Καλώδιο Ρεύματος

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.593
Ένα καλώδιο ρεύματος σχεδόν πάντα προκαλεί πολλά ερωτηματικά, απορίες αλλά και δυσπιστία. Εδώ λοιπόν θα σας περιγράψω, και μόνο, τη κατασκευή ενός τέτοιου καλωδίου. Απλά όσοι πιστοί προσέλθετε και παρακαλώ να περιγράψετε τι ακούσατε, αν ακούσατε ή τι δεν ακούσατε και γενικά θα ήθελα τη γνώμη σας θετική ή αρνητική.

Τα υλικά που απαιτούνται (φαίνονται στη παρακάτω φωτογραφία):
1) 3 x 3 μέτρα διαφορετικού χρώματος καλώδιο χάλκινο πολύκλωνο 1 καρέ. 2) 1,5 μέτρα θερμοσυστελόμενο μακαρόνι.
3) Φις για τη πρίζα και τη συσκευή μας.

Η διαδικασία:
1) Κόβουμε στη μέση το κάθε καλώδιο ώστε να σχηματιστούν έξι αγωγοί μήκους 1,5 μέτρα.
2) Βάζουμε σε ζευγάρια αγωγούς διαφορετικού χρώματος (κίτρινο-κόκκινο, μπλε-κίτρινο, κόκκινο-μπλε) και τους πλέκουμε σε σχήμα κοτσίδας.
3) Στο ένα άκρο γδύνουμε τα καλώδια, τα ενώνουμε ανά δύο του ιδίου χρώματος και τα κολλάμε (όχι απλά βιδώνουμε) στις επαφές τις πρίζας. Προσοχή!! να μη καταστρέψουμε το φις από τη παρατεταμένη επαφή με το κολλητήρι.
4) Περνάμε με βερνίκι τα σημεία κόλλησης και το γυμνό χαλκό για αντοχή στην οξείδωση και κλείνουμε το φις.
5) Με τη βοήθεια μιας ατσαλίνας περνάμε τους αγωγούς στο θερμοσυστελόμενο. (προσοχή χρειάζεται στον υπολογισμό του μήκους του θερμοσυστελόμενου)
6) Γδύνουμε πάλι και κολλάμε ανά δύο τα καλώδια μας στο άκρο του φις της συσκευής προσέχοντας την αντιστοιχία με το φις της πρίζας. Περνάμε το απαραίτητο βερνίκι και κλείνουμε το φις.
7) Με ένα πιστόλι θερμού αέρα θερμαίνουμε το θερμοσυστελόμενο και το καλώδιο μας είναι έτοιμο.

Βέβαια ΠΡΟΣΟΧΗ!! μεγάλη γιατί με το ρεύμα δε παίζουμε. Μόνο όσοι είναι σίγουροι ότι ξέρουν τι κάνουν να προχωρήσουν.
Παραθέτω και μια φωτογραφία με το τελικό αποτέλεσμα.

Attachments

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.881
εγω μεχρι τοτε μπορω να πιω καμμια μπυρα

Reaction score
13
Ένα καλώδιο ρεύματος σχεδόν πάντα προκαλεί πολλά ερωτηματικά, απορίες αλλά και δυσπιστία. Εδώ λοιπόν θα σας περιγράψω, και μόνο, τη κατασκευή ενός τέτοιου καλωδίου.
Τι διαφορετικο υποσχεται αυτο το καλωδιο, σε σχεση με αλλα ?

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.593
Απάντηση: Καλώδιο Ρεύματος

Δεν υπόσχεται απολύτως τίποτα. Το προτείνω σαν ενασχόληση και επειδή έχει πολύ χαμηλό κόστος κατασκευής. Ούτε ακριβά και πολυδιαφημισμένα φις του έβαλα ούτε ακριβά καλώδια. Χρειάζεσαι δε λιγότερο από μια ωρίτσα με προσεχτική δουλειά. Από ότι παρατήρησες δεν αναφέρω τίποτα για ηχητικά χαρακτηριστικά, τα οποία μπορεί να έχει μπορεί και όχι, αλλά αφήνω όσους το επιχειρήσουν να μας πουν. Μάλιστα το έδωσα σε γνωστό και με υπόβαθρο δοκιμαστή περιοδικού, ο οποίος δε παραμυθιάζεται με τίποτα σχετικό και μου είπε τη γνώμη του.

Reaction score
8
Koγια με πηρες στο λαιμο σου
Κι εγω ελεγα να φτιαξω ενα πλεχτο και αυτος μουλεγε οχι.

