Καταναλωτικά (consumer) CD Recorders και δίσκοι CD-R Audio

Μηνύματα
4.544
Reaction score
3.085
Πρόσφατα (πριν λίγες μόλις μέρες) αναδείχτηκε η ανάγκη χρήσης κάποιου CD Recorder, προκειμένου να μεταφέρω ηχητικό υλικό, μεικτό με μουσική και αφήγηση, επαγγελματικού περιεχομένου της κόρης μου, από κασέτα σε CD.

Επειδή διαθέτω ένα επαγγελματικό DAT της Sony (το PCM-2600), σκέφτηκα να κάνω την εγγραφή αρχικά σε μια κασέτα DAT και μετά να την μεταφέρω σε CD, με ψηφιακή ομοαξονική σύνδεση του DAT με το CD Recorder. Ο λόγος που προτίμησα αυτή τη διαδικασία είναι η ευκολία που παρέχει το DAT, αν κάτι πάει στραβά, να μπορέσεις να γυρίσεις πίσω και να σβήσεις/ξαναγράψεις ότι κομμάτι θέλεις, μέχρι να έχεις ένα τελικό αποτέλεσμα, χωρίς να χρειαστεί να πετάξεις μερικά CD που θα έχουν αποτύχει κατά την εγγραφή.

Η μεταφορά μετά από το DAT στο εγγράψιμο CD είναι πανεύκολη υπόθεση, ειδικά αν έχεις κατά την εγγραφή του DAT κανονίσει να χωριστούν τα κομμάτια μεταξύ τους.

Και αφού τελείωσε η εγγραφή, άρχισαν τα δύσκολα (και μη αναμενόμενα).

Αλλά ας δούμε καταρχήν τα CD Recorders, που ήταν διαθέσιμα. Ήταν ένα Marantz DR700 και ένα Philips CDR779. Το πρώτο το είχα αγοράσει τη δεκαετία του '90 από το Dubai και έχει ελάχιστα χρησιμοποιηθεί, ενώ η κατάστασή του είναι σαν καινούργιο. Το δεύτερο το πήρα από αγγελία εδώ στην δική μας κοινότητα.

Το πρώτο, στη δεκαετία του 2000, είχα προσπαθήσει να το "σπάσω", ώστε να δέχεται και απλούς δίσκους CD-R/RW, χωρίς να έχουν το λογότυπο "Digital Audio". Ήταν η εποχή που ακόμα αυτοί οι δίσκοι ήταν ακριβοί και η μετατροπή φαινόταν να άξιζε το κόστος της. Ωστόσο, δεν χρειάστηκε να το δουλέψω και πολύ μ' αυτόν τον τρόπο, γιατί στη συνέχεια προχώρησαν τα drives και η τεχνολογία στα PC και έμεινε το Marantz να χρησιμοποιείται αραιά και που και μόνο για να ψηφιοποιώ κανένα βινύλιο κάποιου φίλου ή δικό μου (σπανιότερα).

Έτσι, έμεινε σχεδόν αχρησιμοποίητο μέχρι σήμερα. Την ίδια τύχη είχε και το Philips, το οποίο το αγόρασα μόνο για καθημερινές αντιγραφές CD, φίλων κυρίως, αφού είχε την ευκολία να είναι διπλό και η δουλειά να γίνεται γρήγορα, χωρίς ανάγκη δεύτερου CD Player.

Πριν μάλιστα ανοίξω αυτό το νήμα, παρακολούθησα τα όσα γράφτηκαν εδώ, τόσο στο θέμα βλάβης και επισκευής του Marantz DR700, όσο και στο θέμα μιας αγγελίας για ένα Philips CDR779.

Πάμε τώρα στο πρόβλημα.

Μόλις δοκίμασα να χρησιμοποιήσω ένα από τα πιο πρόσφατα δισκάκια CD-R for Audio, το Verbatim Music CD-R #43365, το μεν Philips μου έβγαλε μήνυμα στο καντράν WRONG DISC - USE AUDIO CD-R, το δε Marantz, ενώ βάζοντας το δισκάκι μέσα στο tray το βλέπει στην αρχή σαν CR Recordable, στη συνέχεια ξεκινάει η διαδικασία OPC (Optical Power Calbration) και μετά από λίγα δευτερόλεπτα λαμβάνω μήνυμα OPC FAILED.

Πρέπει ακόμα να πω ότι στο Philips ξαναδοκίμασα κι άλλο δισκάκι Verbatim και την επόμενη φορά το είδε κανονικά και τώρα μπορώ να κάνω την εγγραφή από το DAT. Ωστόσο, διατηρώ ακόμα τις αμφιβολίες μου για τη λειτουργικότητά του, φοβούμενος μήπως μετά από μερικές ακόμα προσπάθειες μου το ξαναπαρουσιάσει.

Παράλληλα, έχω επικοινωνήσει τόσο με την ΕΤΥΤ (Marantz) όσο και με την Philips-Ελλάς, από τις οποίες πήρα κάποιες αρχικές απαντήσεις, που με παρέπεμψαν στα εξειδικευμένα τους service. Την ίδια περίοδο επικοινώνησα και με την Verbatim Europe, από την οποία πήρα αμέσως απάντηση, και μάλιστα στα Ελληνικά, από κάποια ευγενέστατη κυρία, η οποία, αφού της έστειλα την απόδειξη αγοράς του πακέτου των δίσκων, κανόνισε να μου στείλουν αντικατάσταση με άλλο πακέτο άλλων δίσκων, και μάλιστα διαφορετικού νεότερου μοντέλου, γιατί - όπως μου έγραψε - οι δίσκοι της Verbatim έχουν life time guarantee!!

