Και πως δουλευει?

Reaction score
3
Μια απορία, μόνο

Χωρίς να παραλληλίζω καταστάσεις και συστήματα, όταν (το 1996) είχα ακούσει επισταμένα το θηριώδες σύστημα ηλεκτροστατικών στοιχείων και δίπολων subwoofer που η MartinLogan ονόμαζε "Statement" (βλέπε επισυναπτόμενη φωτό) στο studio του μεγαλύτερου dealer της στη Νέα Υόρκη, παρά το γεγονός ότι είχα -όπως και να το κάνουμε- ψυχολογικά προετοιμαστεί ανάλογα, δεν εισέπραξα τη μαγεία που περίμενα (και είχα εισπράξει στα κατά πολύ φτηνότερα full-range Η/Σ CLS II της ίδιας μάρκας).

Αιτία, η ανισομερής κατανομή μεσαίων και χαμηλών συχνοτήτων.
Σα να έπαιζαν δύο διαφορετικά ηχεία, βρε παιδί μου, ένα για τα μπάσα και ένα για όλα τα υπόλοιπα (κάτι που, επί της ουσίας, συνέβαινε...).

Επειδή και η φιλοσοφία των mbl είναι παραπλήσια (ανεξάρτητα sub και παθητικό crossover) απλά αναρωτιέμαι αν και πώς κατάφεραν οι γερμανοί να συνδυάσουν τα παραπάνω.

Η ML, πάλι, εξέλιξε το σύστημά της και, εξ όσων γνωρίζω, η τελευταία γενιά Statement είχε ενεργά sub και ενεργά cross -γι΄αυτά, όμως, δεν έχω ιδίαν άποψη και ούτε και κανένας από τους "γνωστούς υπόπτους" του χώρου...//; - )

Attachments

Reaction score
3
Να, λοιπόν, πώς την πατάμε όλοι

...παρά το γεγονός ότι είχα -όπως και να το κάνουμε- ψυχολογικά προετοιμαστεί ανάλογα, δεν εισέπραξα τη μαγεία που περίμενα (και είχα εισπράξει στα κατά πολύ φτηνότερα full-range Η/Σ CLS II της ίδιας μάρκας)...
Διαβάζοντας ξανά το χτεσινό μου μήνυμα, με πιο καθαρό μυαλό, βλέπω για μια ακόμα φορά, πόσο εύκολο -και συνηθισμένο- είναι να "πέσεις στη λούμπα" της προπέτειας.

Θέλω να πω, δηλαδή, ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που να ασκεί το ευγενές άθλημα στο οποίο επιδιδόμαστε όλοι μετά μανίας και να έχει προχωρήσει σε κριτική ακρόαση μιας συσκευής ή συστήματος χωρίς προκατάληψη.

Αρνητική ή θετική, δεν έχει σημασία. Η προκατάληψη είναι ένας ύπουλος εχθρός της καθαρής και υγιούς σκέψης και, τις περισσότερες φορές διαβρώνει την κρίση μας χωρίς καν να το παίρνουμε χαμπάρι.

Έτσι και η αφεντομουτσουνάρα μου: πριν τον δει, Γιάννη τον είχε ονομάσει (τα Statement, εννοώ). Ποιο είναι το ποσοστό της συμμετοχής της (θετικής, εν προκειμένω) προκατάληψης στο συμπέρασμα που εξήγαγα από την εν λόγω ακρόαση, δεν ξέρω.

Ξέρω, όμως, ότι όπως κατ' επανάληψη έχουμε τονίσει σε συζητήσεις περί δοκιμών, και δη συγκριτικών, η προκατάληψη είναι μια μορφή πόλωσης της κρίσης του δοκιμαστή, που πρέπει πάση θυσία να αποφεύγεται.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι αυτό, ας κρίνει έκαστος για τον εαυτό του. Και αν, τέλος πάντων, μιλάμε για κατ' ιδίαν αξιολογήσεις, δε βαριέσαι. Εμείς πληρώνουμε το λογαριασμό.
Αν, όμως, μιλάμε για δημόσια καταγραφή εντυπώσεων που ενδέχεται να παρασύρει κόσμο σε λάθος συμπεράσματα, νομίζω ότι θα πρέπει να το σκεφτόμαστε διπλά.

