Κάρτα μνήμης η φίλμ;

Τι προτειμάτε;

• Total voters
    13
V

VIDEOMIX

Guest
Ποιά η γνώμη σας όσον αφορά την ποιότητα και την ευχρηστία και 2ον, εσείς τι χρησιμοποιείται;

-

VG

Reaction score
0
Δεν νομιζω οτι τιθεται θεμα αμφισβητησης,η καρτα μνήμης αλλαξε τον ρουν της ιστορίας!

Reaction score
164
Ψηφιακά ψηφίζω και εγώ, λόγω ευχρηστίας.
Η ποιότητα όμως είναι με το μέρος του αναλογικού φιλμ. Ακόμα και οι απλούστερες αναλογικές, έχουν ποιότητα απλησίαστη από οποιαδήποτε compact ψηφιακή. Μόνο οι πολύ καλές SLR πιστεύω ότι πλησιάζουν το φιλμ, και αυτό σε μικρές σχετικά μεγενθύσεις και μικρές εκτυπώσεις.

V

VIDEOMIX

Guest
Αν και λίγο of topic, unfo, για πές μας ως ειδικός, σε τι οφείλεται αυτή η αδυναμία των ψηφιακών σε συνάρτηση με την ποιότητα;
Χρειάζεται να "ανέβουν" και άλλο τα pixels; Η κάτι άλλο;
Υπάρχει η γνώμη πως στην εμφάνιση του αρνητικού, έχουμε κάποια απώλεια που στο ψηφιακό δεν υφίσταται.

Reaction score
164
Δεν θα το έλεγα ότι είμαι ειδικός, αλλά από τα λίγα που έχω καταλάβει όταν μιλάνε οι πραγματικοί ειδικοί, τα ψηφιακά υστερούν σε κρίσιμες παραμέτρους τις ποιότητας, ιδίως στο δυναμικό εύρος (contrast ratio που λέμε και εδώ) και στην ποιότητα του θορύβου (μονοχρωματικός "ατμοσφαιρικός" στα φιλμ, άσχημος χρωματικός στα ψηφιακά). Σε αναλυτικότητα δεν νομίζω ότι υπάρχει θέμα, όσο αφορά τις καλές DSLR, οι ψηφιακές έχουν φτάσει το φιλμ. Οι μεγάλες DSLR με τις μεγάλες αναλύσεις είναι στα επίπεδα του φιλμ.
Το γιατί ακριβώς υπάρχει διαφορά ποιότητας δεν είμαι σε θέση να απαντήσω, αλλά σίγουρα έχει να κάνει με τη φύση των μέσων.
Μην ξεχνάμε όμως πως συγκρίνουμε μια τεχνολογία δεκαετίας με ραγδαία εξέλιξη με μια τεχνολογία που έχει πάνω από έναν αιώνα εξέλιξης πίσω της.

V

VIDEOMIX

Guest
Σίγουρα όμως η νέα τεχνολογία "πατάει" και στην παλαιά. Δεν ειναι κάτι εξ'αρχής δηλαδή.
Οσο για τις DSLR, δεν βλέπω να εκματαλευώμαστε εύκολα τα πολλα mp. Η δική μου για παράδειγμα, κάνει μετατροπή σε jpg και αντί για τα 8 που δίνει σε RAW, πέφτει στα 3-4 εαν θυμάμαι καλά. Ισως και στα 2.

Reaction score
164
Η νέα τεχνολογία πατάει στην παλιά μόνο στο οπτικό μέρος όμως και όχι στο μέσο καταγραφής.
Οι 20D (αυτή δεν έχεις και εσύ; ) γράφει το RAW, απ' όπου φυσικά μπορείς να πάρεις ένα αρχείο 8mp και, εντελώς βοηθητικά (πχ για προεπισκόπιση ή γρήγορο ξεσακρτάρισμα) και ένα JPG σε ποιότητα που επιλέγεις εσύ, αν το επιλέξεις.

Reaction score
5
Υπάρχουν επαγγελματικές με ανάλυση 15-20-25-35 Megapixels, και full frame. Δεν σημαίνει ότι μπορούν να πιάσουν εύκολα ένα slide film σαν το Fuji Velvia, καθώς δεν εξαρτάται η εικόνα μόνο από τα megapixels, αλλά από δυναμικό χρωματικό εύρος και ικανότητα αποτύπωσης έντασης φωτός.

