Καλωδια 5 μετρα && KNX συστηματα

Μηνύματα
287
Reaction score
66
Καλησπερα,
κανω ανακαινιση και ειμαστε στη φαση που μιλαω με ηλεκτρολογο για καλοδιωση, ηθελα να ρωτησω εαν μπορω να εχω τα μηχανηματα ενος μελλοντικου ηχοσυστηματος και τα ηχεια απο τον αλλο τοιχο. Τα καλωδια θα περασουν υπογεια απο το σαλονι. Ο ηλεκτρολογος μου ειπε να κοιταξω τα τα καλωδια για ηχοσυστηματα ειναι παρα πολυ ακριβα
1. Υπαρχουν καλωδια που ειναι σε τιμη οκαυ για 5 μετρα και υποστηριζουν ενα ηχοσυστημα μιας Χ ταξης; Εαν ναι τι ταξης θα πιστευατε; (τυπου 5.000? 10.000? η και 50.000? (ευρω)
2. ενα ηχειο θα μπορουσε να παιξει με την καλωδιωση τυπου KNX ή όχι και το αφηνουμε οπως εχει.

ευχαριστω πολυ
αλεξανδρος
 

alexis

Reticular Activating System
Μηνύματα
14.399
Reaction score
27.689
Μπορείς να κάνεις ότι θες. Πριν περάσεις καλώδια ηχείων σε πάτωμα ή τοίχο πρέπει να αποφασίσεις τι ηχεία θα βάλεις. Υπάρχουν ηχεία με απλή συνδεσολογία δηλαδή απλό καλώδιο ηχείων, ηχεία με αναλογικό XLR, ψηφιακό XLR, αναλογικό RCA, Ethernet για AOIP ή Dante και θες και ρεύμα αν είναι ενεργά. Future proof δεν υπάρχει εκτός και αν είσαι διατεθειμένος να περάσεις όλα τα παραπάνω σε κάθε ηχείο, ή αποφασίζεις ότι θα έχεις πάντα παθητικά ηχεία πχ οπότε θες απλό καλώδιο τύπου Belden, Mogami κ.α και αυτό που σε ενδιαφέρει είναι η απόσταση. Η REVEL ας πούμε που είναι πολύ σοβαρή εταιρία ηχείων στα manuals των ακριβών ηχείων της γράφει αυτό και αφορά το minimum AWG.
Screenshot_20220208-094651_Drive.jpg


To KNX είναι για automation - smart home. Θέλει κουβέντα με πιστοποιημένο ηλεκτρολόγο που έχει περάσει τα απαραίτητα σεμινάρια για να πάρει την άδεια για KNX.
 
Last edited:

symos

You're not worthy!
Μηνύματα
2.959
Reaction score
6.684
απλό καλώδιο ηχείων, ηχεία με αναλογικό XLR, ψηφιακό XLR, αναλογικό RCA, Ethernet για AOIP ή Dante και θες και ρεύμα αν είναι ενεργά. Future proof δεν υπάρχει
Σωστό μεν, αλλά καλύτερα να πιάσει τις βασικές κατηγορίες, παρά μόνο μία ή τίποτα. Δηλαδή απλό καλώδιο ηχείων για παθητικά, XLR για ενεργά και... τίποτα για ασύρματα.

Το ρεύμα δεν χρειάζεται να πάει από τον έναν τοίχο στον άλλον, φαντάζομαι και ο τοίχος των ηχείων θα έχει ρεύμα κάπου κοντά (απλά θα πρέπει να γίνει η πρόβλεψη να υπάρχει κοντά στα ηχεία).

Απλό RCA επίσης δεν θα είχε νόημα για τέτοια απόσταση, αφετέρου μπορεί να περάσει από το XLR αν χρειαστεί. Τα υπόλοιπα που λες είναι αρκετά εξεζητημένα που κατά 99% δεν θα τα χρειαστεί, άσε που για το Ethernet ισχύει ό,τι και για το ρεύμα (δεν χρειάζεται να πάει απευθείας από τον έναν τοίχο στον άλλον) και υπάρχουν και άλλες λύσεις (π.χ. Powerlines).

Οπότε, συμπερασματικά, νομίζω με τα 2 παραπάνω καλώδια θα είναι 99% ΟΚ.
 

alexis

Reticular Activating System
Μηνύματα
14.399
Reaction score
27.689
Όσοι κάνουν εγκαταστάσεις ηχείων στην Αμερική με Ethernet περνάνε ένα καλώδιο σε κάθε ηχείο και όλα καταλήγουν στο ίδιο σημείο που θα μπει το Switch, και εκεί θα κουμπώσει και ο επεξεργαστής. Ένα cat5 είναι υπεραρκετό.

Για τα άλλα συμφωνώ. Αν θέλει βάζει ένα απλό καλώδιο για παθητικά ηχεία βάση πίνακα REVEL, και υπάρχει και το καλώδιο της Genelec το οποίο μεταφέρει σήμα και ρεύμα μαζί. Επίσης μπορεί να γίνει και αναλογικό και ψηφιακό. Όχι και τα δύο ταυτόχρονα βέβαια, αλλά με το ίδιο καλώδιο κάνεις 3 δουλειές (ρεύμα και αναλογικό ή ψηφιακό).
 


Staff online

  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.316
Μηνύματα
2.858.294
Members
37.893
Νεότερο μέλος
k.dimitriadis
Top