
Κάθε ακαπνη ημέρα ήταν ένα "κανονάκι" που δεν έπρεπε να χαθεί.   :wink:
Αποκατάσταση φυσικής κατάστασης, ήρεμος ύπνος, "παιδικό" ξύπνημα, εξαφάνιση δύσπνιας.
Επιτέλους άοσμα.... σπίτι, αυτοκίνητο, ρούχα.
Αύξηση ...στο ωφέλιμο εισόδημά μου κατά 1.500€ περίπου ετησίως. Αφήνω απέξω  τα των γιατρών...   8)

Επιδράσεις/ Αντενδείξεις

Καμμία "επίδραση" ή καταπίεση των υπολοίπων συνηθειών μου.
Καφεδάκι, ουισκάκι, ποτάκι, αυτοκινητάκι-μποτιλιαρισματάκι,  κομπιουτεράκι....καμμία ανάγκη για τσιγαράκι.
Δύο τρία κιλά τα οποία χάθηκαν ατάκα. Και δεν έφταιγε το τσιγάρο...το ότι έιμαι γλυκατζής έφταιγε. Και φτάιει.  :D
Νεύρα το πρώτο διάστημα. Όχι αμέσως μόλις το έκοψα...το έκανα πάνω σε διακοπές...μόλις γύρισα στο γραφείο.
Μόνο στο γραφείο όμως και σε καταστάσεις rock. Σε καταστάσεις δηλαδή που θα σκότωνα ....και με τσιγάρο.
Με λίγη μαστιχούλα όμως ...όλα ok. Το πλήρες υποκατάστατο. Και πολύ υγειινό.

Μου λείπει;

Ούτε για αστείο. Με ενοχλεί. Εχω γίνει φανατικός αντικαπνιστής. (φαίνεται πολύ;)

Το μόνο που μου έχει λείψει είναι ένα καλό πουράκι....αλλά είπαμε...είναι η πόρτα για την επιστροφή.
Δεν ξανακυλάω με τίποτα πίσω.


Κλείνοντας θα σας πω αυτό που μου είχε πει αδελφικός φίλος που το έκοψε 5 χρόνια νωρίτερα από εμένα.

Κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας!

Το εννοώ. Και το ζώ πλέον.   :)


ΥΓ. 1) Δύσκολες καταστάσεις, αναβολές από "Δευτέρα" κλπ σαν δικαιολογία  έιναι απλές μπούρδες. Παπάριασμα και παραμύθιασμα του εαυτού σας.
Ομολογώ ότι πέρασα πολύ δύσκολες καταστάσεις το 2005....αλλά δεν αισθάνθηκα ούτε στιγμή ότι το τσιγάρο έιναι λύση.
Δεν το ζήτησε ο οργανισμός μου ούτε μια φορά.
Η ικανοποίηση της συνειδητοποίησης ότι είχα πραγματικά απελευθερωθεί ήταν ανείπωτη!
2) Ακόμη δεν πιστεύω πόσο εύκολα το έκοψα. Τελικά το ..."βουνό" ήταν ..."κατηφόρα". Απλά δεν το έβλεπα. Όπως δεν το βλέπει ο 
μέσος καπνιστής.
   
 

Μηνύματα
10.483
Reaction score
5
Νίκος Τσαρουχάς said:
Δεν είναι καθόλου δύσκολο παιδιά, λίγο πείσμα θέλει. Δεν είναι κανένα στοίχημα με τους φίλους σας, είναι μια συμφωνία με τον εαυτό σας και μόνο. Δεν πιστέυω ότι χρειάζεται εξωτερική βοήθεια ή συμπαράσταση ή άλλα κουραφέξαλα. Όλα είναι μέσα μας και η απόφαση είναι αποκλειστικά δική μας.
Εχεις δικιο. Ειναι πολυ ευκολο. Ολα ειναι στο μυαλο. Αρκει να το θελεις.

Εγω για να πω την αληθεια κανω κανενα τσιγαρο αν τυχει (3-4 το μηνα και πολλα λεω) και οχι ολοκληρο κιολας. Δε μου κανει αισθηση.
Βασικα τα τελευταια χρονια το ειχα ελαττωσει παρα πολυ (μονοψηφιο νουμερο τη μερα και κατω του 5) και καπνιζα μονο εξω ή στη δουλεια -στο σπιτι και αυτοκινητο ποτε και ανεκαθεν-, αλλα πριν τις γιορτες ταλαιπωρηθηκα για κανα μηνα με κρυωμα, συναχι κλπ -ασχετα με το καπνισμα- και δεν καπνιζα ουτε αυτο το λιγο γιατι με χαλουσε, δεν ενιωθα γευση κλπ. Εδω με τα συναχια, το τσιγαρο θα μου ελειπε; Δε μου ελειπε καθολου. Οποτε μετα απο κανενα μηνα που... ξε-κρυωσα, απλα δεν καπννισα.

