Και κινητό, και scanner!

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Μηνύματα
15.897
Reaction score
305
Ναι, καλά διαβάσατε! Το ερευνητικό τμήμα του ευρωπαϊκού τμήματος της Xerox, έδωσε πριν λίγες μέρες στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα δοκιμών μιας νέας πατέντας η οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, δίνει στο κινητό μας την δυνατότητα γρήγορης και εύκολης σάρωσης εγγράφων! Πως επιτυγχάνεται αυτό; Με την ενσωματωμένη φωτογραφική μηχανή του κινητού η οποία παίζει το ρόλο του σαρωτή, ενώ στη συνέχεια αναλαμβάνει δράση το ειδικό software της Xerox που έχει ως κύριο ρόλο τον καθαρισμό της εικόνας μέσω ειδικών φίλτρων.

Μετά λοιπόν από την φωτογράφιση του εγγράφου, εφαρμόζεται το γνωστό φίλτρο blur στην εικόνα, ώστε να εξομαλυνθούν τα συνηθισμένα φαινόμενα aliasing. Στη συνέχεια, η εικόνα μετατρέπεται σε ασπρόμαυρη ενώ ταυτόχρονα εξαλείφονται οι τυχόν σκιές και αντανακλάσεις. Σε περίπτωση που πρόκειται για χειρόγραφο ή έγχρωμο κείμενο, εφαρμόζονται φίλτρα για την βελτίωση του κορεσμού (saturation) και της εξισορρόπησης του λευκού χρώματος. Τέλος, η εικόνα συμπιέζεται κατάλληλα σε G4 fax format, ώστε να μειωθεί ο όγκος της για να μπορεί να είναι πιο εύκολη η αποστολή της. Το συγκεκριμένο format αποδεικνύεται αρκετά ικανό, μιας και μπορεί να μετατρέψει μια JPEG εικόνα των 250Kb, σε μόλις 15Kb. Φυσικά, το αρχείο μετά μπορεί να σταλεί με οποιοδήποτε παραδοσιακό τρόπο, όπως Bluetooth ή MMS και, στη συνέχεια, να παραληφθεί από οποιοδήποτε υπολογιστή με δυνατότητα οπτικής αναγνώρισης χαρακτήρων, όπου μπορεί να μετατραπεί εύκολα σε έγγραφο κειμένου.

Η πρωτοποριακή αυτή τεχνολογία, γεννήθηκε κατά την διάρκεια της προσπάθειας της Xerox να αναπτύξει λογισμικό το οποίο να επιτρέπει στα κινητά να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τόσα χρόνια στην σωστή απόδοση των φωτογραφιών, ιδιαίτερα όταν αυτές γίνονται κάτω από δύσκολες συνθήκες. Όπως εξηγεί και ο Christopher Dance, επιστήμονας της Xerox, η ιδέα αυτή (της χρησιμοποίησης του κινητού για σάρωση εικόνων) υπήρχε εδώ και πολύ καιρό στα τμήματά της εταιρείας, μόνο που η μέχρι πρότινος φτωχή τεχνολογία των camera-phones, δεν επέτρεπε στους ερευνητές να την υλοποιήσουν. Τώρα πλέον που τα πράγματα έχουν προχωρήσει αρκετά πάνω στο θέμα κυρίως με την έλευση των πρώτων κινητών με φακούς 1 MPixel, πιστεύουν πως έφτασε η στιγμή να την διαθέσουν και στο ευρύ κοινό. Ο ίδιος ο κ. Dance πιστεύει πως η χρήση της θα εκτοξεύσει σε νέα επίπεδα την παραγωγικότητα των υπαλλήλων που δουλεύουν εκτός γραφείου, επιτρέποντάς τους να σαρώνουν κυριολεκτικά οποιαδήποτε πληροφορία θελήσουν και να την μεταδίδουν αμέσως όπου χρειάζεται.

Τέλος, αν και πληροφορίες για τη διάθεσή της εν λόγω τεχνολογίας στην αγορά δυστυχώς δεν υπάρχουν προς το παρόν, μάλλον δεν θα περάσει πολύς καιρός ώσπου να τη δούμε κι εμείς στην πράξη στα κινητά μας τηλέφωνα

από το myphone.gr
 



Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.802
Μηνύματα
3.027.994
Members
38.497
Νεότερο μέλος
Κωνσταντίνος Παντός
Top