Η σημαντικότερη παράμετρος στην φωτογραφία είναι το φως, η διαχείριση του φωτός, και αυτό είναι που κάνει τις ψηφιακές 'καλύτερες', παρόλο που θεωρητικά δεν 'πιάνουν' πολύ φως. Το 99.9% του κόσμου που δεν ξέρει τι να κάνει με το φως, βγάζει φωτογραφίες κακές έως μέτριες. Στην ψηφιακή ΚΑΙ τραβάς παραπάνω από μία τη φορά, αφού δεν σου κοστίζει τίποτα να τις σβήσεις ΚΑΙ βλέπεις τι έβγαλες ΑΜΕΣΩΣ ώστε να κάνεις διορθώσεις και να βγάλεις καλύτερη ΠΡΙΝ περάσει το γεγονός...

Τέλος στον επαγγελματικό χώρο (δεν εννοώ γάμους-βαφτίσια ελληνικά), είναι τεράστιο advantage να δουλεύεις στον ψηφιακό χώρο, δηλαδή να μπορείς να στείλεις πίσω στο πρακτορείο σου, στην εφημερίδα, στο περιοδικό σου, την φωτογραφία της στιγμής που την τράβηξες πριν 2 λεπτά, και που είναι καυτή είδηση. Ακόμα και αν τα γραφεία είναι 5000 μίλια μακριά. Η επικαιρότητα στην εποχή της δορυφορικής σύνδεσης και του internet είναι αδυσώπητη και η αναλογική διαδικασία ΔΕΝ δουλεύει πλέον.

Έχω συνεργαστεί (στην άλλη ζωή) με διάφορα διεθνή πρακτορεία όπως Allsport (τώρα Getty Images), Reuters, BBC, και θυμάμαι που ήταν μεγάλο θέμα να πουλήσουν οι φωτογράφοι (που είναι συνήθως ελεύθεροι επαγγελματίες) τον ακριβό αναλογικό εξοπλισμό τους, και να πάρουν ψηφιακό. Αλλά τους το επέβαλαν...δεν γινόταν αλλιώς.

Τράβηξε φωτογραφίες -> κατέβασέ τις στο laptop -> συνδέσου στο internet ή με δορυφορικό τηλέφωνο -> στείλε τις στο γραφείο -> ενώ το κείμενο γράφεται -> είδηση με φωτογραφία κάνει τον γύρο του κόσμου...
30 λεπτά από την αρχή μέχρι το τέλος...να γιατί έχει επικρατήσει η ψηφιακή...

V

VIDEOMIX

Guest
Η νέα τεχνολογία πατάει στην παλιά μόνο στο οπτικό μέρος όμως και όχι στο μέσο καταγραφής.
Οι 20D (αυτή δεν έχεις και εσύ; ) γράφει το RAW, απ' όπου φυσικά μπορείς να πάρεις ένα αρχείο 8mp και, εντελώς βοηθητικά (πχ για προεπισκόπιση ή γρήγορο ξεσακρτάρισμα) και ένα JPG σε ποιότητα που επιλέγεις εσύ, αν το επιλέξεις.
Και γιατι όταν πηγαίνω στο κατάστημα εκτύπωσης και βάζωντας την κάρτα ατόφια μέσα στο μηχάνημα παραγγελίας, αυτό δείχνει τις φώτος ως jpg;
Μήπως ειναι πράγματι θέμα δικής μου ρύθμισης της μηχανής; Θα το κυττάξω.

Reaction score
5
Πάντως εγώ μηχανή DSLR με τόσα λεφτά δεν θα έπαιρνα αν ΔΕΝ είχε RAW mode. Αλίμονο να σου έδινε μόνο JPEG...τί σόι ημιεπαγγελματική είναι;
Σίγουρα έχει RAW η 20D, δεν γίνεται αλλιώς.

Reaction score
164
Βέβαια έχει RAW η 20D!
Τα RAW όμως θέλουν επεξεργασία για να μετατραπούν σε TGA, TIFF κτλ. Όταν πας την κάρτα για εκτύπωση το μηχάνημα βέβαια βλέπει μόνο τα JPG και αυτά εκτυπώνει.
Το να πηγαίνεις ανεπεξέργαστα τα αρχεία από τη μηχανή, και μάλιστα τα JPG, σημαίνει ότι χάνεις ένα πολύ μεγάλο μέρος της ποιότητας της φωτογραφίας, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

Staff online

• xfader
    Segregation supporter
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.744
Members
38.489
Νεότερο μέλος
Nikos88