Τοσο απλο. Και αν το θες ειναι απλο.
Διαφορα δεν εχω δει απο τοτε ή τουλαχιστο δεν την εχω καταλαβει γιατι ουτε πολυ καπνιζα ουτε λογικα ερχεται την επομενη μερα.

Το θεμα ειναι να το θελει καποιος.
Ειχα και μια απορια για το πως μπορεις να πιεις φραππε χωρις τσιγαρο.... !! Μου λυθηκε και αυτη.

***
Δε θα μπω στη διαδικασια να λεω οτι βλαπτει, πολυ ή λιγο. Ολοι το ξερουν και οι καπνιστες και οι μη και οι 'κολλημενοι' αντικαπνιστες-φασιστες.
Θα πω μονο οτι ειναι ευκολο και μια αποφαση που μπορει καποιος να την παρει μονος του, χωρις να του το πει ο γιατρος, γιατι εχει φτασει το οριο....
 


Μηνύματα
3.263
Reaction score
8
[Ειχα και μια απορια για το πως μπορεις να πιεις φραππε χωρις τσιγαρο.... !! Μου λυθηκε και αυτη.

***
Έκοψες και το φραππέ ?
Πάντως ο συνδιασμός φραππέ-τσιγάρο πραγματικά σκοτώνει.
 

Μηνύματα
10.483
Reaction score
5
Οχι, απλα τον καταναλωνω (γιατι αν γραψω "τον πινω" θα κιτρινισουμε παλι) χωρις τσιγαρο και πιο... γρηγορα...

Γιατι σκοτωνει ο συνδυασμος??
 

Μηνύματα
3.263
Reaction score
8
Ο Νescafe είναι σίγουρα με διαφορά, ο χειρότερος για τη υγεία καφές που υπάρχει.
Ο φραππέ λόγω του ότι είναι απολαυστικός, δροσιστικός, παγάκια, παραλία, τάβλι κ.λ.π.
σε κάνει να το καταναλώνεις, όπως λες και εσύ, ιδιαίτερα το καλοκαίρι σαν νεράκι.

Πόσους φραππέ πίνουμε, συνήθως το καλοκαίρι? Σίγουρα πάνω από δύο, με πόσες δόσεις καφέ ?

Είναι αποδεδειγμένο πως οι καπνιστές, όσο πιο πολύ καφέ πίνουν τόσο πιο πολύ καπνίζουν.Εδώ κολλάει ο συνδιασμός.

Από προσωπική εμπειρία το πρώτο πράγμα που σου λένε να κόψεις μετά το τσιγάρο είναι το nes,
και σου αντιπροτείνουν ελληνικό.
 

Μηνύματα
5.087
Reaction score
14
Πάντως παιδιά....όλα είναι στο μυαλό μας.

Και ο Νες και το τσιγάρο και ο συνδιασμός τους.

Τώρα πια πίνω καφέ (ότι να 'ναι) και τον απολαμβάνω το ίδιο ...για να μην πω περισσότερο από ότι συνέβαινε
σε συνδιασμό με το τσιγάρο.
 

Maria Pentagiotissa

Επίτιμο μέλος
Μηνύματα
15.781
Reaction score
341
Εμένα πάλι, αν και το ξέρω ότι το κάπνισμα μου κάνει κακό (μια και δηλώνω "αράπης"..), με προβληματίζουν τα κιλά που βάζουν σχεδόν όλοι όσοι το κόβουν.
.
Και πριν σκεφτείτε "γυναίκες...", σπεύδω να διευκρινίσω ότι δουλεύω γύρω στις 10-12 ώρες την ημέρα παλουκωμένη μπροστά στον υπολογιστή. Το γυμναστήριο 3 φορές την εβδομάδα από μια ώρα τι να προλάβει να κάνει; Το θέμα της αύξησης βάρους με απασχολεί όχι μόνο από την άποψη της αισθητικής, αλλά κυρίως από την άποψη της υγείας γιατί όπως γνωρίζετε δεν είμαι κανένα πιπίνι, και όσο περνάνε τα χρόνια τα κιλά που μπαίνουν δύσκολα χάνονται, ιδιαίτερα στις γυναίκες. Και προβληματίζομαι λοιπόν: Κάπνισμα ή παχυσαρκία; Τι θα με βλάψει λιγότερο;
 

Μηνύματα
384
Reaction score
36
Μαρία Παρασκευοπούλου said:
Και προβληματίζομαι λοιπόν: Κάπνισμα ή παχυσαρκία; Τι θα με βλάψει λιγότερο;
Μαρία νομίζω υπερβάλεις ... :), είναι προτιμότερο πιστεύω να έχουμε 10 κιλά παραπάνω απο το
να καπνίζουμε 30+ χρόνια.
 


Staff online

  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.325
Μηνύματα
2.858.587
Members
37.895
Νεότερο μέλος
Mark Zappa
Top