- Μηνύματα
- 901
- Reaction score
- 0
Re: Απάντηση: Κίνηση με νερό....Τι λέτε????
(αυτά τα λένε πειραματιστές σ' αυτό το κύκλωμα, και όχι έμποροι.... απλά μέλη ενός φόρουμ....)
Άρα πώς εξηγείται ότι ο σκαραβέος στο παραπάνω βίντεο (πρίν μερικά πόστ) παίρνει μπρός με μισή μιζιά, και χωρίς τσόκ όταν είναι κρύος, και έχει μειωθεί η κατανάλωση της βενζίνης?? Ένας άλλος δε, που το έχει εγκαταστήσει σε ένα βανάκι, 2000κ.εκ. παρατήρησε μεγάλη διαφορά στη ροπή ανεβαίνε μια ανηφόρα μόνο με 2α και με το σύστημα αυτό κατάφερε να ανέβει με 3η.Η τάση της μπαταρίας του αυτοκινήτου είναι 12.5V και όταν αυτό παίρνει μπρος ο δυναμός την πάει στα 13.8-14.4V ανάλογα το φορτίο, τις στροφές, το μοντέλο αυτοκινήτου κ.λ.π. για να τη φορτίσει. Υπάρχουν κάποια κυκλωματάκια που βγάζουν 16V και χρησιμοποιούνται είτε για την ανάφλεξη είτε πιο πολύ για την αντλία βενζίνης όταν η παροχή της είναι οριακή. Όπως είπα στο προηγούμενο post το να δώσεις παραπάνω τάση ή ένταση στα μπουζί μιας συμβατκής μηχανής το μόνο που καταφέρνεις είναι να προσθέσεις στις απώλειες, μιας και αφού το μπουζί αναφλέξει το μείγμα μετά είτε 0.1 amp είτε 10amp περάσουν είτε επί 4ms μείνει αναμένο, είτε 10 η καύση δεν αλλάζει.
Μάλιστα διάβασα σε ένα τεχνικό φυλάδιο μιας εταιρείας αναφλέξεων ότι ο πολύ δυνατός σπινθήρας δεν είναι καλός γιατί λειτουργεί σαν μια μίνι ατομική βόμβα και διώχνει τα μόρια από την ακίδα του μπουζί με αποτέλεσμα να έχουμε φτωχή σε ποιότητα καύση.
Το ίδιο πρέπει να ισχύει και με την ηλεκτρόλυση: Πρέπει να βρείς την ελάχιστη τάση που θα καταφέρει να σπάσει τους δεσμούς των μορίων. Οτιδήποτε παραπάνω πάει σε απώλειες και ζεσταίνει το σύστημα.
(αυτά τα λένε πειραματιστές σ' αυτό το κύκλωμα, και όχι έμποροι.... απλά μέλη ενός φόρουμ....)