Αυτό που δεν έχω ακόμα λύσει είναι τι μπορεί να συμβαίνει με το Marantz.

Και βέβαια κατά πόσον αυτά τα μηχανήματα, που είναι πλέον πολύ παλιά, είναι ή όχι συμβατά με τους νεότερους δίσκους CD-R for Audio.
Και αν δεν είναι, με ποιους δίσκους μπορεί να είναι; Και που τους βρίσκουμε;

Τέλος, βλέπω με πλάγιο βλέμμα την αγορά ενός DAT driver για PC προκειμένου να μπορώ να κάνω τις μεταφορές σε CD μερικών δεκάδων εγγραφών που έχω αποθηκευμένες σε κασέτες DAT, με μουσικά έργα αξιόλογα, κυρίως κλασσικής μουσικής. Επί του τελευταίου, θα ήθελα μερικές συμβουλές, γενικές ή πιο ειδικές.

Καλό βράδυ
 


TGD

Μηνύματα
7.137
Reaction score
7.179
Δεν καταλαβαίνω γιατί να έχεις πρόβλημα, αλλά η απλούστερη λύση είναι να αγοράσεις 3-4 διαφορετικές μάρκες και να δεις αν θα σου κάτσει καμία σωστά...
Εγώ πριν πολλά χρόνια αγόρασα ένα S/PDIF & TOSLINK interface για τη motherboard μου και μετέφερα τα DAT κατευθείαν στο PC χρησιμοποιώντας το Cool Edit. Ως άπειρος τότε με το software τα έκανα λίγο μαντάρα, και το πρώτο από τα DAT που το έγραψα σε ένα επαγγελματικό cd-recorder Marantz ήταν καλύτερο.
 


Μηνύματα
4.544
Reaction score
3.085
ΑΡΑΓΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΙΔΙΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΜΕ ΤΑ TDK?
Ποιος ξέρει, Γρηγόρη;
Ίσως.
Δεν καταλαβαίνω γιατί να έχεις πρόβλημα, αλλά η απλούστερη λύση είναι να αγοράσεις 3-4 διαφορετικές μάρκες και να δεις αν θα σου κάτσει καμία σωστά...
Εγώ πριν πολλά χρόνια αγόρασα ένα S/PDIF & TOSLINK interface για τη motherboard μου και μετέφερα τα DAT κατευθείαν στο PC χρησιμοποιώντας το Cool Edit. Ως άπειρος τότε με το software τα έκανα λίγο μαντάρα, και το πρώτο από τα DAT που το έγραψα σε ένα επαγγελματικό cd-recorder Marantz ήταν καλύτερο.
Δεν διευκρίνισα ότι δοκίμασα ήδη 2 μάρκες, Verbatim και CMC For Ever. Το δεύτερο είναι το εργοστάσιο στην Taiwan, που έχει αναλάβει την παραγωγή δίσκων εκεί που σταμάτησε η θρυλική Taiyo Yuden. Χρησιμοποιεί - κατά τον εισαγωγέα (Disk Impex στο Φάληρο, κοντά στη Λ. Αμφιθέας) - τα ίδια υλικά και μηχανήματα που είχε η Taiyo Yuden και τα δισκάκια της θεωρούνται ισοδύναμα με αυτά του προκατόχου. Είχα πάρει μαζί μου το Marantz και έκανα το γρήγορο τεστ επί τόπου. Και στα δύο, η συμπεριφορά του ήταν πανομοιότυπη. Εξακολουθεί δηλαδή, να με τρώει το ερώτημα τι φταίει: Ο δίσκος ή το Marantz, με δεδομένο ότι παρατήρησα παρόμοια - όχι εντελώς ίδια - συμπεριφορά και στο Philips.

Ωστόσο, η ιδέα να προμηθευτώ 4-5 δίσκους διαφορετικών τύπων και κατασκευαστών ασφαλώς με βρίσκει σύμφωνο. Απλά απαιτείται χρόνος και ψάξιμο γιατί δεν είναι όλα στο ίδιο μέρος.
 

TGD

Μηνύματα
7.137
Reaction score
7.179
Εγώ πρέπει να έχω ξεχασμένα κάποια TDK και Mitsui στο ντουλάπι. Να τα ψάξω στα στείλω;
Post automatically merged:

Τώρα που το σκέφτομαι:
1. Ρίξε ένα καθάρισμα σε λέιζερ και τρέι.
2. Τα μηχανάκια αυτά γράφουν 1x. Τα νέα CD-R είναι σχεδιασμένα για υψηλές ταχύτητες (52x) και μπορεί να μην γράφουν καθόλου σε κάτι κάτω από 4x.
 
Last edited:


Staff online

  • Zizik
    Chauncey Gardiner * tl;dr *
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.600
Μηνύματα
2.865.560
Members
37.933
Νεότερο μέλος
alkapsal
Top