Υ.Γ. Παντως σοβαρα εμενα μου αρεσει χωρις το θερμοσυστελλομενο.

Reaction score
8
Τι διαφορετικο υποσχεται αυτο το καλωδιο, σε σχεση με αλλα ?
Μιχαλη μοιαζει με χαι εντ, δεν κοστιζει και εχει την χαρα οτι το εφτιαξε μονος του. Αν ειχε βαλει και χρωματιστο θερμοσυστελλομενο θα ηταν ακομα πιο ομορφο.

Reaction score
3.929
Αυτό το καλώδιο είναι επικίνδυνο γιατί δεν παρέχει καμία απολύτως προστασία από πιθανές φθορές της συνθετικής επικάλυψης.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.593

g.kar Re: Καλώδιο Ρεύματος
Αυτό το καλώδιο είναι επικίνδυνο γιατί δεν παρέχει καμία απολύτως προστασία από πιθανές φθορές της συνθετικής επικάλυψης.

Γιαυτό το λόγο υπάρχει το θερμοσυστελόμενο και όχι μόνο το μονωτικό του καλωδίου αν και θα συμφωνήσω ότι σκέτο είναι ομορφότερο. Αν θες πες μας και πως μπορεί να προκύψουν φθορές σε ένα καλώδιο που τοποθετείται στο πίσω μέρος των συσκευών, μεταξύ τοίχου και συσκευής και συνήθως δεν αλλάζει θέση από εκεί. Η προοπτική του είναι για χρήση σε συσκευές ήχου και όχι σε ηλεκτρική θερμάστρα ή πιστολάκι μαλλιών που αλλάζουν θέση συνεχώς και χρειάζονται επιπλέον μόνωση.

Reaction score
3.929
To θερμοσυστελλόμενο είναι πολύ λεπτό και το μόνο που κάνει είναι να προστατεύει τους αγωγούς από τη σκόνη !!!

Αυτό το καλώδιο, επαναλαμβάνω είναι επικίνδυνο όπως φαίνεται στη φωτογραφία με μια απλή επικάλυψη θερμοσυστελλόμενου. Τώρα εσύ μπορείς να έχεις τη δική σου άποψη και δικαίωμά σου, αλλά εδώ έχουμε θέμα που αφορά την ασφάλεια διαφορετικά δεν θα με ενοχλούσε αυτή η κατασκευή.

Υ.Γ Ειδικότερα όταν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή με τα καλώδια ρεύματος.
Ενα κοινό καλώδιο Η/Υ είναι πολύ πιο ασφαλές από αυτό που παρουσιάζεται σε αυτό το θέμα και προφανώς θα ακούγεται το ίδιο καλά. Το τελευταίο χωρίς να έχω καμία απολύτως αμφιβολία.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.593

Ελλάς το μεγαλείο σου...

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.593

Ακόμα δεν απάντησες πως ένα καλώδιο μεταξύ τοίχου και συσκευής, σε απόσταση 20-30 εκατοστών, θα παρουσιάσει φθορές.
Εγώ δε θα σου το συγκρίνω σε απόδοση με ένα καλώδιο υπολογιστή αλλά θα σου πω ότι <<παίζει>> πολύ χειρότερα. Απλά είχα χρόνο και χρήμα για πέταμα και το έφτιαξα. Εσύ αν μπορείς το φτιάχνεις όπως το περιγράφω, το δοκιμάζεις, μας λες σε τι μηχανήματα και βγάλε τα συμπεράσματα σου μετά.

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.749
Θέλω να ρωτήσω μερικά πράγματα...

1. Γιατί πρέπει οι αγωγοί του καλωδίου να είναι συνεστραμμένοι;
2. Γιατί καθένας από αυτούς πρέπει να είναι 2 καλώδια του 1 καρέ. Ένα δυομισάρι δεν είναι αρκετό;
3. Γιατί να τυλιχθούν με μακαρόνι; ένα 3x2.5 εύκαμπτο με έτοιμη πλαστική κάλτσα είναι λιγότερο κατάλληλο, και γιατί;
4. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, (οι διατάξεις της οποίας βασίζονται σε πραγματικές ανάγκες και απαιτήσεις ασφαλείας), οι ηλεκτρολογικές ενώσεις με κόλληση απαγορεύονται. Γιατί πρέπει να είναι κολλημένοι οι αγωγοί και όχι βιδωμένοι, έτσι όπως προσφέρει τις επαφές του κάθε βύσμα;

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.593
Θέλω να ρωτήσω μερικά πράγματα...

