Καινουριες καμπινες ηχειων

Reaction score
18
Καλημερα συμφορουμητες!
Είμαι στην Φαση του να φτιαξω νεες καμπινες για ηχεια. Θα χρησιμοποιήσω θα το κανω 3δρομο και λεω να χρησιμοποιήσω 2 woofer 6,5''. αυτο που έχω ως απορια ειναι το εξης: Εχω βγαλει με τον υπολογιστη λιτρων, τα πόσα λιτρα θα χρειαστουν για το συγκεκριμενο woofer που εχω, στην περιπτωση την δική μου που εχω σκοπό να βάλω 2 woofer 6,5'' πως θα υπολογίσω τα λιτρα??? επίσης καλο θα ηταν να βαλω bassreflex 1) με οπη μπροστά, 2) με οπη πίσω ή 3) να φτιάξω passive radiator με κάτι 8'' που έχω???

Reaction score
1.019
Χωρις να ειμαι σιγουρος αλλα νομιζω πως μια λυση ειναι να εχει καθε γουφερ την δικια του καμπινα,δηλαδη θα υπαρχει καποιος κοφτης( ξυλο δηλαδη ) που θα χωριζει την καμπινα σου για το καθε γουφερ.Βεβαια ας απαντησουν οι ποιο εμπειροι...Με το cross τι θα κανεις?Θα το φτιαξεις μονος σου?

D

deleted user 10898

Guest
http://www.diyaudioandvideo.com/Tutorial/SpeakerBox/

• In the final configuration there are two 6.5" woofers. Two woofers could be used to help with the fact that the woofers have lower power handling than the other drivers in this system and two woofers will also help in the low end frequencies. Adding a second driver doesn't simply mean you should double the box and port sizes. It might be a good starting point, but experimentation would be required to achieve the desired result. Without adequate testing equipment, you would be better off sticking to a simpler system unless you were following the published design from someone else. Googling DIY ScanSpeak 18W/8543 reveals several published designs using 1 or 2 of these drivers.

Reaction score
18
Η λυση του 1 woofer 6.5" και 1 woofer 8" στο ίδιο κουτί είναι τελείως άκυρη ε??? Το ρωτάω διότι εχω τέτοια διαθέσιμα μεγαφωνα

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.025
Η χρήση δύο διαφορετικών μεγαφώνων στον ίδιο δρόμο δεν είναι άκυρη, είναι εφικτή, αλλά εισάγει περιορισμούς που συνήθως είναι ανεπιθύμητοι. Πάντως, αυτό το Peerless είναι ακατάλληλο για χρήση ως διπλό σε ένα ηχείο, γιατί είναι 4άρι, έχει πολύ χαμηλή αντίσταση στο φάσμα 80-400Hz, οπότε θα δώσει ηχείο με αντίσταση γύρω στα 2Ω σ' αυτό το φάσμα, πράγμα επικίνδυνο για τους περισσοτέρους ενισχυτές. Αν θέλεις να βάλεις δύο τέτοια ανά ηχείο, πρέπει να τα συνδέσεις σε σειρά, και αναλόγως να υπολογίσεις το κροσόβερ. Επίσης, επειδή ο υπολογισμός του ρηφλέξ δεν είναι γραμμικός, δεν μπορείς να υπολογίσεις καμπίνα και σωλήνα για ένα μεγάφωνο και μετά να τα διπλασιάσεις για δύο μεγάφωνα. Πρέπει να βρεις ένα προγραμματάκι που να δίνει τη δυνατότητα τέτοιου υπολογισμού για περισσότερα του ενός μεγάφωνα. Κάνε ένα κόπο και ψάξε εδώ. (Προσωπικά, την οπή του ρηφλέξ θα την τοποθετούσα μπροστά ή κάτω, προς το δάπεδο).

Βέβαια, μπορείς να επιλέξεις την εύκολη λύση της κλειστής καμπίνας, η οποία δίνει λιγώτερο αλλά καλύτερης ποιότητας, πιο καθαρό μπάσο.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Η λυση του 1 woofer 6.5" και 1 woofer 8" στο ίδιο κουτί είναι τελείως άκυρη ε??? Το ρωτάω διότι εχω τέτοια διαθέσιμα μεγαφωνα
Εξαρτάται τι θέλεις να πετύχεις...
Αν σκοπός σου είναι να καταστρέψεις το 6,5άρι μια χαρά λύση είναι.:p

Και βέβαια δεν γίνεται κάτι τέτοιο.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Η χρήση δύο διαφορετικών μεγαφώνων στον ίδιο δρόμο δεν είναι άκυρη, είναι εφικτή, αλλά εισάγει περιορισμούς που συνήθως είναι ανεπιθύμητοι.
Κώστα δεν εννοεί να <<εργάζονται>> τα δύο μεγάφωνα σε κοινή συχνοτική περιοχή.
Εννοεί να <<βλέπουν>> κοινό όγκο καμπίνας.