Μπορεί όλα τα παραπάνω να ακούγονται υπερβολικά, μπορεί να "ψειρίζουμε τη μαϊμού", μην ξεχνάμε όμως ποιος είναι ο τίτλος και ποιο το περιεχόμενο (θεωρητικά, έστω) της κατηγορίας...//; - )

Reaction score
81
Re: Μια απορία, μόνο

Χωρίς να παραλληλίζω καταστάσεις και συστήματα, όταν (το 1996) είχα ακούσει επισταμένα το θηριώδες σύστημα ηλεκτροστατικών στοιχείων και δίπολων subwoofer που η MartinLogan ονόμαζε "Statement" (βλέπε επισυναπτόμενη φωτό) στο studio του μεγαλύτερου dealer της στη Νέα Υόρκη, παρά το γεγονός ότι είχα -όπως και να το κάνουμε- ψυχολογικά προετοιμαστεί ανάλογα, δεν εισέπραξα τη μαγεία που περίμενα (και είχα εισπράξει στα κατά πολύ φτηνότερα full-range Η/Σ CLS II της ίδιας μάρκας).

Αιτία, η ανισομερής κατανομή μεσαίων και χαμηλών συχνοτήτων.
Σα να έπαιζαν δύο διαφορετικά ηχεία, βρε παιδί μου, ένα για τα μπάσα και ένα για όλα τα υπόλοιπα (κάτι που, επί της ουσίας, συνέβαινε...).

Επειδή και η φιλοσοφία των mbl είναι παραπλήσια (ανεξάρτητα sub και παθητικό crossover) απλά αναρωτιέμαι αν και πώς κατάφεραν οι γερμανοί να συνδυάσουν τα παραπάνω.

Η ML, πάλι, εξέλιξε το σύστημά της και, εξ όσων γνωρίζω, η τελευταία γενιά Statement είχε ενεργά sub και ενεργά cross -γι΄αυτά, όμως, δεν έχω ιδίαν άποψη και ούτε και κανένας από τους "γνωστούς υπόπτους" του χώρου...//; - )
Ακουσα τα Statement 1 ημέρα πρίν απο τα MBL.
Συμφωνώ απόλυτα με τα σχόλιά σου και προσθέτω οτι το sweet spot ήταν πολύ μικρό για τα δεδομένα του ηχείου. Ο ακροατής έπρεπε να ήταν καθισμένος ακριβώς στο κέντρο για έχει σωστό εστιασμό και ρεαλιστική απεικόνιση της ορχήστρας. Βέβαια αυτό ισχύει λίγο-πολύ και για τα περισσότερα ηχεία αλλά και εγώ πήγα προετοιμασμένος για καλύτερα πράγματα.

Επί πέντε ημέρες, όσο κράτησε η Εκθεση του Stereophile, άκουγα τα Statement καθημερινά και δεν άλλαξα γνώμη. Το σύστημα περιελάμβανε VTL Wotan με τον κορυφαίο προενισχυτή της VTL και έπαιζε με πικάπ Oracle και ένα εντυπωσιακό σέτ transport-μετατροπέα της Wadia. Για να είμαι ειλικρινής ο συνδιασμός ML CLSII με τα subwoofer-πύργους της Κinergetics ( τα θυμάσαι Captain ? :) )μου είχε αφήσει καλύτερη αίσθηση με υποδεέστερα συνοδά μηχανήματα απο τα VTL-Wadia.

Προσέγισα και τα Statement αλλά και τα MBL με παραπλήσια θετική προκατάληψη. Ειδικά για το MBL ο τρελλογιατρός Michael Gindi παραληρούσε από τις σελίδες του Absolute Sound. Στην μία περίπτωση ( MBL ) τα αποτελέσματα ξεπέρασαν κάθε προσδοκία και στην άλλη ( Statement ) έφυγα προβληματισμένος.

'Οσον αφορά την προκατάληψη που ανέφερες, είναι ουσιαστικά αδύνατον να απαλλαγούμε από αυτήν.
Ο μόνος τρόπος για την αποφυγή της προκατάληψης είναι η "τυφλή" ακρόαση κάτι που είναι δύσκολα εφαρμόσιμο. Υποθέτω οτι οι μουσικόφιλοι-μή χαϊφιντελίστες μπορούν να κρίνουν αμερόληπτα αρκεί βέβαια να μήν γνωρίζουν τις τιμές των συσκευών.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.968
Members
38.524
Νεότερο μέλος
opanamas