1. Γιατί πρέπει οι αγωγοί του καλωδίου να είναι συνεστραμμένοι;
2. Γιατί καθένας από αυτούς πρέπει να είναι 2 καλώδια του 1 καρέ. Ένα δυομισάρι δεν είναι αρκετό;
3. Γιατί να τυλιχθούν με μακαρόνι; ένα 3x2.5 εύκαμπτο με έτοιμη πλαστική κάλτσα είναι λιγότερο κατάλληλο, και γιατί;
4. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, (οι διατάξεις της οποίας βασίζονται σε πραγματικές ανάγκες και απαιτήσεις ασφαλείας), οι ηλεκτρολογικές ενώσεις με κόλληση απαγορεύονται. Γιατί πρέπει να είναι κολλημένοι οι αγωγοί και όχι βιδωμένοι, έτσι όπως προσφέρει τις επαφές του κάθε βύσμα;
1.Έτσι όπως το σκέφτηκα το ζητούμενο είναι η δημιουργία χωρητικότητας του κάθε αγωγού με τους άλλους δύο.
2.Μια χαρά είναι η λύση της κάλτσας που προτείνεις.
3.Καλύτερη μακροχρόνια συμπεριφορά και μικρότερη αντίσταση επαφής.

Reaction score
0
Ζηλεψα και επειδη σημερα ειχα λιγο χρονο μεσα σε μια ωριτσα το ειχα τελειωσει.
Αλλα θελω να ρωτησω
1. γιατι οχι πιο χοντρο καλωδιο 1,5 καρε η 2,0 η ακομα και 2,5?? Και μετα πιο μεγαλη φισα για πριζα γιατι η μικρη δεν θα την χωραει με τιποτα
2. Καλτσα υφασματινη που βρισκω
3.Καλτσα για πολυ λεπτο Interonect??
4. Το πλεξιμο αραγε εξυπηρετει η απλα παιδεμα ειναι , για να φαινεται πλακε και μουρη το καλωδιο.

Οσοι γνωστες γιατι στα καλωδια ειμαι εντελως αρχαριος θα ηθελα να μου δωσουν μια απαντηση

Reaction score
0
Προς Petermeni
Εκτος απο αυτα τα ξυλινα τα RCA εχουμε καμμια αλλη προταση??Βρηκα Thoman neutrik απο την πιο απλη σειρα μεχρι τα ακριβα με 12-13 eur?
Αλλα θελι και 25 eur μεταφορικα και δεν αξιζει

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.593
Ζηλεψα και επειδη σημερα ειχα λιγο χρονο μεσα σε μια ωριτσα το ειχα τελειωσει.
Αλλα θελω να ρωτησω
1. γιατι οχι πιο χοντρο καλωδιο 1,5 καρε η 2,0 η ακομα και 2,5?? Και μετα πιο μεγαλη φισα για πριζα γιατι η μικρη δεν θα την χωραει με τιποτα
2. Καλτσα υφασματινη που βρισκω
3.Καλτσα για πολυ λεπτο Interonect??
4. Το πλεξιμο αραγε εξυπηρετει η απλα παιδεμα ειναι , για να φαινεται πλακε και μουρη το καλωδιο.

Οσοι γνωστες γιατι στα καλωδια ειμαι εντελως αρχαριος θα ηθελα να μου δωσουν μια απαντηση
Εκτός από θερμοσίφωνα θέλεις να μπορείς να τροφοδοτείς και ηλεκτρική κουζίνα?
Το πλέξιμο σαφώς και έχει νόημα.
Κάλτσα θα σου πω αύριο που υπάρχει.

Reaction score
0
Οχι απλα για τον parasound ειχα βαλει αν δεν κανω λαθος 2,0 η 2,5 καρε!! Χ 2 πριζες
ΑΑ και 25 ασφαλεια στον πινακα, βραδειας
Αυτο το καλωδιο αντεχει για ενισχυτη 2Χ650 η να φτιαζω αλλο??

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.593
Το καλώδιο από το πίνακα σου μέχρι τις πρίζες τι διατομή έχει?
Κάνε το αν θες με καλώδιο 1,5 καρέ για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.
Έχεις παρατηρήσει το συρματάκι μιας 10άρας ασφάλειας τι πάχος έχει?

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • PeterMeni
    DIY - "Επαγγελματίας"

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.633
Members
38.729
Νεότερο μέλος
roberto_portale