Last edited:

Reaction score
18
Η χρήση δύο διαφορετικών μεγαφώνων στον ίδιο δρόμο δεν είναι άκυρη, είναι εφικτή, αλλά εισάγει περιορισμούς που συνήθως είναι ανεπιθύμητοι. Πάντως, αυτό το Peerless είναι ακατάλληλο για χρήση ως διπλό σε ένα ηχείο, γιατί είναι 4άρι, έχει πολύ χαμηλή αντίσταση στο φάσμα 80-400Hz, οπότε θα δώσει ηχείο με αντίσταση γύρω στα 2Ω σ' αυτό το φάσμα, πράγμα επικίνδυνο για τους περισσοτέρους ενισχυτές. Αν θέλεις να βάλεις δύο τέτοια ανά ηχείο, πρέπει να τα συνδέσεις σε σειρά, και αναλόγως να υπολογίσεις το κροσόβερ. Επίσης, επειδή ο υπολογισμός του ρηφλέξ δεν είναι γραμμικός, δεν μπορείς να υπολογίσεις καμπίνα και σωλήνα για ένα μεγάφωνο και μετά να τα διπλασιάσεις για δύο μεγάφωνα. Πρέπει να βρεις ένα προγραμματάκι που να δίνει τη δυνατότητα τέτοιου υπολογισμού για περισσότερα του ενός μεγάφωνα. Κάνε ένα κόπο και ψάξε εδώ. (Προσωπικά, την οπή του ρηφλέξ θα την τοποθετούσα μπροστά ή κάτω, προς το δάπεδο).

Βέβαια, μπορείς να επιλέξεις την εύκολη λύση της κλειστής καμπίνας, η οποία δίνει λιγώτερο αλλά καλύτερης ποιότητας, πιο καθαρό μπάσο.
Στο data sheet λεει revc Ω 6.05. Ειναι 4Ω???

Reaction score
18
Κώστα δεν εννοεί να <<εργάζονται>> τα δύο μεγάφωνα σε κοινή συχνοτική περιοχή.
Εννοεί να βλέπουν κοινό όγκο καμπίνας.
Σωστα. Χρειάζεται να τα ξεχωρισω?? ειναι εντελως λαθος μια τετοια ιδεα? Ηδη με μια δοκιμή που εκανα δεν ακουγονται ασχημα.... :)

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Σωστα. Χρειάζεται να τα ξεχωρισω?? ειναι εντελως λαθος μια τετοια ιδεα? Ηδη με μια δοκιμή που εκανα δεν ακουγονται ασχημα.... :)
Είναι σαν να έχεις σε ένα αυτοκίνητο έναν κινητήρα εμπρός και έναν πίσω.
Ο μπροστά με 200 ίππους πηγαίνει μπροστά ενώ ο πίσω με 100 ίππους πηγαίνει όπισθεν!
Ποιο λάθος δεν γίνεται.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Τα 6,5 ιντσών που αναφέρεις είναι καθαρόαιμα woofer και δεν είναι midbass που χρειάζεσαι. Είναι φτιαγμένα για τρίδρομα συστήματα πόρτας αυτοκινήτου γιαυτό και 4 Ωμ.
Εντελώς ακατάλληλα για τη χρήση που σκέφτεσαι.

Reaction score
18
Παντως απο το europe-audio που τα αγορασα στην κατηγορία home audio τα εχει. Τεσπα ας τα καψω λοιπόν.

Thanks anyway!

Reaction score
18
υπαρχει καποιος τυπος για να δω πως θα επιλεξω tweeter σε watt συμφωνα με το woofer Που εχω?? ως σκέψη εχω να κάνω ενα 2 δρομο ηχειο με ribbon tweeter και με καποια κατασκευη καμπινας οπως τα συνημμενα αρχεία.

Reaction score
1.019
Η καμπινα που δειχνεις ειναι για fullrange...
Γιατι δεν πηγαινεις σε καποια ετοιμη λυση?Εννοώ οτι υπάρχουν σχεδια με συγκεκριμενες μοναδες που ειμαι σιγουρος οτι σε καλυπτουν
και θα εχεις και σιγουρο αποτελεσμα..

Reaction score
18
Η καμπινα που δειχνεις ειναι για fullrange...
Γιατι δεν πηγαινεις σε καποια ετοιμη λυση?Εννοώ οτι υπάρχουν σχεδια με συγκεκριμενες μοναδες που ειμαι σιγουρος οτι σε καλυπτουν
και θα εχεις και σιγουρο αποτελεσμα..
κατι τετοιο εννοεις???

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.905
Members
38.519
Νεότερο μέλος
gperdik